Örnek olmak istiyoruz

Aksa Akrilik, Akkök Holding şirketlerinden biri. Kurulduğu günden bu yana çevresel performansını sürekli iyileştirmek için çalışan şirket, bu konudaki çalışmalarıyla sektörüne öncülük yapıyor. İirketin genel müdürü Cengiz Taş, “Hayata geçireceğimiz projelerle Türkiye için örnek teşkil etmeyi umuyoruz” diyor. Sürdürülebilirlik çalışmalarına yılda yaklaşık 2 milyon 800 bin dolar harcama yapan şirketin orta ve uzun vadeli hedefi ise global standartlardaki sürdürülebilirlik yönetim modeliyle değer yaratmaya devam etmek.

25.08.2015 16:07:500
Paylaş Tweet Paylaş
Örnek olmak istiyoruz
Aksa Akrilik, Türkiye’nin köklü sanayi gruplarından Akkök Holding’e bağlı. 1968 yılından bu yana Türkiye’nin akrilik elyaf ihtiyacını karşılıyor. Şirket, yıllar içinde yapılan yatırımlar ve yeniliklerle sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en büyük akrilik elyaf üreticisi haline gelmiş durumda. Bu başarı öyküsünün ardında ise AR-GE, inovasyon ve sürdürülebilirlik stratejisi yatıyor. Bugün Aksa Akrilik’in 5 kıtada, 50’den fazla ülkede, 300’e yakın müşterisi olan bir dünya devi olduğunu belirten Aksa Akrilik Kimya Genel Müdürü Cengiz Taş, “Üretimdeki başarının yanı sıra uyguladığımız yönetim sistemleri, çevre uygulamaları ve sosyal sorumluluk projeleri de bizi öncü yapıyor. Her yıl yaklaşık 2 milyon 800 bin dolar harcama yapıyoruz” diye konuşuyor. Bu bilinçle yola devam edeceklerini ve sahip oldukları dünya liderliğini koruyacaklarını belirten Aksa Akrilik Kimya Sanayi Genel Müdürü Cengiz Taş, geleceğe dönük planlarını ve sürdürülebilirlik stratejilerini şöyle anlattı: 
* Aksa Akrilik’in çevre ve sürdürülebilirlik vizyonunun temelinde neler var? Bu stratejinizi kısaca özetler misiniz? 
* Şirketimiz, kurulduğu günden bu yana ana stratejileri arasında yer alan “sürdürülebilirlik” kavramı konusunda sektör için bir rol model oldu. “Çevreyle uyumlu çalışan üretici olma” prensibiyle yola çıkan Aksa Akrilik, çevre konusunda birçok alanda sektör için öncülük üstlendi. Yasal olarak zorunlu olmayan, gönüllülük esasına bağlı olarak hayata geçirilen sayısız uygulama ve denetim gerçekleştirdik. Şirketimiz, sürdürülebilirlik anlayışı ve operasyonel mükemmeliyet stratejisine paralel olarak yürüttüğü çalışmalarıyla bir yandan verimliliğini artırırken diğer yandan duyarlı üretim anlayışıyla çevreye ve tüm paydaşlarına olan sorumluluğunu da yerine getiriyor. 
* Yıllık bütçenizin ne kadarını sürdürülebilirlik ve çevre çalışmalarına ayırıyorsunuz? Bu bütçeyle neler yapılıyor? 
* Şirket olarak sürdürülebilirlik ve çevre konulu danışmanlık, eğitim, iyileştirme gibi çalışmalarımız için yılda yaklaşık 2 milyon 800 bin dolar harcama yapıyoruz. Bu bütçe içinde en fazla harcamayı, atık yönetimi, iyileştirme ve verimlilik çalışmalarımız için yaptığımızı söyleyebilirim. 
~
* Çevre yatırımlarınızda özellikle hangi alanlara odaklanıyorsunuz? Yakın zamanda devreye girecek projeleriniz neler? 
* Aksa Akrilik olarak suyun verimli kullanımı ve kuraklığın önüne geçme amacıyla çalışmalarda bulunarak önlem planları ve projeleri oluşturduğumuzun altını çizmek isterim. 2015 yılının ilk yarısında sürdürülebilirlik ve çevre yatırımlarımız arasında yer alan Ortak Arıtma ve Ters Ozmos (Reverse Osmosis- RO) tesislerimizi devreye sokmayı planlıyoruz. Akkök Holding şirketlerinden Ak-Kim, Aksa ve DowAksa’nın tüm evsel ve endüstriyel atık sularının birlikte arıtılacağı Ortak Arıtma Tesisi, yaklaşık 17 bin metrekare alan üzerine kurulacak. İlk yatırım tutarı 17 milyon dolar olan arıtma tesisi, 15 bin metreküp/gün atık su debisini karşılayacak kapasiteye sahip olacak. Tesiste fiziksel arıtma, kimyasal arıtma, biyolojik arıtma ve çamur susuzlaştırma birimleri yer alıyor. Yatırım tutarı 14 milyon dolar olan Ters Ozmos projemiz ise Aksa olarak varlığımızı sürdürebilmemiz için en önemli kaynaklarımızdan biri olan su kaynaklarımızın devamlılığı için çok büyük önem taşıyor. 
* Bu projelerle hedeflenen nedir?
* Öncelikle hayata geçireceğimiz projelerle Türkiye için örnek teşkil etmeyi umuyoruz. Örneğin Ters Ozmos projesinin hayata geçmesiyle tüm dünyada önemli bir sorun teşkil eden kullanılabilir ve sürdürülebilir su kaynakları sağlanması, bulunduğumuz çevrenin kaynaklarını kullanma konusunda alternatif oluşturacağız. Arap ülkelerinde su kaynaklarının kısıtlılığından dolayı uzun zamandır kullanılan bu teknoloji, yakın zamanda şehirlerin içme-kullanma suları dahil birçok farklı alanda hayatımıza girmesi mümkün bir uygulama.
* Bugüne kadar hayata geçirdiğiniz en önemli projeler nedir? Nasıl kazanımlar oldu?
* Aksa Akrilik, bu alandaki öncülüğünü ilklere imza atarak da gösteriyor. Örneğin 2006’da “Küresel İlkeler Sözleşmesi”ne (Global Compact) imza atan ilk kimya fabrikası olduk. 2009 yılında yayınlanan Sürdürülebilirlik Raporu ile GRI’dan “C Seviye” onay alan ilk Türk kimya şirketiyiz. 2010 yılında ise inovasyon ve sürdürülebilirlik odaklı stratejisiyle Palladium tarafından verilen ve dünyanın en saygın ödülleri arasında yer alan Hall of Fame (Strateji Yönetimi Ödülü) kazandık. Şirketimiz ayrıca 2011’de “Global Compact Year Book 2011”e giren dünyadaki 44 şirketten biri, Türkiye’de ise ilk ve tek şirket olmayı başardı. Şirketimiz, 2004 yılından beri sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını uluslararası geçerliliği olan GRI rapor formatına göre hazırlayarak hem kurumsal web sitemizde hem Global Compact’ın web sitesinde paylaşıyor. 2013 Sürdürülebilirlik Raporu’muzu da bir üst seviye raporlama olan, daha fazla performans verisinin paylaşılmasını gerektiren ve şirketimize daha fazla şeffaflık platformu sağlayan GRI-B seviye olarak hazırladığımızı da belirtmek isterim. 1993 yılında Türkiye’de “Üçlü Sorumluluk” taahhüdünde bulunan ilk firmalar arasında yer alan Aksa, 1997 yılından bu yana ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi uygulayıcısı ve ülkemizde bu konuda belgelendirilen onuncu kuruluş. Ayrıca Türkiye’de henüz yasal bir yükümlülük bulunmamasına rağmen 2010 yılında karbon ayak izi çalışmalarına başladık. BSI denetimlerinin sonucunda, Türkiye’de ISO 14064-1’e göre “Reasonable Assurance” derecesinde sertifika sahibi olan ilk Türk kuruluşu olarak yine öncü konuma geldik. 
~
* Sürdürülebilirlik raporlarınız kaç yılda bir çıkıyor? Neleri içeriyor? 
* Aksa Akrilik olarak bu alandaki çalışmalarımızı yıllık olarak uluslararası geçerliliği olan GRI (Global Reporting Initiative) formatına göre hazırlıyoruz. 2004 yılından beri tüm paydaşlarımızla paylaşıyoruz. 
* Çevreye duyarlı şirket olma kültürünü insan kaynağına ve şirket içine nasıl yaydınız? 
* Aksa Akrilik bünyesinde, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalar, her zaman en üst düzeyde liderlik edilerek gerçekleştirildi. Sürdürülebilirliği yönetim modelimizin temelinde bulundurmanın yanı sıra üst yönetimin desteği sayesinde her türlü insan kaynağı ve maddi kaynak sağlanıyor. Şirketimiz için büyük bir önem taşıyan sürdürülebilirlik alanında yıllardan beri süregelen çalışmalar da daima üst düzeyde takip ediliyor. Sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaların takibi ve raporlama süreçleri için şirketimizin tüm birimlerinden ilgili kişilerin oluşturduğu, sürdürülebilirlik çalışmalarının takip edildiği ve yürütüldüğü bir komitemiz bulunuyor. “Sürdürülebilirlik Komitesi” adını verdiğimiz bu topluluk, üretim, pazarlama, mali işleri, enerji, insan kaynakları, satın alma, kurumsal iletişim gibi çeşitli departmanlardan birer kişinin katılımıyla oluşuyor. 
* Bu komiteyi kurmaktaki amacınız neydi?
* Komiteyi kurmaktaki amacımız, faaliyetlerimizi düzenli olarak takip etmek ve komite aracılığıyla tüm birimlerimizin farkındalık ve sorumluluk konusunda gelişimine katkıda bulunmaktı. 2013 yılında kurulan komitemizin liderliğini ise SEÇ Müdürlüğümüz (Sağlık, Emniyet ve Çevre Müdürlüğü) yürütüyor. Ayrıca son raporlama döneminde ilk defa hayata geçirdiğimiz “Sürdürülebilirlik Çalıştayı” sonucunda elde ettiğimiz sürdürülebilirlik önceliklerimiz, yalnızca bu yılki raporlama uygulamasının ana hatlarını ortaya çıkarmakla kalmayıp aynı zamanda gelecek dönemlere ait sürdürülebilirlik performansı hedeflerimiz için de bir yol haritası oluşturdu. Tüm departmanların temsil edildiği bir iç paydaş anketi sonucunda ise sürdürülebilir operasyonlar, çalışanlar, çevre ve topluma katkı ana başlıklarında önceliğimizde olan konuları da gerçekleştirdiğimiz çalıştay aracılığıyla belirlemiş olduk. 
* Şirket olarak geleceğe dönük en temel çevresel amaç ve hedefleriniz neler?
* Önümüzdeki yıllarda Aksa olarak, etkin paydaş iletişimi, şeffaf kurumsal yönetim anlayışı, doğru stratejik planlama ve tüm değer zincirimizde yaygınlaştırdığımız sürdürülebilirlik yönetim modelimizle tüm paydaşlarımız için değer üretmeye devam edeceğiz. 
~
NELER YAPILIYOR?
ÜÇLÜ SORUMLULUK
Üçlü Sorumluluk, kimya sanayisinde faaliyet gösteren şirketlerin, faaliyetlerinin her aşamasında çevreye, insan sağlığı ve iş güvenliğine azami özen gösterip uygulamalara yönelik performanslarını devamlı yükseltecekleri ve faaliyetlerine ilişkin toplumsal sorumluluklarını yerine getireceklerine dair taahhüt edilen gönüllülük esasına dayalı bir uygulama. 1984 yılında Kanada’da başlatılan “Responsible Care” hareketi, tüm dünyaya yayıldı. Halen 52 ülkede uygulanıyor. Aksa, Üçlü Sorumluluk taahhüdünü 11 Şubat 1993 tarihinde imzaladı.
NASIL ÇALIIMALAR VAR? Aksa Üçlü Sorumluluk Organizasyonu çerçevesindeki çalışmalar, her seviyeden (operasyonel, yönetsel ve stratejik) yaklaşık 100 Aksa çalışanın gönüllü olarak görev aldığı üç ayrı üçlü sorumluluk takımı tarafından yürütülüyor. Takımlara operatör seviyesinden çalışanlar başkanlık ediyor. Üçlü sorumluluk takımları, üçlü sorumluluğun altı konu kodunu paylaşarak oluşturuluyor. Bunlar “Çevre Duyarlılığını Geliştirme ve Fevkalade Durumlarda Alınacak Tedbirler Takımı”, “Çevre Kirletilmesinin Önlenmesi - İşçi Sağlığı Güvenliği - İşlem Güvenilirliği Takımı” ile “Nakliye, Depolama ve Ürün Kullanımında Güvenlik Takımı”. 

TÜM ÇALIŞANLAR SORUMLU
Aksa’nın Sürdürülebilirlik Yönetimi’nden bahseden Aksa Akrilik Kimya Genel Müdürü Cengiz Taş, her kademeden çalışanların bu sorumluluğu paylaştığını dile getiriyor ve ekliyor: “Aksa’da genel müdür, şirketin operasyonel ve finansal performansının yanı sıra sürdürülebilirlik performansına ilişkin olarak da yönetim kuruluna karşı sorumludur. Genel müdüre doğrudan bağlı departmanlar arasında uzmanlık alanlarına göre bölüştürülen sürdürülebilirlik konularına ait performanslar, aşağı kademelerden üst yönetime doğru muhtelif raporlama uygulamalarıyla iletilir. Sürdürülebilirlik önceliklerine ait performans sonuçları, üst yönetimin katıldığı değerlendirme toplantılarının ardından geri bildirimler ve güncellemelerle oluşturulur. Muhtelif iletişim kanalları aracılığıyla elde edilen paydaş geri bildirimleri ise bu alandaki sürekli gelişimin en önemli yapıtaşlarından birini teşkil eder.” 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz