Hobileriyle işini kurdu

“Burası bir nevi sanat oteli oldu. Buraya gelen herkes kendisini özel hissediyor.”

1.02.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Hobileriyle işini kurdu


Her tarafı tablolarla dolu bir evde doğdu. Resimle iç içe büyüdü. Sanatla ilgili bir eğitim almadı, ama hayatı boyunca hep sanatın yanında durdu. Öğrenciyken harçlıklarıyla müzelere gitmeyi tercih etti. Profesyonel iş hayatına atıldığında ise bir maaşını sevdiği bir resme vermekten hiç çekinmedi. onun için en büyük keyiflerden birisi galerilere gitmek, sevdiği bir resmi almak, dostlarıyla o resim hakkında saatler süren sohbetler gerçekleştirmek. Resmin kendisi için bir aşk olduğunu söyleyen bu isim, finans dünyasının çok yakından tanıdığı Rengin Ekmekçioğlu.
Uzun yıllardır çağdaş Türk resmi ile ilgilenen Ekmekbirikimlerini de sahibi olduğu butik otelde konuklarıyla paylaşıyor. Kauçuk adını taşıyan 8 odalık butik otel Antalya Kaleiçi'nde konumlanmış bir tarihi bina. Büyük emeklerle faaliyete geçen bu otel, Ekmekçioğlu'nun hayatında önemli yere sahip. 60 parçalık resim koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Kauçuk'un bir idealin ürünü olduğunu belirten Ekmekçioğlu, neden resimlerini burada sergilediğini de şöyle anlatıyor: "Gelenlerin resmin içinde olmasını istedim. otelde sadece resim değil, özel halılar da var. Çarşaflar özel dokuma, koltuklar da öyle. Bir nevi sanat oteli oldu. Gelen konuklar çok beğeniyor, teşekkür mektupları yazıyorlar. Buraya gelen herkes oteli çok seviyor, kendisini özel hissediyor." Fortis Faktoring Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Rengin Ekmekçioğlu ile sanata duyduğu ilgiyi ve butik otelini konuştuk:

Capital: Sanata ilginiz nasıl başladı?
-Ailemin evinde ve onların ailelerinin evinde, o dönemlerin çağdaş ressamlarının tabloları bulunurdu. Ben o tabloları görerek ve onlara bakarak büyüdüm. Mesela yatak odamda doğduğumdan beri Naci Kalmukoğlu'nun tablosu dururdu. Ben de ilkokul ve ortaokul yıllarında resim yaptım. Bir dönem bale ve tiyatro ile ilgilendim. Boğaziçi Üniversitesi'nde tiyatroda oynadım. Aslında sanatın her yönüne ilgi duyuyorum.

Capital: Peki neden sanatla ilgili bir eğitim almadınız?
- Lise bittiğinde akademiye girmek istedim. Fakat ne olduysa oldu, Boğaziçi Üniversitesi'nin cazibesi ve görkemine kapıldım. Bilgisayar mühendisliği okudum. Başarılı bir öğrenciydim. Akademiye gitmeme rağmen hep resim ve sanatla bir arada oldum.

Capital: Koleksiyon yapmaya nasıl karar verdiniz?
-İş hayatına Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nda başladım. Kendi paramla ilk resmimi, 1984 ya da 1985 yılında aldım. Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun bir resmiydi. Bir maaşımı ona verdim. Resim, benim için aşk. Daha sonra da kaynaklarım el verdiğince resim almaya başladım. Bugün herhalde 60 tane resmim vardır. Bu bir şey değil, bazı kişilerde yüzlerce var.

Capital: Resimlerinizi nerede muhafaza ediyorsunuz?
-Resimlerimi Antalya'daki butik otelim Kauçuk'ta sergiliyorum.

Capital: Almak isteyip de alamadığınız bir resim oldu mu?
-Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun bir resmi vardı. Almayı çok isterdim ama beni aşan bir resimdi. o yüzden almadım.~

Capital: Bu hobinizle ilgili yaşadığınız ilginç bir anı var mı?
 -1994 yılının Ocak ayında Türkiye'de finansal kriz vardı. Dolar 2 katına çıkmıştı. O zaman Heller Factoring'in genel müdürüydüm. Yeni bir ofise taşınmıştık. Reuter'ımız da çalışmıyordu. Komşu şirketten Reuter'dan faizlerin yüzde 900 olduğunu öğrendim. O sırada arkadaşım ressam Muzaffer Akyol aradı. "Rengin, Tayfun Sanlıman'ın sergisi var. Oradan 2 tane çok güzel, seveceğin resim beğendim. Bir tanesinin ismi 'Mahşer Yeri' diğeri de 'Yalnızlık' " dedi. Ben de "Muzaffer, hemen 'Mahşer Yeri'ni alalım. Çünkü burası mahşer yeri gibi..." dediğimi hatırlıyorum.

Capital: Koleksiyonerlikte hedefiniz nedir?
-Sanatla ilgili zaten çok şey yapıyorum. Daha çok zaman ayırabilirim. Bir dönem Londra'da yaşadım. Orada da mutlaka her hafta galerilere gittim. Yine daha çok boş vaktim olursa daha çok galeri, daha çok resim ve heykel görmek için kendime zaman ayırabilirim. Kauçuk'a daha çok resim alırım.

Capital: Herkes koleksiyoner olabilir mi? Tavsiye ediyor musunuz?
-Aslında beni üzen bir şey var. Eskiden bu konular ilgi çekmezdi. 10-20 yıl önce resim alanlara garip bakılırdı. Resme ya da sanata bu kadar para yatırmak tuhaf karşılanırdı. Şimdi daha çok ilgi var. Çünkü son 4-5 yılda Türkiye'de resim para etmeye, parasal bir değer olmaya başladı. 10 yıl önce biz arkadaşlarımızla muhabbet sofrasında saatlerce resim konuşuyorduk. Şimdi ne yazık ki resmin içeriği değil ederi konuşuluyor.

Capital: Kauçuk'u büyütmeyi düşünüyor musunuz?
-Hiç düşünmüyorum. Nitelik önemli nicelik değil. Her yerde ucube binalar yapılıyor. Ünlü Amerikalı mimar Frank Llyod, "Mimarlık sanatların sanatıdır" diyor. Ama Türkiye olarak biz orada çok geriyiz. Ülkemizde mimarlık abideleri eksik. Sanatı bir bütün olarak düşünmek lazım. Onun için Kauçuk da idealden çıkmış bir yer. çioğlu, yaşamı boyunca sanata dair tüm

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz