Capital'e abone olun.
DİŞİ CEO, ÇİKOLATA VE KAKAO

Dişi CEO, çikolata ve kakao

Gittiğim her ülkede ilk işim, en kaliteli çikolataları tatmaktır.

Son Güncelleme: 01.01.2013

Yaratıcılığın ve mükemmelliğin sınırlarının zorlandığı alanlardan biri de çikolata üretimidir. Bunun nedenlerinden biri, hanımların, çocukların bu eşsiz ürüne olan düşkünlükleridir. Çikolata ustaları, bu iki önemli tüketici grubunu memnun etmek için her formülü ve yöntemi dener. En üst düzey çikolata ancak kusursuz malzemeleri ve en iyi makineleri kullanan çok deneyimli ustalarca üretilebilir... Geçen ay TV kanallarındaki reklamlarda çikolata açık ara öndeydi. Hele Gaziantep’te kurulu Şölen Çikolata fabrikasının “dişi zeka” CEO’su Elif Çoban’ın dünyanın en ünlü erkek mankenlerini “Biscolata” reklamlarında oynatması, Ayşe Arman’ın bu mankenlerle ve Elif Çoban ile 12-13 Aralık günleri söyleşiler yapması, çikolata iştahımızı iyice kabarttı! Büyük bir çikolata fabrikasını, kakao çekirdeklerinden başlayarak ambalajlanmasına kadar komple kurmuş ve işletmiş biri olarak çikolata özel ilgi alanımdır. Gittiğim her ülkede ilk işim, en kaliteli çikolataları tatmaktır.

KAKAO
Ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından olup çikolata yapım ve üretiminde kullanılan eşsiz bir ağaçtır. Batı Afrika, Batı Hint ve Güney Amerika doğal yerleşim alanıdır ama son yıllarda tropiklerin genelinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Kakao’nun çekirdekleri çikolata yapımında kullanılır. 4-8 metre boyundaki kakao ağacı, ılık iklimleri ve düzenli yağmur alan verimli toprakları sever. Geleneksel olarak Aztek’ler tarafından su ve baharatla karıştırılarak çikolata yapımında kullanılıyordu. İspanyol istilasından sonra Avrupa’ya getirilen kakao, süt ile karıştırılarak kullanılmaya başlandı ve kısa sürede damakları fethetti. Kakao tozunun zamanla kakao çekirdeklerinden sağlanan kakao yağı ile karıştırılması sonucu bugünkü çikolata ortaya çıktı. Kakao bitkisi, dünya çapında 70 bin km2 üzerinde ekim alanında yetiştirilir. Üretimin yüzde 40’ını Fildişi sahili/Afrika, yüzde 15’lik payını Gana ve Endonezya gerçekleştirir. Nijerya, Brezilya ve Kamerun da üreticiler arasında. Kakao tohumları ya hasat sırasında veya bir süre sonra mayalandırılarak acısı alınır ve hoş kokusu ortaya çıkarılır. Büyük çikolata fabrikaları, özellikle Afrika kıtasında milyonlarca m2’lik kakao üretim alanlarını işletir.

EN ÜNLÜ 10 MARKA
1-Godiva: Belçika’nın bir numaralı çikolata markası ve Ülker tarafından satın alındı. Bu ülkede 12 çikolata fabrikası, 16 çikolata müzesi ve 2 bin 100 tane sadece çikolata satan dükkan var. 2- Lindt: İsviçre’de kişi başına çikolata tüketimi, dünyanın her ülkesinden fazla. Çikolata yapımını çok iyi biliyorlar. Toblerone, Nestle, Teuscher ve Sprungli diğer markaları. 3-Museo de La Xocolata: Çikolatayı ilk keşfedenlerden biri İspanyollardır. İlk çikolata makinesini 1780’de yaptılar. 4) Oaxaca: El yapımıdır ve Meksika’nın bir numarasıdır. 5) Ghirardelli: Ghirardelli markası en iyisidir. Bunun dışında Michael Recchiuti, Xox Truffle, Richart San Francisco, Cocoa Bella, TCHO-Luxe ve Christoker Elbow Artinal, iyi markalardır. 6) Villajoye: Bu marka 18. yüzyıldan beri üretim yapan İspanya’nın en eskisidir. Bundan sonra Valor markası gelir. 7) Newyork: Dünyanın en iyi çikolataları New-york’da satılır. Burada çikolata turlarına katılıp nasıl yapıldığını görmek mümkündür. 8) Hershey: 1906’da kurulan Hershey, o tarihten beri Amerika’nın en büyüğüdür. “Çikolata Testing Advanture” de çikolata SPA’sına girmek zevklidir. 9) Valrhona: 1922’den beri faaliyette. Valrhona dünyanın en iyi koyu (dark-bitter) çikolatalarını üretir. Fransa’nın bir numarasıdır. 10) Stollwerck: Dünya’nın 2’nci en büyük üreticisidir. 150 yıl kutlamaları nedeniyle Köln’de çikolata müzesi açtı. İçinde çikolata çeşmesi akan bu müze mutlaka görülmeli.  
  • 1
  • 2

  • Etiketler:

    İsminiz:

    Yorumunuz:


    FOTO HABER