Media Pulse

2004’de Büyüme Yüzde 25    İki yıldır Reklamcılar Derneği başkanlığını yürüten Nesteren Davutoğlu, 21 Ocak'ta yapılan genel kurulun ardından görevini Jeffi Medina'ya devretti. Nesteren Da...

1.02.2004 02:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
2004’de Büyüme Yüzde 25  
 
İki yıldır Reklamcılar Derneği başkanlığını yürüten Nesteren Davutoğlu, 21 Ocak'ta yapılan genel kurulun ardından görevini Jeffi Medina'ya devretti. Nesteren Davutoğlu, başkan olarak son açıklamasını Mediapulse'a yaptı, 2003 yılını değerlendirdi ve 2004 tahminlerini anlattı:  
 
SEKTÖR DÜZE ÇIKTI Reklam endüstrisi, ülkenin genel ekonomik durumundan fazlasıyla etkileniyor. Son yıllarda dalgalanan ekonomi, reklam yatırımlarının beklendiği oranda gelişmesine engel oldu. Reklam yatırımları, hâlâ yaşanan ekonomik krizin etkilerini üzerinden tam olarak atamadı. Ama artık daha önce gelmiş olup gerilediği nokta düzeyinde, yani düze çıkmış durumda.  
 
SAVAŞ DURGUNLUK YARATTI Yılın ilk dönemi Irak’taki savaşın da etkisiyle durgun geçti. Tüketici, markalı ürünlerden çok, açık satılan market ürünlerine yöneldi. Sevdiği, yaşam tarzıyla özdeşleştirdiği bazı markalardan uzak kaldı. Fiyat rekabeti ön plana çıktı.  
 
İMAJ REKLAMLARINA DÖNÜŞ Savaşın bitmesiyle ekonomide yaşanan canlılık, reklam sektörüne de yansıdı. Askıya alınan kampanyalar başlatıldı. Promosyon ve satış ağırlıklı reklamlar yoğunluğunu korudu. İmaj kampanyalarına tekrar yer verildi. Bilinçli reklamveren, tüketicisiyle kurduğu iletişimi kesintisiz sürdürdü.  
 
CANLI BİR YILDI Yılın ilk 3 aylık toplam medya yayın geliri 144, Ocak-Haziran döneminin toplam yayın geliri ise 368 milyon dolar oldu. Üçüncü çeyrek de canlı geçti diyebiliriz. Yıl sonu rakamları henüz kesinleşmedi. Ancak, toplam yayın geliri açısından 800 milyon dolar civarında olması bekleniyor. Prodüksiyon, ve çizgi altı etkinlikler de eklendiğinde, reklam pastasının toplam 1.1 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz.  
 
DÜNYADA DA BÜYÜME VAR Sektörün dünyadaki performansı bizi de etkiliyor. 2004’de ABD’de reklam yatırımları, 4 yıldan bu yana en fazla büyümeyi gerçekleştirecek. Merill Lynch ve Zenith Optimedia, reklam yatırımlarının 2000 yılından beri en yüksek artışı kaydedeceğini tahmin ediyor. 2003 yılında ana mecralarda reklam yatırımlarındaki büyüme yüzde 3 civarında olmuştu.  
 
YENİ REKLAMVERENLER Bu yıl sektör yeni reklamverenler de kazandı. Terlik üreticileri, PVC pencere / kapı sistemleri  ve kargo şirketleri atağa geçti. Gıda sektöründe yeni marka lansmanları ve relansmanları oldu. Yılın son çeyreğinde bireysel emeklilik sigortası kampanyaları sektörü ciddi anlamda canlandırdı.  
 
ÖNDEKİ SEKTÖRLER Finans, otomotiv ve iletişim, her zamanki gibi bu yıl da en fazla reklam yatırımı yapan sektörlerin başında geldi. Cep telefonu ve hizmet sağlayıcıları, e-ticaret sektörleri de canlılığını koruyor. Dünyada ise en fazla reklam yatırımı yapan ilk 5 sektör; otomotiv, kişisel bakım, gıda, medya ve ilaç.  
 
SPONSORLUK HIZ KAZANDI Televizyon programlarında sponsorluk ve ürün yerleştirme, giderek artan bir trend olarak öne çıkıyor. Özellikle ürün yerleştirme Reklam Kurulu’nun da dikkatini çekti. Reklam yaptığını açıkça belirtmeden reklam yapanlara yüksek miktarda para cezaları kesiliyor. Bu yaklaşım markanın ana reklam etkinliklerini destekleyen bir uygulama. Dolayısıyla, programın, konunun doğal akışıyla bütünleşecek bir biçimde sürdürülmesi daha doğru.  
 
ÖZELLEŞTİRME UMUT OLACAK Özelleştirme ve halka arz projelerinin 2004'de ekonomiye ve sektöre canlılık getirmesini bekliyoruz. Sağlık Bakanlığı reçetesiz satılan ilaçların tanıtımına izin verecek yönetmelik çalışmalarını tamamladı. Bu gelişme de sektördeki reklam yatırımlarını harekete geçirecektir. Bireysel emeklilik yasasının çıkmasıyla başlayan kampanyalar da artarak devam edecektir.  
 
"DERGİLER ETKİLİ OLMAYA DEVAM EDECEK"  
 
BÜYÜME YÜZDE 25 Dünya ekonomileri duraksıyor. Reklam sektörü dünyada da geçmiş yıllardaki hızlı yükselişini sürdüremiyor. Bunu, sektörün daha sağlıklı bir çizgiye oturduğu şeklinde de yorumlayabiliriz. Geleneksel reklamın yanı sıra, çizgi-altı, doğrudan pazarlama ve internet reklamcılığı tercih ediliyor. 2004 yılında sektörde yüzde 25 büyüme tahmin ediyoruz.  
 
DERGİ SEÇEREK ALINIYOR Dergi, insanların kendilerini ilgilendiren konularla ilgili gündemi bilmek, beslenmek için seçerek aldıkları bir yayın. Tüketicinin koltuğunda otururken evine getirilen yayını izlediği televizyon mecrasından ya da her konuda bilgi veren gazeteden daha farklı. Kendisini en çok ilgilendiren konuya yoğunlaşmak istiyor ve cebinden para vererek alıyor.  
 
TÜKETİCİYİ DAHA FAZLA ETKİLİYOR Dergiyi okurken içeriğine, kapsamına karşı daha dikkatli oluyor. Dolayısıyla bu mecradaki reklamların onun üzerindeki etkisi daha yüksek. Kısacası mecra olarak dergi, reklamın hedef kitlesiyle buluşması için etkili bir kanal olmayı sürdürecek.    
 
“REKLAMVEREN BASININ ÖNEMİNİ ANLIYOR”  
 
World Associatiton of Newspapers’ın (Dünya Gazeteler Birliği) Dünya Gazete Kongresi ve Dünya Editörler Forumu, 30 Mayıs-2 Haziran 2004 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon öncesinde, World Association of Newspapers Strateji Danışmanı Jim Chisholm ile konuştum. İşte konuşmadan öne çıkan mesajlar:  
 
GAZETE ETKİLİ BİR MECRA Gazeteler, insanların bir ürünü satın almaları üzerinde en fazla etkiye sahip olan mecraların başında geliyor. Elbette televizyonda insanlar ürünün neye benzediğini daha iyi görüyorlar. Tüketicinin kafasında ürünün imajının da oluşturulması markalaşmanın önemli bir kısmını oluşturuyor. Ancak, gazetelerin tüketicilere hizmet ettiği de kanıtlanmış bir gerçek.  
 
REKLAMVEREN KEŞFEDİYOR Elbette önemli bir yere sahip olacaklar. Ancak, yukarıda da belirttiğim gibi, televizyon hala diğer mecralardan daha önde yer alıyor. Reklamverenler basına olan ihtiyacın önemini daha iyi kavrıyorlar. Ama buna rağmen ajanslar reklamverenlere televizyonu öneriyor çünkü kendi kârlılıkları söz konusu.  
 
HARCAMALAR GERİLİYOR 2002 yılında gazeteler reklam harcamalarından yüzde 30.7 pay alıyordu. 2003’de bu pay yüzde 30.3 olarak gerçekleşti. 2004’de ise küçük bir gerileme ile yüzde 29.9 olarak gerçekleşmesini bekliyorum. Bu gerilemenin en büyük nedeni yayıncılığın gelişmesi nedeniyle gerçekleşecek. Reklam kanalları, daha once olmadıkları pazarlara girecek.  
 
GAZETELER FARK YARATMALI Yeni gelişmeler karşısında farklılaşma yaratacak yöntemlerin peşinde koşmaları gerekiyor. Televizyondaki büyümenin bir süre durması beklenebilir. Artık büyüme fırsatı kalmadı sayılır.    
 
ÖLÇÜM SİSTEMİ KÖTÜ Gazetelerin ölçüm sistemi son derece kötü durumda. Yanlış ölçüm sistemleri kullanan ajanslar gazetelerin pazarlık gücünü aşağı çekiyor. Bu şekilde davranan ajanslar kendilerine duyulan güvene de zarar verebilir  
 
İYİ REKLAM SAYISI AZ Bunun yanında gazetelere verilen reklamların çoğu işe yaramıyor. Bunun gazetenin gücü ile hiçbir ilgisi yok. Bu daha çok reklam yaratıcılarının işe yarar reklamlar yaratamamasından kaynaklanıyor. Basın reklamcılığının kuralları çok basittir. Bunun farkında olan yaratıcı yönetmenlerin sayısının az olması kötü bir durum.  
 
“ONLINE REKLAM UMUT VERİYOR”  
 
İnternet yeni bir mecra olmasına rağmen giderek daha fazla sayıda reklamveren ve ajans tarafından tercih ediliyor. 2003 yılında yaklaşık yüzde 10 büyüyen online reklam pastasının 2004 ve sonrasındaki yıllarda daha da büyümesi bekleniyor.  
 
YÜZDE 21 ARTIŞ BEKLENİYOR Jupiter Research'ün gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, 2003 yılında ABD'de toplam online reklam harcamaları 6.3 milyar dolara ulaşmış. Jupiter Research analistlerinden Nate Eliot, 2004 yılında online reklam harcamalarının yüzde 21 artarak 7.6 milyar dolara ulaşacağını belirtiyor.  
 
GÜVEN ARTIYOR Interactive Advertising Bureau'nun (IAB) yeni başkanı Steve Wadsworth ise 2004'ün tüm reklam sektörü için önemli bir yıl olacağının altını çiziyor ve “2003 yılında geleneksel reklamverenler de interneti keşfettiler” diyor.  
 
DAHA FAZLA YATIRIM Wadsworth'e göre, daha fazla sayıda insanın internette zaman geçirdiğini ve pek çok işlemin internet üzerinden gerçekleştirildiğini gören reklamverenler, bu kanala yönelmeye başladılar.  
 
YENİ FIRSATLAR ARANMALI Steve Wadsworth, internetin çok verimli ve etkili bir mecra olduğunu kanıtladığını belirtiyor ve ekliyor: "Reklamverenler ve ajanslar reklam harcamalarının değerini maksimize etmek için internet gibi yeni fırsatların peşinde koşmalılar."  
 
2004 YARATICILARIN YILI Interactive Advertising Bureau, 2004 yılını, "Yaratıcıların Yılı" olarak belirledi. Bu çerçevede daha fazla reklamveren ve ajansı cezbedebilmek için, internetin esnek yaratıcılık olanaklarını öne çıkarmayı planlıyor.   çalışacak.  
 
HABER HATTI  
 
* BOYDAK’A İKİ AJANS Boydak Holding’in İstikbal Mobilya, İstikbal Mutfak, Hes Kablo ve Hukla markaları medya planlama hizmetlerini OMD Medya’dan alacak. Bellona ve Anadolu Finans şirketleri ise Mindshare ile birlikte çalışacak.  
 
* SEVİNDİRİCİ HABER The New York Festivals 2004’de “Televizyon ve Sinema Reklamları” kategorisinde Türkiye’den Markom/Leo Burnett, Medina Turgul/DDB ve TBWA İstanbul “Finalist Sertifikası” almaya hak kazandı.  
 
* YENİ GENEL MÜDÜR Güzel Sanatlar Saatchi&Saatchi Reklam Ajansı genel müdürleri Şule Kutbay ve Aslı Ekşioğlu ajanstan kendi istekleriyle ayrıldı. Ajansın yeni genel müdürü ise içerden gelen bir isim olan Zeynep Aydın oldu.  
 
* BİR TRANSFER Pen Ajans D’arcy müşteri direktörü Levent İnanç Yılmazoğlu Pars/McCann Erickson’da göreve başladı.  
 
* DERNEĞE YENİ BAŞKAN Reklamcılar Derneği'nin yeni başkanı Medina/Turgul'un kurucusu Jeffi Medina oldu. Daha önce bu görevi iki yıldır Nesteren Davutoğlu yürütüyordu.  
 
*  ALL MEDİA’NIN YENİ MÜŞTERİLERİ Hyundai ve AK Emeklilik medya planlama ve satınalma hizmetleri için All Media ile çalışmaya başladı.  
 
* ATIF HOCA DEKAN Prof. Dr. Ali Atıf Bir, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'ne dekan olarak atandı.  

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz