Kayseri'nin yeni rotası

Kayseri ulaşımı, altyapısının uygunluğu, zengin yeraltı kaynakları ve özellikle gelişmiş sanayisi ile Orta Anadolu'nun sanayi ve ticaret merkezi konumunda.

1.04.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Kayseri'nin yeni rotası


Kayseri tam bir girişimci kenti. Tarih boyunca çalışkanlığı ve girişimci ruhuyla ön plana çıkan kent insanı, kısa zamanda yol alarak atölyeden KOBİ'ye, KOBİ'likten sanayiciliğe geçti. Bugün ise katma değer yaratan teknoloji ürünleri üreterek adından söz ettirmek istiyor. Lokomotif sektörleri kablo, çelik boru, demir-çelikten üretilen eşyalar, mobilya, tekstil, elektrikli ev aletleri ve madencilik ürünleri olan ilde sanayiciler artık markalı ürünler ihraç etme yolunda. Markalarını bölgesel marka yapma yolunda gelişme kaydediyorlar.Kayserili girişimcilerin rotasında bundan sonra pahada ağır, hacimde küçük ürünler üretmek var. Kayserili işadamları bir yandan da dünyada kendilerine alternatif pazarlar oluşturmak istiyor. Konum olarak Türkiye'nin tam ortasında yer alan kent, limanlara yakınlığı ve karayolu ulaşımının kusursuzluğuyla da geleceğin Avrupa Lojistik Merkezi olma iddiasında. Kayseri'de Ayrıca 275 milyon Euro'luk Erciyes Kış Turizm Merkezi projesi de Kayseri tarihinin en yüksek maliyetli projesi olarak Kayseri'nin önemli turizm merkezlerinden biri olmasını sağlayacak. İhracatta son yıllarda önemli gelişme kaydeden kentte 20 yıl önce 10 ihracatçı varken 2010 yılında 200 ihracatçı 1 milyar 315 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. İhracat atağına hazırlanan Kayserili sanayiciler 5 yıl içerisinde ihracatı 5 milyar dolara taşıma hedefindeler.


3'ÜNCÜ KUŞAK İNOVASYONA YÖNELDİ
Kayseri son yıllarda, yaratıcı sermayesi, yenilikçilik açısından dikkate değer bir gelişme gösteriyor. Kayserili sanayiciler rekabet gücünü artıran ürünler üretme gayreti içerisinde. Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak Kayserili sanayicilerin artık dünya piyasalarını yakından takip ettiğini ve inovasyonun öneminin farkında olduklarını ifade ediyor.Boydak bu bakış açısı değişikliğinde şirket yönetimlerinin 2'nci nesilden 3'üncü nesle geçişinin etkili olduğunu söylüyor ve devam ediyor: "Bu devir teslim son birkaç yıldır yoğun ve sağlıklı bir şekilde yaşanıyor. İşlerin başına iyi okumuş, kültürlü 3'üncü nesil bireyler geliyor. Özünden kaybetmeden dış dünyayı iyi tanıyan, birçoğu da dışarıda okumuş arkadaşlarımız. Kadın erkek fark etmeden işleri devralıyorlar ve Kayseri yeni girişimci tipiyle dünya ekonomisine entegre olmuş bir kent oluyor."Rotasına sanayide katma değerli ürünleri üretmeyi koyan Kayserililer bu amaca ulaşmak için Erciyes Üniversitesi ile de işbirliği halinde. 100'den fazla Kayserili şirket Erciyes Teknopark'ta akademisyenlerle ortak proje geliştiriyor. Ayrıca network ve kablolama sektöründeki HCS adlı şirket alanında dünyanın ikinci büyük şirketiyle ortak olmuş durumda.

TURİZMDE DEV PROJE

Kayseri bu zamana kadar hep ticaret ve sanayi ile anılan bir şehir oldu. Şimdi gündemde buna "turizm kenti" unvanını eklemek ve buradan büyük bir ekonomi yaratmak da var. Erciyes Kış Turizm Merkezi projesi yaklaşık 275 milyon Euro'luk yatırım bedeliyle Kayseri tarihinin en yüksek maliyetli projesi. Projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onay almasının ardından yaklaşık 25 milyon metrekare genişliğindeki arazi Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. İhaleleri de yapılan projenin 6 adet mekanik tesis ve karlama ünitelerinin yapım çalışmalarına başlandı.~
 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki "Proje çok hızlı ilerliyor. Erciyes'te kısa sürede 100 milyon liranın üzerinde yatırım yaptık ve bunun sonucunda önemli mesafeler kat ettik. 2011 yılı içinde 15-16 ayrı tesisin daha temelini atacağız" diyor. Hem Kayseri'ye hem Türkiye'ye çok şey kazandıracağı öngörülen proje ile Hi-sarcık-Hacılar-Develi üçgeninde toplam 170 kilometre uzunluğunda kayak pisti oluşacak. Ayrıca mevcut göletin etrafında sosyal tesisleri, otelleri ve diğer donatıları ile tatil köyü oluşturulacak. Belediye tüm otel, motel, restaurant türü işletmeleri yap-işlet modeli ile ihaleye hazırlıyor. Konaklama ve sosyal amaçlı tesislerin özel sektör eliyle yaptırılıp işletilmesi hedefleniyor. Kayseri'nin 700 civarında olan yatak kapasitesi ise 6 bine çıkacak ve burada yaklaşık 5 bin kişiye iş imkanı doğacak. Yılda ortalama 800 bin kişinin yararlanacağı 275 milyon Euro'luk dev proje ile yıllık 300 milyon Euro gelir elde edilmesi planlanıyor.

LOJİSTİK OLMAYA ADAY

Kayserililerin en önemli hayallerinden bir diğeri ise Avrupa'nın doğuya açılan kapısı olmak. Kayseri Türkiye'nin ortasında. Limanlara yakınlığı da bir diğer avantajı. Karayolu ulaşımı kusursuz bir şehir ve insan kaynağı olarak Türkiye ortalamasının üzerinde yetişmiş elemana sahip. Arsa, bina,elektrik ve su gibi konularda ise Kayseri Türkiye'nin en ucuz şehri. İşte bu avantajlarından dolayı Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak "Türkiye globalleştikçe, burası da Avrupa'nın lojistik merkezi olacak. İspanya'nın Zaragoza kenti Avrupa'nın lojistik üslerinden bir tanesi. Kayseri de neden bir Zaragoza olmasın? Avrupa'nın doğuya açılan bir kapısı olmasın? Önümüzdeki süreçte Kayseri'de bu imkanı da yakalayacağız" diye konuşuyor.Kayseri Valisi Mevlüt Bilici de hızlı tren projesi kapsamında Kayseri'nin Ankara'ya bağlanacağını söylüyor. Bu sayede birçok alanda Kayseri'nin yeni yatırım fırsatlarına kavuşacağını belirtiyor. Bilici şöyle devam ediyor: "Kayseri kent merkezi içinde kalmış olan yük garının Avrupa ülkelerinde olduğu gibi yük lojistik ihtiyaçlarına cevap verebilecek özellikte yeniden yapılması amacıyla Boğazköprü'de yeni lojistik merkezi kurulması planlandı. Boğazköprü lojistik köyünün faaliyete geçmesiyle birlikte yılda 71 bin ton olan taşıma miktarı 1 milyon 782 bin tona çıkacak."

"KAYSERİ MODEL OLMAYA DEVAM EDECEK"
Mevlüt Bilici / Kayseri Valisi
MERKEZ OLACAK Kayseri sanayi ve üretim denilince ilk akla gelen illerden biri. Kayseri sadece üretim ve ticaret değil, yakın bir gelecekte önemli teknolojilerin geliştirileceği bir merkez haline gelecek. ~
Pek çok Anadolu şehri Kayseri'yi model almaya devam ediyor. Komşu illerle işbirliğinin geliştirilmesi durumunda Anadolu'da topyekün bir kalkınma sağlanacak.
PAZAR ARAYIŞI TAM GAZ Kayseri üretimini sadece yurtiçinde değerlendirmiyor.Aynı zamanda yurtdışında da ülkemizi gururla temsil ediyor. Kayserili sanayicilerimiz Avrupa Birliği ülkeleri,Amerika ve Rusya'nın yanı sıra Afrika ve Arap ülkelerine de yöneldi. Güney ve Kuzey Amerika pazarlarına da girmeye başladılar. Sanayicilerimizin yurtdışı pazar arayışı sürüyor.
2023 PLANI Kayseri önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde imalat sanayinde istihdamı 200 binin, ihracatı 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyor.Türkiye ekonomisinin 2023 yılında gelişmiş ilk 10 ülke içinde olma hedefinin gerçekleştirmesinde Kayseri, en çok üreten ve en fazla ihracat yapan iller arasında yer alarak üzerine düşen görevi yerine getirmeye devam edecek.
PROJELER DEVAM EDİYOR İlimiz sanayisinin gelişimi için önemli olan üniversite sanayi işbirliğinin sağlanmasında Erciyes Üniversitesi'nce önemli çalışmalar yapılıyor. Bir eğitim kurumu olan Erciyes Üniversitesi bugün bir araştırma kurumu haline dönüşme sürecini yaşıyor. Stratejik araştırma ve uygulama merkezi, moleküler araştırma merkezi ve nano teknoloji araştırma merkezi kurulması gibi projeler hızla devam ediyor.
NANOTEKNOLOJİ SANAYİYE YARAYACAK Atomsal düzeyde mühendislik olarak tanımlayabileceğimiz nanoteknoloji artık sanayide olmazsa olmaz bir konuma geldi. Nanoteknoloji Araştırma merkezinin en kısa zamanda bitirilerek faaliyete geçmesi ilimiz sanayisinin gelişimine katkı sağlayacak.

"SON ÜÇ YILDA ULUSAL MARKALAR YARITTIK"
Mustafa Boydak  / Kayseri sanayi odası yönetim kurulu başkanı
TARIMDA İSTİHDAM KALMADI Kayseri'de tarımdaki işgücü sanayiye, ticaret ve hizmetler sektörüne kaydı. Bu kayış 90'lı yıllarda başladı. 2011 yılı sonuna geldiğimiz zaman istihdam tamamen tarım dışı sektörlere kaydı. Bu, Kayseri açısından önemli bir gelişmişlik göstergesi.
OSB'LERE TAŞINIYORUZ Kayseri'nin özellikle sanayide farklı alternatiflerinin oluşması da yine önemli gelişmelerden oldu. Şehrin doğu bölgesinde Mimarsinan OSB'yi hayata geçirdik. Son 4 yılda orada 50 şirket üretime başladı. Şehrin içinde kalmış sanayi tesislerimizin tamamını OSB'lere taşımayı planlıyoruz. Bu projeyi 3 yıl içinde tamamlayacağız.
ÜRETİM ÇEŞİTLİLİĞİNE GİTTİK Risklerimizi biraz daha azaltma anlamında üretim çeşitliliğine gittik. İhracatımızı 1 milyar doların üzerine çıkardık. Son 3 yılda ulusal markalar yarattık. Bunları daha da büyütme gayreti içerisinde olacağız. Kıymetli metaller konusunda üretim yapılmaya başlandı. Madencilikte 10 yıl öncesine göre kapasitenin 10 kat arttığını görmekteyiz.
YAN SEKTÖRLER DE GELİŞİYOR Sanayimizin gelişmesi ile yan sektörler de gelişiyor. Sağlık sektöründe ciddi bir atak söz konusu. Sağlıkta önemli merkez olduk. Civarımızdaki 13 ilin buradan sağlık hizmetleri aldığını görmekteyiz.Artık sanayide kalite yükseltme hedefimiz var.~

"YENİLİKÇİLİKLE BÜYÜYECEĞİZ"
Hasan Ali Kilci  / Kayseri Ticaret odası Yönetim Kurulu Başkanı
GİRİŞİMCİ MERKEZİYİZ Kayseri, İç Anadolu'nun önemli bir ticaret ve sanayi kenti. Kayserili tacir ve sanayicilerine Türkiye'nin her yerinde, özellikle de büyük kentlerde rastlanıyor. Kayseri bu yönüyle ülkenin girişimci merkezi.
HİZMET SEKTÖRÜ GELİŞİYOR Kayseri'de son yıllarda sağlık, eğitim ve turizm gibi hizmet sektörleri büyüyor.Ayrıca ilden küresel bağlantılar da kuruluyor. Kayseri ekonomisi, yaratıcı sermayesi, yenilikçilik açısından dikkate değer bir gelişme gösteriyor. Bu umudumuzu artırıyor.
SEKTÖRLER BÜYÜYOR Kayseri'nin lokomotif sektörleri mobilya, ev tekstili, metal eşya, elektrikli aletler, gıda ve makine sektörleri, 2010 yılında krize rağmen yüz akımız oldu. Sağlık, eğitim ve turizmde yeni gelişmeler bekliyoruz. Hastane sayımız süratle artıyor. Dört üniversitemiz var. Erciyes Master Planı gerçekleştiğinde ilgili sektörler de büyüyecek.
İNOVASYONA YÖNELDİK Kayseri sanayisi inovatif ürünlere yöneliyor. Gerek Türkiye, içinde gerekse Türkiye dışında, Kayserili sanayicilerin yabancılarla ortaklıklar kurmasını bekliyoruz. Kayseri sanayisine, dünya piyasalarında rekabet edebilecek ve değer zincirinin bir üst halkasını hedefleyecek bir anlayış yerleşmeli. Sanayinin gelişim bileşenleri açısından Kayseri'nin dezavantajlı bir durumu yok.

KAYSERİ "SİLİKONVADİSİNE" KAVUŞUYOR
PROF. DR. H. FAHRETTİN KELESTEMUR ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ
LABORATUARLARI SANAYİCİLERE AÇTIK Erciyes Üniversitesi üniversite-sanayi işbirliği konusunda çok önemli gelişmeler kaydetti. Sanayicilerimizle hemen hemen her alanda işbirliği yapmaktayız. Üniversitemizdeki bütün laboratuarlar kapılarını sanayicilerimize açmış durumda. Bilim insanları ile sanayicilerimiz arasındaki sıkı diyalog sonucu çok sayıda ortak proje yürütülüyor.
100 ŞİRKET TEKNOPARKTA Bu ilişki o kadar ileri gitti ki, sanayicilerimiz üniversitemize laboratuarlar kurarak bağışladı. Erciyes Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi Erciyes Teknopark, üniversite-sanayi işbirliğinin sergilendiği en güzel örneklerden biri. Erciyes Teknopark, kısa bir süre önce kurulmuş olmasına rağmen, ülkemizin en önemli merkezlerinden birisi haline gelmiş, 100'ün üzerinde şirket bu merkezde akademisyenlerimiz ile ortak projeler üzerinde çalışma yürütüyor. ~
ÜRETİM GERÇEKLEŞİYOR Hayırseverler tarafından yaptırılarak üniversitemize bağışlanan Klinik Mühendislik Araştırma ve Uygulama Merkezi de sanayicilerimizin hizmetinde. Bu merkezde, özellikle son derece pahalı olan ve yurtdışından getirilen medikal malzeme ve cihazların üretimi gerçekleştirilecek. Erciyes Üniversitesi,Türkiye'nin aydınlık yarınlarını yaratma mücadelesinde yerini alacak. Erciyes Teknopark amaçlarına ulaştığında Kayseri "Silikon Vadisi" benzeri bir teknoloji merkezine kavuşacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz