Mülakata nasıl hazırlanmalı?

Türkiye'nin yetenek avcıları, iş arayanların kabusu olan mülakatlara ilişkin merak edilenleri capital.com.tr'ye anlattı.

21.09.2016 12:28:150
Paylaş Tweet Paylaş
Mülakata nasıl hazırlanmalı?
İş arayanlar için en zorlu aşama hiç kuşkusuz ‘mülakat’ süreci...

Görev almak istediği pozisyon için iş başvurusu yapanların önemli bir kısmı, mülakat sürecinde sorulan sorulara verdikleri yanıtlarla ya işe alınıyor ya da eleniyor.

Peki, mülakata girmeden önce, bu zorlu sınava nasıl hazırlanmalı? Mülakatlarda en sık karşımıza çıkan sorular hangileri? Bu sorulara en doğru yanıt nasıl verilir?

İş dünyasının uzman yetenek avcıları bu soruları www.capital.com.tr okuyucuları için yanıtladı...



Egon Zehnder International Yönetici Ortağı Murat Yeşildere:


*En sık sorular mülakat soruları hangileridir?

Sanırım en çok rastlanan sorulardan birisi,
“Bana kendinizi ya da kariyerinizi anlatır mısınız ?”.

Sorularını yetkinlikler bazında sormak isteyen mülakatçılar ise “Çalıştığınız organizasyona yaptığınız en büyük katkı nedir?”

“Zorluk ve engellere rağmen hedefinizden şaşmadığınız bir süreci veya prosesi anlatabilir misiniz?”

“Ekibinizde sizden sonra, sizin rolünüzü üstlenecek bir ekip arkadaşınız var mı, onun gelişimi için nasıl katkı gösterdiniz?”

“Bugünkü bilgi ve tecrübeniz on sene önce sizde olsaydı, kariyer/hayat tercihlerinizde neleri farklı yapardınız?”

Benzeri soruları yöneltebilirler.

*Sorulara nasıl yanıtlar vermek, işe giriş şansını artırır?

Ben iş arama sürecinde de, ya da genel olarak her ilişki yönetiminde, iki boyutun her zaman akılda tutulmasının önemine inanıyorum. Öncelikle oturduğunuz koltukta, oturabilecek binlerce, hatta milyonlarca kişiden siz niye farklısınız - buna önce siz inanırsanız, bu mesajı karşı tarafa da geçirebilirsiniz.

Altını çizmek isterim, daha iyi ya da kötü demiyorum, neden farklısınız ? İkinci önemli boyut ise masanın karşısında oturan kişi ile paylaşacağınız, ortak ne var? İnsan psikolojisi, bir yönü ile kendisine benzettiği bireylerle daha rahat etkileşim içine geçebilmeyi kolaylaştırıyor. O halde araştırmanızı, çalışmanızı iyi yapın; kiminle etkileşim, iletişim içinde olduğunuzu iyi bilin ve ona gore hazırlık yaparak, mesajlarınızı verin.

Bu bağlamda sorulara vereceğiniz “mutlak doğru” yanıtlardan ziyade, sizin farklılaşma çabanız başarınızı artıracaktır.~
Trans Search Türkiye Direktörü Göksel Önder:


En sık sorular mülakat soruları hangileridir?


İş görüşmeleri ya da yaygın adıyla, mülakat birçok insan için önemli ölçüde stress ve endişe kaynağıdır. Aslında bu stress ve endişeyi yaratan da sürecin bilinmemesi ve algılama farklılıklarının olabilme olasılığıdır.

Mülakatların çoğu 30 dakika ile 60 dakika gibi bir sürede tamamlandığından zamanın iyi kullanılması dikkat edilecek en önemli unsurlardandır.

O bakımdan mülakat öncesinde hazırlık yapmak görüşmenin başarılı geçmesini sağlayacak, profesyoneli iyi hissettirecektir.

En sık karşılaşılan sorular:

Kendinizden söz eder misiniz? (Görüşmecinin, mülakat başlangıcında ‘kendinizden bahseder misiniz’ sorusunu sorduğu durumlar için profesyonelin kendisini kısaca anlatan bir tanıtım hazırlaması yararlı olacaktır. Kişisel bilgiler, kariyerin ana hatları (hangi tarihte, hangi şirkette, hangi rolü üstlendiği gibi) ve kariyer hedefinin yer aldığı bir tanıtım olmalıdır.)

Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz?

Rol hakkında ne biliyorsunuz?

Hedefleriniz neler?

Mevcut işinizde sizi en çok hoşnut eden noktalar neler?

Yöneticilerinizin sizinle ilgili söyleyebileceği pozitif geribildirim ne olabilir?

Daha önce çalıştığınız ve/veya mevcut şirketlerinize olan spesifik katkılarınız nelerdir?

Yeni şirketinizden ve yeni rolden neler bekliyorsunuz?



Sorulara nasıl yanıtlar vermek, işe giriş şansını artırır?

İş görüşmeleri gerek organizasyonun gerekse profesyonelin gelecekleri ile ilgili alacağı önemli bir karar aşamasıdır. Diğer taraftan, profesyonelin sahip olduğu bilgi, deneyim, beceri ve tutumlarıyla organizasyona sağlayabileceği katkılara ilişkin verebileceği algı için önemli bir fırsattır.

Tüm iş görüşmelerinde, sağlıklı bir iletişim kurmak ve güven oluşturmak en az başarılar ve beceriler kadar önem taşır. Ne söylediğiniz kadar nasıl söylediğiniz de sonucu etkileyen bir faktördür. Ne istediğinden emin, kendine güvenen, iyi hazırlanmış bir profesyonel görüşmecide iyi bir izlenim bırakacaktır.

Mülakat sırasında, sorulmasa dahi, satır aralarında, profesyonelin görüşme yaptığı rolün gereklilikleri ile örtüşecek, daha önce gerçekleştirdiği çalışma, proje vb spesifik örneklerden söz etmesi farklılık yaratacaktır.

Görüşmenin sonunda bir profesyonel birliktelik olsun olmasın, profesyonelin bırakacağı izlenim, söz konusu rol için olmasa da, gereksinim olduğunda, farklı roller için tekrar ulaşılmasını sağlayacaktır.

Mülakat sürecinin sadece görüşmecinin sorularının yanıtlandığı bir platform olmadığı, görüşme yapan profesyonelin de öğrenmek istediklerine ilişkin soruların olabileceği de unutulmamalıdır.~
Odgers Berndtson Türkiye Yönetici Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar:


*En sık sorulan mülakat soruları hangileridir?

Organizasyonların geleceğine şekil verecek profesyonellerin değerlendirme ve seçim süreçlerinin son derece titizlikle ve stratejik bir bakış açısı ile ele alınması gerekmektedir. Bu doğrultuda, mülakatlar adayların şirketin kurum kültürüne ve üstün performansı sağlayacak kriterlere uygunluğunu ölçümleyebilmek adına yapılandırılmaktadır.

İş mülakatlarında en sık sorulan soruların; genellikle adayların geçmiş iş tecrübeleri, somut başarıları, şirkete hangi noktalarda kritik katma değer sağlayabilecekleri, güçlü ve gelişime açık yönleri, şirkete ve pozisyona ilişkin değerlendirmeleri, motivasyonları, ileriye yönelik olarak kariyer beklentilerinin detaylı olarak sorgulanmasını içerdiğini söyleyebiliriz.

Ayrıca, eğer adayın deneyimi bulunmuyorsa o güne kadarki yaklaşımları, deneyimi bulunuyorsa kıdemine göre yönetim stili ile ilgili soruların da yöneltilebildiğini söyleyebiliriz.

İş mülakatlarında sorulan sorulara birkaç örnek verecek olursak;

-Özgeçmişinizdeki bilgilere ek olarak, şu ana kadar hangi alanlarda deneyim kazandığınızı ve üstlendiğiniz sorumlulukları anlatabilir misiniz?

-Sizi motive eden ve harekete geçiren unsurlar nelerdir?

-Kısa-orta veya uzun vadedeki kariyer planlarınız / hedeflerinizi nasıl tanımlarsınız?

-Kendinizde emin olduğunuz/ güçlü gördüğünüz yönlerinizi nasıl tanımlarsınız?

-Gelişim sağlamanız gereken yönlerinizi nasıl tanımlarsınız?

-Söz konusu pozisyonla ve şirketle ilgili ilginizi çeken unsurlar neler oldu?

-Hangi noktalarda katma değer yaratabileceğinizi düşünüyorsunuz?

-Şu ana kadar en önemli / kritik gördüğünüz bir başarınızdan bahsedebilir misiniz?



*Sorulara nasıl yanıtlar vermek, işe giriş şansını artırır?

Yapılan araştırmaların da çok net bir şekilde ortaya koyduğu üzere sadece mülakat ve referans kontrolü ile işe alınan bir adayın performans göstermesine ilişkin öngörülerin %26 seviyesinde olduğunu hatırlamamız lazım.

Dolayısıyla da, pozisyon ve sektörden bağımsız olarak iş mülakatlarında en önemli ve fark yaratmayı sağlayan noktanın adayların kendilerini iyi tanımaları, ne istediklerini bilmeleri, mesleki ilgi alanlarını ve motivasyon kaynaklarını gözden geçirmeleri ve başvurdukları şirket ve sektör hakkında fikir sahibi olmaları olduğunu söyleyebiliriz.

İş görüşmelerinde başarılı olmanın en önemli unsurlarından biri “samimi” ve “dürüst” iletişimdir. Adayların, tüm mülakat ve değerlendirme süreçlerinde özellikle güçlü yönleri, gelişim alanları, motivasyonları ve beklentileri ile ilgili kendilerini doğru bir şekilde ortaya koyarak kurumun beklentileri doğrultusunda nasıl fark yaratabileceklerini, açık ve samimi olmalarını ve söz konusu pozisyon ile ilgili yeterli bilgiyi alabilmek üzere sorular sormalarını önermekteyiz.

Ayrıca, kurumların farklı pozisyonlar için de alım yapabileceğini göz önünde bulundurarak daha açık fikirli yaklaşmaları ve geniş bir bakış açısını benimsemeleri de faydalı olabilmektedir.

Özetle, kendisini iyi tanıyan ve ne istediğini bilen, söz konusu pozisyon veya kurumla ile ilgili istekliliği, motivasyonu, heyecanı ve kuruma nasıl değer yaratabileceği konusunda farkındalığının yüksek olduğunu ortaya koyan adayların doğal olarak mülakatlarda öne çıktıklarını görüyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz