2012 ihracatı 3 milyar doları aşacak

İhracatını yüzde 22 artıran Denizli yükselişini 2012'de de sürdürmek istiyor.

1.07.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
2012 ihracatı 3 milyar doları aşacak
Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, "2011 yılında ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 22 oranında artış gösterdi. 2012 yılında ihracatımızın 3 milyar doları aşmasını bekliyorum" diyor. Denizli, Cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023 yılında 500 milyar dolarlık ülke ihracat hedefine 15 milyar doları aşan bir rakamla katkı sağlamayı amaçlıyor. Bu hedefe de alternatif sektör ve pazarların yanı sıra hükümet ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle ulaşılabileceklerini ifade eden Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Türkiye sıralamasında da yükseleceklerini vurguluyor, Özer, Denizli’nin uzun yıllardan beri İstanbul Sanayi Odası tarafından yapılan “Türkiye’nin en büyük 500 ve ikinci 500” şirket listesinde yaklaşık 20 marka ile yer aldığını belirtiyor. Tekstil ve konfeksiyon, metal, bakır işleme, kablo, kağıt, beton sanayi, gıda ve yem sanayinde üretim yapan şirketlerle sıralamadaki yerini alan Denizli’nin 2010 yılında toplam 22 şirketle temsil edildiğini ifade eden Özer, “En büyük şirketlerimizin sektörlere dağılımı Denizli sanayisinin ne kadar sağlıklı olduğunu ve çeşitlilik taşıdığını gösteriyor, 2011 yılında yüzde 22 oranındaki ihracat artışı, pazarlarımızın çeşitliliğine bağlıdır. Çin’den ABD’ye kadar tüm fuarlar ve pazarlarda çalışılarak bu artış sağlanmıştır. 2012 yılında ihracatımızın 3 milyar doları aşmasını bekliyorum” diyor. Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer sorularımızı yanıtladı:

Denizli 2011 yılında nasıl bir yıl geçirdi? İlin ihracatı hangi seviyede gerçekleşti?
2011 yılında Türkiye çok yüksek bir hızda büyümese de gelişmesini sürdürdü. 2011 yılında yatırımlarımız alınan teşvik sayısı bakımından 2010 yılına göre yüzde 19 artarak 74 yatırım projesine çıktı. İhracat artışımız da devam ediyor. 2011 yılında da ihracatımız bir önceki yıla göre 2 milyon 126 bin 641 dolardan 2 milyon 639 bin 355 dolara çıkarak yüzde 22 oranında artış gösterdi.

2012    yılının Denizli ekonomisi ve iş dünyası için nasıl geçmesi bekleniyor? Bu yıl yatırımlar cephesinde ne tür yeni haberler var? Yıl sonu ihracat beklentisi nedir?
İhracata dayalı sanayi ve ticarete bağlı il ekonomimiz uluslararası piyasalardaki gelişmelere çok duyarlı. Dolayısıyla dünyada yaşanan kriz ve dış pazarlar üzerindeki baskı, Denizli ekonomisini doğrudan etkiliyor. 2011 yılında yüzde 22 oranındaki ihracat artışı, pazarlarımızın çeşitliliğine bağlı bulunuyor. Çin’den ABD’ye kadar
tüm fuarlar ve pazarlarda çalışılarak bu artış sağlandı. 2012 yılında ihracatımızın 3 milyar doları aşmasını bekliyorum.~

Denizli ekonomisi 2023 yılına nasıl hazırlanıyor? İlin 2023 hedefleri nedir?
Cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023 yılında 500 milyar dolarlık ülke ihracat hedefine, Denizli olarak 15 milyar doları aşan bir rakamla katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu hedefe de alternatif sektör ve pazarların yanı sıra hükümet ve sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle ulaşılabilecek. Denizli, uzun yıllardan beri İstanbul Sanayi Odası tarafından yapılan “Türkiye’nin en büyük 500 ve ikinci 500” şirket listesinde ortalama 20 marka ile yer alıyor. Tekstil ve konfeksiyon, metal, bakır işleme, kablo, kağıt, beton sanayi, gıda ve yem sanayinde üretim yapan şirketlerle sıralamadaki yerini alan Denizli, 2010 yılında toplam 22 markayla temsil edildi. En büyük şirketlerimizin sektörlere dağılımı Denizli sanayisinin ne kadar sağlıklı olduğunu ve çeşitlilik taşıdığını gösteriyor.

2023’e kadar Denizli’nin çeşitli sektörlerdeki, örneğin tekstil, turizm, tarım ve diğer önemli sektörlerdeki payı ne olur?
Tekstil sektöründe sakin ve yavaş ancak nitelikli ürünlere yönelik gelişmenin devam edeceğini umuyoruz. Turizm ve tarım sektöründe önümüzdeki yıllarda atılım bekliyoruz. Denizli sanayicileri ve çiftçileri tarımın sermaye yoğun, ileri teknoloji kullanan bir sektör durumuna geldiği, hem yeni yatırım fırsatları yarattığı, hem de bu değişimin kaçınılmaz olduğu görüşünde. Tarım sektörüne bilhassa seracılığa şimdiden çok sayıda sanayicimiz yatırım yapıyor. Turizm sektörü için doğal zenginliğimiz Pamukkale ve çevresindeki sağlık turizmi için gerekli olan termal sıcak sulardır.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz