Türkiye, yatırım yapılabilir ülke yoluna girdi

“Kendi eli taşın altında olmayan kişilerin tavsiyelerine karşı dikkatli olun.” Seneca

1.07.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Türkiye, yatırım yapılabilir ülke yoluna girdi

Petrolde devam eden düşüş. Türkiye’nin hem cari açık hem de enflasyon sorununa merhem oluyor. Türkiye ekonomisi, bu yılın başında zor gözüken yumuşak iniş sürecinde yol alıyor. Ekteki grafik cari açıkta son bir yıldır süren düzelmeyi gösteriyor. Enerji dışı cari açığın (üç aylık ortalama hesabıyla) sıfıra yaklaşmış olması önceki yıllarda aşırı artan tüketim ve yatırım malı ithalatının da durulmaya başladığını gösteriyor. Yani enflasyona neden olan iç talepteki aşırı ısınma da düzelmeye başladı. Nitekim Moody’s 20 Haziran’da Türkiye’nin kredi notunu artırarak yatırım yapılabilir seviyeye bir kademe yaklaştırdı. BA1 olan ülke notunun görünümünün pozitif olması bir sonraki değerlendirmenin de not artışı olabileceğine işaret ediyor. Yani Moody’s, Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran ilk kredi derecelendirme kuruluşu olabilir. Not artışında hükümetin açıkladığı teşvik paketinin ithalatı azaltması kadar enerji, otomotiv ve madencilik gibi sektörlere doğrudan yabancı sermaye girişini özendirmesi rol oynadı. Dahası, bireysel emeklilik sistemine yönelik teşvikler de etken oldu.
Piyasalar açısından yatırım yapılabilir kredi notuna giden yol, bir hedeften daha çok bir süreç olarak ele alınmalı. Bu sürece giren ülkeye sermaye girişleri 12-18 ay öncesinden başlar. Moody’s’in Türkiye’nin notunu yükseltip görünümü pozitif olarak belirlemesi, bu süreci başlatmış oldu. Sonuç olarak Türkiye’ye yönelik kısa vadeli portföy yatırımları (tahvil ve hisse senedi) ve takiben doğrudan yabancı sermaye akışlarının hız kazanmasını bekliyoruz.

AVRUPA'DA KRİZE KARŞI YAPISAL ÖNLEM ŞART
Haziran ayının ikinci yarısında piyasalar Yunanistan ve İspanya riskleri nedeniyle dalgalı bir dönem geçiriyor. Yunanistan’daki seçimlerden AB taraftarı bir hükümet çıkması piyasaları daha rahatlatamadan İspanya’da faizler kritik yüzde 7 seviyesini aştı. Şimdi beklenti koordineli bir müdahele ile İspanya’ya yardım gelmesi. Çünkü İspanya büyük bir ekonomi ve bir şey yapılmaz ise kriz İtalya’ya sıçrayabilir. Bu da 2008’deki Lehman batışı benzeri bir küresel krize neden olabilir. Kasımdaki başkanlık seçimi öncesi böyle bir senaryoya ABD izin vermek istemiyor. Ancak yatırımcılar sadece para basarak sorunların çözülmediğini gördü. Bu yüzden merkez bankalarının para basma tedbirleri kısa vadede piyasalarda bir yükseliş yaratabilir ama ekonomiyi düzeltme anlamında etkisi sınırlı kalır. Bu nedenle biz AB’de alınacak önlemlerin yapısal bir nitelik içerip içermediğine bakmayı tercih ediyoruz. Örneğin AB’de ortak TMSF veya ortak Hazine (tahvil) kurulması yapısal bir tedbirdir. Yunanistan’ın düzenli  bir mekanizma ile Euro’dan çıkarılması da yapısal bir değişikliktir. Bu tür değişiklikler olursa orta ve uzun vadede daha kritik önemde olacak.~

ÖZEL EMEKLİLİĞE KAMU, PİYASALARA BES KATKISI
Türkiye açısından kritik bir öneme sahip bireysel emeklilik reformunda yüzde 25 kamu katkısı 1 Ocak 2013’te başlayacak. Her ay bireysel emeklilik hesabında 100 TL tasarruf edene devlet 25 TL, 500 TL tasarruf edene 125 TL ek katkı yapacak. Üst limit asgari ücret: Yani 2013’te asgari ücret 1.000 TL’ye ulaşırsa, BES’e ayda 1.000 TL ve üstü ödeme yapan bir kişi devletten en fazla ayda 250 TL ek katkı alabilecek. Tasarruf oranı düşük ve mevduat/gayrimenkul ağırlıklı Türkiye hane halkı için bu değişiklikler bir dönüm noktası teşkil ediyor. Böylece geç de olsa tasarrufların finan-sal piyasalara kayma süreci başlıyor. Bundan en fazla sermaye piyasaları yararlanacak. Özelde ise hisse senetleri, enflasyona endeksli tahviller ve şirket tahvilleri emeklilik fonlarının en çok tercih edeceği yatırım araçları olacak. Sermaye piyasalarımızın önünü açacak en önemli reform budur. Hükümet bu değişiklikle borsa havuzun başına emeklilik musluğunu bağlamış oldu. Yurtdışı krizler dalgalanma yaratsa da Türkiye piyasaları için orta ve uzun dönemli bir büyüme dönemi başlıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz