Capital'e abone olun.
SOFRA 1 MİLYAR DOLARLIK LİGE ÇIKACAK

SOFRA 1 MİLYAR DOLARLIK LİGE ÇIKACAK

Sofra, gelecek 5 yılda organik ve inorganik şekilde büyüyerek 1 milyar dolarlık şirketler ligine girmeyi hedefliyor.

Son Güncelleme: 01.03.2010

Yaşar Büyükçetin, iş dünyasında birçok kişinin yakından tanıdığı bir girişimci ve profesyonel yönetici. P&G’de çeşitli kademelerde yönetici olarak görev aldıktan sonra 1994 yılında Türkiye’nin ilk lojistik şirketi Cargotech’i kurdu. TNT’nin şirketi satın alması üzerine TNT bünyesinde profesyonel yönetici olarak çalıştı. Ancak girişimci ruhu canlanınca bu kez 2005 yılında Amerikan emlak devi Reality World’u Türkiye’ye getirdi. Bir süre sonra da şirketi Garanti Koza’ya sattı. Tüm bu deneyimlerin ardından Büyükçetin, son 3 yıldır Sofra Şirketler Grubu’nun başında. Toplu yemek alanında Türkiye’de pazar lideri olan Sofra, aslında yemek dışında Euroserve markası ile güvenlik, temizlik, tesis bakımı ve yönetimi yapıyor, toplam 11 bin kişi istihdam ediyor. Ciro olarak da geçtiğimiz yıl itibarıyla 300 milyon doların üstüne çıkmış durumda. 3 yıl önce Sofra ile Yaşar Büyükçetin’i bir araya getiren Egon Zehnder Danışmanlık şirketinin beyin avcıları olmuş. 17 yılını kendi şirketlerini kurarak ve büyüterek geçirdiğini belirten Büyükçetin, yine yurtdışından Türkiye’ye bir şirket getirmek için çalışma yaparken Egon Zehnder tarafından arandığını söylüyor. “Önce istekli değildim. Ancak gerek Türkiye’de gerek yurtdışında şirket ortakları ile görüşmelerimdeki pozitif iletişim beni çok etkiledi ve tekrar profesyonel çalışma hayatına döndüm” diyor. Kendisinden beklenenin ise şirketleri büyütmek olduğunu dile getiren Büyükçetin, bu hedeflere de ulaşmış görünüyor. Çünkü Sofra Grubu, son 3 yıldır ortalama yüzde 25 büyüme kaydediyor. Pazarda lider olmasının yanında en yakın rakibinin 2 katı büyüklüğünde olmasının avantajıyla rekabet ediyor. Türkiye’nin 40 ilinde günde 370 bin kişiye toplu yemek hizmeti sunuyor. Krizin kendi açılarından zorlayıcı olmadığını belirten Büyükçetin, sektörlerinde birçok şirket pazardan çekilirken kendilerinin yüzde 20 civarında büyüme yakaladığını söylüyor. “Kriz döneminde en önemli öğrenimimiz, gerek mevcut müşterilerimizin gerek potansiyel müşterilerin güvenebildikleri, güçlü ve kendilerini yarı yolda bırakmayacak iyi yönetilen şirketlerle çalışmak istemeleriydi. İşte burada ciddi bir alan bulduk ve ciromuzu yüzde 20 büyüttük” diye konuşuyor. Büyükçetin yönetimindeki Sofra Grubu, bu yıl da yüzde 30’a varan bir büyüme planlıyor. Gelecek 5 yılda ise organik ve inorganik şekilde büyüyerek 1 milyar dolarlık şirketler ligine girmeyi hedefliyor.

“MUTFAK BENİ RAHATLATIYOR”
Yaşar Büyükçetin, aynı zamanda bir gurme. Sürekli dünya mutfaklarından değişik reçeteler deniyor. Mutfağın kendisini inanılmaz rahatlattığını belirten Büyükçetin, “Bana göre yemek yapmak ciddi bir sanat. Yaptığımız yemeğin neye benzediğini, lezzetini çok kısa bir zamanda görüyorsunuz. Yönetim dinamikleri ile mutfak dinamikleri birbirine ciddi bir biçimde benziyor ve kendinizi çok özgür hissediyorsunuz” diyor.
  

Etiketler:

İsminiz:

Yorumunuz:


FOTO HABER