Capital'e abone olun.
İYİ ZEYTİNİN İZİNDE

İyi zeytinin izinde

Kuşkusuz, Türkiye’nin en büyük zenginliklerinden biri zeytin ve zeytinyağı…

Son Güncelleme: 14.12.2016

Nil Dumansızoğlu
ndumansizoglu@capital.com.tr

Türkiye, zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünyanın lider ülkelerinden. Hemen hemen her bölgesinde zeytin yetişebiliyor. Ege ve Akdeniz’de üretilen zeytinyağlarının lezzeti ise tartışılmaz… Yöneticilerin tercihlerinin başında da Ayvalık-Edremit yöresinin zeytinyağları geliyor. Ege’nin yerel üreticilerinden, köy pazarlarından zeytinyağı alışverişi yapan iş insanları, en çok soğuk sıkım süzme zeytinyağını seviyor. Favori yemeklerin başında ise zeytinyağlı enginar açık ara önde… Kahvaltıların da vazgeçilmezi olan zeytinyağı için Pegasus CEO’su Mehmet Nane, “Dumanı tüten taze ekmekle doğrudan tüketilen zeytinyağına karşı koyamıyorum” derken Komili, Kırlangıç, Sezai Ömer Madra markalarının sahibi olan Ana Gıda’nın genel müdürü Ümit Ersoy, zeytinyağsız kahvaltı yapmadığını söylüyor. Kaliteli zeytinyağını seçmek ise ayrı bir uzmanlık alanı. Yöneticilere doğru zeytinyağının nasıl seçilmesi gerektiği konusunda tavsiyeler veren Zeytinyağı Tadım Uzmanı ve Yüksek Tarım Ekonomisti Seray Ençetin, iyi zeytinyağı peşindekilere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Birçok değişkeni olmakla beraber koku ve tat duyusal analiz için en önemli faktör. Duyusal analizden geçemeyen zeytinyağları, fiziksel analizden de geçemez. Naturel sızma zeytinyağında taze çimen, çağla, badem, yeşil elma, domates, enginar, çiçek kokuları bizim için olumlu özellikleri ifade ediyor. Mazot, ilaç, salatalık, küf ise olumsuz özellikler” diyor. İşin uzmanlarına göre naturel sızma zeytinyağından bir yudum ağzınıza alıp dil ve damak üzerinde gezdirdiğinizde bir burukluk, acılık, boğazınızda yakıcılık hissediyorsanız doğru sızma zeytinyağını buldunuz demektir. İyi zeytinyağı arayışındaysanız markasız ürün almamalı ve kalite ödüllü zeytinyağlarını tercih etmelisiniz.

“AYVALIK YAĞI FAVORİM”
Zeytini ve zeytinyağını çok sevdiğini söyleyen Finansbank CEO’su Ömer Aras, her sabah kahvaltıda mutlaka zeytin tüketiyor. Favorisi olan sele zeytinini ise genellikle Balık Pazarı’ndan alıyor. Zeytinyağında tercihi, Ayvalık yöresine ait yağlardan yana. Daha çok salata ve sebze yemeklerinde zeytinyağını tükettiğini ifade eden Aras, “Her nevi zeytinyağlı yemeği severim ama favorim zeytinyağlı fasulye ve enginar” diyor. Kişisel damak tadına göre zeytinyağı tercihlerinin değişebileceğini ifade eden Pegasus CEO’su Mehmet Nane, kendi damak tadına en uygun olan zeytinyağının Ege’nin köylülerinden aldığı soğuk sıkma sızma ürünler olduğunu söylüyor. Nane, “Ayvalık’ta, Cunda Adası’nda, İzmir ve Çeşme’de çok lezzetli zeytinyağlı yemekler yemek mümkün. Bir de Bozburun’da komşumuzun kendi ağaçlarından hasat ettiği zeytinlerle elde ettiği zeytinyağıyla yaptığı kabak çiçeği dolmasının tadını unutmak mümkün değil” diyor. Türkiye’nin zeytinlik bakımından çok cömert bir ülke olduğunu da sözlerine ekleyen Nane, şöyle devam ediyor: “Yaş olarak Marmara ve Ege zeytinlerini tercih ederim. Tarsus’un, Hatay’ın ve Gaziantep’in kahvaltılık yeşil kırma zeytinlerine doyum olmaz. Datça ve Bozburun çevreleri ise benim favori mekanlarım. Kozmetik ürünleri de köylülerden almayı tercih ediyorum. Hem doğal hem otantik oluyor. ”

“BİZE VERİLEN EN GÜZEL HEDİYE”
 Egeli iş insanlarından Sun Tekstil’in yönetim kurulu başkanı Sabri Ünlütürk’e göre Türkiye’nin bu konudaki zenginliği, bize verilen en büyük hediyelerden biri… Çeşitlilik ve kalite açısından pek çok zeytinyağına ulaşıldığını belirten Ünlütürk, favorisinin soğuk sıkma erken hasat zeytinyağı olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Zeytinyağlı yemekler günümüzde başlı başına bir sektör haline geliyor diyebiliriz. Ürünü çok özellikli kullanan işletmelerin sayısı oldukça fazla. Tek tek isim vermek yerine bölgesel olarak tanımladığınız yerlerde lezzeti ön planda tutan, farklı özeliklere sahip çok fazla alternatif olduğunu söylemek mümkün. Yine son yıllarda gurmelerin zeytinyağı konusundaki tarif ve mekan yazılarını bende keyifle takip ediyorum. Şu an ülkemizde tahmini kişi başı üretim yıllık 2 litre civarında ki kişisel olarak bu oranın, ortalamanın çok üzerinde olduğumu söyleyebilirim.”  
  • 1
  • 2
  • 3

  • Etiketler: aranti emeklilik hobim zeytin ceo

    İsminiz:

    Yorumunuz:


    FOTO HABER