CEO'lardan plan değişikliği!

Teknolojide yaşanan gelişmeler CEO’ların iş planlarını da değiştirmesine neden oldu. Yapılan bir araştırmada CEO’ların 5 yıllık iş planları yerine, artık 100 günlük hedefler belirledikleri ortaya çıktı.

14.05.2015 14:00:430
Paylaş Tweet Paylaş
CEO'lardan plan değişikliği!
Yönetim danışmanlığı şirketi Heidrick&Struggles’in Oxford Üniversitesi işbirliğiyle yaptığı araştırmada CEO’lar ile ilgili ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 152 CEO’nun katıldığı “21. Yüzyıl CEO’sunun değişen Rolü, İç Dünyasında Yaşadığı Fırtınalar ve Yeni İş Dünyasının Çelişkileri” konulu araştırmaya göre yöneticiler artık 5 yıllık iş planı yapmıyor. Hız boyutunun altını çizen CEO’lar artık 100 günlük planlarla hareket etmek zorunda kaldıklarını, çünkü dünyanın ihtiyaçları ve gerçeklerinin nerdeyse her ay değiştiğini belirtiyor. CEO’ların yüzde 64’ü, en zor kararların insana dair alındığına işaret ediyor.

BAŞARI NASIL SAĞLANIR?

Dünyada 1.6 trilyon dolarlık gelir ve yaklaşık 5.8 milyon çalışanı temsil eden 152 CEO ile yüz yüze görüşülerek hazırlanan raporda, bir CEO’nun başarıya ulaşması için sahip olması gereken yetenekler de sıralandı. Buna göre başarılı bir CEO olmanın sırrı şöyle özetlendi: “Benzeşmeyen olayları fark edip aralarında bağlantı kurabilen, keşfeden, muhtemel tehlikeleri veya fırsatları sezebilen, bunlara göre uygun aksiyonları planlayan ve tüm bunları yaparken karmaşanın üstüne çıkarak büyük resme bakabilmeli.”

CEO’LAR KUŞKULU
Araştırmaya katılan CEO’ların yüzde 71’i “İş kararlarını alırken kendinizden kuşku ettiğiniz olur mu?” sorusuna “evet” yanıtını verdi. CEO’lar kuşkuyu insani bir duygu olarak görüp, korkulacak değil, benimsenecek ve fayda sağlanacak olumlu bir duygu olarak tanımladı.

Araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 75’i CEO’nun rolünün değiştiğini düşünüyor. Sadece yüzde 9’u ise bir değişim yaşanmadığı görüşünde. Dijitalleşmenin etkisiyle özellikle son 10 yılda artan şeffaflık talebi CEO’nun, kamuoyuna, kurullara, hissedarlara, çalışanlara ve müşterilere karşı farklı bir farkındalık ve bir dizi beceriye sahip olmasını gerektiriyor.

CEO’NUN SAHİP OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLERİ
Dünya ekonomisine yön veren liderlere göre, bir CEO’nun sahip olması gereken özellikler ise şu şekilde sıralandı: 
* Cesaret
* Merak
* Hız
* Esneklik
* Özgün
* Değişimi anlayan

SOSYAL OLMALARI GEREKİYOR
ARAŞTIRMADA, “Gelecek kuşak CEO’lar nasıl olmalı?” sorusuna ise günümüz liderleri şöyle yanıt veriyor:
“Yarının CEO’ları genel yönetim, finans, insan kaynakları yönetimi gibi temel deneyimlerde güçlü olmalı ancak bunun paralelinde, eskisine göre daha sosyal becerilere sahip olmaları da mecburi.”

GÜNDEMDE SİBER TEHDİT VAR
Finans ve teknoloji sektörlerindeki CEO’ların gündeminde ise “Siber tehditler” var. Tüm kritik sektörleri kapsayan araştırmada, finans ve teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteren CEO’ların öncelikli gündeminde “Siber Tehditler” yer alıyor. Tüketim ve perakende sektörlerinde ise gündem işsizlik. Sanayide ise ekonomi politikalarına güvenin yitirilmesi dikkat çekiyor.

CEO’LAR DENGEYİ KURMAYA ÇALIŞIYOR
CEO’lara bu yönde bir soru sorulmadığı halde, araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 67’si ‘denge sağlama zorluğunu’ ön plana çıkarıyor. Liderler 3 aylık mücadeleler, uzun vadeli amaçlar, kâr ve sosyal sorumluluk ile özel ve iş hayat arasında denge kurmaya çalıştıklarını söylüyorlar. 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz