İnterneti olan, girişimcilere ortak olabilecek

Başbakan Yardımcısı Şimşek: Ufak meblağlar ile bir girişimin internet siteleri üzerinden fonlamasına imkan tanıyacağız.

21.03.2016 16:33:130
Paylaş Tweet Paylaş
İnterneti olan, girişimcilere ortak olabilecek
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, çok sayıda yatırımcının ufak meblağlar ile bir girişimi internet siteleri üzerinden fonlamasına imkan tanıyan yeni nesil finansman aracı "kitle fonlaması" sistemini Türkiye'de hayata geçirmeye yönelik kanun çalışmasını birkaç ay içinde tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 küresel finans krizi sonrasında finansmana erişimde sıkıntı yaşayan erken aşama işletmelerine yönelik alternatif finansman kaynaklarının ön plana çıkmaya başladığını belirterek, bunlardan en iddialısı ve en hızlı gelişeninin kitle fonlaması sistemi olduğunu söyledi.

Kitle fonlamasının, tek başına kayda değer bir etki yaratamayacak çok sayıda yatırımcının ufak meblağlar ile bir girişimi internet siteleri üzerinden fonlamasına imkan tanıyan yeni nesil bir finansman aracı olduğunu ifade eden Şimşek, "Yani kitle fonlaması, tek başına bir şirketi inceleyemeyecek ve yatırım süreçlerini yönetemeyecek bir yatırımcının kendisi gibi binlerce yatırımcıyla birlikte bir hayalin gerçeğe dönüşünü izlemektir." dedi.

Kitle fonlamasının başta ABD olmak üzere birçok ülkede hızla büyüdüğüne ve yatırımcıların sınır ötesi yatırım yapmalarının temel araçlarından birisi haline geldiğine dikkati çeken Şimşek, 2012 yılında 2,7 milyar dolar küresel hacmi olan kitle fonlaması yatırımlarının 3 yıl içinde yaklaşık 13 kat artarak, geçen yıl 34,4 milyar dolara yükseldiğini kaydetti. Şimşek, bu rakamın 2016 yılında küresel girişim sermayesi yatırımlarını aşmasının beklendiğini bildirdi.

"İnternet erişimi olan herkes girişime ortak olabilecek"

Kitle fonlamasının sadece finansman sağlanmasına aracılık etmediğini ifade eden Şimşek, bunun ayrıca girişimcilerin daha düşük maliyet imkanı ile yeni sermaye kaynaklarına ulaşmasına, bir reklam işlevi görerek yeni girişimcilerin piyasaya açılmasına, pazar odaklı değerleme ve piyasa araştırmasına, yatırımcıların da geniş bir çerçevede yatırım yapmalarına olanak sağlayacağını kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Girişimcinin yatırımcıya, yatırımcının girişimciye erişiminde fiziki engeller kalkacak, internet erişimi olan herkes girişimlere ortak olabilecek; girişimcileri desteklemenin manevi hazzını yaşarken başarılı olacak girişimlerden de yüksek miktarda kar elde etme imkanına kavuşacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz