TÜSİAD seçime gidiyor!

Türkiye’nin genel seçimlere gideceği 2015’in ilk önemli seçimi TÜSİAD’da yaşanacak. TÜSİAD üyeleri 22 Ocak’ta sandığa gidecek. İşte öne çıkan isimler...

11.12.2014 10:59:340
Paylaş Tweet Paylaş
TÜSİAD seçime gidiyor!
Türkiye’nin genel seçimlere gideceği 2015’in ilk önemli seçimi Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nde (TÜSİAD) yaşanacak. TÜSİAD üyeleri başkan ve yüksek istişare başkanlarını seçmek için 22 Ocak’ta sandığa gidecek.

Yüksek katılımın olması beklenen seçimli genel kurul 22 Ocak 2015 tarihinde yapılacak. Seçimde, Haluk Dinçer’in başkan olması beklenirken, yüksek istişare konseyi başkanı da seçilecek. Muharrem Yılmaz istifa etmesi başkanlık seçimini öne çekse de, Haluk Dinçer’in yine başkan olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu genel kurul da asıl merak edilen konu yüksek istişare başkanı koltuğuna kimin oturacağı olacak. YİK Başkanı, seçimli genel kurullarda Başkanlık Konseyi’ne de başkanlık ediyor. Bu konsey, TÜSİAD başkanlığı için aday isimleri belirleme görevini yürütüyor.  

HANGİ İSİMLER ÖN PLANA ÇIKIYOR?
Genelde eski başkanların Yüksek İstişare Konsey Başkanı olduğu TÜSİAD’da yapılacak genel kurulda bu görev için adı geçenler arasında Tuncay Özilhan, Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Ümit Boyner ismi yer alıyor. Bu göreve en yakın isim olarak görülen isim ise Tuncay Özilhan. Özilhan bu yöndeki soruya “Bu  konuyu henüz değerlendirmeye almadım” demekle yetiniyor. 

EN UZUN SÜRE VEHBİ KOÇ BAŞKANLIK ETTİ 
TÜSİAD’da Yüksek İstişare Konseyi’nin ilk başkanı Vehbi Koç oldu. 1971’de Yüksek İstişare Yüksek Konsey başkanı olan Vehbi Koç,  üç dönem üst üste yaptığı bu görevi 1980 yılında Nejat F. Eczacıbaşı’na bıraktı. 

SAKIP SABANCI İKİ YIL KALDI
1971’den bu yana 9 iş adamının Eczacıbaşı’nın 6 yıllık başkanlığının ardından Sakıp Sabancı 1987 yılında Yüksek İstişare Konsey Başkanı koltuğunun sahibi oldu. 
Sakıp Sabancı bu görevi 2 yıl sürdürdü. Bu süreyle Yüksek İstişare Konseyi’ne en az başkanlık eden  Sakıp Sabancı döneminin en önemli özelliği TÜSİAD’da daha genç başkanlara geçiş sürecini temsil etmesi. Sakıp Sabancı döneminde başkanlık koltuğuna ikinci kuşak temsilcilerin TÜSİAD’da başkanlık ettiği üç dönem yaşandı. Sakıp Sabancı’nın Yüksek İstişare Başkanı olduğu dönemde Ömer Dinçkök da yönetim kurulu başkanlığı koltuğuna oturmuştu. Ardından Cem Boyner ve Bülent Eczacıbaşı, ailelerin ikinci kuşak temsilcileri olarak TÜSİAD Başkanlığını üstlenerek yeni dönemi başlattılar. 
 
BERKER BAŞKANLIĞINDA DEMORATİKLEŞME RAPORU
Sabancı’nın ardından Rahmi Koç iki dönem üst üste YİK Başkanı oldu. Ardından TÜSİAD kurucularından Feyyaz Berker, YİK Başkanlık koltuğuna oturdu. Berker, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndaki etkinliğini aşan bir YİK Başkanı oldu. Berker, Bülent Tanör’e hazırlatılan ‘Türkiye’de Demokratikleşme Perspektifleri’ raporunun hazırlandığı süreçte, rapor daha kamuoyuna sunulmadan TÜSİAD bünyesindeki tartışmalı toplantılara başkanlık etti. 

EN AĞIR ELEŞTRİLERİN YAPILDIĞI DÖNEMİ YÖNETTİ 
20 Ocak 1997 yılında kamuoyuna sunulan ‘Türkiye’de Demokratikleşme Perspektifleri’ raporuyla ağır eleştirilere maruz kalmak bir yana yönetim kurulunda ciddi bir bölünme yaşayan TÜSİAD’ın o dönem ki YİK Başkanı olarak bu eleştirileri göğüsleyen Bülent Eczacıbaşı ve ekibi oldu. O dönem TÜSİAD Başkanı Halis Komili ve beraberindeki heyet, bizatihi raporu o dönemin TBMM Başkanı Mustafa Kalemli’ye sunmuştu. Aynı gün Genel kurmay başkanlığına da gönderilen raporun ardından Genelkurmay başkanlığı TÜSİAD’ı ucuz kahramanlık yapmakla itham etmiş ağır eleştirilerde bulunmuştu. Yine o dönem Yüksek İstişare Konseyi Başkan Yardımcısı Asım Kocabıyık en sert çıkışı yaparak Bülent Tanör’ün gözüyle yazılmış bu raporu kamuoyu ile paylaşmasını yadırgadığını dile getirerek üyelerin birçoğunun rapordaki fikirleri taşımadığını ifade ederek karşı çıkmıştı. 

Bülent Eczacıbaşı’nın ardından 2001 krizi döneminde TÜSİAD YİK Başkanı Muharrem Kayhan oldu, 2005 yılında ise Mustafa Koç bu göreve geldi. 2011 yılından bu yana YİK Başkanlığı görevini üstlenen Erkut Yücaoğlu oldu. 

TÜSİAD YİK BAŞKANLARI: 
1971- 1979 Dönemi 
- Vehbi Koç (Başkan)

1980 - 1986 Dönemi
- Nejat F. Eczacıbaşı (Başkan)
 
1987-1989 Dönemi 
-Sakıp Sabancı (Başkan)

1990-1994 Dönemi
- Rahmi M. Koç (Başkan)

1995-1996 Dönemi
- Feyyaz Berker (Başkan)

1997-2000 Dönemi 
- Bülent Eczacıbaşı (Başkan)

2001--2004 Dönemi
- Muharrem Kayhan (Başkan)

2005-2010 Dönemi
- Mustafa V. Koç (Başkan)
 
2011-2014 dönemi
- Erkut Yücaoğlu (Başkan)

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz