2023 hedefimiz 5 milyar dolar

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak sorularımızı yanıtladı...

1.04.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
2023 hedefimiz 5 milyar dolar
Türkiye'nin ekonomik açıdan 6'ncı büyük ili olan Kayseri, 2023 yılı için büyük hedefler belirledi. Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, 2023 yılında Kayseri'nin artık kendi markası olan ürünlerle ihracat yapacağını söylüyor. Bugün 1,5 milyar dolar olan ihracatın 2023'te 5 milyar dolara çıkacağını belirtiyor ve "Elektrik ve elektronikte en az 5 markası olan, daha çok AR-GE'nin yapıldığı, inovasyonun ve yeniliklerin olduğu bir Kayseri hayal ediyoruz" diye konuşuyor. Büyüyeüyüyen ekonomisiyle dikkat çeken Kayseri, 2023 yılı için ı belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefinden kendine düşen payı yerine getirmek için çalışmaya başladı. Geçtiğimiz yıl ihracatını yüzde 30'un üzerinde artırmayı başaran şehir, artık ileri teknoloji barındıran ürünlerle katma değeri yüksek üretime geçmeye hazır. Sanayisiyle gündemde olan Kayseri'nin ihracattaki gelişmesinin arkasında Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak da var. Son dönemdeki ataklarıyla ihracat liginde 1 milyar doların geçen hacmiyle listede üst basamaklarda yer alan Kayseri, 2002 yılındaki 447 milyon dolarlık ihracatını 2011'de 1 milyar 529 dolara çıkarmayı başardı. Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak'a göre ihracatın iyi gitmesi içeride ve dışarıda havanın iyi olmasıyla ilgili. "Aslında odamız mensupları geçen yıl 100 -150 milyon dolar daha artı ihracat yapa-bilirdi" diyen Boydak, Ortadoğu bölgesindeki gelişmelerin ve o pazarlardaki etkinliğin azalmasının olumsuz etkilerini yaşadıklarını belirtiyor ve ekliyor: "Dolayısıyla komşularımızla sıfır sorun politikasının devam ettirilmesini, varsa sorunların giderilmesini çok önemsiyoruz. Ekonomik ilişkilerimizin ön planda olduğu bir dönemi yaşamak istiyoruz. 2012 yılı için de 2 milyara yakın bir ihracat hedefliyoruz. Bunu yapacak kabiliyete de sahibiz." Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak sorularımızı yanıtladı:

2011 nasıl geçti? Büyük sanayi şirketlerinin yanında KOBİ'lerin de 2011 performansını değerlendirebilir misiniz?

- 2011 yılı Kayseri'nin dışa açıldığı bir yıl oldu. Sadece sanayi değil hizmet sektöründe de yatırımlar yapıldı. Kayseri'deki şirketler başka şehirlere de yatırım yaptı. Üyelerimizin başka kentlerde yatırım yapmaları, Türkiye ekonomisine sundukları önemli bir hizmettir. Sanayi işletmelerinde artık rekabetçi bir şirket olacaksanız bölgesel oyuncu olmaktan çıkıp ulusal oyuncu olmak zorundasınız. KOBİ'lerin mali güçleri geliştikçe yeni yatırımlar da oluşacak. Kayseri KOBİ'leri hızla büyüyen bir şehir.

Kayseri'de kapanan şirket sayısının açılan şirket sayısında fazla olduğunu görüyoruz. Bu durum Kayseri'de ekonomik açıdan bir sorun olduğu anlamına mı geliyor?

- 2011 yılı genel olarak Türkiye için oldukça iyi bir yıl oldu. Tüm sektörler de büyümeden payını aldı. 2011 ihracatta büyüdüğümüz bir yıl oldu. KAYSO üyelerine ve istihdama bakıldığında pozitif bir ivme görüyoruz. İstihdamda bir artış var. Kalifiye eleman ihtiyacı da artıyor. Yalnız açılan şirket sayısı kapanan şirket sayısının altında. Kapanan şirket sayısının fazla olmasının nedeni ise iflas değil. Kayserili şirketler güç birliği yaparak rekabet şanslarını artırıyor. Ancak döviz kurlarındaki artış cirolarda bir erozyona neden oldu.~

Ortadoğu'daki değişim süreci sizi nasıl etkiledi?
- Siyasi gelişmeler bizi çok etkiliyor. Yakın coğrafyamızdaki olumsuzluklara rağmen büyümeye devam ediyoruz. Bölgemizde özellikle huzur ve sükûnet olsun istiyoruz. Ortadoğu'da demokrasi sürecinin hızına dikkat edilmeli. Bu ülkeler demokrasiyle yeni tanışacak. Halkın bunu sindirmesi için bir süre lazım. Bu bölgelerdeki değişimin daha makul sürede olacağını düşünüyoruz. Bölgenin zenginleşmesi için çalışmalıyız.

2023 yılı hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?
- 2023 yılında markalı ürünlerin ihracat yapan bir Kayseri olacak. Bugün 1,5 milyar dolar olan ihracatımızı 2023'te 5 milyar dolara çıkaracağız. Elektrik ve elektronikte en az 5 markası olan, daha çok AR-GE'nin yapıldığı, inovasyonun ve yeniliklerin olduğu, endüstriyel alanda çevre kentlere yayarak gelişen bir Kayseri hayal ediyoruz. Hem çağdaş bir şehir hem de daha kolay ulaşılabilen, uluslararası uçuşların sezon boyu devam ettiği bir kent olacağız. Türkiye'nin birçok vilayetinden helikopter servislerinin olduğu bir Kayseri inşa edeceğiz. En az 20 tane 5 yıldızlı otelin hayata geçirildiği yatak kapasitesinin arttığı bir 2023 Kayseri'si istiyoruz. Ayrıca eğitim altyapısı gelişmiş en az 10 üniversitenin olduğu bol miktarda yıldızlı lisenin eğitim verdiği bir şehir yaratmamız da mümkün.

"KOMŞULARLA İLİŞKİ ÖNEMLİ"
2012 HEDEFİ 2 MİLYAR DOLAR

İhracatın iyi gitmesi içeride ve dışarıda havanın iyi olmasına bağlı. KAYSO üyeleri bu yıl 100-150 milyon dolar daha fazla ihracat yapabilirdi.Ama Ortadoğu bölgesindeki gelişmeler o pazarlardaki etkinliğimizi azalttı. Dolayısıyla komşularımızla sıfır sorun politikasının devam ettirilmesini, varsa sorunların giderilmesini çok önemsiyoruz. Ekonomik ilişkilerimizin ön planda olduğu bir dönemi yaşamak istiyoruz. 2012 yılı içinde 2 milyara yakın bir ihracat hedefliyoruz. Bunu yapacak kabiliyete de sahibiz.

ERCİYES'E YATIRIM GEÇ KALDI

Kayseri'de 15 yıldır aynı kişiler iktidarda. Buradan bakılınca Erciyes'e yatırım yapılması buranın düzenlenmesi önemli.Ancak dağ yeni ortaya çıkmış gibi davranmak yanlış. Erciyes binlerce yıldır orada duruyor. Doğru, ancak geç kalmış bir yatırım. Önemli olan bundan sonra ne yapılacağı... Hizmet sektörü gelişiyor. Kayseri'de turizm sadece Erciyes'e endekslenmemeli.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz