Borsa şirketleri sınıfta kaldı!

BIST 100 şirketleri ortalama yüzde 28 puanla dünyanın en büyük çok uluslu şirketlerine ilişkin aynı araştırmanın ortalama puanı olan yüzde 70'le karşılaştırıldığında geride kaldı.

20.03.2015 13:09:510
Paylaş Tweet Paylaş
Borsa şirketleri sınıfta kaldı!
Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin, BIST 100 Şirketleri'nin şeffaflık performansını değerlendiren araştırmasına göre, BIST 100 şirketleri ortalama yüzde 28 puanla dünyanın en büyük çok uluslu şirketlerine ilişkin aynı araştırmanın ortalama puanı olan yüzde 70'le karşılaştırıldığında oldukça geride kaldı.

CEO'LARDAN BAŞARI TAVSİYELERİ! TIKLAYIN!

Dernek, BIST 100 Endeksi'nde bulunan şirketlerin internet sitelerinde kamuoyunun erişimine açık olarak paylaştığı bilgiler temelinde şeffaflık performanslarını değerlendirdi. Bu alanda en başarılı şirketler Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Garanti Bankası, Akbank, GSD Holding, Tesco Kipa, Doğuş Otomotiv, TAV Havalimanları ve Yapı Kredi Bankası olarak sıralandı.

Sektörel bazda ise şeffaf raporlama konusunda en yüksek performansa bankalar sahip olurken, gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketleri ise ortalamanın oldukça altında puanlar aldı. Üç büyük futbol kulübünün şirketlerinin de incelendiği araştırmada, yakın zamanda yaşanan şike soruşturmalarına karşın futbol kulüplerinin yolsuzlukla mücadele için bir politika izlendiğine dair internet sitelerinde neredeyse hiçbir bilgi paylaşılmamış olması dikkati çekti.

10 ŞİRKET MESAJINDA VURGU VAR
BIST 100 şirketlerinin büyük bir kısmının düşük puanlar aldığı araştırmanın, "yolsuzlukla mücadele programının şeffaflığı" bölümünde, 100 şirketten 9'unun ayrı bir yolsuzlukla mücadele programı açıkladığı saptandı. Araştırmada, yalnızca 10 şirkette, üst düzey yöneticilerin kişisel mesajlarında yolsuzlukla mücadele konusuna atıf yapıldığı görülürken, "tone at the top" olarak adlandırılan üst düzey yöneticilerin kişisel mesajlarında da yine şirketlerin yolsuzluğa karşı zayıf bir performans sergiledi.

BAHŞİŞ OLARAK İFADE EDİYORLAR
Türk Ceza Kanunu kapsamında cezai yaptırıma tabi tutulan kolaylaştırma ödemelerine ilişkin ise sadece 16 şirketin açıklama yaptığı, bazı şirketlerise bunu "bahşiş" olarak ifade ettiği gözlemlendi.

FİNANSBANK'TA SÜRPRİZ GELİŞME! TIKLAYIN!

Araştırmanın tek amacının, şirket raporlamalarının şeffaflık derecesini tespit etmek olduğu belirtilirken, araştırma kapsamında yüksek puan alan şirketlerin yolsuzluk sorunundan muaf olduğu gibi bir algının doğru olmadığı belirtildi. Aynı şekilde düşük puan alan şirketlerin de yolsuzluğa karıştığını iddia etmenin mümkün olmadığı vurgulandı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz