Şirketin problemini sınıfta çözüyoruz

İstanbul Üniversitesi işletme Fakültesi, her yıl binlerce öğrenciye yüksek lisans programlarıyla katkı sağlıyor.

1.03.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Şirketin problemini sınıfta çözüyoruz


İstanbul Üniversitesi İşletme Fakülte si'nin eğitim ve iş dünyasındaki yeri çok farklı. 57 yıllık bir geçmişe sahip olan kuruluş, Avrupa'da ilk lisansüstü eğitim veren fakülte olma özelliğini taşıyor. Türkiye'ye işletme mantığını getiren, pazarlama kavramını Türkçeleştiren de yine İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi. Bugün de gücünden hiç bir şey kaybetmeyen kurum, her anabilim dalının yüksek lisans ve doktora eğitimini bünyesinde barındırıyor. Güçlü eğitim kadrosuve uluslararası akademi kuruluşlarıyla yaptığı işbirlikleriyle sadece Türkiye'nin değil bölgenin ve dünyanın en iyileri arasında yer alıyor. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Tekarslan, "İşletme fakültesi olarak Avrasya ve Ortadoğu'da bin dekanın seçimi ile 2008-2009 ve 2010 yıllarında en iyi işletme fakülteleri içinde ilk 3 içinde yer aldık. Ayrıca 2010 yılında işletme okulları içinde dünya sıralamasında 29'uncu olduk" diyor. Bugüne kadar iş dünyasının en başarılı profesyonellerine eğitim verdiklerini dile getiren Tekarslan, eğitimlere yüksek profilli kişileri seçtiklerini söylüyor. "Çok iyi iş yerlerinde çalışan direktör, müdür gibi pozisyonlar seçim kriterlerimiz içinde önemli rol oynuyor" diye konuşuyor. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Erdal Tekarslan, yüksek lisans programlarını ve bu programlarda verilen eğitimleri Genç Capital'e şöyle anlattı:

Yüksek lisans programlarım neye göre seçiyorsunuz?

Klasik olarak olmazsa olmaz dediğimiz programlar olduğu gibi ihtiyaca yönelik oluşturduğumuz programlar da var. Ancak bu fakültede bir programın açılabilmesi için mutlaka onunla ilgili gelişmelerin belli bir seviyeye gelmiş olması gerekiyor. Bu konuya çok dikkat ediyoruz. Böylece o programın sürekliliği ve kalitesi sağlanmış oluyor. İhtiyaç olmasına karşın kaynaklar yeterli değilse program açmayız. Kalitesiz işlere fakülte olarak girmeyiz.

Okulda kaç öğrenci var? Toplam kaç öğrenci kabul ediyorsunuz?
İşletme İktisadi Enstitüsü'nün yüksek lisans ve MS (Master of Science) programlarında toplam bin öğrenci var. Türkiye'de bunun üzerinde bir rakam bulamazsınız.Eğitim akşam saat 7'de başlar 10'a kadar devam eder. Bu programlarımız ücretli. Her yıl ekimde ortalama 500 başvuru alırız. Ücretsiz olan eğitimler, 8 ana dalda olan yüksek lisans ve doktoralar. Ekim döneminden sonra yarı yılda açtığımız programlar da var. Bunlar da çok fazla talep gören ancak her öğrencinin rahatlıkla girebileceği programlar değil.

Öğrencileri yüksek lisans programına seçerken kriterleriniz nedir?

Öğrencinin lisans eğitimi sırasında aldığı ortalama bitiş notu, ALES puanı ve yabancı dil sınavlarında aldığı notlara bakıyoruz. Bunların yanı sıra mülakatlar gerçekleştiriyoruz. Ayrıca çalışanlara öncelik veriyoruz. Öğrencilerin yüzde 50-60 oranında çalışan kesimden oluştuğunu söyleyebiliriz. Hatta bazı programlarda bu oran neredeyse yüzde 90'lara varıyor. Öğrencileri yüksek profilli kişilerden seçiyoruz. Çok iyi işyerlerinde çalışan direktör, müdür gibi pozisyonlar seçim kriterlerimiz içinde önemli rol oynuyor.~

Öğrencinin çalışıyorken ya da çalışma hayatının belli basamaklarındayken yüksek lisans yapmasının avantajı nedir?
Çok önemli ayrıcalıklar sunuyor. Çünkü bu fakültede sadece akademik değil gündemi de takip eden konular olduğu için öğrenci iş hayatında karşılaştığı problemlere daha kolay ve hızlı çözüm bulabiliyor. Bizim iş dünyası ile çok yakın bir ilişkimiz var. İş dünyası yaşanan çoğu olay için bize danışır. Biz onların problemlerini çözeriz. Bu açıdan bakıldığında bu programlarda sıklıkla vaka çalışmalarını gerçekleştiriyoruz.

Nasıl bir akademik kadroya sahipsiniz?

İşletme fakültesinin öğretim üyeleri, Türkiye'nin en iyi kadroları içinde. Hem üniversite olarak hem fakülte olarak hem de programlarımız açısından değerlendirdiğinizde her konuda öncüyüz. Muhasebe, finans ve pazarlama konularında özellikle çok iyi durumdayız. İşletme fakültesi olarak Avrasya ve Ortadoğu'da bin dekanın seçimi ile 2008-2009 ve 2010 yıllarında en iyi işletme fakülteleri içinde ilk 3 içinde yer aldık. Ayrıca 2010 yılında işletme okulları içinde dünya sıralamasında 29'uncu olduk. Bizim en iyi fakülteler arasında seçilmemizin bir nedeni de yayınlarımız. İşletme fakültesi dergisi bizim için çok önemli. Bu Türkiye'de göz ardı edilen bir olay. Fakülte dergisi, bir fakültenin gerçek değerini ortaya koyar. İşletme fakültesidergisi danışman kurulu, dünyaca ünlü üniversitelerin öğretim kadrolarından oluşuyor. Uluslararası indekslerde yer alıyoruz. Microsoft, resmi geliştirici MSDN blog sitesinde İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi'nin, dünyada 'TAG' teknolojisini kullanan bilimsel dergi olduğunu açıkladı. Bu teknoloji hayatın farklı alanlarında bilgi akışı ve paylaşımının daha hızlı ve etkili gerçekleşmesine önemli katkılar sağlıyor.

Yüksek lisans eğitimi alanların hedefi nedir?

Yüksek lisansın esas amacı kişileri akademik kadroya hazırlamak. Yani yüksek lisans yapmak akademik kariyer yapma açısından çok önemli. Ama işletme-iktisat fakültesi programlarına katılanlar daha çok iş hayatında yer alan ve kariyer yapmak isteyenler.

Yeni açılacak bölümler var mı?
Fakülte olarak yeni program açıyoruz. 2012 yılında faaliyete geçecek olan bu program "Business Analytics and Enformatics" adını taşıyacak ve Türkiye'de ilk olacak. Programa sayısal puanla girilecek. Daha çok enformatik, teknik ve sayısal konuları işleyecek. İşletmedeki analitik düşünmeyi sağlayacak bir bölüm olacak. Bu bölümde İngilizce eğitim verilecek. Program daha çok işletmelerdeki teknik departmanlara analitik destek sağlayacak. Karar verme süreçlerini etkileyecek.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz