Sponsoru olan hızlı yükselir

Center for Talent Innovation (CTI)’ın CEO’su Sylvia Ann Hewlett, mentorluk ve sponsorluk arasındaki farkı, kariyer basamaklarını yükselirken sponsorların çalışanlara nasıl destek olabileceğini Capital’e anlattı.

1.06.2014 13:30:250
Paylaş Tweet Paylaş
Sponsoru olan hızlı yükselir
Son dönemde iş dünyasında “sponsorluk” kavramı, başka bir anlamı içine alarak yükseliyor... Şimdiye kadar yöneticilerin “mentorlardan” danışmanlık alma eğiliminde olduğunu biliyorduk. Son dönemde kişisel gelişim ve gelecek hedeflerine ulaşmada daha etkili olduğu düşünülen “sponsorluk” rüzgarı esiyor.

Bu konuda yazdığı kitapla adından söz ettiren “Center for Talent Innovation” CEO’su  Sylvia Ann Hwelett, “iş hayatında gerçek gücünü ortaya koymak isteyenlerin sponsora ihtiyacı var” diye konuşuyor ve ekliyor: “Mentor tavsiye verir, sponsor tavsiyeyi harekete geçirir.”

ponsor” kelimesi Türkçe’de daha çok “mali destekçi” anlamında kullanılıyor. Ancak İngilizcede özellikle insan kaynakları alanında “sponsor” çok daha derin bir anlam barındırıyor. Bu kavramı en iyi anlatan isimlerden biri de Sylvia Ann Hewlett...

Ekonomist ve aynı zamanda Center for Talent Innovation (CTI-Yetenek İnovasyonu Merkezi) CEO’su olan Hewlett, bugüne kadar iş dünyasına yön veren 12 kitap yazdı. Son kitabında ise İK’da sponsorluğu çarpıcı bir şekilde ele alıyor.

“Forget a Mentor, Find a Sponsor: The New Way to Fast-Track Your Career" (Mentor’u Unutun, Bir Sponsor Bulun: Kariyerinizi Hızlandırmanın Yeni Yolu) adını taşıyan kitapta Hewlett, sponsoru, bir çalışanın kariyer yolculuğundaki en büyük destekçisi olarak tanımlıyor.

Son yıllarda öne çıkan mentorluk kavramıyla sponsorluğu kıyasladığında ise lider olmak isteyenlerin mentordan çok sponsora ihtiyacı olduğunu dile getiriyor. “Mentorlar tavsiye verir, sponsorlar tavsiyeyi aksiyona geçirir” sözleriyle de aradaki farkın altını çizen Hewlett, sponsorların sunduğu avantajları saymakla bitiremiyor.

“Sponsorlar, liderlerin şirket içindeki görünürlüğünü artırır, hem yönetimde hem dışarıda liderliğiniz göz önünde olur. Liderleri kariyer fırsatlarıyla buluşturur, fırsatları fark etmesini sağlar ve bir problemle karşılaştıklarında nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda aktif rol oynarlar” diyor.~
Alt ve orta pozisyonlarda sıkışmış çalışanlara ve özellikle kadınlara iş dünyasında yükselmeleri için sponsor bulmalarını tavsiye ediyor. Center for Talent Innovation (CTI)’ın CEO’su Sylvia Ann Hewlett, mentorluk ve sponsorluk arasındaki farkı, kariyer basamaklarını yükselirken sponsorların çalışanlara nasıl destek olabileceğini Capital’e anlattı:

Mentorluk ve sponsorluk arasındaki en büyük farklılık nedir?
Mentorluk, genellikle bir kişiye daha uzman ve deneyimli birinin sohbet ortamında sözel önerilerde bulunmasıdır. Sponsorluk ise her iki tarafın da birbirine katkı sağlayacak şekilde ilişkinin kurulması anlamına gelir.

Amerikalı yöneticilerin 3’te l’i, İngiliz yöneticilerinin ise yarısı sponsorları şöyle tanımlıyor: “Hedef belirleyen, programa ve hedeflenen tarihlere uygun hareket eden, 7/24 destek alınabilecek kişiler.” Mentorlar tavsiye verir, sponsorlar tavsiyeyi aksiyona geçirir.

Sponsorlar, liderlerin ve lider adaylarının şirket içindeki görünürlüğünü artırır, hem yönetimde hem dışarıda liderliğiniz göz önünde olur. Liderleri kariyer fırsatları ile buluşturur, fırsatları fark etmesini sağlar ve bir problemle karşılaştıklarında nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda aktif rol oynarlar.

İki kavram arasında başka ne gibi farklar bulunuyor?
Mentorlar, siz rüyalarınızı anlatmaya başladığınızda parlar. Mentorlar, hayallerinizi kelimelere döker, güçlü yanlarınızı belirler, hangi konularda daha başarılı olduğunuzu ortaya çıkarırlar.

CTI’ın (Çenter for Talent Innovation) yaptığı araştırmaya göre kadınların yüzde 85’i, uluslararası profesyonellerin ise yüzde 8l’i hedeflerini ve ne yöne gitmeleri gerektiğini bilmeleri gerekiyor.

Mentorlar sizin yazılı olmayan kurallan anlamanıza yardımcı olur. Yani “işin arkasındaki iş”in ne olduğunu görmenizi sağlarlar. Bu açıdan bakıldığında mentorlar, rüyanın tanımlanmasını mümkün kılarken, sponsorlar rüyaların gerçekleşmesini sağlar.~
Kitabınızda “Mentoru unutun” diyorsunuz. Neden?
Mentorlar, kariyerinizde istediğiniz hedefe ulaşma konusunda size yeterince hızlı harekete geçiremez. Mentorunuz size çok güzel fikirler verebilir ama kim size sponsor olacak? Verdiğiniz kararlarda, atmak istediğiniz adımlarda sizi kim destekleyecek? İşte bu nedenle bir çalışanın sponsoru olması çok önemli. Çünkü size somut olarak destek verir. Sponsoru olan hızlı yükselir.

İş yerinde sponsorluğun gücünü hangi araştırmalarla desteklediniz?
CTT ın araştırmasına göre sponsorlar, size kariyer hedefi veriyor. Ayrıca onlar bu hedefin güce dönüşmesini sağlıyor ve şu 3 konuda etki gücü oluşturuyorlar... Maaş artırıyor, yüksek profilli görev tanımları sağlıyor ve terfi etmenizi sağlıyorlar.

Bizim araştırmamızda da sponsor sahibi kişilerin gelişimleri daha tatmin edici. Sponsora sahip olan erkeklerin yüzde 23’ü, kadınların da yüzde 19’u daha başarılı. Yönetici düzeyinde sponsora bakış ise benzeşiyor. Kadınların yüzde 36’sı, erkeklerin yüzde 37’si sponsora güven duymak istiyor.

Kadınların yüzde 33’ü, erkeklerin yüzde 31’i yapıcı olmalarını bekliyor. Kadınların yüzde 12’si, erkeklerin ise yüzde 15’i ise sponsorların vizyoner olmasını bekliyor. Sponsordan beklenilen şeylerden biri de daha fazla geri bildirim alabilmek.

Kitabınızda sponsora sahip olmanın özellikle kadınlar ve azınlıklar için çok önemli olduğunu belirtiyorsunuz. Neden böyle düşünüyorsunuz?
Öncelikle burada biraz kendimden bahsetmek istiyorum. İngiltere’de bir işçi ailenin 6 kız çocuğundan biriyim. Bir tek babam çalışabiliyordu, bir erkek kardeşimiz olsun diye dua ediyordum. Ancak olmadı ve babam adeta sponsorum oldu. Bir hayale tutunmamı sağladı. Üniversiteye gidip hayallerimi gerçekleştirmeliydim.

Kadınlar ve azınlıklar çoğunlukla şirketin orta kademelerinde sıkışmış, yeteneklerini kullanamayan ve hedeflerinden yoksun bırakılan kişiler oluyor. Oysa özellikle kadınların ve azınlıkların sponsorlarla çalışmaları onların şirket içinde daha çok lider pozisyonuna gelmelerini sağlayabilir.~
Kadınlar sponsorlarla nasıl çalışacaklarını bilmeli. Bir sponsorla çalıştığında hayalinin gerçeğe dönüşmesi, hedeflerin belirlenmesi, potansiyelin aksiyona geçirilmesi mümkün olabilir. Araştırmalar da sponsorlara sahip olanların istedikleri gibi yükselebildiklerini ortaya koyuyor.

Yükselmeleri konusunda memnun olan kadınların yüzde 68’i, erkeklerin ise yüzde 70’i sponsora sahip olmaktan mutlu oluyor. Ancak sponsora sahip olmayan kadınlar ve erkeklerde, yükselme mutluluğu sadece yüzde 57. Konu azınlıklara gelince...

Sponsora sahip Afrika kökenli Amerikalıların sadece yüzde 8’i kendini her an kapının önünde olabilir gibi hissediyor. Oysa sponsor sahibi olmayan Afrika kökenli Amerikalıların yüzde 27’si bir yıl içinde işten ayrılmayı planlıyor,

Birçok ülkede, üniversitelerden mezun olan kadın sayısı erkeklerden daha fazla. Kadınlar kariyerlerinin başlangıcından itibaren daha üst pozisyonlara ulaşmak için nasıl bir yol izlemeli?
Öncelikli olarak kadınlar ve azınlıklar şunu anlamalılar... İş yerleri yüksek zekalı insanlar sınıfı tarafından yönetilen ve yönetime gelmenin imkansız olduğu yerler değil. Kadınların ve azınlıkların sponsora ihtiyacı var. Yine Fortune 500 şirketleri arasında yönetim kurulu üyelerinin sadece yüzde 15,7’si kadın.

İnanın 15 yıl önce de bu oran aynıydı, hiç değişmedi. Bu ekonomide en çok kazanan yöneticilerin sadece yüzde 8’i kadın. Şirketler ellerindeki kadın çalışanlarının, yeteneklerini değerlendirmeli. Bunun da yolu sponsorla çalışmaktan geçiyor. Bu nedenle biz de insanların nasıl yükseleceği konusuna eğildik.

Sizce hangi pozisyonların daha çok sponsora ihtiyacı var?
Kariyerinde hangi noktada olursa olsun herkesin mutlaka sponsora ihtiyacı var. Çünkü krizin ne zaman, nasıl geleceğini hiç kimse bilemez. Sponsorların bir diğer önemli faydası da kişilerle olan ilişkinizi inşaa etmeleri ve hayatınızda yeni bir yön vermenize, yeni hedefler oluşturmanıza yardımcı olmalarıdır.~
Yapılan araştırmalara göre kişilerin ve farklı cinsiyetlerin sponsorlardan beklentileri de farklı. Örneğin kadınların yüzde 58’i, erkeklerin ise yüzde 54’ü kendilerini rahat ettirecek bir sponsorla çalışmak istiyor. Kadınların yüzde 23’ü, erkeklerin ise yüzde 27’si yeteneklerini geliştirebilecek; kadınların yüzde 6’sı, erkeklerin yüzde 5’i farklı network’lere sahip sponsorlar istiyor,

Daha iyi sponsorluk fırsatı yaratılması için liderler şirket içinde ne yapmalı?
CTI’da kadın yöneticilerin ve uluslararası yeteneklerin geliştirilmesinde programların uygulanması konusunda çok proaktifler. En iyi örneklerden biri AT&T’de uygulanan üst düzey lideri belirleme konusunda uygulanan programdı.

Bu kapsamda kadın, erkek ve uluslararası yetenekler arasından seçimler yapıldı. Program 20 yaş üstü liderlere odaklandı ve çok etkili sonuçlar gerçekleştirildi. CTI’ın yarattığı sponsorluklar neticesinde liderler, yüksek potansiyellerini ortaya çıkaracak bir dizi programa dahil oldu.

Resmi olmayan toplantılar gerçekleştirildi. Kendi programlarına göre kendi gündemlerini kendileri oluşturdular ve kariyerlerinde ciddi adımlar attılar. AT&T bu sponsorluğu geliştirecek önemli ilişkileri destekleyen bir şirket.

Bu nedenle diğer şirketlerin de onu örnek alarak şunları yapması lazım: Sponsorları şirkette kalıcı hale getirmeliler ve yetenek yönetimi kapsamında özellikle kadınların ve azınlıkların yeteneklerini fark etmelerini sağlamalılar.

C-seviyesindeki liderler mutlaka kadınları desteklemeli. Sponsorların her seviyeden çalışan için gerekli olduğu anlaşılmalı. Akıllı bir şirket azınlık ya da kadınların daha çok ihtiyacı olduğunu fark eden şirkettir.

Bir çalışanın sponsora sahip olması tabiri caizse “adam kayırmacılık” kavramıyla eş anlam gibi düşünülüyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
Sponsorluk bir çalışanın sahip olduğu gücün transferi demektir. Sponsorun amacı farklılığı yönetmektir. Farklı özelliklere sahip altta sıkışmış özellikle kadın ve azınlıkların gücünü ortaya çıkarmak ve onların iş dünyasında yükselmesini sağlamaktır.  Bu nedenle sponsorun adam kayırmacılıkla alakası yok, sponsorluk sadece var olan potansiyelin ortaya çıkmasına yardımcı olmak demek.~
Sponsorun 8 üstünlüğü.
1- Sponsor, “Hedef belirleyen, programa ve hedeflenen tarihlere uygun hareket eden, 7/24 destek alınabilecek kişi” olarak tanımlanıyor.
2- Mentorlar tavsiye verir, sponsorlar tavsiyeyi aksiyona geçirir.
3- Sponsorlar, liderlerin şirket içindeki görünürlüğünü artırır. Onları kariyer fırsatlarıyla buluşturur.
4- Mentorlar, kariyer hedefine ulaşmada çalışanı yeterince hızlı harekete geçiremeyebilir. Onun yerine çok güzel fikirler verebilir.
5- Sponsorlar, kararlarınızda ve attığınız adımlarda sizi somut olarak destekler.
6- Sponsorlar “daha fazla ücret”, “yüksek profilli görev” ve “terfi” konularında daha fazla katkı sağlayabilir.
7-  Araştırmalar, sponsoru olan erkeklerin yüzde 23'ünün, kadınların da yüzde 19'unun daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor.
8- Sponsorlar, özellikle orta kademelerde sıkışmış kadın yöneticilerin geleceğinde daha fazla etkili olabiliyor.

İKİ PARLAK AKADEMİSYENİN SPONSORLUK HİKAYESİ
SPONSORLU DOKTORA ÖĞRENCİSİ

Size Katherine Phillips ile Margaret Neale’nin öyküsünü anlatacağım... Katherine Phillips, Northwestern Universitesi’nde doktorasını yapıyordu. Margaret Neale, onun danışman hocasıydı. Neale, bir süre sonra Stanford Universitesi’nden gelen teklifi kabul etti ve öğrencisi Phillips’e doktora çalışmasını Stanford Universitesi’nde yapabileceklerini söyledi.

OKUL DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ

Phillips önce, “Seninle birlikte aynı proje üzerinde çalışıyor olmak çok güzel ama ben burada olmaktan mutluyum” dedi. Ancak Neale, “Eğer şu anda Stanford’a başvurursan, bundan 3 ay sonra çok daha farklı düşüneceğine emin olabilirsin” dedi. Sonuçta Phillips, Neale’ı Stanford’da takip etti. Birlikte Stanford’da çok başarılı çalışmalara imza attılar.

REFERANSLA HIZLI İLERLEME
Phillips her zaman Neale’nin çalışmaları için hiç yorulmadan çalıştı ve orijinal öneriyle onun takdirini kazandı. Katherine Phillips kariyeri için başka üniversitelerde pozisyon aramaya başladığında Margaret Neale, ona çok iyi referans mektupları yazdı. Ayrıca nerelerde hangi pozisyonlarda olması gerektiğiyle ilgili öneriler de bulundu.~
COLUMBIA’DA KURSU KAZANDI
Üniversitesi’nde kürsü kazandı. Neale ise Stanford Üniversitesi’nde hayat boyu başarı ödülü olan Davis ödülünü alan ilk kadın üye oldu. Buradan sponsorlukla mentorluğun farkını anlayabilirsiniz. Birbirlerine karşılıklı avantaj sağladılar. Kazan-kazan ilişkisi yarattılar.

ORTA SEVİYE YÖNETİCİ NASIL YÜKSELECEK?
ALGI GENİŞLETİLMELİ

Öncelikli olarak çalışanın algısını genişletmek gerekiyor. Herkes “Ben ne yapıyorum ve gerçekte ne yapabilirim” diye kendine sormalı. Üst seviyedeki yöneticiler ya da liderlerle iletişim sağlamak da gerekiyor.

GÖRÜNÜRLÜĞÜNÜ ARTIRMALI
Yükselmek isteyen, şirket içindeki görünürlüğünü artırmalı ve fırsatları dikkatlice takip etmeli. Müşterilerle iletişim kurmalı.

SPONSORLA ÇALIŞMALI
Tüm bunları yapabilmek için ise
çalışanların mutlaka sponsorla çalışması gerekiyor. Belki mantık olarak herkes bunun böyle olması gerektiğini biliyordur ama aksiyona geçmek ancak bir sponsorla olabilir.

DOĞRU SPONSORU BULMA REHBERİ
İKİ KADEME YUKSEK OLMALI

Şirketinizde benzer istek ve hedeflere sahip olan potansiyel kişileri gözlemleyin. Aynı zamanda size inanan kişileri keşfetme konusunda zamana yatırım yapın. Bu kişi başarısına inandığınız, güçlü gördüğünüz, etkilendiğiniz ve en az sizden iki kademe daha yüksek pozisyonda çalışan biri olmalı.

SAYGI DUYMALISINIZ
Karar verici mekanizmada, bir masa etrafında toplandığınızda kararlarına saygı duyduğunuz bir kişi olmalı. Örneğin, patronunuz gibi... Sponsor bulduğunuzda çok stratejik ve taktiksel olmalısınız. Rol modelleri iyidir ama her rol modeli etkili sponsor olmayabilir.~
GIPTA ETMEMELİSİNİZ
Yakınlık yerine etkili olmak daha önemli. Sponsorda bakılması gereken en önemli özellik, kariyerinizi değiştirecek güce sahip olması ve stratejik olarak anlaşabileceğiniz biri olması. Sponsorunuza saygı duymalısınız, ona gıpta etmemelisiniz. Eninde sonunda sponsorlar, kariyerinizde turbo değişim sağlayacak kişiler değil.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz