Yakın gelecekte teknoloji merkezi olacağız

Kayseri Vali Mevlüt Bilici ile Kayseri'nin 2023 yılı hedefleri ve stratejileri üzerine konuştuk...

1.04.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yakın gelecekte teknoloji merkezi olacağız
Türkiye'nin 6'ncı büyük ili olan Kayseri gerçekleştirdiği 3,2 milyar dolarlık ihracatını 2023 hedefleri doğrultusunda artırmayı hedefliyor. Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, "Kayseri Türkiye ekonomisinin 2023 yılında gelişmiş ilk 10 ülke içinde olma hedefinin gerçekleştirilmesinde en çok üreten ve en fazla ihracat yapan iller arasında yer alarak üzerine düşen görevi yerine getirmeye devam edecek" diyor. Kayseri ulaşım, altyapısının uygunluğu, zengin yeraltı kaynakları ve özellikle gelişmiş sanayisi ile Orta Anadolu'nun sanayi ve ticaret merkezi konumunda. Bugün gerçekleştirdiği 3,2 milyar dolarlık dış ticaret hacmi, bin 350'nin üzerinde üretim merkezi, SGK kayıtlarına göre 184 bin kişiyi aşan istihdamı, İstanbul Sanayi Odası'nca belirlenen ilk binde yer alan 34 şirketiyle Kayseri, girişimci ruhuyla, gelişen ve değişen çevresiyle örnek bir şehir. Kayseri'de 3 organize sanayi bölgesi, 1 serbest bölge, 11 küçük sanayi sitesi ve 1 adet teknoparkın faaliyet gösterdiği 43 milyon 212 bin metrekare kapalı planlı endüstri alanı bulunuyor. Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, önümüzdeki 510 yıl içerisinde imalat sanayinde istihdamı 200 binin, ihracatı 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor. Sanayisini geliştiren şehir, Erciyes Dağı'nda kış turizmi konusunda geç kaldığını fark edip bunun için ciddi bir atılım yaptı. Erciyes Master Planı'yla Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi yaklaşık 275 milyon Euro'ya mal olacak. 5 bin civarında kişiye iş imkanı sağlanacak projeyle Kayseri dünyaya açılma imkanı elde edecek. Mevlüt Bilici, "İlimizin sosyal yaşamını, imajını etkileyecek olan ve Erciyes Dağı'nı Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise sayılı kayak ve dağcılık merkezi yapacak olan proje ile hem kış hem de yaz spor aktiviteleri yapılabilecek. 100 milyon Euro doğrudan, 100 milyon Euro dolaylı olmak üzere yıllık toplam 200 milyon Euro yerel ekonomi için güçlü bir gelir kaynağı oluşturulacak" diyor. Kayseri Vali Mevlüt Bilici ile Kayseri'nin 2023 yılı hedefleri ve stratejileri üzerine konuştuk:

Kayseri ekonomisinin Türkiye açısından önemi nedir, Türkiye sıralamasında il, hangi verileri ile ön planda yer alıyor? İlin gelişmişlik oranı nedir, gelişme ve büyüme anlamında nasıl bir performans ortaya koyuyor?

- Bugün itibarıyla kentte sanayi siciline kayıtlı sanayi işletmesi sayısı bin 350. Toplam sanayi işletmesi içerisinde yüzde 2'lik bir oran ile sanayisi gelişmiş 11'inci şehir konumunda. Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre 2010 yılında 1 milyar 165 milyon dolar ihracat, 1 milyar 449 milyon dolar ithalat; 2011 yılında ise 1 milyon 469 bin dolar ihracat, 1 milyon 723 bin dolar ithalat gerçekleştirdi. Kayseri'de ticari ve ekonomik hayatı meydana getiren kurum ve kuruluşlardan Kayseri Ticaret Odası'nın aktif 15 bin 800, Kayseri Sanayi Odası'nın bin 32, Kayseri Ticaret Borsası'nın 720, Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği'nin 25 bin 207 üyesi bulunuyor. Kayseri'de bin 458 anonim şirket, 7 bin 693 limited şirket faaliyet gösteriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sorumluluk alanında bulunan 392 faal kooperatifin 56 bin 502 ortağı bulunuyor.~
Kayserili iş adamları ve tasarruf sahiplerinin sanayileşmeye katılma eğilimi çok yüksek. İlimiz müteşebbis gücü yüksek olan, geleneklerine bağlı, yeniliklere açık, zeki, hayırsever ve yatırımcı insanların yetiştiği bir kent. Bugün Türkiye genelinde çoğu yatırımı gerçekleştiren iş adamları Kayseri kökenli. Büyüyen sanayisi, sağlık, turizm ve spor alanlarında yapılan yatırımları, ihracatı ve ticareti ile Türkiye'nin önde gelen illerinden biri olan Kayseri, sahip olduğu bu performansı daha da geliştirme potansiyeline sahip.

Şu anda Kayseri ekonomisi ne durumda? Son bir yılda il ekonomisinde yaşanan en önemli değişimler neler oldu?
- Kayseri bin 350'nin üzerinde üretim tesisi, SGK kayıtlarına göre 184 bin istihdamı, dünyaca bilinen markaları ile Anadolu'nun cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Kayseri ili sahip olduğu coğrafi konum itibarıyla bölgesel çekim merkezi konumunda. Bu özellik gelecekte komşu illerin Kayseri merkezli bir entegrasyona bağlı olarak gelişeceğini gösteriyor. İlimiz sanayisinin gelişimi için önemli olan üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanmasında Erciyes Üniversitesi'nce önemli çalışmalar yapılıyor. Bir eğitim kurumu olan Erciyes Üniversitesi bugün bir araştırma kurumu haline dönüşme sürecini yaşıyor. Stratejik araştırma ve uygulama merkezi, moleküler araştırma merkezi ve nanoteknoloji araştırma merkezi kurulması gibi projeler hızla devam ediyor.

Kayseri ekonomisinin rotası nedir? 5-10 yıl içinde il hangi konumda olur?
- Sanayi ve üretim denilince ilk akla gelen illerden biri Kayse-ri'dir. Kayseri sadece üretim ve ticaret değil, yakın bir gelecekte önemli teknolojilerin geliştirileceği bir merkez haline gelecek. Pek çok Anadolu şehri Kayseri'yi model alıyor. Komşu illerle işbirliğinin geliştirilmesi durumunda bölgede kalkınma sağlanacak. Kayseri üretimini sadece yurtiçinde değerlendirmiyor. Yurtdışında da ülkemizi gururla temsil ediyor. Kayserili sanayicilerimiz Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika ve Rusya'nın yanı sıra Afrika ve Arap ülkelerine de yöneldi. Güney ve Kuzey Amerika pazarlarına da girmeye başladılar. Sanayicilerimizin yurtdışı pazar arayışı sürüyor. Kayseri önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde imalat sanayinde istihdamı 200 binin, ihracatı 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Kayseri'nin lokomotif sektörleri ve bu sektörlerde gösterdiği 2011 performansından bahseder misiniz?

- İlimizde organize sanayi bölgelerinde, teknopark ve serbest bölgede toplamda bin 350'nin üzerinde sanayi işletmesi bulunuyor. Kayseri ilinde bulunan sanayi işletmelerinin sektörel dağılımına bakıldığında öne çıkan sektörler mobilya ve ev tekstili, metal eşya, tekstil, dokuma, inşaat ve yapı malzemeleri, ambalaj ve gıdadır. Kayseri'de üretimi, istihdamı arttırmak ve şehrimizi öne çıkarmak için gayretli bir çalışma var. İşletmelerde büyümenin devam ettiği, pazarlamaya, büyümenin destekçisi olan teknolojiye ve Ar-Ge'ye daha fazla önem verildiği görülüyor. Bunun sonucu olarak Kayseri ihracatı 1 milyar doları aşan iller arasında yer alıyor.

Son yıllarda il ekonomisinde yeni açılımlar oldu mu? Örneğin lokomotif sektörlere yenileri ekleniyor mu? Önümüzdeki birkaç yılda atağa geçecek sektörler hangileri, bu sektörlerde şu anda nasıl bir hareketlilik yaşanıyor?
- Kayseri bulunduğu coğrafi konum itibarıyla savunma sanayi yatırımlarının yapılabilmesi açısından uygun bir konuma sahip. Ana Tamir Fabrikası, Hava İkmal Bakım Merkezi ve savunma sanayi ürünleri imal eden diğer sanayi tesislerinin bulunması avantaj sağlayıcı unsur.~
İlçelerimizde yer alan zengin maden yataklarının işletilmesi yüksek katma değer yaratacak, istihdama katkı sağlayacak, bölgeye dinamizm kazandıracak. İlimizde sanayi altyapısının ve sağlık sektöründeki bilgi-tecrübe birikiminin güçlü olması sağlık sektörüne yönelik imalat sanayinin kurulması için potansiyel oluşturuyor. İlimizde hayvancılığın gelişmesi, yerel ve bölgesel kalkınmanın sağlanabilmesi amacına yönelik olarak Tarıma Dayalı Hayvancılık İhtisas Organize Bölgesi'nin kurulması tarafımızca gerekli görülüyor. Küreselleşen ve rekabetin boyut değiştirdiği dünyada, girişimcilik, uluslararası sermaye, yenilikçilik, Ar-Ge ve markalaşma başarının anahtarı oldu. İlimiz sanayisinin globalleşen, hızla gelişen dünyada rekabet edebilmesi ve yarıştan kopmaması için ileri teknoloji, yüksek katma değer ve rekabet gücüne dayalı bir yapıya kavuşması gerekiyor. Bugün sadece üretmek ve satış yapmak yetmiyor. Sanayicilerimizin ve tacirlerimizin vizyonlarını geliştirerek ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunabilmeleri, dünya ekonomisinde söz sahibi olabilmeleri için güçlerini birleştirmeleri, markalaşmaları, kümelenmeleri ve kaliteli ürünler üretmeleri gerekiyor. Şehirler ve şirketler ancak markaları ile zengin olabilirler.

Kayseri'nin yatırımcıya sunduğu olanaklar neler? İl hangi açılardan yatırımcı için cazip?
- Kayseri'de organize sanayi bölgeleri, serbest bölge, teknopark, Erciyes ve Melikşah Üniversiteleri kente yatırım yapmak isteyen müteşebbislere her türlü imkanı sunuyor. Organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgede faaliyet gösteren işletmelere sağlanan avantajlar, OSB ve serbest bölgeyi cazibe merkezi haline getiriyor. OSB'ler-de ucuz maliyetle üretime imkan sağlayan uygun enerji altyapısı, ürün sevkiyatında kolaylık sağlayan ulaşım imkanı bulunuyor. İlimiz birlik, beraberlik ve huzur şehridir. Sanayinin ihtiyacı olan nitelikli işgücü, bilgili, donanımlı, genç dinamik nüfus yapısı ile kalifiye insan kaynağı mevcuttur.

Kayseri ekonomisinde üretimde, istihdamda, yapılan yatırımlarda canlanma söz konusu mu?

- Evet, son yıllarda OSB'lerde açılan tesis ve çalışan işçi sayısında artış gözlemleniyor. Organize sanayi bölgeleri, teknopark ve serbest bölgede faaliyet gösteren şirket sayısı 2009 yılında 915 iken 2010 yılında yüzde 14'lük artışla bin 43 oldu. 2011 yılında bin 77'ye ulaştı. Aktif İş gücü Programlarına 2009 yılında 4 bin 717 kişi, 2010 yılında yüzde 1 artışla 5 bin 163 kişi katıldı. İş-Kur İl Müdürlüğü verilerine göre işe yerleştirme 2008 yılında 2 bin 361, 2009 yılında 3 bin 127 iken, 2010 yılında yüzde 74 artarak 5 bin 469 oldu. İlimizde, 2011 yılında sonuçlanan Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı çerçevesinde 11 proje yüzde 90'lık hibe oranı ile 1 milyon 801 bin 839 Euro hibe almaya, Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı çerçevesinde 10 proje yüzde 90'lık hibe oranı ile 1 milyon 787 bin 664 Euro hibe almaya hak kazandı.

Son yıllarda Kayseri'nin gündemindeki en önemli olaylar ve projeler neler? Turizm yatırımlarınıza hız verdiğinizi biliyoruz. Bu alanda ne gibi projeler üretildi? Ne kadar yatırım yapıldı?
- Erciyes önemli kış turizmi potansiyeline sahip alanları bünyesinde barındırıyor. Bu alanlar şehir merkezine 25, Erkilet Havaalanı'na da 30 kilometre mesafede bulunuyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve bir kısım tesislerinin ihalesi yapılan Erciyes Master Planı'nın hayata geçirilmesi ilimiz ve ülke turizmine çok ciddi katkı sağlayacak. Şehrin ekonomisine yön verecek olan ve Kayseri ekonomisi açısından sürekli bir gelir kaynağı yaratacak olan Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi yaklaşık 275 milyon Euro'ya mal olacak ve beş bin civarında kişiye iş imkanı sağlayacak. ~
Kayseri'nin sanayi ve ticaretine yeni kapılar aralayacak. Kayseri bu dev projeyle dünyaya açılma imkanı elde edecek. İlimizin sosyal yaşamını, imajını etkileyecek olan ve Erciyes Dağı'nı Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise sayılı kayak ve dağcılık merkezi yapacak olan proje ile hem kış hem de yaz spor aktiviteleri yapılabilecek. 100 milyon Euro doğrudan, 100 milyon Euro dolaylı olmak üzere yıllık toplam 200 milyon Euro yerel ekonomi için güçlü bir gelir kaynağı oluşturacak. Türkiye'nin ulusal yarışmalarının yanı sıra Avrupa ve Dünya Kupası yarışmaları gibi uluslararası pek çok spor olayına da ev sahipliği yapacak.

"KAYSERİ EĞİTİM, SAĞLIK VE LOJİSTİK ATILIMI YAPIYOR"
SAĞLIK SEKTÖRÜ DÜNYAYLA YARIŞIYOR

Kayseri'nin sanayi sektöründe ülke çapında adını duyurması ile birlikte hizmet sektöründe de önü açıldı. İlimizde son yıllarda dünya standartları ile yarışacak potansiyele sahip hastane ve tedavi merkezleri faaliyete geçti.Tedavi ve tatil amaçlı yurtiçi ve dışından ilimize gelen birçok hasta kaliteli ve ekonomik sağlık hizmeti alabiliyor.
100 BİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ KAYSERİ'DE
Kayseri'de Erciyes Üniversitesi, Melikşah Üniversitesi ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi 40 bine yakın öğrencisi ile eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Kuruluş çalışmaları devam eden Abdullah Gül Üniversitesi'nin eğitime başlaması ile birlikte Kayseri, sanayi ve ticaretinin yanı sıra artık üniversiteleri ile de anılmaya başlanacak. Gelecekte Kayseri'de 100 bin öğrenciye eğitim imkanı sağlanması hedefleniyor.
HIZLI TRENLE KAYSERİ ANKARA'YA BAĞLANACAK
Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülen hızlı tren projesi kapsamında önümüzdeki yıllarda Kayseri Ankara'ya bağlanacak. Bu sayede ticaret ve turizm başta olmak üzere birçok alanda ilimiz yeni yatırım fırsatlarına kavuşacak.
TAŞIMA MİKTARI 1 MİLYON 782 BİN TONA ÇIKACAK
Kayseri kent merkezi içinde kalmış olan yük garının,Avrupa ülkelerinde olduğu gibi etkin karayolu ulaşımı olan ve müşteriler tarafından tercih edilebilir bir alanda, yük lojistik ihtiyaçlarına cevap verebilecek özellikte yeniden yapılması amacıyla Boğazköprü'de yeni lojistik merkezi kurulması planlandı. Boğazköprü lojistik köyü 511 bin metrekare alan üzerine projelendirildi. Lojistik köyün faaliyete geçmesiyle birlikte mevcut durumda yaklaşık yıllık 71 bin ton olan taşıma miktarının 1 milyon 782 bin tona çıkması bekleniyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz