En keyifli konsantrasyon saatleri

Şirketin en tepe koltuğunda oturan CEO’lar, yoğunlaşma problemi çektiklerinde ilk olarak “mola” vermeyi tercih ediyor...

16.11.2016 14:32:170
Paylaş Tweet Paylaş
En keyifli konsantrasyon saatleri
Konsantrasyon eksikliği kişi ve kurumlara önemli sorunlar yaşatma potansiyeli olan bir konu... Verimsizlik, mutsuzluktan başlayıp günün sonunda kaza yapmaya kadar gidebiliyor. Saçma ve büyük bir olasılıkla pahalıya mal olan hatalar yaparken işler gereğinden fazla sürecektir.” Bu sözlerle konsantrasyonun önemine dikkat çeken Teradata Türkiye’nin CEO’su Gamze Aydın, konsantrasyonu dağıldığında şirket dışına çıkıp bir nefes aldığını söylüyor. Yöneticilerin çoğu da Aydın gibi kısa süreli konsantrasyon problemi yaşadıklarında yaptıkları işten bir süre uzaklaşarak dikkatlerini dağıtıyor. Bu kısa vadede etkili çözümün yanı sıra düzenli spor yapan ve hobileri olan yöneticilerin yaptıkları işe odaklanmaları daha kolay oluyor. Örneğin Trendyol CEO’su Demet Mutlu ve Gittigidiyor CEO’su Öget Kantarcı, sporun zihnin yenilenmesinde çok etkili olduğunu söylüyor. Namet Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Kayar ise çocukluktan beri tutkunu olduğu denizin, kendisini en zinde tutan şey olduğunu ifade ediyor. Bunların dışında CEO’ların ofiste yaptığı odaklanma yöntemlerinin başında çıkıp yürüyüş yapmak, ekiple sohbet etmek, kahve içmek geliyor. Örneğin Bimeks’in yönetim kurulu başkanı Murat Akgiray, “Konsantrasyonumu yükseltmek için şirketteki departmanlarda dolaşıp çalışanlarla kısa konuşmalar yapıyorum” diyor. Kütahya Porselen’in yönetim kurulu başkanı Nafi Güral ise torunlarının videolarını izleyerek kafasını dağıtıyor.
SPOR YAPMAK İŞE YARIYOR
Sağlıklı beslenen ve düzenli spor yapan yöneticilerden biri de Trendyol’un CEO’su Demet Mutlu… Glütensiz, şekersiz ve bol sebze içeren bir diyetim uygulayan Mutlu, günde en az 2-3 litre su içiyor. “Günlerim yoğun, dinamik ve hareketli geçiyor, zinde ve enerjik olmak için hem sağlıklı beslenmeye çalışıyorum hem de spor yapıyorum” diyen Mutlu, iş ortamında odaklanma sorununu çözmek uyguladığı yöntemi ise şöyle anlatıyor: “Çalışırken yoğun konsantrasyon gerektiğinde zihnimi tazelemek veya konsantrasyonum dağıldığında toparlamak için ofis içerisinde yürür, kafemizde bir şeyler içmeyi tercih ederim. Bunun dışında haftada 3-4 gün spor yaptığım için genellikle güne enerjik başlayabiliyorum.” GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı da sporun konsantrasyona büyük faydası olduğunu düşünen yöneticilerden. Bu nedenle işte odaklanma problemi yaşamamak için öğle aralarında spor yapan CEO, şunları söylüyor: “Kritik süreçlere konsantre olmak veya yeniden enerji toplamak için bulunduğum ortamdan kısa bir süre uzaklaşarak açık havada vakit geçirmeyi, müzik dinlemeyi veya öğle aralarında spor yapmayı tercih ediyorum. Özellikle sporun konsantrasyon açısından büyük faydasını gördüğümü söyleyebilirim. Fiziksel olarak kendinizi sağlıklı, güçlü ve zinde hissettiğiniz noktada bunun zihinsel olarak da sizi ne kadar rahatlattığını hemen hissediyorsunuz.”~KÖPEK SEVGİSİYLE RAHATLIYOR
Konsantrasyon yetersizliğinin sebep olduğu mutsuzluk ve verimsizliğe dikkat çeken Teradata Türkiye CEO’su Gamze Aydın, özellikle uyku düzenine dikkat ediyor. Köpekleriyle vakit geçirmek de onun için adeta rahatlatıcı bir terapi etkisi yaratıyor. Ayrıca seyahatlerin de iş yaşantısına olumlu etkisi olduğunu belirten Aydın, şunları söylüyor: “Ben konsantrasyonum için kişisel anlamda yeterince uyumaya dikkat ediyorum. Diğer taraftan yaptığım egzersizler de dikkatimi ve enerjimi oldukça olumlu etkiliyor. Gün içerisinde eve dönüşümde 3 köpeğimle ilgilenmek ise benim hayat ve iş konsantrasyonumu en olumlu etkileyen aksiyonum. Diğer taraftan ofis ortamında toplantı esnasında odaklanılan konuyu dağıtmamaya çalışır, kesinlikle cep telefonu ve bilgisayar gibi odağı başka yere yönlendirici unsurlara ekip içerisinde izin vermem. Kendim çok yorulursam genellikle şirket dışına çıkıp kısa bir nefes alıyorum. Ayrıca zaman zaman yapmış olduğum seyahatler de hayat yolumdan olan ufak sapmaları toparlamama yardımcı oluyor.”
EKİPLE SOHBET EDENLER
Hayvan sever iş insanlarından bir diğeri de Ekol Lojistik’in yönetim kurulu başkanı Ahmet Musul… Öyle ki uzun zamandır şirket olarak ellerinden geldiğince sokak hayvanlarına destek olmaya çalışıyorlar. Hatta bir veterinerleri bile var. Kendisinin de sahiplenerek evinde baktığı kedileri ve köpeği, Musul’un enerjisini yüksek tutuyor. Musul, konsantrasyon yöntemini ise şu sözlerle anlatıyor: “Odağım genelde dağılmaz ama böyle durumlarda ekip arkadaşlarımla ya da sektörde rakibim olan arkadaşlarımla sohbet etmeyi, beyin fırtınası yapmayı tercih ediyorum. Olaya farklı açılardan bakarak enerjimi tazeleyebiliyorum. Bir de ben sıkı bir hayvan severim. Kedilerimle ve köpeğimle vakit geçirmek de benim için iyi bir yöntem.” Ekip arkadaşlarıyla iletişim kurarak konsantrasyonunu toparladığını belirten isimlerden biri de Bimeks’in yönetim kurulu başkanı Murat Akgiray. Üzerinde çalıştığı konuyla ilgili çalışanlarının fikirlerini alan Akgiray, “Konsantrasyonumu yükseltmek için şirketteki departmanlarda dolaşıp çalışanlarla kısa konuşmalar yapıyorum. Ayaküstü sohbet ederek yoğunlaşmak istediğim konuyla ilgili onlara kısa sorular soruyorum. Konuyu çalışanlarımla mutlaka istişare ediyor ve onlardan fikir alıyorum. Daha sonra odamda yalnız başına kalıp zihnimi karar vereceğim konuya yoğunlaştırıyorum. Sağlıklı karar vermek için mutlaka odaklanmak gerektiğine inanıyorum” diyor.
KONUYU DEĞİŞTİRMEK DE İŞE YARIYOR
CEO’ların bazıları ise dikkatleri dağıldığında, yorgun düştüklerinde üzerinde çalıştıkları konudan kısa süreli uzaklaşarak sonrasında dikkatlerini daha da yoğunlaştırmayı tercih ediyor. Namet Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Kayar’ın işine konsantre olabilmesinde en etkili olan şey hobisi… Çocukluğundan beri süregelen denizcilik tutkusu, onu zinde tutan en önemli etkenlerden biri. Denizlerde olmanın kendisini rahatlattığını belirten Kayar, şunları söylüyor: “Konsantrasyonum dağıldığında iş ortamından kısa süreli olarak uzaklaşmayı tercih ederim. Bunun dışında çocukluğumdan beri en büyük tutkum olan denizcilik beni ruhen ve bedenen dinlendirir. Denizcilik tutkusu olan dostlarımla denizden, seyirden konuşmak, geçmiş tecrübelerimizi paylaşmak ve gelecek seyirler için plan yapmak beni heyecanlandırıyor ve zindeliğimi koruyor.” Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu ise dinlenmenin odaklanılan işi değiştirmekle sağlanacağını düşünüyor. Bir proje üzerinde çalışırken yoğunlaşamıyorsa o işi bir süre rafa kaldırıyor ve başka bir işe yöneliyor. Yavrucu, bu yöntemi hakkında, “Bir proje üzerinde çalışırken konsantrasyonum dağılıyorsa onu bırakır başka bir işe odaklanırım. O işi 1-2 saat, hatta bazen 1-2 gün buzdolabına kaldırırım. Dinlenmek yatmak değildir, konu değiştirmektir. Yeni duruma odaklandığınız zaman otomatik olarak beyin kendini dinlendiriyor. Yeni bir parametreye geçiyorsunuz, yeni parametrenin de yeni dinamikleri var. Eskisinin getirdiği birikinti etkisini kaybediyor.”

“ZİHNİMİ TEMİZLEYECEK DİZİLER İZLİYORUM”

Anadolu Grubu Otomotiv Grup Başkanı Bora Koçak, işte konsantrasyonunu sağlayabilmek için iş dışındaki zamanlarda zihnini boşaltacak aktiviteler yapıyor. Örneğin dizi izlemekten çok keyif alıyor ve özellikle stresli olduğu günlerde art arda 3-4 bölüm izliyor. Koçak, şöyle konuşuyor: “Ben stresimi çok belli eden ve hisseden biri değilim. Benim çok gizli stresim var. Patlama noktasına gelene kadar stresimi hissetmiyorum. O nedenle o patlamayı önlemek için bilinçli olarak iş dışındaki zamanlarda kafamı tamamen resetlemeye çalışıyorum. Örneğin evde yalnız kalıp 2 saat gözümü kapatıp müzik dinlemek, ilgimi çeken bir şeyler okumak, izlemek gibi… Gergin hissettiğim günlerde 3-4 bölüm sevdiğim bir diziyi izlemek zihnimi boşaltıyor. İş yerinde ise genelde şirketten çıkar giderim. Çünkü kaldığınız zaman kendi reaksiyonlarınız da kötü sonuçlar doğurabilir. Uzaklaşmak benim sevdiğim bir şey.”~“KONSANTRASYON İÇİN GOLF OYNUYORUM”
İHSAN ATEŞ / DEFACTO Y. K. BAŞKAN YARD.
15 DAKİKA ATIŞ YAPIYOR
Kritik süreçlerde doğru kararlar alabilmek için sakin bir zihin, sabır ve konsantrasyon büyük önem taşıyor. Böyle zamanlarda konsantrasyonumu artırmak için golf oynamayı tercih ediyorum. DeFacto genel merkezimizde bulunan golf alanında 10-15 dakika atış ve egzersiz yaparak zihnimi rahatlatıyorum.
BERRAK VE GÜÇLÜ ZİHİN Golf, karar alma, kontrol ve analiz etme yeteneklerimi geliştiriyor, berrak ve güçlü bir zihin sağlıyor. Bu sayede güne daha zinde ve güçlü konsantrasyonla devam ediyorum. Bunun yanı sıra seyahatler de farklı fikirlere odaklanmamı sağlıyor. Seyahatlerde günlük rutinimden çıkıp farklı proje ve önemli değişimler için fikir üretiyorum.

“TORUNLARIMIN VİDEOLARINI İZLİYORUM”
NAFİ GÜRAL KÜTAHYA PORSELEN YÖNETİM KURULU BAŞKANI
HİTABETLERİNİ GELİŞTİYOR
6-16 yaşları arasında 7 torun sahibiyim. Torunlarımın kendilerini ifade edebilmeleri, toplum önünde konuşma yeteneklerini geliştirmeleri için ailece bir araya geldiğimizde ve arkadaş toplantılarımızda torunlarıma konuşma yaptırıyorum. Aynı konuşmayı en küçük torunum hariç bir de İngilizce olarak yapmalarını istiyorum.
ANNELER İŞİN TAKİPÇİSİ Torunlarımın kendilerini ifade etmesi, topluluk önünde konuşmaya teşvik edilmesi ve bu konuşmaların kayda alınmasında en büyük destekçileri anneleri oluyor. Eğer bu uygulamalarda aksama olduğunu hissedersem hesabını da annelerinden soruyorum.
HER ŞEYDEN UZAKLAŞIYOR Yapılan bu konuşmaları kameraya alıyoruz ve NG ailesinin 16 ferdiyle paylaşıyoruz. Torunlarım kayıtları izlerken hatalarını görüyor. Ben de onları izlerken hayattan koptuğum için bu bana konsantrasyon dopingi oluyor.

4 İŞ İNSANININ DİKKAT TOPLAMA FORMÜLÜ
İNTERNETTEN HABER OKUYOR
Burgan Bank’ın yönetim kurulu başkanı MEHMET NAZMİ ERTEN, her gün düzenli spor yaptığı için konsantrasyon sıkıntısı çekmediğini belirterek ekliyor: “Eğer konsantrasyonum dağılırsa yaptığım işten uzaklaşıp başka bir şeyle ilgileniyorum. Örneğin internetten haber okuyorum.”
MÜZİĞİ DEĞİŞTİRİYOR Genellikle konsantrasyon problemi yaşamadığını söyleyen Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı MURAT GİGİN, böyle durumlarda uyguladığı yöntemi ise şöyle açıklıyor: “Çalışırken mutlaka müzik dinliyorum. Konsantrasyonum dağılırsa dinlediğim müzik türünü değiştiriyorum.”
KAHVEYLE TOPARLIYOR Eğer gece iyi bir uyku çekmişse gün boyunca konsantrasyonunu en üst seviyede tutabildiğini ifade eden Terteks Yönetim Kurulu Başkanı SİNAN ÖNCEL, “Odaklanmak için en güzel yöntem, günde iki bardağı geçmemek kaydıyla kahve içmek sanırım” diyor.
KOMİK VİDEO İZLİYOR Ece Holding’in yönetim kurulu başkanı ERDEM ÇENESİZ de anlık konsantrasyon dağılmalarında işten uzaklaşıp odağını değiştiren yöneticilerden. Çenesiz, “Esas konuya sağlıklı bir dönüş yapabilmek için kısa bir ara verip internetten bir iki fıkra okuyarak veya komik video izleyerek dikkatimi toparlıyorum” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz