İlk 10 gruptan biri olacağız

Türkiye'de orman ürünleri sektöründe Yıldız isimli şirketlerin ağırlığı dikkatli gözlerden kaçmıyor.

1.10.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
İlk 10 gruptan biri olacağız

Yıldız Entegre, yaklaşık 1,3 milyar TL'lik cirosuyla Türkiye'nin en büyük 68'inci şirketi. Orman ürünleri sektöründe geçmişi 100 yıldan fazla olan Yıldız ailesinin şirketlerinin en büyüğü. Fehmi Yıldız ve oğulları Hakkı ve Hasan Yıldız tarafından yönetilen şirket, Türkiye'nin bu alandaki en büyük oyuncusu olmasının yanı sıra, dünyanın da 9'uncu büyük üreticisi. Yıldız Entegre Yönetim Kurulu Üyesi HAKKI YILDIZ, "10 yılda 100 kattan fazla büyüdük. 10 yıl sonra neden dünyanın ilk 3 oyuncusundan biri olmayalım? 2020'de ise Türkiye'nin en büyük 10 holdinginden biri olacağız" diyor. Türkiye'de orman ürünleri sektöründe Yıldız isimli şirketlerin ağırlığı dikkatli gözlerden kaçmıyor. Yıldız Entegre, Starwood, Yıldız Sunta gibi orman ürünleri sektörünün 3 önemli oyuncusu bugün 3'üncü ve 4'üncü kuşak tarafından yönetilen Yıldız soyadlı 3 ailenin girişimleri. 1890'lı yıllarda büyük dede Hasan Yıldız'ın Trabzon'da kereste ticaretiyle başlattığı Yıldız ailesinin öyküsü, bugün kardeşler ayrılmış olsa da ayrı şirketlerde ama aynı sektörde sürüyor. 2010 sonunda elde ettiği 1 milyar 263 milyon TL'lik ciroyla orman ürünleri sektörünün lideri ise Fehmi Yıldız'ın oğulları Hakkı ve Hasan Yıldız'la birlikte yönettiği YıldızEntegre. Şirket bugün mdf üretim kapasitesiyle dünyanın en büyük 9'uncu üreticisi. Yatırımı devam eden Mersin'deki tesisleri 2012'de tamamlandığında ise Yıldız Entegre günde 5 bin 100 metreküp mdf üretim kapasitesine ulaşacak ve dünyanın en büyük 4'üncü mdf üreticisi olacak. Ayrıca suntada devam eden yatırımları da tamamlandığında mdf ve suntada günde 8 bin 100 metreküp üretim kapasitesine ulaşacak olan şirket, dünyanın en büyük 5 levha üreticisinden biri haline gelecek. 2006'da Yıldız Entegre ve diğer şirketlerini Yıldızlar Yatırım Holding çatısı altında topladıklarını söyleyen Yıldız Entegre Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, 10 yıl sonra Türkiye'nin en büyük 10 holdinginden biri olacaklarını söylüyor. Çıtayı bu kadar yukarı koyan Yıldız, "10 yılda 9,7 milyon TL cirodan 1 milyar 263 milyon TL ciroya ulaştık. Bu yüz kat büyümeyi de geçiyor. 10 yıl önce Yıldız Entegre olarak hiç olmadığımız bir sektörde, 10 yıl sonra dünyanın 5'inci büyük üreticisi olabiliyoruz. Dolayısıyla gelecek 10 yılda birkaç basamak daha çıkabileceğimizi düşünüyoruz" diyor. Büyüme fırsatlarının Rusya ve çevresindeki havzada olduğunu söyleyen Yıldız, sürekli satın alma ve ortaklık teklifi aldıklarını ama yollarına tek başlarına devam etmekte kararlı olduklarını açıklıyor. Yıldız Entegre Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız'ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Capital: Yıldız Entegre'nin geçmişi bildiğimiz kadarıyla 100 yılı geçti. Türk şirketleri için oldukça uzun bir ömür bu. Grubun öyküsünden bahseder misiniz?
- Hikayemiz, büyük dedemiz Hasan Yıldız'ın 1890'lı yıllarda Trabzon'da kereste ticareti yapmasıyla başlıyor. Sonrasında Samsun'a göç edilmiş ve işe kereste ve tomruk ticaretiyle devam edilmiş. 1975'li yıllarda da endüstriyel anlamda ilk sanayici kimliğiyle yatırımımızı Bursa İnegöl'de, İs-taş fabrikasının hisselerini alarak yapmışız. 1890'lı yıllarda küçük bir işletme olarak başlamışız. Daha sonra dedem 2'nci kuşaktan Salih Yıldız, 1930'larda şirketleşmeyi gerçekleştirmiş ve ilk limited şirketimizi kurmuş. Bugün hala aynı sektördeyiz. 1984'te Gaziantep'te yine hazır bir sunta fabrikası için yatırım yapılarak hisseleri alınmış. 1991'de ilk doğrudan yatırımımızı yine İnegöl'de yapmışız.~

Capital: 90'lı yıllarda ailede kardeşler arasında bir ayrılma yaşanıyor değil mi? Bu ayrılığın nedeni neydi?
- 1991'e kadar Salih Yıldız'ın oğulları Ahmet Yıldız, babam Fehmi Yıldız ve Mehmet Yıldız üç kardeş olarak yola devam ediyor. 1991 yılında üç kardeş ayrılmaya karar vermiş. Babam Fehmi Yıldız oğullarıyla yani ben ve abim Hasan Yıldız ile faaliyetlerini bugüne dek sürdürüyor. Diğer iki amcam da faaliyetlerine devam ediyor.

Capital: Onlar da aynı sektörde devam ediyorlar mı?
- Bir amcam Starwood ile sektörün 3'üncü, diğeri de Yıldız Sunta ile 4'üncü büyük oyuncusu. Biz Yıldız Entegre olarak en büyük oyuncuyuz. Sektörde Yıldız soyadının ağırlığı sürüyor Her iki amcamın birer tane oğlu var. Kuzenler olarak aynı sektörde faaliyete devam ediyoruz. Şu an rakibiz ama ticari ilişkilerimiz sürüyor. Hammadde ticaretimiz devam ediyor.

Capital: Aile ayrılınca işler nasıl paylaşılmış?
- Aile parçalanmadan önce 1990 yılında Samsun'da tutkal tesisi yatırımı yapılmış. Ayrışma neticesinde biz Fehmi Yıldız ve ailesi olarak Samsun'daki tutkal tesisini almışız. 1990'dan bu yana da diğer kardeşlere verilen İnegöl ve Gaziantep'teki fabrikaya da tutkal satışı yapmışız. Kardeşler ayrılmış, fakat tutkal ünitesini devralan Fehmi Yıldız, diğer iki kardeşe hammadde yani suntanın hammaddesi olan tutkalı satmaya devam etmiş. Yıldız Entegre'nin 1990'daki unvanı reçine ürettiği için Yıldız Kimya'ydı. 1996 yılına geldiğimizde kardeş kuruluşlarımızın, amcalarımın ve sektördeki diğer firmaların hammadde ihtiyacını karşılamak için Kocaeli'nin Gölcük ilçesindeikinci tutkal tesisimizi kurduk. 2000 yılında karar değiştirerek kendi sunta ve mdfmizi üretelim dedik. Zaten tutkalımızı üretiyorduk ve kapasite fazlamız vardı. Bu kapasite fazlalığı bizi Fehmi Yıldız ailesi olarak kendi suntamızı ve mdf'mizi üretmeye teşvik etti. 2000 yılında Kocaeli Kartepe'deki tesisimizde mdf üretimine başladık. 2000 yılında şirketin adını Yıldız Entegre olarak değiştirdik.

Capital: Grupta şu anda nasıl bir yönetim var? Siz yönetim kurulu üyesi olarak işi kimlerle birlikte yönetiyorsunuz, yönetimde aileden kimler var?
- Babam Fehmi Yıldız Yıldız Entegre'nin ve Yıldızlar Yatırım Holding'in yönetim kurulu başkanı. Hasan Yıldız ve İsmail Hakkı Yıldız yönetim kurulu üyesi olarak şirkette görev yapıyoruz. Yıldız Entegre, Yıldızlar Yatırım Holding'e bağlı bir şirket. Kardeşim Hasan Yıldız, Yıldız Entegre'de finansman ve satış grubunun başında, ben ise yatırımlardan sorumluyum.

Capital: Grup en önemli büyüme hamlesini ne zaman nasıl gerçekleştirdi? Yıldız Entegre için dönüm noktası neydi?
- 2000 yılında mdf üretmeye başlamamız bize hızlı büyümeyi getirdi. Bugün Yıldız Entegre ciroda 1 milyar 263 milyon TL'ye ulaştı. 10 yılda büyük başarı elde ettik. Daha önce de bu sektörün içindeydik, fakat bölünme neticesinde diğer amcalar diğer sunta tesislerini aldı. Biz kimyada büyümek istemiştik. 2000 yılına kadar da kimyada büyüdük. 2000 yılında Türkiye'nin en büyük reçine üreticisiydik. Mdf üretimine girince Yıldız Entegre adını aldık. Bugün hem mdf hem tutkal hem sunta üretiyoruz.~

Bir grubun 120 yıllık öyküsü

1- Hikayemiz, büyük dedemiz Hasan Yıldız'ın 1890'lı yıllarda Trabzon'da kereste ticareti yapmasıyla başladı.
2- Dedem 2'nci kuşaktan Salih Yıldız, 1930'larda şirketleşmeyi gerçekleştirdi ve ilk limited şirketimizi kurdu.
3- 1975'li yıllarda da endüstriyel anlamda ilk sanayici kimliğiyle yatırımımızı Bursa İnegöl'de, İstaş fabrikasının hisselerini alarak yaptık.
4- 1991'e kadar Salih Yıldız'ın oğulları Ahmet Yıldız, babam Fehmi Yıldız ve Mehmet Yıldız üç kardeş yola devam ettiler. 1991 yılında 3 kardeş ayrılmaya karar verdi.
5- Bir amcam Starwood ile sektörün 3'üncü, diğeri de Yıldız Sunta ile 4'üncü büyük oyuncusu.
6- 2000 yılında Kocaeli Kartepe'deki mdf üretimine başladık ve şirketin adını Yıldız Entegre olarak değiştirdik. Bu tarihte ciromuz 9.7 milyon TL idi.
7- 2006 yılında holding yapısına geçtik. Grup olarak orman ürünleri, kimya, gübre, denizcilik ve sigortacılıkta faaliyet gösterir hale geldik.
8- Şimdi Yıldız Entegre mdfde dünyanın en büyük 9'uncu oyuncusu konumuna ulaştı.
9- 2010 sonu itibariyle Yıldız Entegre'nin cirosu 1 milyar 263 milyon TL'ye, holdingin ise 1,7 milyar TL'ye ulaştı.
10- Şu an Mersin'de yatırımı devam etmekte olan bir tesisimiz var. Holding ciroda 2 milyar TL'yi geçecek.
11- 2013 yılında Yıldız Entegre, 2 milyarlık ciroyu yakalayacak. 10 yıl sonra Yıldızlar Yatırım Holding de Türkiye'nin en büyük 10 holdinginden biri olacak.
12- 10 yıl sonra dünyadaki ilk 3 büyük üreticinden biri olmayı hedefliyoruz.

Capital: 2000 yılında ne kadar kapasiteyle ve nerede mdf üretimine başladınız?
- 2000 yılında Kocaeli'nde yatırıma başladık. Sunta ve mdf olarak sektörü inceledik. Sunta ve mdf, mobilyanın hammaddesi iki ayrı kalitede ürünler. Sunta daha ekonomik, mdf biraz daha kaliteli ve uzun ömürlü. Bu nedenle talebin mdf'de artacağını düşünerek amcamların tersine mdf'ye yatırım yaptık. Böylece onlara rakip de olmadık. Kurduğumuz ilk tesisin kapasitesi günde 1.000 metreküptü. O zaman Türkiye'nin mdf kapasitesi ise günde 2 bin 500 metreküptü. Bir anda Türkiye mdf üretim kapasitesini yüzde 40 artırdık. 2002 yılında tesisi devreye aldık. Aslında 2000 yılındaki yatırımımız iki projeydi. Yani hem sunta hem mdf tesisine aynı anda başlamıştık. O günlerde 2001 krizi çıktı. Devalüasyon ve hükümetin düşürülmesi, dövizin artması bizi iki projeden birine devam etmeye zorladı. Sektördeki diğer şirketler krizin etkisiyle yatırımlarını geri çekti. O süre içinde biz de düşündük kriz var, dolar, Euro yükselmiş. Yaptığımız görüşmeler neticesinde yatırımı durdurmanın yatırımı devam ettirmekten daha maliyetli ve daha zararlı olacağı kanısına vardık. Yatırıma devam ettik. Bu çok önemli bir karardı.

Capital: Mdf üretmeye başladıktan sonra 2000 yılında ilk cironuz ne kadardı?
- 2000 yılında 9,7 milyon TL ciromuz vardı. Büyümemiz mdf üretmeye başlamamızla hızlandı.

Capital: Cirodaki bu katlanarak büyüme ilk ne zaman oldu?
- 2000 yılında 9,7 milyon TL olan ciro 2010'da 1,26 milyar TL'ye ulaştı. Bu 10 yıllık süreçte kapasite ve yatırımlar sürekli arttı. 2003 ve 2006'da büyük sıçramalar yaptık ciromuzda.~

Capital: Son 10-11 yıllık süreçte ne kadar yatırım yaptınız ve kapasiteniz şu an ne boyuta ulaştı?
- Son 10 yılda 540 milyon Euro yatırım yaptık. Şu an mdf üretimindeki kapasitemiz günde 3 bin 500 metreküp, sunta üretimindeki kapasitemiz ise günde 620 metreküp.

Capital: Çalışan sayınız ve ihracat ne oldu?
- 2010'da ihracatımız 43,3 milyon dolar. İhracatımız 2003 yılında başladı. O zamanın parasıyla 7 milyonluk bir ihracat yapmışız. Bugün çalışan sayımız 1.928 kişi.

Capital: Holding yapılanmasına ne zaman geçtiniz? Yıldızlar Yatırım Holding'in büyüklüğü nereye ulaştı? Hangi sektörlerde hangi şirketlerinizle faaliyettesiniz?
- Holding yapılanmasına 2006'da geçtik. Yıldızlar Yatırm Holding'in cirosu 1,7 milyar TL. Orman ürünleri, kimya, gübre, denizcilik ve sigortacılık faaliyetlerimiz var, toplam 5 sektörde faaliyet gösteriyoruz. Bünyemizde Yıldız Entegre, İstanbul Gübre Sanayisi var, İGSAŞ olarak geçiyor. İGSAŞ'ın 2010 yılı 6 aylık cirosu 324 milyon TL. Liman işletmeciliği İGSAŞ'ın altında çalışıyor. Liman İGSAŞ'a ait ama diğer grup şirketlerine de hizmet veriyor. Yıldız Tarımsal, denizcilik sektöründe faaliyet gösteriyor.

Capital: Gübrede de önemli bir oyuncusunuz, buradaki konumunuz ve gübrenin grubun cirosuna katkısı nedir?
- Yıl sonu itibarıyla gübrede 500 milyon TL'yi yakalamayı hedefliyoruz. Gübrede en büyük oyuncu değiliz fakat ürün çeşitliliği olarak en fazla gübre üreten grubuz. Kapasite olarak yüzde 20'lik bir pazar payına sahibiz. Sektörde 3'üncü sıradayız.

Capital: Gübrede liderlik hedefiniz var mı?
- Liderlik hedefi şimdilik yok çünkü gübre çok farklı, sezonsal bir sektör. Hammaddede yurtdışına yüzde 100 bağımlı. Bu sektörde Türkiye'de yatırım yapmak oldukça riskli.

Capital: Kendi enerjinizi de üretiyorsunuz. Ticari olarak enerji sektörüne girmeyi düşünüyor musunuz?
- 21 megavatlık elektrik üretimimiz var. Ama bunların hepsi Yıldız Entegre'nin altındaki üniteler. Biz elektrik üretimini bir tüzel kişilik olarak ayırmadık. Yıldız Entegre'nin içinde bir işletme olarak değerlendirdik. Ancak enerji sektörünü araştırıyoruz. Fizibilitesi bitmedi. O neticelendiğinde o sektörde faaliyet gösterip göstermeyeceğimize karar vereceğiz.

Capital: Liman işinde büyüme planınız var mı?
- Limanda hem 3'üncü şahıslara hem grup şirketlerimize hizmet veriyoruz. Kapasite artırımına gittik. Yeni yatırımlarla beraber tahliye kapasitemiz 4 milyon tona çıkacak. 4 milyon tonun büyük bir kısmı diğer şirketlere hizmet verecek.~

Capital: Yıldız Entegre'nin dünyadaki ve Türkiye'deki konumundan bahsedebilir misiniz?
- Yıldız Entegre mdf grubunda dünyanın 9'uncu büyük üreticisi konumunda. Şu an Mersin'de yatırımı devam etmekte olan bir tesisimiz var. Günde 1.600 metreküp üretim kapasitesi olacak. Mersin yatırımı tamamlanınca mdf üretim kapasitemiz günde 5 bin 100 metreküpe ulaşacak. Bu yeni kapasiteyle beraber 2012 mayısında dünyanın 4'üncü büyük mdf üreticisi olacağız. Şu an Manisa'da da sunta tesisi yatırımımız devam ediyor. 2012 Haziran ayında oradaki tesisimizin devreye girmesi bekleniyor. Bunun kapasitesi ise günde 2 bin metreküp. 2012'nin nisan ayında devreye girecek olan Bolu Mudurnu'da günde 1.000 metreküp sunta üretim kapasiteli bir tesisimiz daha var. Özetle şu an günde 1.600 metreküp kapasiteli mdf, günde 3 bin metreküp üretim kapasiteli sunta üretim tesislerimizin yatırımı devam ediyor. Toplam mdf ve suntada günde 8 bin 100 metreküp kapasiteye ulaşacağız. Bu, Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise en büyük 5'inci levha üreticisi olacağımız anlamına geliyor. Türkiye'de sektörün toplam üretim kapasitesinin yüzde 30-35'ine tek başımıza Yıldız Entegre olarak sahip olacağız. Aile olarak baktığımızda da amcamların kapasitelerini de buna eklersek Yıldız ailesinin sektördeki pazar payı yüzde 52-53 olmuş olacak.

Capital: Yıldız Entegre olarak 2011 ciro hedefiniz nedir?
- Yıldız Entegre olarak 30 Haziran itibarıyla 823 milyon TL ciro yapmışız. 2011 sonunda bu rakamın 1,7 milyar TL'ye ulaşacağını öngörüyoruz.

Capital: Yıldızlar Yatırım Holding olarak yılı nasıl kapatmayı planlıyorsunuz?
- Holding ciroda 2 milyar TL'yi geçecek.

Capital: Yurtdışında üretim tesisiniz var mı?
- Yurtdışında iki tane şirketimiz var. Birincisini 2008 yılında İran'da kurduk. Burada üretim faaliyetine yönelik yatırımlara yeni başladık ama 2008'den beri ticari olarak oradayız. Şimdi buradan oraya yarım mamul gönderip, orada ürünü mamule çevirip satmayı planlıyoruz. Yani 2012'de İran'da satış, pazarlama ve laminant üretimi yapılacak. Bu yaklaşık 20 milyon TL'lik bir yatırım olacak. Diğer tesisimiz ise Amerika'da. 2010'da faaliyete geçti. Türkiye orman alanı olarak çok zengin bir ülke değil. Tüm ihtiyacımızı Türkiye'den karşılayamıyoruz. Rusya'dan, Ukrayna'dan ve deniz aşırı ülkelerden hammadde alıyoruz. Bu bağlamda Amerika'da var olan bir şirketi devraldık. Bu şirket oradaki ormanları işleyerek yonga haline getiriyor ve buradaki tesisin hammadde tedarikçisi konumunda. Biz odunu bu zamana kadar ticari olarak satın alıyorduk. Şimdi bir adım daha öteye gittik ve yurtdışındaki kaynaklardaki odunu alıp, orada işleyip buraya getiriyoruz.

Capital: Grup olarak geleceğe yönelik planlarınızı paylaşır mısınız, gelecekte nerede olmayı planlıyorsunuz?
- 10 yıl sonra Yıldız Entegre global bir oyuncu olacak. Geçmiş 10 yılımızı irdelediğimizde, neyi yanlış neyi doğru yaptığımızı çok net görebiliyoruz. Hatalarımız çok az oldu. Doğru zamanda, doğru ürüne, doğru yatırımı yaptık. Orman ürünleri sektöründe özellikle Rusya ve Türk Cumhuriyetleri'nde, İran, Irak ve Türkmenistan havzasında yapılacak çok iş var. İnşaat sektörünün bu bölgede çok ciddi anlamda büyüyeceğini düşünüyoruz. 10 yıl sonra dünyadaki ilk 3 büyük üreticinden biri neden olmayalım. 10 yıl önce Yıldız Entegre olarak hiç olmadığımız bir sektörde, 10 yıl sonra dünyanın 5'inci büyük üreticisi olabiliyoruz. Dolayısıyla gelecek 10 yılda birkaç basamak daha çıkabileceğimizi düşünüyoruz. 5 yıllık süreç içinde Türkiye Avrupa pazarında bir numaralı oyuncu olacak. 0  zaman Yıldız Entegre'nin de ülkenin 1  numaralı üreticisi olarak Avrupa'nın bir numaralı oyuncusu olması gerektiğini düşünüyorum. Bütün yatırımlarımız da bu doğrultuda. 2013 yılında Yıldız Entegre, 2 milyarlık ciroyu yakalayacak. 10 yıl sonra Yıldızlar Yatırım Holding de Türkiye'nin en büyük 10 holdinginden biri olacak. ~

"Girmeyi düşündüğümüz sektörler var"

Capital: Sürekli büyüyen bir grupsunuz, sürekli yatırımlar yapıyorsunuz. Size yerli ya da yabancı şirketlerden ortaklık teklifleri geliyor mu?
- Çok geliyor. Sermeye kuruluşları da gelip stratejik ortaklıklar teklif ediyorlar ama aile olarak kendi yolumuzda tek başımıza ilerlemek istiyoruz. Önümüzdeki süreç içinde halka açılma konusunda fikirlerimiz yavaş yavaş oluşmakta ama herhangi bir ortaklık düşünmüyoruz.

Capital: İtalyan Valentino Gurp'la yapılan anlaşmanın içeriği neydi?
- Mdf ve suntayı kapladığımız dekor kağıdı diye tabir edilen bir ürün var. Bu kağıdı aldığımız şirketlerden biri de Valentino Grup. Biz o grupla İtalya'nın trendi yakalamış ve yakalayacak renklerini beraber çalışmak üzere anlaştık. O şirketin AR-GE'sinden faydalanıyoruz. Onların ürünlerini alıp, satacakmışız gibi haberler çıktı ama doğrusu öyle değildi. Ortaklığımız, ticari birlikteliğimiz olmayacak. Biz onlardan dekor kağıdı satın alıyoruz. Yatırım yapmıyoruz.

Capital: Şirket satın alma planlarınız var mı?
- 2003'te İstanbul Gübre'yi, 2004'te Kütahya Gübre'yi satın aldık. 2010'da da Mudurnu'da Mastaş Sunta adında bir sunta fabrikasını devraldık. Şu an önümüzde satın alma anlamında bir yatırım projemiz yok.

Capital: Girmeyi düşündüğünüz yeni sektör var mı?
- Var ama şu an açıklamak istemiyorum. Araştırdığımız epeyce netleşen bir sektör var. Henüz somut bir adım atmadığımız için açıklamak istemiyoruz.

Capital: Çekilmeyi düşündüğünüz bir sektör var mı?
- Yok.

Yatırımın yeni rotası

330 MİLYON EURO YATIRACAK
Toplam 330 milyon Euro'luk devam eden yatırımımız var. 2012'nin ikinci yarısında devreye almayı planladığımız OSF yatırımı var. OSF, inşaat sektöründe kullanılıyor. Sunta, mdf gibi bir panel levha, orman ürünü. Türkiye'de üretimi yok. Türkiye bunu Avrupa'dan, Romanya'dan ithal ediyor. Şu an yatırım grubu olarak onu irdeliyoruz. Almanya'da Türkiye'deki ağaç yapısına uygun makine tasarımı konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bizim ağaçlarımıza göre bir makine yatırımı dizayn edilebilirse bu yatırımı Türkiye'de yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca ticari olarak elektrik üretimi konusunda fizibilite çalışmalarımız devam ediyor.
RUSYA'YA MDF TESİSİ
2012 yılında Rusya'da yatırım kararı aldık. 2012'nin ikinci yarısında orada mdf tesisi inşaatına başlayacağız. Tesis 2014 sonunda devreye girecek. Bu yatırımın tahmini büyüklüğü 150 milyon Euro olacak.
TÜRKİYE BİZE YETMİYOR
Artık Türkiye'nin büyümesi bize yetmiyor. Bizim önceliğimiz komşu ülkelerde söz sahibi olmak. Bu bağlamda yatırıma, hammadde kaynaklarına, pazar şartlarına uygunlukta öncelikli büyüme alanı olarak Rusya'yı görüyoruz. Oradan başlayarak çeşitli ülkelerde de yatırımlar yapıp global bir oyuncu olmak istiyoruz.
AMERİKA'DA ORMAN YETİŞTİRECEĞİZ
Kuzey Amerika'da ve Güney Amerika'da kendi ormanlarımızı yetiştirmek istiyoruz. Plantasyon dedikleri yetiştirme ağaç işine gireceğiz. Bu iş için özellikle Güney Amerika son derece popüler. İklim gereği yağmur ve güneşin bol olduğu ülkeler olduğu için, yetiştirme ağaç son derece popüler hale gelmiş durumda. Yatırımın geri dönüşünü 10 yılda alacağız. Daha sonra her yıl ürün alabileceğiz.~

"Entegrasyonda çok ileri gittik"

ABD HEDEFİ 50 MİLYON DOLAR
İran ve ABD'de iki şirketimiz var. ABD'deki şirketin izinlerden dolayı 2010'da tam faaliyeti gerçekleşmedi. 2011 cirosunun 35 milyon dolar olmasını bekliyoruz. 20l2'de ise 50 milyon dolarlık işlem hacmini hedefliyoruz. İran'daki şirket 2010'da üretim yapmadı. Orada 30 milyon dolarlık satış yaptık ama bu Yıldız Entegre cirosu içinde geçti. 2011 'de ayrı bir şirket olarak faaliyet gösterecek.
ODUNLARIN TAŞIMASINI DA YAPIYORUZ
Entegrasyonun bir parçası olarak Amerika'da satın aldığımız, işlediğimiz odunları yine kendi gemilerimizle Türkiye'ye taşıyoruz. Yıldız Tarımsal'ın aktiflerinde olan gemimiz bu iş için özel olarak dizayn edildi. Amerika'da kendi işlediğimiz hammaddeyi kendi gemimizle buraya getiriyoruz. Kendi limanımızda boşaltıyoruz.
HAMMADDEYİ DE ELEKTRİĞİ DE ÜRETİYORUZ
Entegrasyonda birkaç adım daha ileriye gittik. Elektriğimizi üretiyoruz. Mdf ve suntadan her türlü ürünü üretiyoruz. Kendi limanımızda hammaddemizi indiriyoruz. Kendi hammaddemizi taşıyoruz. Kendi hammaddemizi üretiyoruz.



Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz