Hollanda'nın Türk ekonomisindeki yeri

Son günlerde yaşanan diplomatik krizin ekonomiye yansıyıp yansımayacağı tartışılıyor.

13.03.2017 11:40:260
Paylaş Tweet Paylaş
Hollanda'nın Türk ekonomisindeki yeri
Hollanda ile diplomatik kriz, gözleri ticari ilişkilere çevirdi. 2 bin 711 Hollandalı şirketin Türkiye'de 22 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor. 2 ülke arasındaki ticaret hacmi ise 6.6 milyar dolar.

400 YILLIK İLİŞKİ

Hollanda hükümetinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın ziyaretlerini engellemesi iki ülke arasında diplomatik krize yol açarken gözler geçmişi 400 yıl öncesine dayanan ticari ilişkilere çevrildi.
Habertürk'ün haberine göre halihazırda Hollanda Türkiye'nin önemli ticari ortaklarından biri konumunda. Ümit Burnu'nda kaybolan, Doğu'nun zenginliklerini ülkeye taşıyan 'Uçan Hollandalı' adlı ticaret gemisinin sonsuza kadar seyrine devam edeceğine dair efsanenin anayurdu Hollanda'nın Türkiye'deki riski 22 milyar dolar.

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2016 yılında Hollanda ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 6 milyar 604 milyon dolar oldu. Türkiye, Hollanda'ya 3 milyar 589 milyon dolarlık ihracat yaparken, 3 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. İki ülke arasındaki ticaret son iki yıldır Türkiye lehine fazla veriyor. Türkiye'nin ihraç ettiği ürünlerin otomobil ve tekstil, ithal ettiği ürünlerin başında ise demir çelik hurdası, petrol yağları ve traktörler geldi.
Hollanda, 22 milyar dolar ile Türkiye'ye en fazla doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında yer alıyor.

HOLLANDA'DA 23 BİN TÜRK GİRİŞİMCİ VAR

Ekonomi Bakanlığı'nın verilerine göre Hollanda'nın Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırımlardaki payı yüzde 15.8 seviyesinde. Türkiye'de 2 bin 711 Hollanda sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Hollanda'da 23 bin Türk girişimci bulunuyor. Türk şirketlerinin 2015 cirosu da 9 milyar doları geçti.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz