Stratejik ortak arıyoruz

İlker Sözdinler ile ödeme sistemlerinin sunduğu fırsatları ve kendi şirketlerinin büyüme planlarını konuştuk.

17.03.2017 16:12:380
Paylaş Tweet Paylaş
Stratejik ortak arıyoruz
Elçin Cirik
[email protected]

Türkiye’de elektronik para lisansına sahip 7 şirket bulunuyor. Birleşik Ödeme Hizmetleri de bu lisansı 2015’te ilk alan şirketlerden. E-para lisansıyla şirket, kredi ve faiz vermek dışında bir bankanın yapabildiği tüm hizmetleri verebiliyor. Öyle ki şirketin CEO’su İlker Sözdinler de bugün elektronik para, mobil ödeme, ödeme ön ödemeli kart ve self servis fatura kiosk’larına kadar geniş bir yelpazede çalıştıklarını açıklıyor. 2017, şirket için bir atılım yılı olacağa benziyor. Ankara’da su ve doğal gaz faturalarının yüzde 60’ı şirketin kurduğu self servis kiosk’lar üzerinden yapılıyor. “Bu yıl Bursa, Kütahya ve Manisa’da da aynı hizmeti verecekler. Mart ayında çıkacak ön ödemeli kartlar da ilk olarak 1,2 milyon memura ulaşacak. Şirket yarattığı kendi sanal para birimi Parra’yı da bu kartlara yükleyecek. Mobil ödeme tarafında da Turkcell ve Türk Telekom ile ortaklık kuran şirket, kamu tarafındaki küçük tutarlı ödemeleri sisteme çekmek için çalışacak. Şirketin 2 yıl içinde dünyaya dair de planları var. Birleşik Ödeme Hizmetleri CEO’su İlker Sözdinler ile ödeme sistemlerinin sunduğu fırsatları ve kendi şirketlerinin büyüme planlarını konuştuk:
* Türkiye’de e-para lisansına sahip olmak ne anlama geliyor?
 Türkiye’de 200’ e yakın fintech şirketi bulunuyor. Bunların 24’ü, BDDK lisanslı ödeme kuruluşu. Ayrıca 7 elektronik para lisanslı şirket mevcut. Elektronik para (e-para) lisansı, ödeme kuruluşu ve ödeme kuruluşu servis sağlayıcıların yetkilerini kapsıyor. Biz 2015’te ilk e-para lisansını alan şirketlerden biriyiz. E-para lisansıyla bir bankanın yapabildiği çoğu hizmeti verebiliyoruz. Sadece kredi ve faiz veremiyoruz. Mobil para transferleri yapabiliyoruz, kendi ön ödemeli kartlarımızı çıkarabiliyoruz, ödemelere aracılık edebiliyoruz, şube açabiliyoruz. Hatta mevduat hesabı açıp müşterilerimizin paralarını tutabiliyoruz. Ancak bu mevduata faiz veremiyoruz.
* Peki bu alanların hangilerinde faaliyet gösteriyorsunuz?
 Elektronik para şirketleri arasında portföyü en geniş şirketlerinden biriyiz. Biz self servis kiosk’lardan ön ödemeli kart hizmetine, para transferinden mobil ödeme hizmetlerine kadar pek çok alanda faaliyet veriyoruz. Ankara’da ön ödemeli kartlar konusunda önemli bir işimiz var. Self servis fatura kiosk’u işinde Türkiye’de uzak ara lider konumdayız. Ankara’da su ve doğal gaz faturaları ön ödemeli kartlarla yapılıyor. Yakın geçmişte hafta içi saat 17.00’den sonra ve hafta sonları ödeme yapmak çok önemli bir sorundu. Biz de bunu fark edip sistemi self servis kiosk’larla entegre ettik. Şu anda Ankara’nın su ve doğal gaz ödemelerinin yüzde 60’ı bizim cihazlarımızın üzerinden yapılıyor. Aylık 500 bin kullanıcıya ulaştık. Aralık 2016’da bu kanaldan 45 milyon TL satış hacmi oldu. Ocak ayında BKM’nin onaylaması sonrası Mastercard logolu kendi ön ödemeli kartlarımızı çıkaracağız.
* Bu kartlarla başka ulaşmayı planladığınız kesimler var mı?
 Memur-Sen’le anlaştık. Bu yıl mart ayında tüm Türkiye’deki 1,2 milyon memura ön ödemeli kart vereceğiz. Kart sahipleri için bir indirim ağı oluşturduk, benzin istasyonundan alışverişe otellere kadar 6 bin farklı noktada belli oranlarla indirimler sunacağız. Bu kartlarımız, ön ödemeli olduğundan hem kartın içine para yüklenebiliyor hem sadece sadakat kartı olarak kullanılabiliyor hem de isterlerse başka bir banka kartı tanımlanarak cüzdan görevini görebiliyor. Hedefimiz, yapılan işlemin bizim kartlarımızdan geçmesi. Memur-Sen gibi 1-2 büyük sendika ve kamu kuruluşlarıyla görüşüyoruz. Bu yılı toplamda 2 milyon kart sahibine ulaşarak tamamlamayı hedefliyoruz.
* Self servis fatura kiosk modelinizi başka illere yaymayı hedefliyor musunuz?
 Evet, bu yıl içinde 4-5 ilde daha çalışmak istiyoruz. Kiosk’larla aylık 500 bin kişi bu hizmetimizi kullanıyor. Şu ana kadar toplamda 800 bin kişiye hizmet verdik. Ön ödemeli kart, Anadolu kentlerinde çok kullanılıyor. Bursa, Kütahya ve Manisa’da aynı şekilde su ve doğal gaz faturalarında ön ödemeli kartlar için el sıkıştık. Bu illerde kullanıcılar yazın alıp kışın kullanım yapıyor, küçük şehirlerde talebi artan bir trend bu. Farklı illerle anlaşmak için de çalışacağız. Bu yıl sonuna kadar diğer şehirlerin de eklenmesiyle kiosk’larda 1,5 milyon müşteriye ulaşırız diye düşünüyorum.~* Mobil ödeme ve para transferi alanlarında neler yapıyorsunuz? 
 Mobil ödeme tarafında Turkcell ve Türk Telekom ile ortaklık yaptık. Mobil ödemelerde 300 TL ödeme sınırı var; o nedenle kamunun daha küçük tutarlı örneğin yurt dışı çıkış harç pullarının ödenmesi gibi ödemelerini yapmak istiyoruz. Bu kamu ödemelerini mobil olarak yapıp Turkcell ya da Türk Telekom faturalarına yansıtmak mümkün olacak. Yine küçük tutarlı harç pullarının ödenmesi için ÖYSM ile görüşüyoruz. Bu alanda dijital platformlarda etkin oyuncular var, biz daha çok fiziksel ve kamu tarafına çalışıyoruz. Bir diğer faaliyet alanımız uluslararası para transferinde de Türkiye’de bankalara rakip olmak istemiyoruz. Bu alan çok rekabetçi. Biz yurt dışı Türkiye arası para transferlerini yapmak istiyoruz, milyar dolar ciroya ulaşmış uluslararası bir büyük para transferi şirketiyle anlaşmak üzereyiz. Bir de kendi sanal para birimimiz Parra’yı çıkarıyoruz. Tüm altyapı onayları alındı, mart ayında Parra’yı da lanse edeceğiz. 
* Bu yıl ne kadar büyüme hedefiniz var? 
 2016’yı bir yıl önceye göre yüzde 50 büyümeyle 500 milyon TL işlem hacmiyle kapattık. 2017’deki yüzde 100 büyümeyle hedefimiz en az 1 milyar TL işlem hacmine ulaşmak. Ciromuzu her işlem üzerinden aldığımız komisyonlar belirliyor, ancak rekabet nedeniyle ciromuzu paylaşamıyoruz. Bugün işimizin kârlılık oranı yüzde 5-10 arasında değişiyor. 2017’de kârlılıkta da yüzde 20’lik bir iyileşme yakalarız diye düşünüyorum. 
* Yatırım arayışınız var mı? 
 Şu anda yok. Büyümemizi kendi kârımızla finanse ediyoruz. 2017, bizim için tam bir atılım ve lansman yılı olacak. Ön ödemeli kartımız, para transferleri ve mobil ödeme projelerimizi tamamlayacağız. Bizim uzun vadeli hedefimiz global bir oyuncu olmak. Bu amaçla 2017 sonrasında stratejik bir ortaklık bakıyoruz. 2016’da İngiltere’de elektronik para lisansına başvurduk. Bu yıl Almanya’da da elektronik para lisansı almak için çalışmalara başladık. Böylece aynı alanlarda Avrupa’da da çalışacağız. 2018’de iyi ürünlerimizi ABD pazarına götüreceğiz. Örneğin ön ödemeli kartlarda ebeveynlerin kontrol edebildiği harçlık kartları ve dijital menü gibi projemiz var, bu ürünleri Amerika pazarına sunmak istiyoruz.

“BANKALARLA İŞ BİRLİKLERİ KURULMALI”

ORTAK ÇALIŞMA
Bankalarla fintech şirketleri ortak çalışmalı. Türkiye’de biz self servis kiosk işimizi Denizbank ile yapıyoruz. Mobil ödeme işinde de Akbank, Vakıfbank ve PTT ile iş birliklerimiz var. Şu anda bankaların yaptığı işlemlere birebir rakip değiliz. Ama fintech sektöründe banka işlerine odaklananlar da oluyor. Bankalarla fintech’lerin bankanın odaklanmadığı ya da fintech’lerin daha efektif olduğu yerlerde birlikte çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Yurt dışında Bank of America ve Barclays gibi örnekler iş birlikleri yapıyor. Türkiye ödeme sistemlerinde çok ileri ama iş birlikleri istenen düzeyde değil.
NEREDE FIRSAT VAR?
Geride kaldığımız fintech alanları da var. Yurt dışında hem kişisel tasarruf için önerilerde bulunan hem yatırım için danışmanlık veren çok başarılı robo danışman örnekleri bulunuyor. Türkiye’dekiler amatör seviyede, bu alanda açık var. Aynı şekilde Blockchain de Türkiye’de yeterli teknoloji üretemediğimiz alanlardan biri. Regülasyon olarak sorun yok, bu yıl içinde gelişme olur diye düşünüyorum.

“FARKLI ALANLARDAYIZ, REKABET YOK”

HACİM
Türkiye’de ödeme ve e-para şirketleri ÖDED (Ödeme ve Elektronik Para Derneği) çatısı altında toplanıyor. Toplanan verilere göre 2016’da ödeme sistemlerinde Türkiye’de 16 milyar TL işlem hacmi mevcut. Bu alanın 11,3 milyon müşterisi bulunuyor. Sadece online ödeme tarafında 5,7 milyar TL hacim ve 8,6 milyon müşteri var. Biz ödeme ve e-para şirketlerinin bu yıl en az yüzde 25 büyüyeceğini tahmin ediyoruz.
OYUNCULAR
2015 başından bu yana elektronik para lisansı için 50 başvuru var. BDDK burada çok sıkı inceleme yapıyor. Sadece kriterleri yerine getirmek yetmiyor, şirket olarak lisansla neler yapılacağı da inceleniyor. Bugün mevcut 7 şirket farklı alanlarda çalışıyor, birebir rekabet etmiyoruz. Bu nedenle e-para lisansına sahip şirket sayısının artabileceği bir ortam olduğunu düşünüyorum. Zamanla e-para lisanslı şirket sayısı 10’a kadar çıkar, daha fazla olacağını sanmıyorum.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz