Eskişehir 2023'e hazır

Bugünlerde Eskişehir'in gündemindeki bir numaralı konu 2023 hedefleri.

1.03.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Eskişehir 2023'e hazır
2023'te Türkiye'nin en stratejik sanayi ve ulaştırma merkezlerinden biri olmayı planlayan ve bunun için yol haritasını önüne koyan Eskişehirliler, tarihlerinin en büyük atılımını yapmak için çalışıyor. 2023'e kadar ciddi bir yatırım patlaması bekleyen kent, 20 milyar dolar ciro ve 5 milyar dolar ihracat hedefliyor. Eskişehir Türkiye'nin en stratejik sanayi ve ulaştırma merkezlerinden biri olmaya hazırlanıyor. Bir üretim ve kültür şehri olan il, son yıllarda önemli atılımlara imza attı. Şehir nüfusunun hızla büyümesi, yetişmiş işgücü varlığı, pazarlara yakınlığı, enerji ve hammadde kaynaklarının uygunluğu, sanayi için gerekli altyapı yatırımlarının yeterli oluşu bölgede sanayinin giderek gelişmesini sağladı. İki büyük üniversitesinden, bu üniversitelerde öğrenim gören genç nüfusundan aldığı enerji ve dünya markalarını barındıran sanayisi ile şehir güçlü bir sinerji yakaladı. Bugün Eskişehir Türkiye'nin en yaşanılası ikinci ili konumunda yer alıyor. İlin sanayideki gücü de her geçen yıl artıyor. Türkiye'nin uçak motoru, dizel lokomotif ile boraks üretiminin tamamını Eskişehirli sanayiciler gerçekleştiriyor. Türkiye'deki buzdolabı üretiminin yüzde 60'ını ve soğutucu kompresörleri üretiminin yüzde 95'ini il tek başına yapıyor. Ayrıca dünyadaki bor yataklarının yüzde 60'ı Eskişehir'de bulunuyor. ESGİAD (Eskişehir Genç İşadamları Derneği) Başkanı Serkan Zengin, "Eskişehir tarım alanında tahıl ve şeker pancarı üretiminde önemli bir yere sahip. Bunun dışında önemli bir nokta da öğrenim için gelen öğrencilerin şehre kattığı ekonomik değer" diyor.

ESO Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir
"HEDEF 20 MİLYAR DOLAR"
ÜYE SAYISI ARTACAK

Türkiye ekonomisinin 2023 yılı hedeflerine paralel olarak ESO da Eskişehir sanayi için belirlediği hedeflere varmak için çalışıyor. Bu kapsamda 2023 yılında ESO'ya üye sanayi kuruluşu sayısının 800'e, bu kuruluşların toplam cirosunun 20 milyar dolara, ihracatlarının ise en az 5 milyar dolara ve çalışan sayısının ise 55 bin kişiye ulaşmasını hedeflemekteyiz.
İLERİ TEKNOLOJİNİN PAYI
Bu hedefler dahilinde 2023 yılında Eskişehir sanayi ihracatının en az 1 milyar dolarlık kısmının ise sadece ileri teknoloji ürünü olan, havacılık ve savunma sanayi ürünlerinden oluşacağı tespit edildi.Türkiye ve Eskişehir sanayisi Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı için belirlenmiş olan bu hedeflere ulaşacak kapasite ve güce sahip.
YATIRIMA İHTİYAÇ VAR
Bu hedeflere ulaşmak için sanayinin her alanında birçok yeni tesisin yapılmasına ve yeni yatırımlara ihtiyaç var. Bunların yanında iyi eğitim almış kalifiye işgücüne, etkin bir teşvik sistemiyle teknoloji üretimine destek verecek inovatif yeteneği geliştiren bir eğitim sistemine ve en önemlisi istikrarlı bir ekonomi yönetimine ihtiyaç olduğunu da belirtmeliyim.~
BÜYÜME HIZ KESMİYOR
Geçtiğimiz yıl Eskişehir için oldukça parlaktı. Ekonomideki büyümeye paralel olarak Eskişehir sanayisi iyi bir yıl geçirdi. Yıl içinde açıklanan Mastercard ve Boğaziçi Üniversitesi'nin ortaklaşa bilimsel çalışmasının sonuçlarının da ortaya koyduğu üzere Eskişehir, Türkiye'deki diğer illere sosyal, ekonomik ve sanayileşme açısından sürdürülebilir bir kalkınma ve modern şehirleşmeni en iyi örneğini oluşturdu. 2011 yılı sonu itibariyle Eskişehir Sanayi Odasına üye şirketlerin toplam cirosunun 7,5 milyar dolara, ihracatlarının 1,8 milyar dolara ulaştığını açıklayan ESO Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir, "Yeni sanayi yatırımları yönünden de Eskişehir'in başarılı bir yılı geride bıraktığı görülüyor. Buna göre Eskişehir OSB'de 2010 yılında 13 adet yatırımcıya 230 bin metrekare yer tahsisi yapılmışken, 2011 yılında bu rakamlar 2'ye katlandı ve 26 adet yatırımcıya toplam 393 bin metrekare yeni yer tahsisi yapıldı. Aynı şekilde sanayi kuruluşlarının doğalgaz ve elektrik tüketimleri de artmaya devam etti. 2011 yılında şirketlerin toplam elektrik tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 8,7, doğalgaz tüketimleri ise yüzde 9,5 oranında artış gösterdi. 2012 yılında da Eskişehir sanayisinin toplam cirosunun 8 milyar dolara ihracatının 1 milyar 850 milyon dolara ulaşması bekleniyor" diyor.

ESGİAD Başkanı/ Serkan Zengin
"EN ÖNEMLİ KULTUR SANAT ŞEHRİ OLACAK"
MERAK EDİLEN ŞEHİR

Eskiden bir tarım ekonomisine sahip olan Eskişehir şu anda Türkiye'deki belli başlı sanayi merkezlerinden biri olmasının yanında herkes tarafından merak edilen, tur şirketleri tarafından gezi turlarının başlatıldığı bir şehir oldu. En yaşanabilir kentler arasında olması ve kültür sanatta Türkiye'nin üst sıralarında bulunması Eskişehir'i yaşayan bir şehir haline getirdi.
TURİST SAYISINDAKİ ARTIŞ
2003 yılında şehirdeki konaklama sayısı yabancı turistte 2 bin 200, yerli turistte ise 52 bin dolaylarında iken 2010 itibariyle bu rakam toplamda 200 bin konaklamaya çıkarak büyük bir artış gösterdi. Her geçen yıl bu artışın yaşanacağı da aşikar. Eskişehir'de turizm giderek canlanıyor.
GELİŞMENİN YAŞANACAĞI ALAN
Bunların yanında iki büyük devlet üniversitemizin olması ve 100 bin civarında dışarıdan öğrencinin Eskişehir'de ikamet etmesi ekonomik anlamda hizmet sektörü açısından önemli bir yer tutuyor. Eskişehir'in bu yapısı göz önüne alındığında il 2023 yılında asıl gelişmeyi Türkiye'nin en önemli kültür sanat, turizm ve eğitim şehirlerinden biri olarak gerçekleştirecek.

YENİ YOL HARİTASI

Geldiği bu nokta ile yetinmeyen Eskişehir şimdi tüm enerjisini 2023'e yöneltmiş durumda. 2023'te Türkiye'nin en stratejik sanayi ve ulaştırma merkezlerinden biri olmayı hedefleyen ve bunun için yol haritasını önüne koyan Eskişehirliler tarihlerinin en büyük atılımını yapmak için çalışıyor. Eskişehir, yol haritasını bundan 6 yıl önce sanayiciler ve bilim adamlarının katıldığı beyin fırtınası toplantılarında belirledi.~
Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir hazırladıkları yol haritasına göre, üç sektörün gelecek yıllarda ön planda olacağını söylüyor. Bu plana göre Eskişehir'in geleceğine yön verecek 3 sektör makine imalat ve metal eşya, havacılık ve savunma ile seramik ve ileri seramik sanayi. Bu üç ana sektörün yanında turizm de ilde atağa kalkacak gibi görünüyor. İldeki otel, restoran, müze ve kültür sanat merkezi sayısının artmaya başladığını ifade eden ESGİAD Başkanı Serkan Zengin, "Şehre olan bu ilgiyi iyi kullanmak gerekiyor, şehrin artık bu aşamadan sonra bir kongre-fuar merkezi konumunu almaması için önünde hiç bir engel kalmıyor. Tabii bunların hepsi birbiriyle ilişkili. Şehrin popülerliği artarken, üniversite şehri olarak anılan Eskişehir'de eğitim alanındaki gelişmeler ekonomide ciddi etkiler yaratacak" diye konuşuyor.

YATIRIM PATLAMASI
2023'e kadar ciddi bir yatırım patlaması bekleyen kent 20 milyar dolar ciro ve 5 milyar dolar ihracat hedefliyor. Eskişehirli şirketler de böylelikle cirolarını 4'e katlayacak. ESO Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir yaptıkları projeksiyona göre 2023'te 5 milyar dolara ulaşması beklenen ihracatın 4'te 1'inin ileri teknolojiye ve yüksek katma değere sahip havacılık sanayi, makine imalat ve metal eşya sektörü ürünlerinden elde edileceğini söylüyor. Özaydemir sözlerini şöyle sürdürüyor: "Söz konusu bu sektörlerin daha hızlı gelişimini temin etmek amacıyla odamız öncülüğünde 2010 yılında ilk önce bölgesel çapta hizmet verecek olan Eskigehir-Bilecik-Kütahya Seramik İş Kümesi Derneği'nin kuruluşuna katkı sağladık. Bunun ardından Eskişehir ihracatında yüzde 18'lik bir paya sahip olan havacılık sanayisini daha ileri noktalara taşımak için Eskişehir Havacılık Sanayi İş Kümesi Derneği'nin resmi kuruluş çalışmalarına öncülük ettik. Bu girişimlerimizin, söz konusu sektörlerin devletimizin uygulamaya koyduğu yeni destek programıyla birlikte daha da gelişeceğine ve ihracatlarını artırmada büyük rol oynayacağına inanıyoruz."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz