Düzeltme olabilir, ancak hedef 110 bin

Yeni dönemi bağımsız portföy yönetim şirketi Logos Portföy’ün yönetim kurulu başkanı Melih Önder ile konuştuk.

1.06.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Düzeltme olabilir, ancak hedef 110 bin
Para ve sermaye piyasalarında yeni bir döneme girildi. “Yatırım yapılabilir ülke” notunun aslında gecikmiş bir karar olduğunu söyleyen Logos Portföy Yönetim Kurulu Başkanı MELİH ÖNDER, yeni dönemle birlikte endekste 110.000 seviyelerinin hedeflenebileceğin! belirtiyor. Negatif reel faiz ortamında getirinin hisse ve esnek ve dengeli fonlarda olduğunu kaydeden Melih Önder, Halk Bankası, İş GYO, Koza Anadolu ve Pegasus hisselerini öneriyor.

2013’te mevduat faizleri Türkiye’de ilk defa reel bazda sıfır civarına indi, hatta negatife geçti. Bu, geleneksel mevduat yatırımcısı açısından bir getiri problemi oluşturmaya başladı. Ancak sermaye piyasalarına bakıldığında 2012 yılındaki olumlu seyrin, 2013’ün ilk 5 ayında da sürdüğü görülüyor. Borsa dalgalı ama yukarı yönlü trendde hareket ederken, bono faizleri rekor düşüşe devam etti. Altında ise düşüş trendi başlamış görünüyor. Döviz kurlarına gelince... TCMB’nin faiz indirimi sonrasında yukarıya doğru hareketlenme var.

Sermaye piyasasının iyi performans sergilemesinde belirleyici faktörler arasında Türkiye’nin görece ekonomik performansı ile beraber not artışı beklentileri ve bu beklentinin gerçekleşmesi de var. Piyasa olumsuz beklenti ve gelişmeleri ise pek fiyatlamıyor ve bunun birtakım sebepleri var. Artık gecikmeyle de olsa gelen yatırım yapılabilir not seviyesiyle Türkiye, daha da ilginin artabileceği bir yatırım ortamında. İşte bu yeni dönemi bağımsız portföy yönetim şirketi Logos Portföy’ün yönetim kurulu başkanı Melih Önder ile konuştuk. Getiri arayanlara hisse senedi ve dengeli portföyleri öneren Önder, yeni dönemle ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı:

Capital:
Yılın ilk 5 ayını değerlendirir misiniz? Yatırımcı açısından nasıl bir piyasadan bahsedebiliriz? Borsa, iskontosunu yitirdi mi?
- Mayıs ortası itibarıyla BIST Endeksi, yüzde 15 civarı bir yükselişle 2007 sonu ve 2010 sonunda gördüğü dolar bazındaki tarihi yüksek seviyesi olan 50 bine ulaştı. BIST’teki yükselme, global piyasalara paralel.~
Ama 2013’te düşüş kaydeden EMEA (Avrupa/Ortadoğu/Afrika) gelişmekte olan piyasalar endeksinin üzerindeydi. Böylece Borsa İstanbul’un diğer gelişmekte olan hisse senedi piyasalarıyla arasındaki iskonto farkı biraz kapandı. Ama bu, Borsa İstanbul’un pahalı olduğu anlamına da gelmez. TL bono faizleri ise 120 baz puana yakın düşüş yaşadı.

Capital: 
Uzun süredir beklenen ikinci not artırımı gerçekleşti. Bu not artışı ne anlama geliyor?
- Not artışının geciktiğini herkes söylüyor ama ne kadar söyleseler az. Objektif bir piyasa göstergesi olan CDS (Credit Default Swap) spread’leri ile kredi notlarını karşılaştırdığında piyasa, zaten Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyede hatta bunun bir barem üzerinde fiyatlıyordu. İkinci not artırımı, doğal olarak eninde sonunda oldu. Bunun neticesinde piyasa ilk başta nötr bir reaksiyon gösterse de 1-2 ay vadede bu reaksiyon olumluya dönecek. Tabii bizim beklentimiz, Türk sermaye piyasalarının global ve gelişmekte olan piyasaların üzerinde seyretmesi (yani “outperform” etmesi) ama bunun nedeni not artırımı da olabilir, not artırımını zorla koparan Türkiye ile ilgili çözüm süreci, makro performans gibi olumlu diğer faktörler de.

Capital: Türkiye’de piyasalar, siyasi gelişmeleri neden fiyatlamıyor? Olumlu beklentiler fiyatlanıyor, olumsuzluklar fiyatlanmıyor.
- Çünkü, piyasa, bu noktada hem akıllı hem de temkinli iyimser. Yani olumsuzluklar o kadar da olumsuz değil. Örneğin, Suriye meselesi. Türkiye’nin başını ağrıtıyor ama büyük bir risk değil. Çünkü Türkiye, batılı müttefikleriyle paralel hareket ediyor, muhaliflere yardım ediyor. Ama Rusya ile ilişkilerini alaşağı edecek şekilde kırmızı çizgileri de aşmıyor, yani kendi başına askeri bir maceraya kalkışması bence kayda değer bir olasılık değil.

Capital: Bundan sonraki süreçte hisse senedi piyasasında kısa, orta ve uzun vadede beklentiniz nedir? Sizce yukarı trend devam edebilir mi?
- Kısa vadede hafif yukarı trend, orta ve uzun vadede de dalgalı da olsa yukarı trend öngörüyorum. BİST hisse senetleri, şu an için ucuz da değil pahalı da değil. Oldukça iskontolu hisse senetleri olduğu gibi bizim değerlendirmemize göre pahalı olanlar da var. Yani global piyasalara ve tabii Türkiye’nin gelişmelerine bağlı olarak seyredecek. Neticede yukarı trend devam edebilir.~

Capital: Endeks için hedef verebilir misiniz?
- Endeksin dolar bazındaki zirvesi olan 50.000 seviyesine geldik. Ancak daha önce bu seviyeleri gördüğümüz dönemden daha farklı bir tablo var Türkiye’de. Dolar bazında 60.000’li seviyeler artık hayal değil. Bu da TL bazında 110.000 seviyelerinin üzerini işaret ediyor. Beklentinin bitmesiyle aşağı yönlü düzeltmeler olabilir. Ancak bu düzeltmeler sınırlı kalacaktır.

Capital: Negatif reel faiz ortamı daha ne kadar devam edebilir? Faiz yatırımcısı getiriyi nerede arayacak?
- Negatif reel faiz, bir süre daha sürebilir. Zira siyasi iradenin düşük faizde gönlü var. TCMB de faiz düşürmek için bir neden olduğu zaman bunu çekinmeden yapıyor. Yükseltmek içinse (gerekçe olduğu zaman dahi) istekli değil sanki. Tüketici talebinden ve alışkanlıklardan dolayı enflasyon da gelişmiş ülkelerin seviyesine hemen inmeyeceğine göre, negatif reel faiz zaman zaman olabilecek. Bu demektir ki para sahipleri, varlıklara yönelmeye devam edecek, gayrimenkul ve hisse senetlerinde balonlar oluşabilecek. Ama balonlar patladığı zaman da aşırı gürültülü olmayacak.

Capital: Döviz piyasasında beklentiniz nedir?
- TL geçen yılın başından beri dar bantta düşük volatiliteyle seyrediyor. Satın alma gücü paritesine göre 2008 ve 2010’daki zirvelerinin yüzde 10 kadar aşağısında ama yine de değerli. Buna ek olarak siyasi irade ve TCMB’nin TL’nin aşırı değerlenmesini engelleme isteği var. Terazinin diğer kefesinde ise “yıldız” ekonomi olduğundan ve not artırımından dolayı Türkiye’ye gelebilecek fonlar var. Şu günlerde ağır basan TCMB’nin agresif faiz hamlesi. Yani döviz kurlarında, yukarı doğru bir alevlenme söz konusu. Orta vadede siyasi sorunlar çıkmadığı takdirde TL için görüşümüz nötr. Ancak dolar Euro’ya karşı değerlenebileceğinden dolar/TL hafif yukarı, Euro/TL ise hafif aşağı seyredebilir. Sepet kurda 2,10 seviyelerin üzeri belki görülebilir. Ama sonrasında yine yatay trend devam eder.

Capital: Geleneksel yatırım aracı altın, bu yıl yatırımcısına kaybettiriyor. Altında ne yapmak lazım?
- Altın fiyatlarındaki abartma zaten kısmen psikolojik veya spekülatif bir olaydı. Yoksa altın olmasa da hayat devam edecek. Ekonomiler de çökmeyecek. Bu durumda son 10 yılda fiyatı 4-5 katına çıkan bu değerli meta için aşağı doğru riskin, yukarı yönlü potansiyelden fazla olduğunu düşünmekteyim. Bence uygun kademelerden altından çıkmalı.~

Capital: 2013 makro beklentileriniz nasıl?
- 2013 makro beklentilerim yüzde 4 büyüme, yüzde 6 enflasyon, bütçe dengelerinde ve cari açıkta yatay seyir. Yani pek sıra dışı bir beklentim yok. Ekonomide bir sorun görmüyorum. Tabii siyasi bazı açılımlar sonuç verirse ve ekonomide global bir iyileşme olursa durum daha da parlak olabilir. Özetle Türkiye, problemlere ve hatalara rağmen “outperform” etmeye devam edecek, hem ekonomide hem piyasalarda...

Capital: Global piyasaları değerlendirir misiniz? Parasal genişlemenin sonuna gelindiği yönünde işaretler var mı? Böyle bir durum piyasaları nasıl etkiler?
- Parasal genişlemede yolun sonuna gelinmedi, ama çok kilometre kat edildi ve genişlemeden elde edilebilecek faydanın büyük kısmı tüketilmiş olabilir. Yalnız yolun ne kadar uzun süreceğini yani ekonomik durgunluğun ultra düşük faiz ortamının devamını ne kadar zorlayacağını tahmin etmek zor. Sanırım düşük faiz politikaları yakın vadede devam edecek. Ne kadar sürer bilinmez. Bu çerçevede global piyasalara baktığımızda formda ve formsuz ülkeler ve bölgeler var. Örneğin, teknoloji ve yaratıcılık ABD’yi taşımaya devam edecek. Almanya hariç Avrupa’da yorgunluk var. Çin ve gelişmekte olan bazı diğer piyasaların potansiyelleri bence hala yüksek.

HANGİ HİSSELER ALINABİLİR?
Endeks yükselirken endeks kağıtlarını, yatay seyrederken ise iskontolu veya başka açıdan potansiyeli olan kağıtları almak uygun. Şu an için önerebileceğim bazı kağıtlar: Halk Bankası, İş GYO, Koza Anadolu, ve Pegasus. Analistler Pegasus’u birebir THY ile karşılaştırarak haksızlık yaptı.
PORTFÖYLER NASIL HAZIRLANMALI?
YATIRIMIN YÖNÜ

Yatırımcı iyi yönetilen dengeli, değişken veya esnek fonlara yatırım yapmalı. Yani varlık sınıfının dağılımını yatırımcı adına yapan, ne zaman hisse senedine girip çıkmalı sorusuna yatırımcı adına karar veren fonlara. Zira yatırımcı, bu işle sürekli uğraşmıyorsa hisse senedi fonundan sabit getirili fona geçiş zamanlamasını nasıl tutturacak?
DENGELİ PORTFÖY
İlla ki parasını kendisi yönetmek isteyen bir yatırımcıya yüzde 25 aylık TL mevduat, yüzde 20 özel sektör kağıdı, yüzde 30 DTH ve yüzde 25 de hisse senedinden oluşan dengeli bir portföy öneririm. Böyle bir portföy, her şey rast giderse reel olarak yüzde 3-5 getirebilir. Ama başarılı ve esnek yönetilen bir fon, daha iyi bir getiri sunabilir.~

YENİ DÖNEMİN RİSKLERİ
TÜRKİYE’NİN yıllarını yaşıyoruz. Nedenlerini saatlerce konuşabiliriz, ama özetle makro dengelerin ve büyüme trendinin diğer ülkelere göre iyi olması, siyasi istikrar, ekonomik ve siyasi açılımlar sayılabilir.
ŞU ANDA çok gündemde değil ama siyasi riskler de var. PKK’yı sonlandıracak çözüm sürecinde aksaklık, 2014 seri seçimleri, yeni Anayasa süreci ve Ak Parti’de olası liderlik değişimi, bunların en başında geliyor. Bu konularda riskler mevcut ama yine de süreçlerin makul noktalarda sonuçlanması ihtimali yüzde 50-60’tan fazla.
PARASINI dengeli bir fonda veya doğrudan sermaye piyasalarında değerlendiren yatırımcı, yılın ilk 5 ayında mevduatın (yıllık bazda) 5-10 puan üzerinde bir getiri sağlayabildi.
TCMB tarafından ve belki biraz da siyasi iradeye paralel olarak faizlerin aşırı düşüşe zorlanması da yatırımcıları varlıklara yönelttiğinden olumlu faktörler daha çok dikkate alınıyor.
PEKİ YÜKSEK faize dönüş nasıl olabilir? Ya dünya ekonomisi ısınacak ve global bazda faizler yükselecek ya da Türkiye ile ilgili umulmadık bir risk veya olumsuzluk vuku bulacak. Yakın vadede bunlar mümkün olsa da düşük olasılıklar.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz