"Türkiye'nin üyeliği için fırsat olabilir"

TÜSİAD AB Temsilcisi Dr. Bahadır Kaleağası, Brexit'in olası sonuçlarını capital.com.tr'ye yorumladı.

30.06.2016 14:50:180
Paylaş Tweet Paylaş
"Türkiye'nin üyeliği için fırsat olabilir"
Dün gerçekleştirilen referandumla Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden çıkma kararı almasını capital.com.tr’ye yorumlayan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) AB Temsilcisi Bahadır Kaleağası, “AB’deki değişim dalgası, Türkiye’nin üyeliği için yeni bir fırsat yaratabilir” dedi.

Avrupa Birliği’nin karmaşık yapısının sadeleşeceği yeni bir döneme girilebileceğine işaret eden Kaleağası, “AB yeni dönemde bir çeşit farklılaşmış entegrasyon sürecine girebilir. Böyle bir dönemde Türkiye’nin üyelik şansı artacaktır. Bu dönemde Türkiye’ye düşen uluslararası standartlara uygun bir hukuk, demokrasi ve yatırım ortamını sağlayacak adımları atmak olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

"DEMOKRASİ, SANCILI BİR BOCALAMA İÇİNDE"

Brexit ile Birleşik Krallık’ın ‘birleşik’ olma özelliğini kaybetmeye başladığına işaret eden Bahadır Kaleağası, şunları söyledi:

“AB’den çıkmak için oy kullanan kesimlere baktığımızda, kırsalda yaşayan, geleneksel ve yaşlı nüfusun öne çıktığını görüyoruz. AB’den kalmak isteyenler ise daha çok genç, eğitimli ve kentli nüfus. Dolayısıyla aslında İngiltere toplumunda ağırlığı azalan kesimlerin istediği sandıktan çıkmış oldu. AB’den çıkış müzakereleri Başbakan Cameron’un görevi bırakmasından sonra başlayacak ve Avrupa Birliği Antlaşması’nın 50. Maddesi uyarınca birkaç yıl sürdürülecek. Bu süre boyunca aslında AB’de kalmak isteyen genç, eğitimli, kentli nüfus öne çıkacak diye düşünüyorum. Yani referandumda ortaya çıkan sonucun bu zaman içinde farklılaşma ihtimali de olabilir. Dünyada demokrasi sancılı bir bocalama dönemi geçiriyor. Trump ve Le Pen gibi demogojiye dayalı polülist söylemler dalga dalga artıyor. Sanayide 4.0 gibi bir değişim yaşanırken demokrasi 4.0 hayata geçemiyor.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz