Türkiye, zeytin ve zeytinyağı üretiminde
dünyanın lider ülkelerinden. Hemen hemen
her bölgesinde zeytin yetişebiliyor. Ege ve
Akdeniz’de üretilen zeytinyağlarının lezzeti
ise tartışılmaz… Yöneticilerin tercihlerinin başında
da Ayvalık-Edremit yöresinin zeytinyağları geliyor.
Ege’nin yerel üreticilerinden, köy pazarlarından
zeytinyağı alışverişi yapan iş insanları, en çok
soğuk sıkım süzme zeytinyağını seviyor.
Favori yemeklerin başında ise zeytinyağlı
enginar açık ara önde… Kahvaltıların da
vazgeçilmezi olan zeytinyağı için Pegasus
CEO’su Mehmet Nane, “Dumanı tüten taze
ekmekle doğrudan tüketilen zeytinyağına karşı
koyamıyorum” derken Komili, Kırlangıç, Sezai
Ömer Madra markalarının sahibi olan Ana Gıda’nın
genel müdürü Ümit Ersoy, zeytinyağsız kahvaltı
yapmadığını söylüyor.
Kaliteli zeytinyağını seçmek ise ayrı bir
uzmanlık alanı. Yöneticilere doğru zeytinyağının
nasıl seçilmesi gerektiği konusunda tavsiyeler
veren Zeytinyağı Tadım Uzmanı ve Yüksek
Tarım Ekonomisti Seray Ençetin, iyi zeytinyağı
peşindekilere şu tavsiyelerde bulunuyor:
“Birçok değişkeni olmakla beraber koku ve
tat duyusal analiz için en önemli faktör. Duyusal
analizden geçemeyen zeytinyağları, fiziksel
analizden de geçemez. Naturel sızma zeytinyağında
taze çimen, çağla, badem, yeşil elma, domates,
enginar, çiçek kokuları bizim için olumlu özellikleri
ifade ediyor. Mazot, ilaç, salatalık, küf ise olumsuz
özellikler” diyor.
İşin uzmanlarına göre naturel sızma
zeytinyağından bir yudum ağzınıza alıp dil ve
damak üzerinde gezdirdiğinizde bir burukluk,
acılık, boğazınızda yakıcılık hissediyorsanız
doğru sızma zeytinyağını buldunuz demektir. İyi
zeytinyağı arayışındaysanız markasız ürün almamalı
ve kalite ödüllü zeytinyağlarını tercih etmelisiniz.
“AYVALIK YAĞI FAVORİM”
Zeytini ve zeytinyağını çok sevdiğini söyleyen
Finansbank CEO’su Ömer Aras, her sabah
kahvaltıda mutlaka zeytin tüketiyor. Favorisi olan
sele zeytinini ise genellikle Balık Pazarı’ndan
alıyor. Zeytinyağında tercihi, Ayvalık yöresine
ait yağlardan yana. Daha çok salata ve sebze
yemeklerinde zeytinyağını tükettiğini ifade eden
Aras, “Her nevi zeytinyağlı yemeği severim ama
favorim zeytinyağlı fasulye ve enginar” diyor.
Kişisel damak tadına göre zeytinyağı
tercihlerinin değişebileceğini ifade eden Pegasus
CEO’su Mehmet Nane, kendi damak tadına en
uygun olan zeytinyağının Ege’nin köylülerinden
aldığı soğuk sıkma sızma ürünler olduğunu
söylüyor. Nane, “Ayvalık’ta, Cunda Adası’nda, İzmir
ve Çeşme’de çok lezzetli zeytinyağlı yemekler
yemek mümkün. Bir de Bozburun’da komşumuzun kendi ağaçlarından hasat ettiği zeytinlerle
elde ettiği zeytinyağıyla yaptığı kabak çiçeği
dolmasının tadını unutmak mümkün değil” diyor.
Türkiye’nin zeytinlik bakımından çok cömert
bir ülke olduğunu da sözlerine ekleyen Nane,
şöyle devam ediyor: “Yaş olarak Marmara ve Ege
zeytinlerini tercih ederim. Tarsus’un, Hatay’ın ve
Gaziantep’in kahvaltılık yeşil kırma zeytinlerine
doyum olmaz. Datça ve Bozburun çevreleri ise
benim favori mekanlarım. Kozmetik ürünleri de
köylülerden almayı tercih ediyorum. Hem doğal
hem otantik oluyor. ”
“BİZE VERİLEN EN GÜZEL HEDİYE”
Egeli iş insanlarından Sun Tekstil’in yönetim
kurulu başkanı Sabri Ünlütürk’e göre Türkiye’nin
bu konudaki zenginliği, bize verilen en büyük
hediyelerden biri… Çeşitlilik ve kalite açısından
pek çok zeytinyağına ulaşıldığını belirten
Ünlütürk, favorisinin soğuk sıkma erken hasat
zeytinyağı olduğunu belirterek şunları söylüyor:
“Zeytinyağlı yemekler günümüzde başlı
başına bir sektör haline geliyor diyebiliriz.
Ürünü çok özellikli kullanan işletmelerin sayısı
oldukça fazla. Tek tek isim vermek yerine
bölgesel olarak tanımladığınız yerlerde lezzeti
ön planda tutan, farklı özeliklere sahip çok fazla
alternatif olduğunu söylemek mümkün. Yine
son yıllarda gurmelerin zeytinyağı konusundaki
tarif ve mekan yazılarını bende keyifle takip
ediyorum. Şu an ülkemizde tahmini kişi başı
üretim yıllık 2 litre civarında ki kişisel olarak
bu oranın, ortalamanın çok üzerinde olduğumu
söyleyebilirim.”~“BÜTÜN ZEYTİNYAĞLARI GÜZELDİR”
Zeytinyağı denilince akla gelen ilk isimlerden
biri kuşkusuz gıda sektöründeki 40 yılı aşkın
deneyimiyle Ana Gıda’nın genel müdürü Ümit
Ersoy. Komili, Kırlangıç ve Sezai Ömer Madra
markalarının başında bulunan Ersoy, her yıl
zeytin hasat şenliklerine katılarak zeytinin
toplanmasından zeytinyağına dönüşmesine kadarki
sürece tanıklık ediyor. Özellikle Ayvalık-Edremit
yöresi zeytinyağlarının damak tadına daha uygun
bulduğunu belirten Ersoy, favorisinin erken
hasat zeytinyağı olduğunu ifade ediyor ve şunları
söylüyor:
“Bütün zeytinyağları güzeldir, çünkü zeytinin
kendisi güzeldir. Bütün yemeklerimizde sadece
zeytinyağı kullanıyoruz. Zeytinyağlı yemek yapan
yöresel lokantalardan Edremit’te Cumhuriyet
Lokantası, Ayvalık’ta Şehir Kulübü, Çeşme’de
Enginarre, Urla’da Fırın Vourla ve Özbek Köyü’nde
Akın’ın Yeri benim önerebileceğim adresler.
Tarih boyu zeytine evsahipliği yapmış olan
ülkemizde her yerde ayrı bir güzellik, tarih
gizli. Urla��daki bilinen en eski zeytinyağı üretim
tesisi olan Klazomenai, geçmişten günümüze
zeytinyağının tarihsel serüvenine tanıklık
edilebilecek Evren Ertür Müzesi mutlaka gezilmeli.
Butik zeytinyağlarında ise Ayvalık’ta Özgün,
Küçükkuyu’da Adatepe markalarını önerebilirim.
Bunların yanında birçok butik marka da çok
kaliteli ürünler üretiyor.”
“KENDİMİZ HAZIRLIYORUZ”
Toshiba TNB CEO’su Aytaç Biter de soğuk sıkım
zeytinyağı tercih ediyor. Kullandıkları zeytinyağını
Burhaniye ve Ayvalık’taki yerel üreticilerden temin
ettiklerini söyleyen Biter, zeytinyağıyla üretilmiş
sabun ve duş jeli kullandıklarını da sözlerine
ekliyor. Biter, zeytinyağını nasıl tükettiklerini ve
nereden aldıklarını ise şöyle anlatıyor:
“Zeytinyağını, Burhaniye ve Ayvalık’taki yerel
üreticilerden getirtiyoruz. Ortağımın babası Hüseyin
Özer, ileri yaşına rağmen zeytinyağı ve zeytin
merakını işe dönüştürdü ve Altınsoy markasıyla
kendi tesisinde üretim yapıyor. Son dönemde
ondan daha sık alımlar yapıyoruz. Butik çalıştığı
için çok lezzetli ürünler üretiyor. Eğer farklı marka
alırsak Tariş ve Asın Çiftliği’nin zeytinyağlarını
tercih ediyoruz.
Zeytinimizi Ayvalık’ın yanı sıra Foça’daki
bahçemizden kendimiz toplayıp hazırlıyoruz.
Eşim İzmirli olduğu için evimizde daima
zeytinyağlı yemek pişiyor. Ben de milli sporcu
olduğum için beslenmeme dikkat ediyorum ve zeytinyağlı yemekler tüketmeye özen gösteriyorum. Çoğunlukla restoranlarda enginar tercih ederim. Sunset ve Hacı Abdullah gayet lezzetli yapıyor. Ayrıca özellikle İtalya ve diğer Akdeniz ülkelerine gittiğimizde de mutlaka aromatik ve farklı ambalajlarda zeytinyağı almayı seviyoruz. Sunum şekli de çok önemli, iyi bir zeytinyağı çok da güzel bir hediye olabiliyor.”
SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU ORKA HOLDİNG YKB
“ZEYTİNLİKLERİ GEZMEK FARKLI BİR DENEYİM”
Zeytinyağı tadımı konusundan iddialı iş insanlarından biri
olan Orka Holding’in yönetim kurulu başkanı Süleyman
Orakçıoğlu’nun zeytinyağı tutkusunu şu sözlerinden anlamak
mümkün:
“FAVORİM İLK HASAT”
Zeytinyağında öncelikli tercihim
soğuk sıkım ilk hasat zeytinyağı. Meraklılar Ayvalık, Geyikli,
Altınoluk ve Edremit’teki zeytinlikleri görmeli. İki bin yıl
yaşayabilen bu muhteşem ağaçlardan oluşan zeytinliklerde
dolaşmak da büyük keyif ve farklı bir deneyim.
ZEYTİNYAĞLIYI NEREDE YEMELİ?
Sağlık açısından
da bir hayli yararlı olduğu için olabildiğince çok zeytinyağı
tükettiğimi söyleyebilirim. Zeytinyağlı yemek için İstanbul’da
Hacı Abdullah, Borsa İstanbul, Hünkar ve Park Şamdan’a
gidilebilir. Bodrum’da Mehmet’in Yeri, Okaliptus Restoran
çok iyi bir adres. İzmir Alaçatı’da ise Kabak Çiçeği ve Asma
Yaprağı favorilerim arasında.” ~HEDİYE GÜRAL KÜTAHYA PORSELEN YÖNETİM KURULU ÜYESİ
“ZEYTİNYAĞINI AYVALIK VE AKBÜK’TEN ALIYORUM”
LOKAL PAZARLARDAN ALIŞVERİŞ
Hem sağlık hem de
lezzet açısından en çok zeytinyağı kullanıyorum. Özellikle
sızma zeytinyağının tadını seviyor ve soğuk sıkım olmasına
da ayrıca dikkat etmeye çalışıyorum. Zeytinyağı tercihimi
genelde lokal yerlerden kullanıyorum. Ayvalık ve Akbük’te
köy pazarından zeytinyağı alırım. Ayvalık’ın sızma zeytinyağı
mutlaka tadılmalı.
ALAÇATI RESTORANLARI FAVORİSİ
Yemek konusunda
Alaçatı önde geliyor. Deniz, Ayna, Asma Yaprağı, Kapari
Bahçe ve Eflatun’un zeytinyağlı yemeklerini çok beğeniyorum.
Ayvalık bölgesinde zeytinyağı ve taze otlarla yapılan yemekler
favorim. Gemlik’te en iyi zeytini, Ayvalık ve İzmir’de en iyi
yöresel zeytinyağlı yemekleri tattım diyebilirim.
ZEYTİNYAĞI TUTKUNLARINA ÖNERİLER
SERAY ENÇETİN / ZEYTİNYAĞI TADIM UZMANI VE YÜKSEK TARIM EKONOMİSTİ
ÖZEL AKTİVİTELER
Yunanistan’da The Museum of
the Olive and Greek Olive, İtalya’da Museo Dell Olivo,
ülkemizde de Adatepe Zeytinyağı Müzesi ziyaret edilebilir.
Zeytinyağı Tadım Okulu olarak İtalya’daki ONAOO’yu
tavsiye ederim. Ayrıca her yıl Japonya, Amerika,
Yunanistan, İspanya, Portekiz, İtalya ve ülkemizde
düzenlenen uluslararası zeytinyağı kalite yarışmalarını takip
edebilirsiniz.
ZEYTİNYAĞI DURAKLARI
Japonya’da, Seto İç
Denizi’nde bulunan “Shodoshima Healthy Land and Takao
Olive Farm” adada üretilen en iyi zeytinyağı olma özelliğini
taşıyor. Fransa’nın Provence vilayetinde bulunan “Olives en
Provence” adlı zeytin bahçelerinde mükemmel bir üretim
sahasıyla beraber yüksek kaliteli zeytinyağları üretiliyor.
Dünyanın en büyük zeytin kooperatifi olan İspanya’daki
Nuestra Señora del Pilar S.C.A. da mutlaka ziyaret edilmesi
gereken adresler arasında.
ÖNEMLİ MERKEZLER
Ülkemizde
zeytin bahçesi olarak Aydın’da Zetay,
Söke’de Karakaş Çiftliği, Milas’ta
Osman Menteşe Çiftliği ziyaret
edilebilir. Fabrika olarak ise Söke’de
bulunan Seroliva Zeytinyağı Fabrikası,
Gömeç Karaağaç’daki Öz-Em ve
Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek
Yüksek Okulu Zeytincilik Bölümü Uygulama Fabrikası örnek bahçeleri
ve fabrikalarıyla sektör için önem arz ediyor.
BUTİK ZEYTİNYAĞLARI
Türkiye ve dünyadan şu zeytinyağlarını
tavsiye ederim: Olives en Provence (Provence-Fransa), Azienda
Agricola Bonfanti Sicily (İtalya), Antalya’ya özgü yerel çeşit
zeytinlerden zeytinyağı üreten Mustafa Büyükakça Zeytinyağları,
Domat cinsi zeytinlerden zeytinyağı üreten Zeytinseli Zeytincilik,
İspanyol Arbequina cinsi zeytinleri ülkemizde yetiştirerek zeytinyağı
üreten Tomaşa.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?