Tahılda markalaşma potansiyeli yüksek

Ankara tarıma dayalı sanayi yatırımı için büyük potansiyel taşıyor.

1.05.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Tahılda markalaşma potansiyeli yüksek
Türkiye'nin ikinci büyük tahıl ambarı olan Ankara'nın 2,5 milyon hektarı tarımsal üretim için kullanılıyor. 120 bin hektar sulanabilir tarımsal alanı olan Ankara kuru soğan, marul ve kavun üretiminde Türkiye birincisi, Kırmızı et üretiminde beşinci, yumurta üretiminde altıncı ve kanatlı et üretiminde de yedinci sırada, Türkiye’nin en eski ziraat fakültesinin olduğu Ankara, toplamda 8 olan tarımsal araştırma enstitüsünden 5’ine de ev sahipliği yapıyor.

Markalaşma potansiyeli yüksek
Ankara’nın ilçeleri neredeyse isimleri kadar özdeşleştiği ürünlere sahip. Hatta her yıl festivallere bile konu oluyor. Beypazarı havucu, Ayaş domatesi ve dutu, Kalecik Karası üzümü ve Kazan kavunu bunlardan bazıları. Gıda işletmelerinin yüzde 44’ü un ve unlu mamüller üzerine faaliyet gösteriyor. Bu da Ankara’nın hububat potansiyelini gösteriyor. İkinci sırada ise süt ve süt ürünleri var. Bu grubun payı da yüzde 9 civarında. Yine kırmızı et sektörü de Ankara’da yüzde 5,6 ile önemli bir paya sahip. Birçok bakanlık gibi Tarım Bakanlığı’nın merkezi de Ankara’da, Tarım Bakanlığı’nın 2023’e yönelik ciddi hedefleri var. Temel hedef, “Nüfusunu yeterli, kaliteli ve güvenilir gıda ile besleyen, Tarım ürünlerinde net ihracatçı konumunu daha da geliştiren, rekabet gücünü artırmış, dünyada ve bölgesinde tarım alanında söz sahibi bir Türkiye temel hedef” olarak karşımıza çıkıyor.

Bu hedeflere ulaşıldığında
Türkiye’deki durum şöyle olacak:
- Dünyada Tarımsal Ekonomik büyüklükte ilk 5 ülke arasında yer alan.
- Tarımsal Gayrisafi Yurtiçi Hasılası 150 Milyar dolara ulaşmış.
- Tarımsal ihracatı 40 Milyar Doları aşmış.
- Tarımsal desteklemeleri artırılmış ve bütün bölgelerde ve tüm ürünlerde “Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli”nin uygulandığı.
- Kırsal kalkınma destekleri kapsamında, 2011-2015 döneminde 3 bin yeni tarımsal tesisin açıldığı, 30 bin yeni istihdamın sağlandığı.
- Gıda güvenilirliğini temin eden ve vatandaşlarına AB standartlarında gıda sağlayan.
- Parçalı arazilerini birleştirerek arazi toplulaştırma çalışmalarını tamamlamış.
- 8,5 milyon hektarlık sulanabilir alanının tamamı suya kavuşmuş.
- Bütün bölgeleri şap hastalığından arî hale getirilmiş.
- Fiyat iniş-çıkışlarını üretici ve tüketici lehine kontrol edip, dengeleyen, üretici ve tüketicinin ortak menfaatlerini koruyan piyasa düzenleme mekanizmalarının var olduğu.
- Çiftçisine yeterli tohumu sağlamasına ilaveten en önemli tohum ihracatçısı ülkeler arasında yerini almış.
- Su ürünleri üretiminde AB’de birinciliğe ulaşmış.
- Tarım ürünlerinde fiyat istikrarını sağlamak üzere; Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Sistemini hayata geçirmiş bir ülke olacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz