Capital'e abone olun.
DENİZLİ ORGANİK SERACILIKLA ATAKTA

Denizli organik seracılıkla atakta

Denizli, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek organik seracılık alanında bir "organize sanayi bölgesi" kurmaya hazırlanıyor.

Son Güncelleme: 01.07.2012

Türk tarımında önemli bir noktada olan Denizli, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek organik seracılık alanında bir "organize sanayi bölgesi" kurmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 600 dekara sahip olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sera Bölgesi'nin 2013-2014 sezonunda faaliyete geçmesi planlanıyor. Tarımdaki verimliliğini bu girişimle artıracak olan Denizli, yurtdışı pazarlarda da söz sahibi olmaya hazırlanıyor. Denizli’nin tarımdaki ağırlığı herkesçe bilinen bir gerçek. Son günlerde ise Denizli, alternatif sektörlere yönelerek farklı alanlarda yatırım için arayış içinde. Sadece tekstil, konfeksiyon ve geleneksel tarımla sınırlı kalmak istemeyen Denizlili iş adamları, ekonomik kriz dönemlerinin yaşattığı olumsuzluklar nedeniyle alternatif alanlara yönelmiş durumda. Organik seracılık da bu alanlardan biri... Organik seracılık alanında “organize sanayi bölgesi” kurarak Türkiye’de bir ilke imza atacak olan Denizli, mevcut jeotermal sıcak sulardan faydalanırken ekonomik anlamda sera yetiştiriciliğini teşvik ederek yeni yatırım alanlarını oluşturacak. Buradaki amaç ise istihdamı artırarak iç ve dış pazarlarda söz sahibi olmak. Aynı zamanda Denizli’nin tarımsal üretiminin GSYİH’deki payını da yükseltmek hedefleniyor.

KONUM AVANTAJI YAR

Denizli’nin iklim, toprak yapısı, ulaşımda elinde bulundurdu- alanında da Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğu biliniyor. 377 ğu stratejik konumu nedeniyle sanayi alanında olduğu gibi tarım bin hektar tarım arazisi olan Denizli’de, tarla ürünlerinin 2011 yılı büyüklüğü 1 milyar 12 milyon TL, sebze ürünlerinin 230 milyon TL, meyve ürünlerinin 758 milyon TL ve örtü altı üretimin de 17,5 milyon TL olduğu biliniyor. “Toplam 2 milyar TL’den fazla olan bitkisel üretim hacmimizin, toplam bitkisel üretim içindeki payı yüzde 47,2 ve toplamda 10 ilçemizde örtü altı üretim yapılıyor” diyen Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, toplamda 91 örtü altı üreticinin olduğunu söylüyor. Denizli’de 125 örtü altı işletmede 545 dekar alanda üretim çalışmaları sürdürülürken üretim alanlarının yüzde 75’i jeotermal ısıtmalı. Örtü altı alanların yaklaşık yüzde 95’lik bölümünde ise domates üretiliyor.

VERİMLİLİK ARTACAK
Organize sera bölgelerinin kurulmasındaki en büyük amacın örtü altı üretiminde verimliliği artırmak olduğunu söyleyen Denizli Tarım İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şubesi Müdürü Himmet Yılanlı, örtü altı ürünlerin üretim ve pazarlama açısından avantaj sağlaması nedeniyle organize sera bölgesi kurma fikri
oluşturulduğunu belirtiyor. “İlimizin modem sera işletmecilerinin ve kurucularının, aynı zamanda sanayici olmasının da bu düşüncenin oluşmasında payı büyük” diyen Yılanlı, Denizli’de bulunan jeotermal sahalardan en önemlisi olan Kızıldere ve Tekkehamam jeotermal sahasının Sarayköy ilçesinde yer aldığını söylüyor ve ekliyor: “Dolayısıyla Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sera Bölgesi (TDİ OSB) 2008 yılında 548 bin metrekare alanda Sarayköy’de kuruldu”  
  • 1
  • 2

  • Etiketler:

    İsminiz:

    Yorumunuz:


    FOTO HABER