2018 hedefimiz 5 milyar dolar

Limak Holding, son 10 yılın en hızlı gruplarından. 2023 için koyduğu 5 milyar dolar ciro hedefine 2018’de ulaşacak. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı NİHAT ÖZDEMİR, bulundukları alanlarda büyüyerek bu hedefe ulaşacaklarını söylüyor. Özellikle enerji, çimento ve havacılıkta yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda fırsat olduğunu dile getiren işadamı, bunları yakından izlediklerini anlatıyor. Özdemir, “Havacılık ve enerjide özelleştirmeler devam edecek. Biz de hepsiyle ilgileniyoruz” diye konuşuyor.

6.05.2015 15:22:040
Paylaş Tweet Paylaş
2018 hedefimiz 5 milyar dolar
LİMAK HOLDİNG, son yılların en hızlı büyüyen gruplarından biri. Özellikle özelleştirmelerdeki agresif tutumuyla ön plana çıkan grup, 3. havalimanı ihalesini kazanmasıyla birlikte devler liginin en dikkat çeken isimlerinden biri haline geldi. Birçok grup geçtiğimiz yıl büyümede vites küçültürken Limak, yüzde 30 büyümeyi başardı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bu yıl da enerji ve çimentoda yüzde 30 büyüyeceklerini açıklıyor. Son yıllardaki büyüme hamlelerinde konjonktürün etkisi olduğunu her fırsatta dile getiren Özdemir, büyüme temposunu gelecek 10 yılda düşürmek niyetinde değil. Hatta Özdemir, kazandıkları özelleştirmeler nedeniyle öngördüklerinin de üzerinde bir zamanda hedeflerini gerçekleştireceklerini ifade ediyor. 2023’te 5 milyar dolar ciroya ulaşmayı planlarken 2018 yılında bu ciroya ulaşabileceklerini söylüyor. “Yani koyduğumuz hedefe 5-6 yıl önce ulaşacağız” diyor. Özdemir’in radarında yeni sektörler yok. Ancak kendi sektörlerinde fırsat arayışı var. “Faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde hem yurtiçinde hem yurtdışında daha çok fırsat olacağını görüyorum” diyen Özdemir, özelleştirmelerle de ilgilenmeyi sürdürüyor. Özellikle yurtdışındaki özelleştirmelere önem verdiklerini dile getiren işadamı, “Liman özelleştirmelerini gözlüyoruz. Ama en çok önem verdiğimiz enerji özelleştirmeleri. Havacılık ve enerji sektöründeki özelleştirmeler devam edecek. Biz de hepsiyle ilgileniyoruz” diye konuşuyor. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 2014 performansını ve 2015 beklentilerini Capital’e anlattı. Önümüzdeki dönem yol haritasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu: 
* 2014 sizin açınızdan nasıl geçti? Yılın kısa bir değerlendirmesini yapar mısınız? 
* 2014 yılını çalıştığımız sektörler açısından genellikle iyi kapattık. Hedeflediğimiz noktalara ulaştık. Yılın başında seçimler nedeniyle hedeflerimizi tutturabilir miyiz diye düşünüyorduk, ancak hem enerji hem inşaat hem de turizmdeki hedeflerimizi tutturduk. 
* Ne kadarlık bir büyüme yaşadınız? 
* Ortalama yüzde 20 civarında büyüdük. 
* Bu yıla hangi hedeflerle girdiniz?
* Bu yıl için koyduğumuz hedefler, 2014 yılıyla benzer. Enerjide 2014 sonunda Çeçen Grubu ile birlikte bir alım yaptık. 2015’in ilk günlerinde yeni enerji santralimiz devreye girdi. Dolayısıyla enerjide hedeflerimizi büyüttük. Rakamlarla konuşacak olursak 2015’te, enerjide üretim ve ticaret alanında yüzde 30’un üzerinde artış hedefliyoruz. Çimentoda iki yeni ve büyük fabrikanın kurulumuna başladık. Bunlardan biri Ankara’da, diğeri Kilis’te... Bunun yanında mevcut fabrikalarımızın kapasite artırımlarını yaptık. 2015 yılında çimentoda aynen enerjide olduğu gibi yüksek oranda büyüme hedeflerimiz bulunuyor. Kapasite artışıyla satış cirolarında yüzde 30’luk bir artış bekliyoruz. Ayrıca Afrika kıtasına açılmaya karar vermiştik. Onun fabrika alım arazilerini hemen hemen bitirdik. Oradaki projeleri de tamamladık. Şu anda finansmanıyla beraber o işlere 2015 yılında başlayacağız. 2015 bizim için önemli bir yıl, hedeflerimize ulaşacağız.
~
* Bu önemli yılda ajandanızda en öncelikli konular neler olacak? 
* Bizde en önemli konu, her dalında faaliyet gösterdiğimiz enerji. Enerjide dikey entegrasyonu tamamlamış durumdayız. Enerjiyi üretiyoruz, bu üretimlerimiz üç ana bölümde. Bunlardan biri hidrolik. 1.000 megavatlık hidrolik kurulu gücümüz oldu. Çeçen Grubu ile almış olduğumuz Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri, 1.050 megavat kapasiteli. Bunun yanında bizim 1.250 megavat gücünde olan Hamitabat Santrali yenileniyor. Onu da hemen hemen tamamladık. Toplamda baktığınızda 3 bin megavat civarında bir kurulu güçle 2015 yılına girmiş bulunuyoruz. Üretimlerimiz devam edecek. Bu üretilen enerji önemli. Ancak Türkiye’de asıl önemli olan enerji üretmekten çok bu enerjinin satışı. Bunun için dikey entegrasyonu tamamladık. Enerji ticaret şirketimiz, geçen yıl 5 milyar kilovat/ saate yakın bir enerji sattı. Bu yıl bu hedefi yüzde 100 büyüttük. 10 milyar kilovat/saatlik enerji satışı gerçekleştireceğiz. Dağıtımımız da var. Türkiye’nin dört bölgesinin dağıtımı ortaklarımızla birlikte bizde. Yılda 50 milyar kilovat/saatlik enerjinin dağıtımını yapıyoruz. Bu nedenle gündemde birinci konu enerji, ikinci konu çimento. Biz çimentoda Türkiye’nin ikinci ya da üçüncü büyük oyuncusuyuz. Aslında 2014 yatırımlarımızla hemen hemen ikinci duruma yükselmiş durumdayız. İki yeni fabrikaya daha başlıyoruz. Bunlar 2016 yılında devreye girecek. 
* Son dönemde kurlardaki hareketlilik birçok yatırımcıyı ürküttü. Sizin gibi dev yatırım yapan şirketler için önümüzdeki dönemde finansmanda yeni bir döneme mi giriyoruz? 
* Kur artışları, projelerin fizibilitesini bozuyor. 3. havalimanı dahil almış ve yapmış olduğumuz birçok finansman var. Bunların hepsinin finansmanını tamamladık gibi.. Bunların büyük bir kısmı yabancı parayla finanse edildi. Dolayısıyla finansmanın geri ödenmesinde her zaman problemler yaşanabilir. Şu anda çalıştığımız sektörler açısından kurun bugünkü durumu, bizim dayanabileceğimiz noktalar içerisinde ama daha yüksek bir kur artışının olmaması gerekir. 
~
* Bir artış bekliyor musunuz? 
* Beklemiyorum. Hepimizin bildiği gibi önümüzde genel seçim var. 7 Haziran’da yapılacak bu seçim, belki Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli seçimlerinden biri olacak. TL’nin yabancı para karşısındaki durumundan dolayı insanların endişeleri var. Ben 7 Haziran seçimini de iyi neticelerle atlatacağımıza ve seçimden sonra ekonominin daha iyi olacağına inanıyorum. 
* Peki tüm bu gelişmeler sizin risk iştahınızı etkiledi mi? 
* Şu anda olmasaydı iyiydi ama oldu. Bunlar, bizim yaptığımız hesapların içinde kalıyor. Daha fazla olmamasını ümit ediyorum. Biz yatırımcı bir kuruluşuz. Dur demekle bu işler durmaz. Yani hedeflerimiz var ve bunlara ulaşmak için enerjide, çimentoda, turizmde yatırımlarımızda herhangi bir kısıntıya sebebiyet vermeyeceğiz. Şu anda yatırımlarımızı gerçekleştirmek için yola devam ediyoruz.
* Çimentoda ilk üçtesiniz. Orada ulaşmak istediğiniz hedef nedir? 
* Birinci olmak isterim. Bunun için yatırım yapıyoruz. Bu yatırımlarımızı bitirip 1-2 alım daha yaparsak Türkiye’de çimento sektöründe bir numaraya oturabiliriz. 
* Enerjide hangi hedeflerle ilerliyorsunuz? 
* Enerjide ilk 5 veya 10 içinde olmak bile bizim için önemli bir hedefe varmış olmak anlamına geliyor. İlk 10 içinde kalmak iyidir, ilk 5 içine girebilirsek çok iyiyiz. Enerjide önemli olan dikey entegre yapımızı tamamlamış olmak. Bizim gibi enerjinin üretiminden dağıtım ve ticaretine kadar her şeyi yapan çok az şirket var.
* Önümüzdeki süreçte farklı sektörlerde ortaklık ya da satın alma söz konusu mu?
* Her zaman mevcut sistemlerimizde, mevcut gruplarımızda ve yatırımlarımızda ortaklığa çok müsaitiz. Dağıtımda ve enerji üretiminde ortaklık yapımız var. Havacılık sektöründe de ortaklıklarımız bulunuyor. Bu yaklaşımımızı devam ettirmeyi düşünüyoruz.
~
* Sizin her yıl 1 milyar dolarlık yatırım hedefiniz vardı... Bu hedef devam ediyor mu? 
* Her yıl bu hedefi geçiyoruz. 2015 yılında da yatırımlar ağırlıklı olarak havacılık, ulaşım, enerji, çimento ve turizm sektöründe gerçekleşecek. 
* Yeni sektörlerle ilgileniyor musunuz? 
* Şu anda yeni bir sektörü düşünecek halimiz yok. Var olduğumuz sektörlerle büyümeye devam edersek bizim için bundan daha önemli bir şey olamaz. Ama kendi sektörlerimizde fırsat arayışımız var. Faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde hem yurtiçinde hem yurtdışında daha çok fırsat olacağını görüyorum. 
* 2023’te 5 milyar dolar ciro hedefiniz vardı. Bu hedefi revize ettiniz mi? 
* 2023’ten evvel 2018 gibi 5 milyar dolar ciroya ulaşmış olacağız. Yani koyduğumuz hedefe 5-6 yıl önce ulaşacağız. l Hedefe daha erken ulaşmanızı sağlayan neler olacak? n Özelleştirmeler ve 3. havalimanı bize bu büyümeyi getiriyor. 
* 3. havalimanı nasıl gidiyor? 
* Şu anda iyi gidiyor. Sondajlarımızı hemen hemen tamamlamak üzereyiz. Projeler hızla bitirildi. Master planı bitirdik. Hedefimiz, Ekim 2017’de 3. havalimanımızı açmak. Türkiye’nin buna ihtiyacı var. THY’nin büyümesi belli, Pegasus’un büyüme hedefleri belli... Atlas ve Onur’un büyüme hedeflerini de ortaya koyduğumuzda ne Sabiha Gökçen’in ne Atatürk Havalimanı’nın bu büyümelere yetmesi mümkün değil. Onun için biz ne yapıp edip Ekim 2017’de 3. havalimanını açmalıyız.
* Bugüne kadar konjonktürün hızlı büyümenize imkan tanıdığı yönünde bir açıklamanız vardı. Önümüzdeki dönemde konjonktür, bu kadar hızlı büyümenize olanak tanıyacak mı?
* 2023 yılına kadar geleceği görebiliyorum. 2071’i hedefleyenler var ama benim o kadar çok hedef koyacak halim de yok. Belki onu benim torunlarım, üçüncü nesil hedeflemeli. 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti devletinin otaya koyduğu hedefler var. Bunlar sağlanırsa ve o yolda yatırımlar devam ederse Türkiye ilk 10 ekonomi arasına girmeyi başarabilir. Bu sadece özel sektör için değil herkes için çok önemli bir hedef diye düşünüyorum. 
* Bugün sizi en çok kaygılandıran gelişmeler neler? 
* Biz çok önemli günler gördük ve geçirdik. İstikrarın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Afrika ya da Asya’da herhangi bir yabancı ülkeye gittiğimizde ilk baktığımız ülkenin istikrarı, istikrarın gidişatı oluyor. Ben istikrarın bozulmamasını istiyorum. Eğer istikrarı kaybedersek 2023 yılı hedeflerine ulaşılacağnı sanmıyorum. 
~
“FAİZ OLABİLDİĞİNCE DÜŞÜK OLSUN”
KUR ARTIŞLARI
Beklentinin üzerindeki kur artışları, her zaman bütün yatırımcıları rahatsız eder. Faiz yükselmesi bizleri rahatsız eder. Bunların stabil halde olması bir yatırımcının en aradığı özelliklerden biridir. İsterim ki TL, yabancı kurlar karşısında stabilitesini korusun, faiz belli bir orandan yukarı çıkmasın, olabildiğince düşük olsun. 
ÜÇ ÖNEMLİ KONU Yatırım safhasında olan şirketler olduğumuz için bizi ilgilendiren üç önemli konu var: Faiz, döviz sepeti ve hepimizin bildiği gibi ülkemizde yaşanacak enflasyon. Bu üçünün her zaman stabil halde olması, bizler gibi yabancı sermayenin de Türkiye’yi cazip görmesine neden olur. Bu ayaklardan birinin oynaması hepimizi rahatsız eder. Biz bu işlerin stabil halde devam etmesini isteriz. 

“ÖZELLEŞTİRMELERİN HEPSİYLE İLGİLENİYORUZ”
Biz yurtdışında enerji özelleştirmelerine önem veriyoruz. Liman özelleştirmelerini gözlüyoruz. Ama en çok önem verdiğimiz enerji özelleştirmeleri. Bunun örneğini Kosova’da gösterdik. Kosova’da bir ortağımızla birlikte hem havalimanı hem enerji dağıtım özelleştirmesini aldık. Havacılık ve enerji sektöründeki özelleştirmeler devam edecek. Biz de hepsiyle ilgileniyoruz.
~
LİMAK’ın yeni ajandası 
1 2015’te enerji üretiminde ve ticaretinde yüzde 30’un üzerinde artış hedefliyoruz. 
2 Çimentoda 2015’te yüzde 30 ciro artışı bekliyoruz. 
3 Çimentoda 1-2 alım daha yaparak sektörde bir numaraya oturabiliriz. 
4 Enerjide ilk 10 içinde kalmak iyidir, ilk 5 içine girebilirsek çok iyiyiz. 
5 Mevcut sektörlerimizde fırsat arayışımız sürüyor. 
6 Faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde daha çok fırsat olacağını görüyorum. 
7 Türkiye’deki liman özelleştirmelerini izliyoruz. 
8 Havacılık ve enerjideki özelleştirmelerin hepsiyle ilgileniyoruz. 
9 2018 gibi 5 milyar dolar ciroya ulaşmış olacağız.

“4 YIL SONRA İŞTEN UZAKLAŞACAĞIM”
DENGEDE İYİYİM
Günde 10 saatin üzerinde çalışıyorum ama iş ve özel yaşam dengesi kurma anlamında kendimi başarılı görüyorum. Hafta sonları mümkün mertebe Ankara’da ailemle olmaya çalışıyorum. 
JİMNASTİK YAPIYORUM Spor yapmak için zaman ayırıyorum. Tenis oynuyorum. Her sabah yürüyor, jimnastik yapıyorum. Kış ve yaz aylarında dönem dönem kısa tatillere kaçıyorum. Kışın genellikle yurtdışında 3-4 günlük bir kayak tatili yaparım. Yurtdışının kayak tesisleri daha emniyetli daha güvenli.
KAYAKTA TERCİHİM Türkiye’deki tesislerin de onlardan geri kalır yanı yok. Geçen yıl Erzurum’a gittim, çok beğendim. Bazen Uludağ’a gidiyorum, Kartalkaya Ankara’ya yakın bazı hafta sonları oraya kaçabiliyoruz. 
DETOKS KAMPLARI Yazın da mümkün mertebe Bodrum ve Marmaris’e gidiyorum. Oralarda tekneyle tatil yapma imkanı bulabiliyorum. Bir de benim özel spor kaçamaklarım var. Fırsat bulunca bir spor okuluna ya da detoks yapılan kamplara gidiyorum.


İKİNCİ NESİL BAŞLADI 4 yıl sonra iş temposunu yavaşlatacağım. İkinci nesil şirketlerde çalışmaya başladı. İnşaatın haricinde diğer bütün sektörlerde profesyonel arkadaşlar var. 4 yıl sonra kendime daha fazla zaman ayırarak işten uzaklaşmayı hedefliyorum. 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz