"Önceliğimiz aile şirketleri"

Türkiye’de şirketlerin yüzde 95’i, KOBİ’lerin ise yüzde 98,8’i aile şirketlerinden oluşuyor. Ekonominin gelişmesi için aile şirketlerinin sürdürülebilir büyümeyi başarmaları kritik… Bu hedeften yola çıkan Akbank, aile şirketlerinin uzun süre var olabilmeleri için Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle Akbank Aile Şirketleri Akademisi’ni hayata geçirdi. Akbank KOBİ Bankacılığı’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, “Aile şirketlerinin gelişmesi, KOBİ’lerin ve Türkiye’nin gelişmesi demek. Aile şirketlerine desteğe devam edeceğiz” diyor.

9.09.2015 11:39:590
Paylaş Tweet Paylaş
"Önceliğimiz aile şirketleri"
Akbank, aile şirketlerinin kurumsallaşmasını ve sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmesi amacıyla Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU işbirliğiyle Akbank Aile Şirketleri Akademisi’ni hayata geçirdi. Programın, geçtiğimiz ay yoğun ilgi üzerine üçüncüsü gerçekleştirildi. Programı, her yıl geliştirerek devam ettiklerini söyleyen Akbank KOBİ Bankacılığı’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, “Aile şirketlerinin sürdürülebilirlik konusunda desteğe ve yönlendirmeye ihtiyacı olduğunu gözlemledik ve bu nedenle Akbank Aile Şirketleri Akademisi’ni hayata geçirdik” diyor. Akbank Aile Şirketleri Akademisi, geçtiğimiz yıl ilk mezunlarını verdi. Bu yıl 3’üncü programın sona erdiğini söyleyen Oğuz, eğitim sürecinde program katılımcılarından son derece olumlu geri dönüşler aldıkları belirtiyor. Akbank KOBİ Bankacılığı’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz’la Akbank Aile Şirketleri Akademisi’ni ve düzenledikleri eğitimin kapsamını konuştuk: Akbank Aile Şirketleri Akademisi nasıl doğdu? Akbank olarak aile şirketlerinin sürdürülebilirlik konusunda desteğe, yönlendirmeye ihtiyacı olduğunu gözlemledik. Bu doğrultuda şirketlerin kurumsallaşmasını ve sürdürülebilir olmasını sağlamak amacıyla Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU işbirliğiyle Akbank Aile Şirketleri Akademisi’ni hayata gerçirdik. 
Programın amacı nedir?
Program aile şirketlerinin rekabet gücünü artırmayı ve sağlıklı büyümelerini sağlamayı amaçlıyor.
Akademi kaç yıldır düzenleniyor?
Akbank Aile Şirketleri Akademisi’ni 2014 Ekim ayında başlattık. 2014 yılında ilk mezunlarımızı verdik. Yoğun ilgi üzerine bu yıl akademinin üçüncüsünü gerçekleştirdik.
Program kapsamında katılımcılar hangi konularda eğitim aldı?
Stratejik yönetimden iş geliştirme ve inovasyona, kurumsallaşmadan finansa, şirketlerde iyi yönetim uygulamalarından, hukuki konulara ve insan kaynağı yönetimine kadar pek çok konuda aile şirketi temsilcilerinin ihtiyaç duyacağı başlıklar ele alındı. Ayrıca program kapsamında dünyadan ve Türkiye’den örneklerle teoriyle pratiği birleştiren bilgilerin verilmesine dikkat edildi. Programın sonunda öğrenilenlerin kurumsal şirketlerde nasıl işlediğini yerinde görmek için Sabancı Holding şirketlerine fabrika ziyaretleri düzenlendi ve Sabancı Holding şirketlerinde insan kaynakları uygulamalarının aktarıldığı oturumlar gerçekleştirildi.
~
Akademiye ilgi nasıldı? Katılımcılardan nasıl geri dönüşler aldınız?
Bu süreçte program katılımcılarından son derece olumlu geri dönüşler aldık. Bu nedenle programımızı geliştirerek devam ettiriyoruz. Son olarak programa getirdiğimiz bir yenilikle katılımcıların Sabancı Holding şirketlerinin bilgi ve tecrübesinden faydalanmaları amacıyla bir bölüm ekledik. Ayrıca, sektörünün önde gelen oyuncularından Brisa’yla geliştirdiğimiz işbirliği sayesinde akademiyi Brisa iş ortaklarına da sunduk. Hayata geçirdiğimiz programda sertifika almaya hak kazanan 30 Brisa iş ortağı, günümüzün yoğun rekabet koşullarında nasıl ayakta kalınabileceğini ve şirketlerinin gelecek kuşaklara nasıl aktarılabileceğini uygulamalı olarak gördü.
Neden odağınızda aile şirketleri var?
Türkiye’de sisteme kayıtlı şirketlerin yüzde 95’i, KOBİ’lerin ise yüzde 98,8’i aile şirketi. Biz de bu nedenle Akbank Aile Şirketleri Akademisi’ni önemsiyoruz. Çünkü aile şirketlerinin büyümesinin Türkiye ekonomisinin gelişmesi için çok önemli olduğuna inanıyoruz. Aile şirketlerinin gelişmesi KOBİ’lerin ve Türkiye’nin gelişmesi demek.
Akbank Aile Şirketleri Akademisi’nde eğitimleri kimler verdi?
Program kapsamındaki dersler, her biri konusunda uzman ve iş dünyasında üst düzey yöneticilik yapmış EDU danışmanlarının yanı sıra program ortakları olan Deloitte Türkiye ve Pekin&Bayar Ortak Avukat Bürosu eğitimcileri tarafından verildi. Bunlara ilave olarak Sabancı Holding firmalarının CEO’ları gibi sektörün önde gelen 5 değerli yöneticisiyle sohbet toplantıları gerçekleştirildi. Katılımcılar, bu kişilerle birebir görüşme ve onlara sorularını ilk ağızdan sorma fırsatını yakaladı. Eğitmenler ve sohbet toplantılarındaki profesyoneller eğitimlerin sadece teorik olmaması için gerçek hayattaki tecrübelerini ve örnekleri paylaştı.
~
Katılımcılar ne diyor?
HAYDAR ÇELİK/ BİLGİN LİMİTED KURUCU:
59 yaşındayım. Bu program kapsamında akademideki diğer katılımcıları tanıma fırsatı buldum. Benim için eğitimlerin en önemli kazanımı, kurumsallaşmaktan ziyade iyi yönetim uygulamalarını öğrenmem oldu. İnsan kaynakları, finans ve hukuk konularında kendi açımdan büyük fayda sağladım.
 NECDET ÖZER/ ÖZERLER GIDA GENEL MÜDÜR: Aile şirketimizde en önemli önceliklerimizden biri kurumsallaşmak. Program kapsamında Sabancı Grubu bünyesindeki Brisa fabrikasını ziyaret etme şansı yakaladık. Bu ziyaret bize inanılmaz vizyon kattı. Hayallerimizi gerçekleştirebileceğimizi görmemizi sağladı.
BÜLENT DEMİREL/ DEMİRELLER AKARYAKIT ŞİRKET ORTAĞI: Eğitimlerin en önemli faydası, bir şirketin ömrünü nasıl uzatabileceğimizi göstermesi oldu. Ayrıca finans konularında da büyük fayda sağladım.
ZEYNEP BENLİ/ ZEYNEP GİYİM YÖNETİM KURULU ÜYESİ: Aile şirketimizin ikinci kuşak üyesiyim. 44 yaşındayım, katıldığım bu eğitim bende aile şirketlerinin sürdürülebilirliği konusunda farkındalık yarattı. Aile şirketinin 3’üncü kuşaklara nasıl başarılı şekilde geçebileceğini gördüm.

"Sürdürülebilir büyüme için gerekli"
Dr. Cüneyt Evirgen Sabancı Üniversitesi EDU Direktörü
YENİ KUŞAKLAR

Kurumsallaşma ve sürdürülebilir büyüme adına doğru ve uygulanabilir mekanizmaları kurmak, çağımızın en önemli gereklerinden biri. 2’nci ve 3’üncü kuşak şirket sahipleri, Akbank Aile Şirketleri Akademisi vasıtasıyla iş dünyasındaki modern teknik ve uygulamalardan yola çıkarak şirketlerinin gelişim alanlarını tespit edebilir.
SAHA ZİYARETLERİ
Şirket sahipleri işletmelerinin gelişim alanlarını tespit ettikten sonra bunları iyileştirme şansını yakalayabilir. Ayrıca program kapsamında katılımcılar kurumsallaşma sürecinde kendilerine rehberlik edecek iş planlarını hazırlıyor. Uygulamaya odaklı içerikler doğrultusunda çerçevesi çizilen program akademik rehberlik ve saha ziyaretleriyle de destekleniyor. 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz