"Borsada yıl sonu yükselişi olabilir"

Çipli, piyasalar ve yatırım stratejilerine ilişkin sorularımızı şöyle yanıtladı...

24.01.2017 12:07:540
Paylaş Tweet Paylaş
"Borsada yıl sonu yükselişi olabilir"
Talip Yılmaz 
[email protected]

Yaz ayları piyasalar açısından normalde sakin geçer, yılın sonlarına doğru ise hareketli günler başlar. Fakat bu, özellikle sermaye piyasaları açışından her zaman geçerli olan bir kural değil. Son yıllarda yaz ayları çeşitli nedenlerle hep volatil geçti. Bu yaz döneminde ise piyasalar yeni bir denge oluşturmaya çalıştı. Brexit sonrası yaşanan satış baskısının ardından global piyasalar, küresel büyümenin ılımlı şekilde sürdüğüne dair işaretlerin ve gevşek para politikalarının da devamı beklentisi öncülüğünde yükseliş eğilimini eylül ayına kadar sürdürdü. Ancak eylül ayındaki BOJ kararları ve ECB’nin de tapering (bono alımında azaltıma gidilmesi) ile piyasalarda parasal genişlemede yavaşlama teması öne çıktı. Faiz artışı beklenen FED eşliğinde ABD tahvil faizlerinin ve doların yükseldiğini söyleyen Yapı Kredi Yatırım Genel Müdürü Gülsevin Çipli, piyasalar açısından bundan sonraki süreçte, merkez bankaları, maliye politikaları ve global faiz seviyelerine dikkat çekiyor. Çipli, piyasalar ve yatırım stratejilerine ilişkin sorularımızı şöyle yanıtladı:
* Yatırımcılar, yıl sonuna kadar hangi başlıkları izleyecek? Hangi konular piyasalar üzerinde etkili olacak?
Araştırma bölümümüzün uzun zamandır önem verdiği ve piyasaları en fazla etkilemesini beklediği iki önemli yeni trend var. Merkez bankalarının uyguladığı para politikaları sınırlara ulaştı. Maliye politikalarının ise daha fazla kullanılabileceği bir döneme giriyoruz. Mali genişleme beklentileri ve parasal gevşeme sınırlarına gelinmesiyle global enflasyon beklentilerinde yukarı ivmelenme, beraberinde emtia fiyatlarında yükselişler beklenebilir. Global faizlerin ise tarihi dip seviyelerinden, agresif olmasa da yükselmeye devam etmesini bekliyoruz. Bu trendlerin haricinde 8 Kasım ABD başkanlık seçimi, Avrupa’da yükselen siyasi riskler, Avrupa bankacılık sistemi, Brexit önemli konu başlıkları arasında yer alıyor.
* Türkiye piyasasını değerlendirir misiniz? İskonto durumu nedir?
 Bizim piyasalara baktığımızda 2016 yılında gelişmekte olan ülke varlıklarına olan ilginin devam etmesiyle birlikte yıla yükselişlerle başlayan BIST-100 Endeksi, MSCI gelişmekte olan ülke hisse endeksine göre ileriye dönük F/K iskontolu işlem görüyor. Yılbaşından bu yana olan performansa baktığımızda ise MSCI Türkiye Endeksi dolar bazında yaklaşık yüzde 3 getiri sağladı.
* Bu beklentileriniz dâhilinde endeks yılın kalanında nasıl hareket eder?
 Yılın geri kalanında endeksin geri çekilmelerde 72.500’ün üzerinde kalmayı başaracağını düşünüyoruz. Aralık ayında ise yıl sonu yükselişiyle birlikte piyasalara bir rahatlama gelebilir.
* Yapı Kredi Yatırım’ın model portföyünde hangi hisseler bulunuyor?
 Araştırma bölümünün en beğendiği hisselerden oluşan model portföy yıl başından itibaren yüzde 22 getiriyle BIST 100’ün yüzde 12 üzerinde performans gösterdi. Model portföyün getirisi takibe başladığımız 2013 yılından bu yana yüzde 35 ile endeksin yüzde 46 üzerinde gerçekleşti. Son güncellemelerimiz sonrası model portföyümüzde en beğendiğimiz hisseler, Tekfen Holding, Turkcell, Kardemir ve ENKA İnşaat.
* Merkez Bankası, bundan sonra nasıl bir politika izler? Bunun piyasaya yansıması ne olur?
 Merkez Bankası, şu ana kadar izlediği sadeleşme politikasını geçen ay duraksama yaptıysa da olabildiğince devam ettirebilir. Çünkü büyümenin yavaşlama riski var. Ayrıca enflasyon tarafında hükümetin gıda fiyatlarındaki oynaklığa karşı aldığı birtakım önlemler bulunuyor. Merkez Bankası, Türk Lirası’nın değer kaybının aşırı boyutlara ulaştığını düşünürse faiz indirimlerini yine durdurabilir.
* Gösterge faizde yıl sonu beklentiniz nedir?
 Yüzde 9,20/9,50 bandında dengelenerek gösterge faizin yıl sonuna doğru yeniden yüzde 9 seviyesinin altına gerileyebileceğini düşünüyoruz. Bu ortamda yatırım ürünlerinde eskisine nazaran seçenekler çoğaldı. Yatırımcı TL faiz için kendi risk getiri ve vade profiline uygun olarak fon, mevduat, ÖST, Hazine kağıtlarından oluşan sepet yapabilir.
* Ortalama bir yatırımcı portföy dağılımını nasıl yapmalı?
 Prensip olarak yatırımcının kendi risk, getiri ve vade profiline uygun olarak risk ve getiri arasında dengeyi gözetecek bir dağılım öneriyoruz. Enstrüman bazında çeşitlendirmeye gitmesini ve böylece risk getiri arasındaki dengeyi gözetmesini tavsiye ediyoruz. Yatırımcılar, çıkabilecek fırsatları hızlı değerlendirebilmek için portföylerinin bir bölümünü likit enstrümanlarda tutabilir.~YAPI KREDİ YATIRIM’IN EN BEĞENDİĞİ 4 HİSSE
TEKFEN HOLDİNG:

Çarpanlarına baktığımızda son dönemde aldığı yeni inşaat işlerinin sağlayacağı büyüme potansiyelinin tam anlamıyla hisse fiyatına yansımadığı görüşündeyiz. 2016’nın ilk yarısında 1,8 milyar dolar olan kalan iş tutarı, bu projelerle iki kattan fazla artıyor. Bu artışın gübre tarafındaki zayıflığı fazlasıyla telafi ettiği görüşündeyiz.
ENKA İNŞAAT:
Hem Rusya ile ilgili olumlu beklentiler hem potansiyel inşaat projeleri nedeniyle beğeniyoruz. Endonezya başta olmak üzere Irak ve Gürcistan’dan toplamda 1,5 milyar doların üzerinde yeni inşaat işi potansiyeli var. Rusya gayrimenkul piyasasında önce bir dengelenme, 2017’de iyileşme öngörüyoruz. 3 milyar dolarlık net nakdi bulunan Enka’nın 2018’e kadar 290-300 milyon dolar FAVÖK yaratan enerji portföyü de şirketi defansif yapısıyla öne çıkarıyor.
KARDEMİR:
Hisse fiyatının ilk yarıda artan çelik fiyatları ve ikinci yarıdaki ray satışlarının ilk yarıya göre yaklaşık 4’e katlayacak olmasıyla destekleneceğini ve yıl sonunda FAVÖK’ün yüzde 50 büyüyeceğini düşünüyoruz. Uzun vadeli büyüme ise kangal ve ray tekeri haddehanesiyle Filyos Limanı’nın kullanıma açılması sayesinde desteklenecektir.
TURKCELL:
Olumlu görüşümüzün altında yatan temel faktörler, yüksek iskontolu değerleme çarpanları, önümüzdeki yılla birlikte toparlanmasını beklediğimiz FAVÖK marjıyla piyasa beklentilerine yukarı yönlü revizyon beklentimiz olarak sıralanabilir. 4G servisinin kullanıma girmesi ile data gelirlerindeki hızlı artış ve regülasyonda yapılan son değişiklikler şirketin karlılığını destekleyebilecek faktörler olarak öne çıkıyor.

DÖVİZDEKİ OYNAKLIK NASIL YÖNETİLMELİ?
Son 2 yıl içerisinde gelişmiş ülkelerin ana para birimlerinde ciddi oynaklıklar yaşandı. Bu hareketlere karşı yatırımcılar, büyük zarardan korunmak için bazı tedbirler alabilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz;
* Yatırımcılar, her zaman bu tür sert hareketlere karşı hazırlıklı olmalı ve daha düşük kaldıraç oranlarıyla işlem yapmalı.
* Hedge amaçlı işlem yapan müşteriler, pozisyonlarının otomatik olarak kapatılmaması için hesaplarında ilave teminat tutmalı.
* Dövizde pozisyon almak korunma amaçlı değilse stratejik portföy dağılımı tekrar gözden geçirilmeli.
* Kaldıraçlı piyasalarda işlem yapan yatırımcılar, her zaman aldıkları pozisyon için bir zarar-kes seviyesi belirlemeli ve ilgili seviyeye ulaşılması durumunda pozisyon kapatılmalı. Aksi takdirde telafisi zor olan zararlar yaşanabilir.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz