41 yılda 23 sanayi devi çıkardı

Gaziantep’e hatta tüm dünyaya yaptığı üretimle adından söz ettiren Gaziantep OSB’lerini araştırdık.

28.03.2014 12:57:490
Paylaş Tweet Paylaş
41 yılda 23 sanayi devi çıkardı
Bundan 41 yıl önce kurulan Gaziantep OSB, bugüne yaklaşık 30 bin kat genişleyerek geldi. Gaziantepliler 4 OSB'de adeta Anadolu'nun sanayi devrimini gerçekleştirdiler.

Sınırları içinde Türkiye'nin en büyük 500 şirketi arasına giren Sanko Tekstil, Gülsan Sentetik, Merinos, Naksan Plastik gibi 23 sanayi devi yarattılar. İşte tüm dünyaya yaptığı üretimle adından söz ettiren, her metrekaresi son derece değerli olan Gaziantep OSB...  

1972 yılında, 1.200 metrekarelik alan üzerine kurulan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bugün 35 milyon metrekarelik alan üzerinde faaliyet gösteriyor. Bugün Gaziantep’teki 5 OSB’de yaklaşık 750 şirket üretim yaparken 120 bin işçi istihdam ediliyor.

Ayda 280 milyon kilovatsaat elektrik tüketilirken, 600 bin ton su, 350 milyon metreküp doğalgaz harcanıyor. Adeta Anadolu’nun sanayi devrimini gerçekleştiren Gaziantepli sanayiciler bu OSB’lerde Merinos, Şölen, Beşler, Royal gibi dünya ölçeğinde rekabet eden markalar yarattılar.

Sınırları içinde Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasına giren Sanko Tekstil, Gülsan Sentetik, Merinos, Naksan Plastik, Şölen, Çimko Çimento, Kadooğlu Yağ, Süper Film gibi 23 sanayi devini de barındıran Gaziantep, 2013’te de başarılı ihracat performansını sürdürüyor.

Yüzde 20 artırdığı ihracatıyla yılın ilk 10 ayında 5 milyar doları aştı. Böylece Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk 10 ili arasındaki yerini de korudu. İle sanayicilerin talebi çok büyük.

350 yeni sanayiciye arsa tahsisleri yapılan, altyapı çalışmalarına başlanan 5’inci OSB’de 2014 yılı içinde inşaat çalışmaları başlayacak. Ancak arsa tahsisleri yapılan 5’inci OSB de Gaziantep’e yetmedi. ~
Gaziantep OSB Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, “850 metrekarelik ek yer için istimlak çalışmalarına başlandı. 2014 yılı ilk aylarında ilave yerin arsa tahsis çalışmaları yapılacak” diyor. Capital, Gaziantep’e hatta tüm dünyaya yaptığı üretimle adından söz ettiren Gaziantep OSB’lerini araştırdı.

YATIRIMLARI ÇEKİYOR
Gaziantep, bölgesinin sanayi ve ticaretteki merkezi konumunda. İldeki 5 OSB’de yaklaşık 750 şirket faaliyet gösteriyor. 5’inci OSB’nin alt yapı çalışmaları devam ediyor. Diğer 5 küçük sanayi sitesinde ise yaklaşık 500 şirket üretime devam ediyor.

Ancak Gaziantep yeni yatırımlar için de fırsatlar sunan bir il. Yabancı yatırımcılara sunduğu yatırım olanaklarıyla cazibe merkezi durumunda. Yabancı iş adamları kenti ziyaret ederek buradaki yatırım ve işbirliği olanaklarıyla ilgili sürekli incelemelerde bulunuyor.

Gaziantep Ticaret Odası’ndan, Gaziantep Sanayi Odası’na, belediye ve valiliğe kadar ilin önde gelen tüm yöneticileri yabancı yatırımcılara her türlü kolaylığı ve bilgi akışını sağlamaya çalışıyor. Sanayisindeki verimlilik ve üretim artışları ile çevre ve komşu ülke pazarlarına olan yakınlığı da Gaziantep’i yeni yatırımlar konusunda öne çıkarıyor.

Gaziantep, özellikle Rusya, Kafkasya, Orta Asya Cumhuriyetleri’ne, Ortadoğu’ya, ve AB pazarlarına açılmayı düşünen yatırımcılar için oldukça cazip. Son dönemde yatırımları için Gaziantep’i tercih eden bir şirket de ambalajsektöründe Avrupa’nın en büyüğü konumunda bulunan Avusturyalı Mayr-Melnhof. Şirket, Türkiye’deki 4’üncü fabrikasını Gaziantep’te 4’üncü OSB’de açmaya hazırlanıyor.

16 ülkede 44 fabrikayla üretim gerçekleştiren şirket, ambalaj ve karton endüstrisinde 2,2 milyar Euro’luk cirosuyla Avrupa’da lider, Mayr-Melnhof, Güneydoğu’ya yapılan yatırımla Gaziantep’te yeni bir fabrikayı daha üretime kazandırıyor.~
İHRACATTA YENİ DÖNEM
Gaziantep OSB ve ucuz işgücü yatırımcıları Gaziantep’e çeken bir diğer faktör. Gaziantep çevre illerden yoğun şekilde göç alıyor, Bu da şirketleri bulmada zorlamıyor. Gaiantep OSB Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, “Sektörel zenginliği ile OSB’miz tekstil, halı, plastik, gıda, ayakkabı, kimya ve daha pek çok alanda üretim yapan şirketleri bünyesinde barındırıyor. 

Birçok sektörde yaptığı üretimle de yalnızca Gaziantep’te değil ülke ve dünya çapında lider konumda. O nedenle OSB olarak şirketlerimizin üretim sürecine katkıda bulunmak, destek olmak için daima yeni projeler üreterek hayata geçirme gayreti içerisindeyiz” diyor.

Nakıboğlu, Gaziantep’in ihracat rakamlarıyla gurur duyduklarını belirtirken şöyle devam ediyor: “2013 Ekim ayında 534 milyon 312 bin dolarlık ihracatla, aylık bazda Ankara’yı geçerek en fazla ihracat yapan iller arasında 5’inci sıraya yükseldik. Bu çok önemli bir gelişme.

Dokuz aylık dönemde en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında yer alan İstanbul, İzmir ve Ankara’nın ihracatlarının artmasına karşın Kocaeli ve Bursa’nın ihracatları düştü. Gaziantep ihracatı ise yüzde 20 arttı. İhracat yaptığımız ülke sayısı 172’ye çıktı. Bu gelişmeler ışığında, yatırımcılarımızın girişimciliği ve çalışkanlığı ile bu yıl ihracatımızı hedefimiz olan 6 milyar doların üzerine çıkaracağımıza inanıyoruz.”

PROJELER SÜRÜYOR
Organize sanayileri bölgelerinde şirketler açısından en önemli konulardan birisini altyapı çalışmaları oluşturuyor. Gaziantep OSB’de altyapı çalışmaları her zaman önemle yürütülüyor. ~
Altyapıdan, çevreye, enerjiden eğitime kadar çok geniş bir çerçevede projelerinin hızla devam ettiğini belirten Nakıboğlu, yeni projelerini şöyle anlatıyor: “Sanayicilere kesintisiz ve kaliteli enerji temin etmek, şirketlerin düzenli üretimde bulunmalarını sağlayarak verimliliği artırmak, bölgenin yeni yatırımcılar için bir cazibe merkezi olmasını sağlamak amacıyla Goren Enerji Santrali’ni kurduk.

Sanayileşme ve altyapı kadar çevre de bizim için büyük önem taşıyor. Teknoloji ve altyapısıyla Türkiye'nin sayılı arıtma tesislerinden birine sahibiz. Bunun yanı sıra özellikle kalifiye eleman sıkıntısına çözüm bulabilmek için eğitim yatırımlarımız var. Tüm bu çalışmalar ışığında Gaziantep OSB, örnek bölge olabilmek adına yatırımlarımız ve çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecek.”

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu
“GAZİANTEP’İN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI OSB’SİDİR”
İHRACAT ŞAMPİYONUYUZ

Gaziantep, dünya halı sektörünün kalbinin attığı yer olduğu için bizim için de son derece önemli bir şehir. Biz de bu şehirde büyüdük, dünyanın en büyük parça halı üretim tesisi olan Merinos Halı tesisleri ile buradan bütün dünyaya açıldık. Gaziantep’te 3 adet entegre üretim ünitesine sahip olan Merinos Halı ile 1 milyon 100 bin metrekare açık alana kurulu 355 bin metrekare kapalı alanda gerçekleştirdiğimiz üretimlerle halı sektöründe ülkemizde ihracat şampiyonuyuz.

SANAYİ BAŞKENTİ
30 milyon metrekare olan parça halı üretimimizin 25 milyon metrekaresini bu tesislerde gerçekleştiriyoruz. Gaziantep OSB’yi Gaziantep’in dünyaya açılan kapısı olarak görüyoruz, bu nedenle bu bölgeye yaptığımız yatırımlar bizim için de çok önemli. Gaziantep, dünya halı üretiminin yüzde 40’ını tek başına gerçekleştiren bir şehir. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nin de Türkiye sanayisinin önemli başkentlerinden biri olduğunu görüyoruz.~
HEDEF 150 MİLYON DOLAR İHRACAT
Gaziantep’te bildiğiniz gibi 4 OSB bulunuyor, bunların arasında bizim üretim tesislerimizin de bulunduğu Şehitkamil, 3’üncü OSB ve 4’üncü OSB çok önemli bir yere sahip. Buradaki tesislerimizde parça halı ve iplik üretimi gerçekleştiriyoruz. 2012’de gerçekleştirdiğimiz 220 milyon dolarlık ihracatımızın yaklaşık 135 milyon doları Gaziantep’te ürettiğimiz halılardan elde edildi. 2013 sonunda bu rakamın 150 milyon dolara ulaşmasını hedefliyoruz.

Gaziantep OSB Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu
"2023 hedefimiz 30 milyar dolar ihracat"
TÜRKİYE’DEN 2 KAT HIZLIYIZ

Gaziantep sanayisi hızla büyüyor. Dünya ekonomisinin en zor durumda olduğu dönemlerde bile krizi fırsata çevirerek ihracatımızı artırma başarısı gösterdik. Şu an Gaziantep ekonomisi Türkiye ekonomisinin önünde bir büyüme hızına sahip. Her yıl Türkiye’nin büyüme hızının ortalama iki katı kadar büyüyen ve 170’in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiren Gaziantep’in 2023 yılı ihracat hedefi 30 milyar dolar.

YENİ HEDEF
Yeni yatırımlar ve elde edilen ihracat rakamlarıyla bu hedefe doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Gaziantep’te, ülke ekonomisini destekleyecek sanayi yatırımlarının bulunması kaçınılmaz bir ihtiyaç. Amacımız, örnek sanayi tesisleri ile ilimizin ve ülkemizin ihtiyaçları dikkate alınarak, düşük maliyetli ve her türlü altyapısı hazırlanmış sanayi parsellerini üretmek, tahsis etmek ve gelişmelerini sağlamak.

43 İL KADAR ENERJİ TÜKETİYORUZ
Şu an OSB’de üretim tüm hızıyla devam ediyor. OSB olarak tükettiğimiz enerji Türkiye’de 43 ilin toplam tükettiği enerjiye eşit. Türkiye’nin sanayide tükettiği enerjinin de yüzde 5,5’uğunu biz tüketiyoruz. Bunu da sıfır kayıp kaçakla gerçekleştiriyoruz. Doğalgaz yatırımları ile en fazla sanayi abonesi olan bölgeyiz. 2012 yılında 350 milyon metreküp doğalgaz tüketimi hedefliyoruz. Tüm bu göstergeler organize sanayi bölgemizdeki üretimin, gelişmişliğin, canlılığın kanıtı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz