Yeni kanunla parlayacak meslekler

Genç Capital, yeni dönemin öne çıkaracağı meslek gruplarını araştırdı.

1.05.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yeni kanunla parlayacak meslekler
Yeni Türk Ticaret Kanunu temmuzda yürürlüğe giriyor. Türkiye’de ticaret hayatım baştan aşağı değiştirecek bu kanunla getirilen çok sayıda yeni uygulama başta denetim ve bilişim olmak üzere birçok meslek grubunun yıldızını parlatacak. Özellikle muhasebe, finans, internet ve yazılım konulan yeni mezunlar ta,rafında,n çok da,ha popüler ha,le gelecek. Hea,d hunter’lar ise yeni mezunlara yeni ka,nunun getirdiği değişiklikleri iyi özümsemelerini ve buna göre kendilerini geliştirmelerini öneriyor. işte yeni TTK’mn ön plana çıkara,ca,ğı meslekler... Yeni Türk Ticaret Kanunu, 12 Temmuz itibarıyla en az 100 bin şirket ile bir milyon kişiyi etkileyecek.” Bu sözler, Index Grup’un CEO’su Erol Bilecik’e ait. Türkiye’de bilişim dünyasının önde gelen patronlarından Bilecik’e göre bu durum birçok mesleğin de yıldızını parlatacak. Sadece o değil insan kaynakları uzmanları da yeni Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) resmen yürürlüğe gireceği temmuz ayından itibaren iş hayatının değişeceğini söylüyor. Onlara göre bağımsız yönetim kurulu üyeliğinden denetime hatta eğitimcilere kadar birçok meslek grubuna olan talep artacak. Önümüzdeki dönemde en önemli konu da yeni standartlara hakim uzman bulmak konusunda yaşanacak. Uzmanlar özellikle finans, işletme ve mühendislik konularında eğitim alan üniversite öğrencilerine kendilerini yeni TTK’nın getirdiği değişiklikler konusunda geliştirmelerini, bu konuda düzenlenen mesleki eğitimlere katılmalarını öneriyor. Genç Capital, yeni dönemin öne çıkaracağı meslek gruplarını araştırdı. İşte yeni TTK’nın favori meslekleri...

EN ÇOK ARANAN UZMANLIKLAR
Yeni kanun ileriye yönelik olarak hukuk, insan kaynakları, denetim, ekonomi, finans, kalite, etik ve bilişim gibi uzmanlıkları daha çok ön plana çıkaracak. Temmuz ayından itibaren yeni kanunun devreye girmesiyle birlikte de bu alanlarda eğitim almış kalifiye uzman ihtiyacı artacak. Üst düzey yönetici bulan ünlü beyin avcısı Murat Kaan Güneri, “Denetim, finans ve bilişim alanlarında iyi eğitim almış, global gelişmeleri yakından takip eden, veriler üzerinde çalışıp analiz yapan uzmanlara talep yükselecek” diyor. Hiç şüphesiz yeni kanun bağımsız yönetim kurulu üyeliğinden UFRS (Uluslararası Finansal Raporlama Standartları) uzmanlarına, denetçilerden web sitesi tasarımcılarına kadar birçok yeni meslek grubunu ön planabirkaç yılda yıldızı en çok parlayacak meslek grupları ise kuşkusuz bağımsız yönetim kurulu üyeliği ile denetim olacak. insan kaynakları şirketi Hugent’ın satış direktörü Çağlan Ünal Üzümcü, ‘Yeni kanunun favori mesleği bağımsız denetçilik olacak gibi gözüküyor” diyor ve ekliyor: ‘Yeni kanundan önce bağımsız denetim borsada işlem gören ya da yabancı şirketlerin aldığı bir hizmet iken artık çok daha fazla şirketi kapsıyor olacak.” SPK’nın bağımsız yönetim kurulu üyeliğini halka açık şirketler için zorunlu tuttuğunu söyleyen MY Executive’in kurucu ortağı Müge Yalçın’a göre bu durum bağımsız yönetim kurulu üyeliği talebini ve arzını da artıracak. Yalçın, bağımsız yönetim kurulu üyelerinin aylık ücretlerinin bin 500 ila 5 bin lira arasında değiştiğini söylüyor.~

EROL BİLECİK INDEX GRUP CEO’SU
"KLASİK MESLEKLER GERİ PLANDA KALACAK"
ZİHNİYET DEĞİŞİMİ

Yeni TTK’nın gelişiyle beraber klasik meslekler arka planda kalacak. Buna karşın yeni bazı mesleklerin ön plana çıkması söz konusu olacak. Bunun sonucunda tüm kurumsal süreçlerde daha şeffaf, verimli ve rekabete açık bir zihniyet ortaya çıkacak.
GELECEĞİN MESLEĞİ
Özellikle halka açık şirketlerde bağımsız yönetim kurulu üyeliği çok ciddi bir meslek haline gelecek. Bunun sebebi ise hepimizin bildiği gibi birbiriyle bağlantılı şirketlerde üyelik yapamama meselesi. Şimdiden bu konu insan kaynakları şirketlerinin bir numaralı gündem maddelerinden biri haline geldi.
DÖNÜŞÜM YAŞANACAK
Yeni kanun ile teknoloji tabanlı meslek gruplarının yanı sıra denetim, danışmanlık, muhasebe ve finans alanlarında faaliyet gösteren profesyoneller de ön plana çıkacak. Bu tür meslek gruplarında çalışan ve kendini geliştirmeye açık olan kişiler bulundukları platformlara daha büyük dönüşümler getirecek.



DENETÇİLERİN GELİRİ ARTACAK

Uzmanlara göre önümüzdeki dönemin bağımsız yönetim kurulu üyeliği kadar yıldızı parlayacak bir diğer meslede denetim olacak. Anonim şirketlerde iç denetimin bağımsız dış denetime kayması da bu sektörün uzmanlaşmış kadrosunun gelirlerini artıracak. Özellikle muhasebe, finans, finansal raporlama, ticaret hukuku konularına hakim bağımsız denetimi gerçekleştirebilecek yetiye sahip kişilere daha fazla ihtiyaç duyulacak. Grant Thornton Türkiye Başkanı Aykut Halit, “Kanun, denetim mekanizmasına büyük önem atfettiği için bu mesleği seçen serbest muhasebecilere, mali müşavirlere ve yeminli mali müşavirlere daha fazla ihtiyaç duyulacak. Özellikle bu alanlarda ‘bağımsız denetim yetkisi’ almış olanlar öne çıkacak” diyor. Ayrıca yeni kanun ile halihazırda SPK kapsamında denetim yapan bağımsız kuruluşlara ek olarak tüm serbest muhasebeci mali müşavirlere de bağımsız denetçi olarak görev verilecek. SAP Hızlı Büyüyen Pazarlar Direktörü Safa Haktanır da yeni dönemde denetimde başarılı olmak isteyenlere bilişim teknolojilerine yatırım yapmalarını öneriyor. ‘Yasaya uyumluluğun anahtarı bilişim teknolojilerinde bulunuyor” diyen Haktanır, önümüzdeki dönemde deneyim ve değişikliklere açık olmanın başarıyı getireceğine dikkat çekiyor.

AYKUT HALIT GRANT THORNTON TÜRKİYE BAŞKANI
"GENÇLERE YÖNELİK FIRSATLAR ARTACAK"
DENEYİM KAZANIN!

Bağımsız denetim mesleği dünyada çok saygın ve profesyonel anlamda yoğun ve zorlu süreçlerden geçmiş kişilerin yürüttüğü bir meslek. Yeni kanun bağımsız denetim ihtiyacını artıracağından gençler bu alanda kendilerine kariyer imkanı yaratabilir. Kariyerlerinin ilk yıllarına bizim gibi bağımsız denetim şirketlerinde başlayacak ve buralarda deneyim kazanacak olan arkadaşlar için geniş fırsatlar olacak.
DENETİM AVANTAJLI
Disiplinli ve sabırlı çalışabilen, mali tablolara ilgi duyan gençlere faaliyet gösterdiğimiz denetim sektörünü öneriyorum. Çünkü yeni TTK ile birlikte yetişmiş insan gücüne şu ana kadar olduğundan çok daha fazla ihtiyaç duyulacak. Aslına bakarsanız yeni kanun çalışan herkesin iş yapış şeklini etkileyecek.
~

BİLİŞİME TALEP ARTACAK
Yeni TTK’nın ticaret hayatına getireceği yeniliklerin en önemlisi de bilişim konusunda yaşanacak. Yeni kanunun internet alanında önemli değişiklikler getirmesi, her şirketin bir internet sitesi kurma zorunluluğu gibi önemli düzenlemeler bilişim uzmanlarına olan talebi ciddi biçimde artıracak. Özellikle Türkiye’deki şirketlerin sadece yüzde 10’nun web sitesi olduğu düşünülürse sadece web tasarımcıları için bile dev bir pazar oluşacak. Uzmanlara göre bilişim sektöründe yeni dönemde öne çıkacak mesleklerin başında ise yazılım, sistem, güvenlik, veri tabanı uzmanları ile ağ teknikerleri bulunuyor. Uzmanlar sektörde yazılım mühendisinden CRM uzmanına, ağ mühendisinden veritabanı yöneticisine kadar birçok yeni meslek grubuna ihtiyacın artacağını söylüyor. E-Güven Genel Müdürü Can Orhun da yeni dönemde en çok bilişimcilere ihtiyacın artacağına inananlardan. Orhun, “Internet ile ilgili barındırma, yönetim, alan adı ve web tasarımı gibi düzenlemeler bu meslekler konusunda uzman iş gücüne ciddi oranda gereksinim olacağını gösteriyor” diyor. Orhun, şirketlerin bilişim departmanlarında çalışanların da ek niteliklere sahip olmasını öneriyor. Orhun, şöyle devam ediyor: “Artık her firmanın belirli kayıt ve bilgilerini web sitesinde yayınlanması zorunluluğu bulunuyor. Bu da bilişim teknolojileri (BT) çalışanlarının özellikle bilgi güvenliği konusunda yetkinlik sahibi olmasını gerektiriyor. Ayrıca yeni TTK ile yönetim kurulu kararlarının ve oylamalarının elektronik imza ile yapılabilecek olması da BT çalışanlarının elektronik imza konusunda yetkinlik sahibi olmalarını gerektirecek.”

UZMAN SAYISI YETERSİZ
Yeni kanun muhasebeden denetime kadar pek çok alanda ticaret hayatının standartlarını değiştiriyor. Muhasebe, finansal raporlama ve denetim alanlarında yeni standartlar getiriyor. Ancak uzmanlar getirilen yeni standartlar konusunda en büyük zorluğun bunlara hakim yeterli sayıda kalifiye uzman temininde yaşanacağını belirtiyor. Örneğin insan kaynakları uzmanı Çağlan Üzümcü, UFRS eğitimi alan ve bu konuda deneyimli uzman sayısının yetersiz olduğunu söylüyor. Ancak önümüzdeki dönemde uzman yetersizliği sadece UFRS konusuna hakim profesyoneller bulmakta yaşanmayacak. Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun en çok tartışılan konularından biri de bağımsız yönetim kurulu üyeleriyle ilgili.Uzmanlar, bağımsız yönetim kurulu üyesi bulmakta da sıkıntı yaşanacağı görüşünde. SPK’nm bağımsız yönetim kurulu üyeliğini halka açık şirketler için zorunlu tuttuğunusöyleyen Türkiye’nin önde gelen yönetim danışmanlarından Management Center Türkiye’nin genel müdürü Tanyer Sönmezer, “Gerçek anlamda bağımsız yönetim kurulu üyeliğinin tüm görev ve sorumluluklarını yerine getirecek kişi sayısı Türkiye’de 2 elin parmaklarını geçmiyor” diyor. Ayrıca yeni TTK’nın getireceği değişiklikleri anlatacak eğitimcilere de çok büyük talep olacak. Grant Thornton Türkiye Başkanı Aykut Halit, ‘Yeni TTK çok büyük yenilik demek. Bu yeniliği anlatacak uzmanlara olan talep ihtiyaçla birlikte artacak. Eğitmenlere çok uzun süre büyük sorumluluk düşecek ve iş yoğunlukları son derece artacak” değerlendirmesini yapıyor.~

MURAT KAAN GÜNERİ MKG YÖNETİCİ ORTAĞI
"DENETİM DENEYİMİ OLANLAR AVANTAJLI"
BAĞIMSIZ ÜYE AZ

Kısa vadede kanunun getirdiği zorunlulukları hayata geçirmek için bağımsız yönetim kurulu üyelerine olan talep artacak. Şu anda yönetim kurullarında özellikle bağımsız üye açığı dikkat çekici boyutta. SPK’nın geçen yıl çıkardığı tebliğ 2012’nin ilk yarısında yaklaşık 600 kadar bağımsız yönetim kurulu üyesi pozisyonu yaratılmasını zorunlu kıldı. Bugüne kadar üst düzey yöneticilerden çok azı yönetim kurulu üyeliği pozisyonunda görev alıyordu. Ancak şu anda tebliğin istediği özelliklere uyan kısıtlı sayıda deneyimli bağımsız yönetim kurulu üyesi ihtiyacını karşılamak çok zor.
EK İŞLER ARTACAK
Artık şirket lerin kurmakla yükümlü oldukları olmazsa olmaz 2 komite var. Biri denetim, diğeri ise kurumsal yönetim komitesi. Denetim ilk olarak bağımsız denetim şirketlerine ek iş alanı yaratacak. Bunun yanı sıra denetim konusunda deneyimi olan üst düzey yöneticilerin kapıları bundan sonra daha sık çalınacak. Denetim kökenli yönetim kurulu üyeliği talebi karşılanmayınca da kamudan özel sektöre transferler olabilecek. Bu süreçte deneyimsiz ancak kendini kurumsal yönetim alanında geliştirmiş, şirketlerinden izin alabilen yöneticilere talep artacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz