Yeteneklerimizi kendimiz geliştiriyoruz

Berna Öztınaz’la enerji sektöründeki yapılanmalarını ve gençlere sundukları kariyer fırsatlarını konuştuk.

1.05.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yeteneklerimizi kendimiz geliştiriyoruz
Berna Öztınaz, 3 bin 400 çalışanı olan Enerjisa Grubu nun stratejik iş destek direktörü. 9 yıl önce gruba katıldığında 120 kişi olan çalışan sayısı, bugün 28 kattan fazla artarak 3 bin 400 kişiye ulaştı. Öztınaz, önümüzdeki dönemde yeni ortaklan E.ON'la iddialı büyüme hedeflerinin olduğunu, bunun da grubun istihdamına yansıyacağını söylüyor. Öztınaz, “Her gün ortalama 10-12 yeni kişi grubumuza katılıyor. Bu yılki planımız 530 kişiyi işe almak” diyor. Enerji sektöründe kalifiye elemanı sorunu olduğuna dikkat çeken Öztınaz, “fiimdi yeteneklerimizi kendimiz geliştiriyoruz” diye konuşuyor. Enerjisa, Türkiye’nin lider enerji gruplarından biri. 15 yıl önce Sabancı Holding şirketlerine elektrik enerjisi temin etmek için kurulan grubun cirosu, geçen yıl 4,5 milyar TL’ye yükseldi. 15 yıl içinde ise çalışan sayısı 28 kattan fazla artarak 120’den 3 bin 400’e ulaştı. Grup bünyesindeki şirket sayısı ise 6’ya çıktı.

Hızlı büyüyen bu yapıda, insan kaynakları yönetimi stratejik öneme sahip. Enerjisa Grubu bünyesindeki 6 farklı şirketin insan kaynakları yönetimi ise çatı şirket Enerjisa Enerji tarafından yapılıyor. Bu yapılanmada stratejik İK ekibinin başında ise Enerjisa Grubu Stratejik İş Destek Direktörü Berna Öztınaz bulunuyor. Öztınaz, grup bünyesindeki tüm enerji şirketlerinin insan kaynakları politikalarının belirlenmesinden ve uygulamasından sorumlu. Aynı zamanda grup genelindeki ana İK stratejilerini belirliyor.

Enerji pazarında önümüzdeki 10 yılda nitelikli iş gücüne olan talebin artamaya devam edeceğini söyleyen Öztınaz, insan kaynağı anlamında sektördeki büyük değişime de dikkat çekiyor. Öztınaz, “Eskiden yetişmiş insan kaynağı konusunda kalifiye uzman transferlerimizi daha çok devletten yapıyorduk. Şimdi yeteneklerimizi kendimiz geliştiriyoruz” diyor ve ekliyor: “Enerji pazarında çok dinamik, talepkar, kaliteli ve maalesef sınırlı bir insan gücü için rekabet ediyoruz.” Bu yıl, 530 kişiyi işe almayı planladıklarını da söyleyen Öztınaz, bunun 100 ila 120’sinin yeni mezunlardan oluşacağını belirtiyor. Enerjisa Grubu Stratejik İş Destek Direktörü Berna Öztınaz’la enerji sektöründeki yapılanmalarını ve gençlere sundukları kariyer fırsatlarını konuştuk:~

Enerjisa, çok hızlı büyüyen bir şirket. Kısa sürede insan kaynağı nasıl bir gelişim gösterdi?
Enerjisa, çok enteresan bir şirket. 15 yıl önce çok büyük olmayan bir hedefle kuruldu. O zamanlardaki amacı, Sabancı Holding şirketlerine elektrik enerjisi sağlamaktı. Dolayısıyla küçük bir şirket yapısındaydı. Çok kısa zaman içinde ciddi bir büyüme kazandı. 2004 yılında Enerjisa’ya katıldığımda, 120 çalışanımız vardı. Aradan geçen 9 yılda çalışan sayımız 3 bin 400’e ulaştı. Çok kısa bir sürede kendini katlarıyla çarpan bir şirket oldu. Her alanda bu böyle. 9 yıl gibi kısa sürede cirosu, çalışan sayısı ve iş yaptığı alanlar katlanarak büyüdü.

Bugün Enerjisa olarak nasıl bir yapılanmanız var?
Enerjisa, enerji piyasasındaki gelişmelere paralel olarak çok hızlı büyüdü. Başlangıçta sadece elektrik ve buhar üretimi yapan bir şirketti. Şu anda elektrik değer zincirinin her halkasında yer alıyoruz. Bugün artık elektriği sadece üretmekle kalmıyoruz.

Elektriği üretiyoruz, satıyoruz, dağıtımını yapıyoruz, aynı zamanda elektrik üretimi için gerekli
hammaddelerden biri olan gaz işinin içindeyiz. Bütüne baktığınızda tüm bu enerji şirketlerimizin üzerinde Enerjisa Enerji adında ana şirketimiz bulunuyor. Buradan diğer enerji şirketlerimize stratejik yönlendirmelerde bulunuyoruz. İnsan kaynakları, finans, strateji ve iş geliştirme gibi stratejik fonksiyonlarımız Enerjisa Enerji şirketimizin altında yer alıyor. Çatı şirketimizden, bünyemizdeki diğer 6 şirkete hizmet veriyoruz.
Toplam kaç çalışanınız var? Bunların kaçı beyaz yakalı? Toplam 3 bin 337 çalışanımız var. Masa başı dediğimiz beyaz yakalı rollerde ise 1.170 çalışanımız bulunuyor. Mavi yakalı çalışanlarımızın sayısı 2 bin 167 kişi.

Bu yıl, kaç kişiyi işe alacaksınız?
2013’te beyaz yakalı olarak 300 kişiyi işe almayı planlıyoruz. Mavi yakalılarla birlikte toplam işe aldığımız çalışan sayısı 530 kişiyi bulacak.

Her yıl ne kadar yeni mezun işe alımı yapıyorsunuz?
Eskiye oranla son dönemde yeni mezun istihdamımız arttı. Özellikle satış şirketimizin de kurulmasıyla yetiştirmek üzere yeni mezun alımı yapıyoruz. Bunlar ağırlıklı olarak satışta ve müşteri hizmetlerinde oluyor. Ayrıca yetiştirmek üzere mühendis alımı da gerçekleştiriyoruz. Her yıl, ortalama 100-120 arasında yeni mezun alımı yapmayı planlıyoruz.~

Enerjisa ’da yaş ortalaması nedir?
Enerjisa, oldukça genç bir şirket. Özellikle enerji sektörüne göre yaş ortalaması oldukça genç. Grubumuzun yaş ortalaması 34. Ticaret gibi kurumsal fonksiyonlarda ise yaş ortalaması 31’e kadar düşüyor. Enerjisa, adı gibi oldukça enerjik bir şirket.

Enerji sektöründe hangi uzmanlık alanlarında kalifiye insan kaynağına ihtiyaç bulunuyor?
Enerji piyasasındaki kaliteli insan gücü çok kısıtlı. Eskiden enerji sektörü devletin elindeydi. Sektör, yeni yeni liberalize oluyor. Sektörde, hala yetkin iş gücünün büyük bir kısmı devlette bulunuyor. Biz de eskiden yetişmiş insan kaynağı konusunda kalifiye uzman transferlerimizi daha çok devletten yapıyorduk. Şimdi yeteneklerimizi kendimiz geliştiriyoruz. Enerjide, gençler için çok büyük fırsatlar bulunuyor. Enerji piyasası tekrar oluşuyor, değişiyor, yeni teknik terimler, yeni çalışma sistemleri ortaya çıkıyor. Bunlara hakim olmak bile vakit alıyor. Yetişmiş insan gücünün enerji şirketlerine yetecek kadar çoğalması, önümüzdeki 10 yıl boyunca göreceğimiz bir gelişme değil. Bu anlamda gerçekten kendini iyi donatmış, yetkin, yetenekli ve ne istediğini bilen insanlar için sektör de ve bizim grubumuzda önemli kariyer fırsatları bulunuyor. Bu alanda çalışmak isteyen herkese, enerji ticaretini öğrenmelerini tavsiye ederim.

Yeni mezunlan istihdam ederken özellikle tercih ettiğiniz üniversite ve bölümler var mı?
Üniversite konusunda hiçbir zaman bir ayrımımız olmadı. Hiçbir zaman da olmayacak. Türkiye’nin 19 ilinde faaliyet gösteriyoruz. Ana işimiz elektrik... Elektrik mühendisi, makine mühendisi her zaman bizim için önemli. Bunun dışında tüm destek birimlerimiz için işletme mezunlarından teknikerlere kadar çok geniş bir skalada işe alım yapıyoruz. Meslek yüksekokulları, teknik liseler bizim için çok önemli. Enerji dalında master yapmış, doktora yapmış insanlar ilgimizi çekiyor. Onları bünyemize katmak istiyoruz.

Enerji piyasasında en çok hangi uzmanlık alanlarım bulmak konusunda sıkıntı yaşıyorsunuz?
Sektörde, her zaman santrallerimizde çalışacak iyi proje mühendislerini bulmak çok zor. Enerji projeleri yapan, yetişmiş teknisyen sıkıntısı yaşayabiliyoruz. Ayrıca santrallerimizde çalışacak kalifiye teknisyen her zaman kolay bulunmuyor. Enerji hukukunu bilen uzmanlarla çalışmamız lazım. Enerji alanında çalışacak yeterince yetkin uzmana ulaşmak oldukça zor.~

Enerjisa çalışan sayısını her yıl artırıyor. Bu durum işe alımlara, insan kaynaklarına nasıl yansıyor?
Enerjisa’da her gün 10-12 tane, işe hoş geldin duyurusu yapılıyor. Önümüzdeki dönemde, grubumuzun büyümesine paralel olarak yeni işe alımlarımız devam edecek.

Yeni işe alımlarınız önümüzdeki dönemde daha çok hangi alanlarda olacak?
Kaliteli iş gücünün peşindeyiz. En iyilerle çalışmak misyonumuzun bir parçası. Fakat en iyi insanlarla çalışmak, sadece en iyi insanları işe almak anlamına gelmiyor. Aldığınız insanları geliştirmek, kariyer fırsatları konularında onlara destek olmak gerekiyor. Hızlı büyümemiz bizim insan kaynaklarımıza daha bütünsel yaklaşım getirmemizi sağladı.

Gençlere yönelik ne gibi programlar uyguluyorsunuz?
Grup içinde genç yetenekleri yetiştirmek için Young Energy programını düzenliyoruz. Bu yıl, bu programın 3’üncüsünü düzenliyoruz. Young Energy, tamamen genç arkadaşlarımıza yönelik. Şirketimize yeni katılmış, iş tecrübesi 2 yıldan fazla olmayan, 30 yaş altındaki kişiler arasında detaylı bir seçim yapıyoruz. Young Energy ile çalışanlarımızın yetkinliklerini yalnızca eğitimlerle değil deneysel öğrenme metotlarıyla da geliştiriyoruz. Aynı zamanda programa katılanlar proje hazırlıyor. Kendi seviyelerinin çok üstündeki bir iş haya-
tını deneyimle ve üst yönetimle iletişimde bulunma fırsatına da sahip oluyorlar.

Diğer gelişim programlarınız arasında neler bulunuyor?
Young Energy’ye dahil olmayan ancak bizim için çok kıymetli mühendislerimiz ve uzmanlarımız için geliştirdiğimiz başka bir program daha var. Ayrıca orta kademe yöneticileri kapsayan bir gelişim programı olan T.E.A.M. ile de yöneticilerimizi takım çalışması, farkındalık, vizyonerlik ve liderlik alanlarında daha yüksek noktalara taşımayı hedefliyoruz. Bu program yöneticilik yetkinliklerini geliştirmeye adanmış bir program. Üst düzey yönetim ekibi için farklı bir gelişim programız var. Normalde bu programların hepsi 1,5 yıl civarında sürüyor.

Enerjisa en çok hangi pozisyon ve görevler için işe alım yapıyor?
Teknisyen, mühendislik ve destek fonksiyonlarda görev alacak pozisyonlar ağırlıklı işe alımlarımızı oluşturuyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz