Capital'e abone olun.
GIDA İŞLETMELERİNE AB STANDARTLARI GELİYOR

Gıda işletmelerine AB standartları geliyor

Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Nihat Pakdil, sorulamızı yanıtladı.

Son Güncelleme: 01.03.2012

Yeni nesillerin sağlıklı beslenebilmesi için kamu otoritesi tarafından yapılacak düzenleme ve denetimlerin önemi yadsınamaz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı çalışan Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün bu alanda önemli bir rolü var. Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Nihat Pakdil "2012 ve sonrasında tüm gıda işletmelerine AB standartlarında hijyen şartları aranacak" diyor ve ekliyor: "Bu şekilde tüketicilerimiz daha güvenilir gıdalara ulaşabilecek"

"ALO 174 GIDA HATTI İLE İHBAR VE ŞİKAYETLER KOLAYLAŞACAK"
BAŞVURU SAYISI 
Alo Gıda 174 Hattı ilgili istatistik bilgilerine değinilecek olursa; 14.02.2009 -06.02.2012 tarihleri arasında Alo Gıda 174 Hattına vatandaşlarımız tarafından 576 bin 904 arama gerçekleştirildi.
İHBAR VE ŞİKAYETLER  Ancak, bu aramaların 90 bin 264 adedi gıda ihbar ve şikayet kapsamında olduğu için kayıt altına alındı ve bunların 87 bin 593 adedi sonuçlandı.
NE SONUÇ ALINDI?  Denetimler neticesinde sonuçlanan başvuruların yüzde 83'ünde cezai işlem uygulanmadı, yüzde 17'sinde ise denetimler sonucunda cezai işlem uygulandı.


Son yıllarda kamuoyunun hassaslaştığı gıda güvenliği konusunda önemli adımlar atılıyor. Avrupa Birliği'ne uyum da dikkate alınarak kaçak ürünler başta olmak üzere insan sağlığını tehdit edebilecek ürünlere karşı önlemler geliştiriliyor. Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Nihat Pakdil, çıkarılan Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile tüm gıda işyerlerine onay ve kayıt zorunluluğu getirildiğini belirtiyor. Bu yasa ile işletmecilerin onay/kayıt numaralarının ürün etiketinde yer alacağını dile getiren Pakdil, "Tüketici almış olduğu ürünün hangi işletmede üretildiğini, onaylı ya da kayıtlı işletme olup olmadığını anlayabilecek. Bu şekilde tüketiciler kaçak ürünleri satın almayacaklar" diyor. Firmaların nasıl denetlendiği konusunda Pakdil, denetleme sıklığı açısından büyük ya da küçük şirket ayrımı yapmadıklarını belirterek, "Denetleme sıklığı açısından büyük ya da küçük firma ayrımı yerine işletmenin hijyen durumu göz önünde bulundurulmaktadır" diye konuşuyor. Pakdil, ALO 174'ün daha da geliştirileceğini, ayrıca bu yıl denetimle ilgili bilinci artırmak amacıyla "Genç Denetçi Projesi", gıda mevzuatı açısından sürekli iyi durumda olan gıda işletmelerini teşvik etmek amacıyla "Gülen Elma" projesi uygulamaya konulacağını söylüyor. Pakdil sorulamızı şöyle yanıtladı:

Gıda güvenliği son yıllarda kamuoyunun çok dikkat ettiği bir konu haline geldi. Gıda güvenliği için de kontrol çok önemli. Türkiye'de son yıllarda bu konuda kamu ne gibi yatırımlar yaptı ?

- 2009 yılı içinde başta Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği içerisinde "Güvenilir Gıda Sağlıklı Yaşam" adı altında kapsamlı ulusal bir kampanya başlatıldı.  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

  • Etiketler:

    İsminiz:

    Yorumunuz:


    FOTO HABER