"5 yıl sonra ihracatımız 5 milyar dolar olacak"

Mobilya, tekstil, elektrikli ev aletleri ve madencilik sektörlerinin başı çektiği Kayseri ekonomisi kaliteyi yükseltme hedefinde.

1.04.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
"5 yıl sonra ihracatımız 5 milyar dolar olacak"


Kayseri Türkiye açısından önemli bir kent. Türkiye'de müteşebbisin en çok olduğu illerden biri. Ekonomideki payı yüzde 1,5. İhracatta ve ithalatta bu pay yüzde 1 oranında. Sanayisiyle ülke ortalamasının üzerinde bir gelişme endeksine sahip olan Kayseri'de bugün irili ufaklı yatırımlar devam ediyor. 2011 yılının daha iyi geçeceğini tahmin ettiklerini söyleyen Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, kentteki birçok firmanın mevcut işlerini geliştirmek üzere yatırım yaptıklarını ya da yeni işlere adım attıklarını belirtiyor. İşsizlik oranının yüzde 8'lerde olduğunu söyleyen Boydak, kentin dışarıdan gelecek yatırımcılar için birçok avantaj sunduğunu belirtiyor. Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak dergimizin sorularını yanıtladı:

Kayseri ekonomisinden genel olarak söz eder misiniz?
- Kayseri'nin rekabetçi yönü oldukça güçlü. Kayserili sanayicilerimiz rekabet gücünü artıran ürünler üretme gayreti içerisinde, dünya piyasalarını yakinen takip ediyor. Kayseri'nin gelişiminin önemli parametrelerinden ilki, ikinci nesilden üçüncü nesle bir iş yönetimi geçişinin oluşu. Bu son birkaç yıldır yoğun ve sağlıklı bir şekilde yaşanıyor. Burada Kayseri Sanayi Odası'nın yaptığı istişarelerin önemli payının olduğunu düşünüyorum. Üçüncü jenerasyondaki iyi okumuş kültürlü insanlar, özünden kaybetmeyen ama dış dünyayı iyi tanıyan bir profile sahip. Kayseri'yi dünya ekonomisine entegre olmuş bir kent olarak tanımlayabiliriz.

Kayseri ekonomisinin rotası nedir? 5-10 yıl içinde sizce il hangi konumda olur?

- Bugün dünyadaki gelişmeleri çok iyi takip etmemiz gerekiyor. Bir yıl takip etmezsek 5 yıl geriye gideriz. Kesinlikle sanayide katma değer üretebilen bir yapıya kavuşmak istiyoruz. Türkiye 10 yıl önce tekstil üretim merkeziydi. Avrupa'daki kullanılmış makineler Türkiye'ye gelirdi. Artık Türkiye'deki kullanılmış makineler bizim doğumuza doğru, Pakistan, Irak gibi ülkelere kaymakta. Bundan sonra Kayseri'nin rotası pahada ağır, hacimde küçük ürünler üretmek olacak.

Kayseri'nin lokomotif sektörleri ve bu sektörlerde gösterdiği 2010 performansından bahseder misiniz?
- Kayseri'deki lokomotif sektörlerin başında mobilya, tekstil, elektrikli ev aletleri ve madencilik geliyor. Madencilikte sadece madeni çıkarmak değil, işleyerek yurtdışına göndermek de Kayseri ekonomisi bakımından çok önemli. Bir de başkalarının bizden daha ucuza yapacağı işleri Kayseri olarak yapmamamız gerekiyor. Bundan sonra, İstanbul ve Marmara bölgesinde yoğunlaşmış sanayinin bizim bölgemize doğru geleceğine inanıyoruz. Bunun için hazırlık yapıyoruz.~

Son yıllarda il ekonomisinde yeni açılımlar oldu mu? Gelecekte il ekonomisine hangi sektörler yön verecek?
- Üyelerimiz arasında bilişim sektörüne hizmet veren, bugün markalaşmış firmalarımız var. Örneğin yapısal kablolama işinde benim de kısmen içerisinde bulunduğum HCS şirketimiz var. Ortaklık kurduğumuz şirket dünyada ikinci sırada yer alan, network ve kablolama işleri yapan bir şirket. Kayseri'de markalaşma faaliyetlerine 16 yıl önce başladık. Gıda sektöründeki KOBİ niteliğindeki firmalarımız bugün markalaşma yolunda. Çevreye ve insan sağlığına duyarlı bir sanayiyi, Türkiye'de daha ön plana çıkmış bir merkez olarak göreceğiz.

Kayseri'nin yatırımcıya sunduğu olanaklar neler?
- Biz yatırımcı ayrımı yapmıyoruz. Kayseri dışından gelen herkese kapımız açık. Kayseri Türkiye'nin ortasında. Her noktaya yakın sayılır. Limana yakın, karayolu ulaşımı dört dörtlük bir şehir. İnsan kaynağı olarak Türkiye ortalamasının üzerinde bir sayıda yetişmiş elemana sahip. Arsa, bina, elektrik ve su gibi konularda Türkiye'nin en ucuz şehri. Türkiye globalleştikçe, burası da Avrupa'nın lojistik merkezi olacak. Biz buna inanıyoruz. İspanya'nın Zaragoza kenti Avrupa'nın lojistik üstlerinden biri. Kayseri de neden bir Zaragoza olmasın?

Kayseri ekonomisinde üretimde, istihdamda, yapılan yatırımlarda canlanma söz konusu mu?
- Artık dünyada ülkeler değil şehirler yarışıyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin bu noktada çok ciddi çalışmaları var. Biz önümüzdeki dönemde kalkınma atağımızı sürdüreceğiz. Geçtiğimiz günlerde Almanya'nın Kuzey Vestfalya heyetini misafir ettik. Dünya çapında söz sahibi firmaların yetkilileri de bu heyette vardı. 2011 yılı başı itibariyle SGK'lı çalışan sayımız 200 bine yaklaştı. İşsizliğin en az yaşandığı illerden bir tanesi Kayseri. Türkiye'de işsizlik rakamı yüzde 11 civarında. Bu rakam Kayseri'de yüzde 8'lerde. Dünyada yüzde 5 kabul gören bir rakamdır. Bizim de bunu yakalamamız lazım. Eğitim kalitemizi artırmak çözümlerden biri olabilir.

Son yıllarda Kayseri'nin gündemindeki en önemli olaylar ve projeler neler?
- Kayseri'deki en önemli projelerden biri tarım işgücünün sanayi, ticaret ve hizmetler sektörüne kayışıdır. Bu, Kayseri açısından çok önemli bir gelişmişlik göstergesi. Kentin doğu bölgesinde yeni bir organize sanayi bölgesi yaparak Mimarsinan OSB'yi hayata geçirdik. Son 4 yılda yaptığımız çalışmalarla şu an orada 50 tane firma üreti-
me başladı. Şehir içinde kalmış sanayi tesislerimizi organize sanayi bölgelerimize taşıma hedefimiz var. Hem çevresel faktörler, hem de şehirleşme ve imar anlamında şehre katkısı olan bir çalışma bu. Bu projeyi üç yıl içerisinde tamamlayabileceğimizi düşünüyorum. Risklerimizi biraz daha azaltma anlamında üretim çeşitliliğine gittik. Bugün 1,3 milyar dolarlık ihracat yapmaktayız. Son 3 yıldır ulusal markalar oluşturduk. Bunları daha da büyütme gayreti içerisinde olacağız. Kıymetli metaller konusunda üretim yapılmaya başlandı. Madencilikte 10 yıl öncesine göre kapasitenin 10 kat arttığını görüyoruz. Sağlık sektöründe ciddi bir atak yaptık ve önemli bir merkez haline geldik. Artık sanayide kalite yükseltme hedefimiz var.~

Kayseri'nin Türkiye üretim ve ihracatındaki yeri nedir?
- İhracat son yıllarda giderek önemini artırıyor. Kayseri'de 20 yıl öncesinde 10 ihracatçı varken bugün 200 ihracatçı olduğunu görüyoruz. 2010'da ihracat rakamı 1 milyar 315 milyon dolar. Kayseri'nin lokomotif sektörleri kablo, iletken, çelik boru, demir-çelikten mamul eşyalar, mobilya, tekstil, elektrikli ev aletleri ve madencilik ürünleri olarak sıralanıyor. Kayseri'nin ihracat oranı katma değerimizin yüzde 15'i civarında diyebiliriz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde ihracatımızın 5 milyar dolara gelebileceğini düşünüyoruz. Bunun için de şartlarımız uygun. Markalarımızı bölgesel marka yapma yolunda ilerliyoruz. Bir yandan da dünyada alternatif pazarlar oluşturmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde hem ihracat hem ithalat yapan, hem de iç piyasada yükselen bir Kayseri hayal ediyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz