Genç girişimcilerin önündeki engelleri azaltmak

Genç girişimciler, bilhassa yatırımcılara yaklaşırken veya kredi başvurusunda bulunurken çok ciddi engellerle yüzleşebilir.

1.12.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Genç girişimcilerin önündeki engelleri azaltmak
Soru: 17 yaşındayım ve üniversite eğitimim hakkında kararlar ! vermeye başlamak zorundayım. Bazı okullar girişimcilik derecesi veriyor ki bu bana son derece cazip geliyor. Peki size göre daha kapsamlı bir eğitim alarak kendi işimi "gerçek“ bilgi temelinde kurmam daha iyi olabilir mi?

Cevap:
(Axel Meta, ispanya) Durumunuzla ilgili özel ayrıntılar hakkında konuşamam, ancak ! ben herkese daima ilgilerini çeken şeylerin peşinde koşmalarını söylerim ve zaten siz de ne yapmak istediğinizi gayet iyi bilirsiniz! Girişimcilik eğitimi sunan bir üniversiteye devam etme şansına sahip olmanız çok güzel; umarım ilk şirketinizi kurduğunuzda da size rehberlik hizmeti vermeye devam edecek akıl hocalarıyla bir araya gelme şansınız da olur. Size üniversiteden mezun olduktan sonra çok iyi hazırlanabilmeniz için daima sonra nelerin olabileceğine odaklanmanızı tavsiye ederim. Gerekli motivasyona ve becerilere sahip genç insanların birer girişimci olabilmesi için mevcut ne gibi destekler var?

Burada en büyük zorluk sıklıkla fon bulmaktır. Arkadaşlarımla birlikte 1960'lı yılların sonlarında öğrenci dergisini çıkarmaya başladığımızda, dergiye birkaç tane reklam almayı başarmıştım ve bu sayede ilk birkaç sayının parası çıkmıştı. Ancak bu dergi rağbet görmeye başladıkça ve matbaacılarla diğer türden masraflar için para ödememiz gerektikçe nakit pozisyonumuz iyice sıkılaşmıştı. işte burası annemin devreye girdiği andır. Aylar öncesinde annem yolda bir bilezik bulmuş ve götürüp polise teslim etmişti. Bu değerli bileziği hiç kimse gelip karakoldan teslim almamıştı ve tam da ben arkadaşlarımla birlikte çaresizlik içinde kıvranırken polisler bu bileziği anneme geri vermişlerdi, Annem ise bu bileziği 300 sterline kadar bir bedelle satmış ve hasılatını bizim girişimimize yatırmıştı. O zaman ayakta kalmamızı sağlayan tek şey buydu ve bu para yardımıyla posta siparişiyle plak satışı işimizi, plak mağazalarımızı ve sonraki birkaç yıl içinde de müzik kayıt stüdyolarımızı kurabilmiştik.

Genç girişimciler, bilhassa yatırımcılara yaklaşırken veya kredi başvurusunda bulunurken çok ciddi engellerle yüzleşebilir. Genellikle aktifleri yok denilebilecek kadar azdır, kredi geçmişleri hiç yoktur ve nadiren herhangi bir iş tecrübesinin sahibidirler. Nitekim sağlıklı bir ekonominin öncül işaretlerinden biri de sürekli büyüyen küçük şirketlerle yeni kurulmuş teknoloji şirketleri olduğundan, bu acilen çözülmesi gereken bir sorundur ve biz bu alanda liderlik yapmaları için belirli girişimciler saptadık.~
Sorunuz bana gelecek vadedermiş gibi görünen bir yaklaşımı hatırlattı. Virgin Media Pioneers, şirketlerimizden Virgin Media'nın Britanya'daki girişimcilere ilham vermek için kurduğu ve satıldığı güne kadar benim de elimden geldiğince destek olduğum bir çevrimiçi topluluğudur. VMP, genç insanları şirket kurmaktan nelerin alıkoyduğunun gerçek sebeplerini bulmak için genç girişimciler arasında bir anket çalışması düzenlemişti ve aldığı cevaplar, yine alışıldık sorunları ifşa ediyordu: Gençlerin geri durmalarının ardında halen yeterince destek bulamamaları, pratik eğitim alamamaları ve fonlara erişememeleri gibi standart sorunlar duruyordu.
VMP, bu bulgulardan yola çıkarak ve çok sayıda gençlik sorunları uzmanları ve grupları ile birlikte çalışarak kurumları gençleri girişimciliğe özendirmek için ofis alanları açmak ve akıl hocalığı hizmeti vermek gibi somut yöntemler bulmaya davet eden bir rapor yayınladı.

Savunulan tez oldukça basitti: Bir öğrenci işletme fakültesinde okuyabilmek için yaklaşık 30 bin sterlin tutarında kredi alabilirken neden yeni bir şirket kurmak için 5 bin sterlinlik bir girişim sermayesi kredisi alamasın? VMP, İngiliz hükümetine Öğrenci Kredileri Şirketi'nin adını ve iş modelini değiştirerek devasa ekonomik kazançların kilidini açabileceğini önerdi. Yeni kurulacak Gençlik Yatırım Şirketi, öğrenci kredileri vermeye devam edebilir, ancak aynı zamanda genç girişimcilere aynı avantajlı koşullarda krediler de verebilir. Bu fikir bende anında yankısını buldu. Okuldan ayrıldıktan sonra karşılaştığım güçlükleri hatırladım: Ebeveynlerim bir hayli destekleyiciydi ve arkadaşlarım da çok eğlenceliydi. Ama o ilk yıllar felaket meydan okuyucuydu.

2012 yılında İngiliz hükümeti yeni kurulan şirketlere finansman desteği sağlamak için Start Up Loans Company adında yeni bir kâr amacı gütmeyen organizasyon kurdu. Bu şirket o günden bu yana ülkenin dört bir yanındaki yeni kurulmuş şirketlere borç para veren 50'den fazla tedarikçi ortaktan oluşan bir ağ kurdu. Bugün itibariyle 9 binden fazla sayıda şirket, bu ağdan toplamda 45 milyon sterlinin üzerinde kredi aldı. Girişimciliğin önündeki tıkalı yolları temizlemek hepimizin çıkarınadır.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz