Fransa'da endüstriyel rönesans başlatacak proje

Dünyanın inovatif ülkeleri arasında Fransa başlarda yer alır.

1.11.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Fransa'da endüstriyel rönesans başlatacak proje
Küresel medeniyetlerin ve endüstrilerin bugünkü düzeye ulaşmasında, Fransa’nın inovasyon yeteneğinin yaptığı katkılar saymakla bitmez. Çarpıcı ve güncel bir örnek vermek gerekirse; mobil telefonlarda, post makinelerinde, kredi kartlarında ve tablet PC’lerde kullanılan akıllı kartların (SIM kartlar) inovasyonu Fransız dijital teknolojilerinin eseridir ve bu alanda dünyada açık ara öndedir. Gemalto, Ingenico ve Oberthur gibi Fransız şirketleri, dünyada akıllı kartlar pazarlarının belirleyicisi olan oyunculardır. Fransa’nın dünyaya yaptığı diğer bazı katkıları belirtmek gerekirse; buharlı lokomotif, otomobil, motosiklet, sinema, modern ilaç ve radyoaktivite endüstrilerini sayabiliriz. Efsane Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, “Büyük bir endüstri ülkesi olmak için zirveye tırmanmalıyız. Aksi takdirde gerilemeye mahkumuz” demişti.

GALATASARAY LİSESİ KONUŞMASI
Fransa’da iktidara sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande’nin gelmesiyle birlikte Türkiye politikasında belirgin değişim gözleniyor. Bunun göstergesi olarak geçtiğimiz ekim ayında Fransa’nın TÜSİAD’ı olan MEDEF heyeti ve ardından “Endüstriyi Yenileme Bakanı” olarak atanan Arnauld Montebourg Ankara ve İstanbul’u ziyaret etti. Bu ziyaretler esnasında Başbakan Erdoğan dahil çok sayıda bakan ve işadamlarıyla yapıcı görüşmeler gerçekleşti. Bakan Arnauld, 11 Ekim 2013 günü Galatasaray Lisesi ve ardından Beyoğlu’ndaki Fransız Sarayı’nda çok sayıdaki katılımcıya uzun iki konuşma yaptı ve Cumhurbaşkanı’nın yakında Türkiye’ye resmi ziyarette bulunacağını deklare etti. Arnauld, genç, dinamik, stratejik derinliğe sahip bir bakan ve Hollande’nin bel bağladığı bir siyaset adamı. Hollande’nin iktidara geldiğinden beri perde arkasında üzerinde çalıştığı ve tasarladığı “Endüstriyel rönesans” olarak adlandırılan iddialı planın 4 temel teması var: Büyük altyapılar, enerji, sağlık ve dijital teknoloji. Bu alanlara yayılan ve devlet katkısı alacak 34 önemli proje ile Fransa’nın gelecek 10 yılda dünyanın sayılı endüstri ulusları arasında konumlanması amaçlanıyor. Küresel rekabete hazırlık olarak Fransa’nın geleceği en parlak projeleri arasında hızlı trenler (TGV), sürücüsüz araçlar, tekstil, bio yakıtlar, bio medikal ve dijital teknolojiler ön plana çıkıyor.

FRANSA'NIN UMUDU 34 PROJEDE
Fransa’nın endüstriyel büyümeye gereksinimi büyük. Fransız İstatistik Enstitüsü’ne göre sadece geçtiğimiz ağustos ayında endüstride yitirilen işgücünün 50 bin, son 10 yılda ise 750 bin olması, durumun acımasızlığını göstermeye yetiyor. Hollande hükümeti, gelecek 10 yılda endüstride 475 bin yeni istihdam yaratarak ihracattan sağlanan kârlılığı 45 milyar Euro artırmayı hedefliyor. Özel kesimin yapacağı her 10 Euro yatırımın 1 Euro’sunu kamu karşılayacak ki bu 34 proje için 3,7 milyar Euro düzeyine erişecek. Özel sektör aktörlerinin çoğu hükümetin çabasını olumlu karşılıyor.~
Örneğin tüketici elektroniği üreten Withings’in başkanı Eric Carrel, kültürel devrimin KOBİ’ler, elektronikçiler ve diğer endüstriler arasında yarattığı ekosistemin kamu yardımlarından çok daha önemli olduğuna inanıyor. Girişimciler Derneği Başkanı Cairou ise Fransa’nın sorununun üretkenliği artırmak olduğunu ve bunun için muazzam yatırımları işaret ediyor. Fransa milli gelirinin yüzde 11’ini endüstriden sağlarken, bu oran İspanya’da yüzde 15’i, İtalya’da yüzde 17’yi ve Almanya’da ise yüzde 23’ü buluyor. Bakan Arnould İstanbul’da yaptığı açıklamada, “Son aylarda endüstriyel ivmenin yukarıya doğru hareket ettiğini rakamlar kanıtlıyor. Endüstriyel gücü büyütmek ve güçlendirmek Fransa’nın vazgeçilmezidir. Fransız endüstriyel rönesansının omurgasını bu 34 yeni proje oluşturacak” diyor. Endüstriyel rönesansı başlatacak olan bu 34 projenin başlıkları şöyle:

1) Yeşil enerji, 2) 100 km’de 2 litreden az yakıt harcayan araçlar, 3) Elektrikli araçları şarj cihazları, 4) Otonom bataryalar ve güç üniteleri, 5) Otomatik pilotlu yük araçları, 6) Elektrikle çalışan yeni jenerasyon uçaklar, 7) Yük taşıyan balonlar, 8) Uçaklar ve gemiler için yazılım sistemleri, 9) Elektrikli satelitler, 10) Geleceğin hızlı trenleri, 11) Elektrikli tekneler, 12) Akıllı ve teknolojik tekstil, 13) Ağaç endüstrileri, 14) Yeniden kazanma ve yeşil malzemeler, 15) Binaların termik yenilenmesi, 16) Akıllı elektrik taşıma ağları, 17) Su kalitesini ve kıtlığını yönetme, 18) Yeşil kimya ve bio-yakıt, 19) Medikal bio-teknoloji, 20) Dijital hastane, 21) Medikal cihazlar ve yeni sağlık ekipmanları, 22) Sağlıklı ve dayanıklı inovatif beslenme ürünleri, 23) Dijital bilgi saklama merkezleri, 24) Bulut teknolojisi, 25) e- eğitim, 26)Telekom özerkliği, 27) Nano elektronik, 28) Bağlantı objeleri, 29) Bilgi çoğaltma, 30) Te-massız servisler, 31) Süper hesaplayıc��lar, 32) Robotlar, 33) Siber güvenlik, 34) Geleceğin fabrika sistemleri.

Hollande’nin bel bağladığı diğer bir isim, Dijital Ekonomi ve Teknoloji Bakanı olan Merkel gibi fizik doktorası derecesine sahip olan 39 yaşındaki Güney Kore doğumlu bayan Pellini’nin hedefi ise ultra hızlı internet bağlantısını yaygınlaştırarak Fransa’yı dijital yenileştirmede dünyanın en ileri ülkelerinden biri yapmak. Ancak bunun için önümüzdeki birkaç yıl içinde hareket geçilmezse trenin kaçırılacağı görüşünde ısrarlı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz