Yeni nesil yetenek peşindeyiz

Dev sanayi grubu Borusan, kıdem ortalaması en yüksek gruplardan… Ancak grup yenilikçilik vizyonunun bir parçası olarak “yeni nesil yetenekleri” daha üniversitedeyken keşfedip kazanıyor. Borusan Holding İnsan Kaynakları Başkanı Semra Akman, grubun kültürüyle uyumlu olarak inisiyatif alan, girişimci çalışan aradıklarının altını çizerken, “Üstlendiği işte fark yaratacak insanlarla birlikte çalışmak istiyoruz” diyor.

23.07.2015 15:15:210
Paylaş Tweet Paylaş
Yeni nesil yetenek peşindeyiz
70’inci yılını geride bırakan köklü sanayi grubu Borusan, başta Türkiye olmak üzere dünyanın değişik pazarlarında çelik, distribütörlük, lojistik ve enerji sektörlerinde istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Buna bağlı olarak işe alımların büyük bölümünü holdingin büyüme hedeflerinden kaynaklanan kadro artışları oluşturuyor. Borusan güçlü çalışan bağlılığı seviyesine paralel olarak kıdemortalaması yüksek bir şirket ama gençlere de kapısı sonuna kadar açık. Grup, üniversiteden yenimezun olacak, potansiyeli yüksek gençleri “Yeni Nesil Yetenek” programı adı altında keşfedip, 18 ay boyunca özel bir programla takip ettikten sonra holdinge kazandırıyor. Borusan Holding İnsan Kaynakları Başkanı Semra Akman, “risk almaktan çekinmeyen, hızlı ve esnek aksiyon geliştirme becerisine sahip, yaratıcı, farklı ve ekonomik çözüm geliştirmeye odaklı, inovasyon ve yeni ürün geliştirmeye tutku derecesinde bağlı” bir çalışan profili aradıklarını söylüyor. Akman, 2015 yılında 425 beyaz yakalı işe almayı planladıklarını belirtirken, “Aramıza yeni katılacak çalışanlarımızla ilgili bir yaş öngörümüz bulunmuyor. Ancak bu yıl 28 Yeni Nesil Yeteneği bünyemize kazandırmayı hedefliyoruz” diyor. İşte Akman’ın ağzından “Borusanlı” olmaya giden yolun köşe taşları…
İK vizyonunuzu “yetkinliği, motivasyonu ve performansı yüksek çalışanlarla fark yaratmak” olarak özetliyorsunuz. Fark yaratan çalışanlara sahip olmak için stratejiniz ne?
Biz insan kaynağını en değerli kurumsal varlığımız olarak algılıyoruz. Çalışanı odağına koymayan hiçbir girişimin de uzun vadeli bir başarı getirmeyeceğine inanıyoruz. Bu doğrultuda İK politikalarımızı 3 temel unsur üzerine şekillendiriyoruz: Grupta geleceğin liderlerini yetiştirmek, en iyi yetenekleri çekip bünyede tutmak, çalışanmemnuniyetini ve motivasyonunu artırmak. Bu politikalarla yüksek yetkinlik düzeyine sahip bireylerin kendilerini geliştirip potansiyellerini en verimli şekilde kullanmalarını sağlamayı ve en iyilerin çalışabileceği bir ortam yaratmayı hedefliyoruz. Sorumluluk üstlenerek ve inisiyatif kullanarak işlerine ve işlerinin sonuçlarına sahip çıkmaları konusunda çalışanlarımızı yüreklendiriyoruz.
İK politikanızın bir önemli ayağı da “inisiyatif alan girişimci çalışan yaratmak”. Bunu başarmak için ne gibi somut uygulamalarınız var?
Biz bu kapsamda yeni ürün geliştirme ve inovasyon alanlarında organizasyon yapımızı yeniledik. 2012 yılı itibariyle her şirketimizde, mevcut organizasyonlarımıza ek olarak “yeni ürün geliştirme” ve “inovasyon” birimlerimizi kurduk. Buradaki yaklaşımımız, geliştirdiğimiz her bir yeni ürün veya hizmeti “kuluçka merkezindeki bir proje” gözüyle ele almak. Bildiğiniz üzere her bir yeni ürün veya hizmetin iş modelinin, planlanmasından ticarileştirilip belirli bir olgunluğa ulaşması ciddi bir çaba ve zaman gerekiyor. Mevcut işlere odaklanmak yeni işleri riske atmasın diye ayrı departman kurduk.Her bir projenin seçilmesi, yapılandırılması gibi kritik noktalarda her şirketimizde üst yönetimlerimizden oluşan inovasyon komiteleri, yeni ürün geliştirme ve inovasyon birimlerine yön gösteriyor. Bu kapsamda 2014 yılında oluşturulan özel çalışma ekiplerimiz toplam 35 farklı iş fırsatını değerlendirdi ve bunların içinden 8 ayrı projeyi kuluçka aşamasına getirdi. Böylece tüm birimlerin birbirinden beslendiği, yaratıcı bir iklim yaratmış olduk. Bu iklimde yeni nesil çalışanlarımız da önemli bir deneyim elde ediyor.
~
 Toplamda kaç çalışanınız var ve kaçı beyaz yakalı? Çalışanlarınızın yaş ortalaması nedir?
Borusan yabancı ülkelerdeki çalışanlarımızla birlikte 7 bin 381 kişilik büyük bir aile. Çalışanlarımızın 4 bin 719’u beyaz yakalı, 2 bin 436’sı mavi yakalı. Çalışanlarımızın yüzde 44’ü 30-40 yaş aralığında bulunuyor.
Gençlerin ve kadınların oranı şirketinizde nedir?
Bir sanayi şirketi olmamızın da etkisiyle kadın çalışanlarımızın oranı yüzde 16. Bu oran beyaz yakalı çalışanlarda yüzde 30’a yükseliyor. İşe alım süreçlerinde kadın adaylarımız için pozitif ayrımcılık ilkesini benimsiyoruz. Kadın çalışanlarımız için yeni istihdam sahaları yaratmak, şirket içinde sayılarını artırmak ve bunu sürdürülebilir kılmak için çalışıyoruz. Ayrıca son dönemde hayata geçirilen “Annemin İşi Benim Geleceğim” adlı projeyle Borusan olarak iş hayatında kadın istihdamını artırmak için önemli adımlar atıyoruz. 30 yaş altındaki gençlerin şirket çalışanlarına oranı ise yüzde 30 seviyesinde.
 Holding olarak her yıl ne kadar işe alım yapıyorsunuz?
Borusan güçlü çalışan bağlılığı seviyesine paralel olarak kıdem ortalaması yüksek bir şirket. Dolayısıyla alımlarımızın büyük bölümünü büyüme hedeflerimizden kaynaklanan kadro artışları oluşturuyor. Son dönemde şirket kurulumları ve yeni yatırımlarımız arttığı için işe alımlar bu doğrultuda artış gösteriyor. 2014 yılında Borusan ailesine katılan beyaz yakalı ve mavi yakalı çalışan sayımız 1262. Bunun 687’si beyaz yakalı ve bu çalışanların yüzde 59’u 30 yaşın altında.
Yeni mezunlara özel bir istihdam politikanız var mı?
Yeni mezun alımlarını ayrı bir program kapsamında yürütüyoruz. Her yıl “Yeni Nesil Yetenek” programı kapsamında aradığımız niteliklere sahip, üniversiteden yeni mezun olacak gençleri bünyemize katıp 18 ay boyunca özel bir programla takip ediyoruz. Bunlar potansiyeli yüksek, iyi eğitim almış genç yeteneklerden oluşuyor. Üniversiteleri ziyaret ediyor, orada grup şirketlerimizi tanıtıyoruz, açık pozisyonlarımızı anlatıyor ve aday başvurularını kabul ediyoruz. Bu program kapsamındaki işe alım süreci kapsamlı ve farklı adımlardan oluşuyor. Yeni nesil yetenek programı dışında, yıl içerisinde yürüttüğümüz uzman yardımcısı pozisyonlarında da yeni mezun adaylarımızı değerlendiriyoruz.
Yeni işe alımların ne kadarını yeni mezunlar oluşturuyor?
 Her yıl grubumuzun ve şirketlerimizin gereksinimleri doğrultusunda yıl içerisinde istihdam edilecek yeni mezun sayısını belirliyoruz. Çok farklı iş alanı ve pozisyonda yeni mezun yerleştirmesi yapıyoruz, ancak Borusan Grubu sektör portföyü itibariyle ağırlıklı olarak mühendislik pozisyonları arayışı içinde diyebiliriz. 2015 yılında 425 beyaz yakalı işe almayı planlıyoruz. Aramıza yeni katılacak çalışanlarımızla ilgili bir yaş öngörümüz bulunmuyor. Ancak bu yıl 28 Yeni Nesil Yeteneği bünyemize kazandırmayı hedefliyoruz.
~
İşe alım sürecinde gençlerden beklentileriniz neler?
İşe alım sürecinin ilk aşamasında ilana gelen başvuruları ve aday veri tabanımızdaki adayları değerlendirerek uygun profilleri belirliyoruz. Uygun adaylarla ilk mülakatları işe alım ekibi, telefon veya internet tabanlı görüntülü iletişim platformları üzerinden gerçekleştiriyor. Yetkinlik bazlı olarak yapılan bu mülakatta başarılı olan adaylar, bir sonraki aşama olan yüz yüze görüşme aşamasına davet ediliyor. Bu aşamada pozisyonun bağlı olduğu ilk yönetici ve şirketin insan kaynakları iş ortağı, yüz yüze görüşmeyle adayı değerlendiriyor. Kişilik envanteri ve İngilizce sınavı gibi uygulamaları da sürecin ara adımı olarak kullanıyoruz. Genç adaylarımızdan ilk beklentimiz yetkinliklerinin farkında olarak kendilerine uygun ilanlara başvuru yapmaları. Yayınlanan ilanlara yoğun başvuru olması ve zaman kısıtlılığı sebebiyle ilk mülakatlar çoğu zaman yüz yüze yapılamıyor. Bu nedenle, telefon ve internet üzerinden yapılan mülakatlarda adayların kendilerini en iyi şekilde ifade etmelerini, bunun işe alım sürecindeki en önemli basamak olduğunu unutmamalarını bekliyoruz.
Şirkette mentorluk sistemi var mı? Yönetici adayları nasıl yetiştiriliyor?
Çeşitli seviyelerde mentorluk programları düzenliyoruz. Borusan YOU adında bir uygulamamız var. Bu uygulamada ilk defa yönetici olan çalışanlarımıza yönelik bir oryantasyon uygulaması oluşturduk. Onların yeni rollerine hızlıca adapte olmalarını sağlamayı hedefleyen bu program kapsamında her çalışanımıza üst yönetim seviyesinden bir yol arkadaşı atıyoruz. Onunla birlikte planlı bir mentorluk süreci yürütüyorlar. Bunun dışında uzun yıllardır yürüttüğümüz “Liderlik Fakültesi” programında kişilerin yönetsel yetkinliklerini geliştirmek üzere oldukça kapsamlı ve sistematik bir akademik program yönetiyoruz. “Liderlik Gelişim Merkezi” uygulamalarımız aracıyla yöneticilerimizin yetkinliklerini ölçerek buradan gelişim programları oluşturuyoruz. Üst yönetim ekibimiz için ise “BOLD” adını verdiğimiz kapsamlı bir Liderlik Gelişim Programı yürütüyoruz. Bu süreçte birebir koçluk görüşmeleri, değerlendirmeler ve grup koçluğu gibi çeşitli uygulamalarımız var.
 Programınızın geleneksel yönetici yetiştirme programlarından farkı var mı?
Borusan’ı yeni ve daha da iddialı hedeflere rakiplerinin bir adım ötesinde götürecek olan temel faktörün fark yaratan çalışanlarımız olduğuna inanıyoruz. Borusan Akademi’de iyi bir eğitim programı hazırladık. Çok güçlü bir eğitmen kadrosu oluşturduk. Alanında lider iş ortakları seçtik. Öyle ki akademimiz şu anda pek çok sektör için bir kıyas noktası haline gelmiş durumda. Farklılaşan pek çok programımız var. Bunların içinde özellikle Liderlik Fakültesi programları; de eğer odaklı yönetim, strateji yönetimi, insan ve ilişki yönetimi, değişim ve yenilik yönetimi olmak üzere dört boyutta ele alınıyor. Bu doğrultuda, eğitim içerikleri strateji yönetimi, finans, hukuk, satış ve pazarlama, tedarik zinciri, insan kaynakları, kişisel gelişim modülleri olmak üzere farklı alanları kapsıyor. Programın bütünü adeta bir MBA niteliği taşıyor.
Yeni mezunlara sunduğunuz kariyer fırsatları neleri kapsıyor?
Gelişen dünya ve trendler doğrultusunda değişime açık olarak içinde bulundukları ortama hızlı bir şekilde uyum sağlayabilen, sahip oldukları sorumluluklar doğrultusunda ortalamaların üzerinde iş sonuçları çıkarmaya odaklı bir jenerasyonun Borusan’ın hedef ve vizyonunu daha da ileriye götüreceğini düşünüyoruz. Yeni Nesil Yetenek programıyla aramıza katılan çalışanlarımız Borusan Grup şirketlerinin ana faaliyet alanları doğrultusunda hemen hemen tüm organizasyon birimlerimizde görev yapıyorlar.
Yeni mezunlar Borusan’da staj için ne zaman başvuru yapmalı?
 Staj başvuruları zorunlu yaz stajları ve uzun dönemli stajlar olarak ikiye ayrılıyor. Yaz stajları için her yıl Nisan ayında stajyer taleplerini çalışanlarımızdan ve online kariyer platformundan alarak kontenjanlar kapsamında değerlendiriyoruz. Uzun dönemli stajyer talepleri departman ihtiyaçlarına göre belirlenerek kullandığımız online kariyer platformu aracılığıyla duyuruluyor. Stajyerlerimizi geleceğin Borusanlıları olarak görüyor ve staj programlarında gelişimlerini yakından takip ediyoruz.
Borusan’da yükselmek için gençlerin ne gibi özelliklere sahip olması gerekir?
İK uygulamalarımız kapsamında yılda bir kez düzenli olarak “Management Review” (Yönetim Gözden Geçirmesi) toplantıları yapıyoruz. Bu toplantılarda hedeflerini sürekli olarak başaran ve aşan, yetkinliklerini geliştiren, kendini bulunduğu konumun üzerindeki sorumluluklar için hazırlayan, zorlayıcı görevlere kendiliğinden talip olan, davranışları ve kişisel kalitesiyle fark yaratan her kademedeki çalışanlarımızı en etkin şekilde değerlendiriyoruz. Bu süreç sonunda kişilerin kısa ve uzun vadeli kariyer planları yapılıyor ve onları özellikle yönetimsel düzeyde açılan farklı pozisyonlarda değerlendiriyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz