Piyasa seçime nasıl tepki verir?

Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz, koalisyon belirsizliğinin piyasalara baskı yaptığını söylüyor. Erken seçimin negatif ekonomik sonuçlar doğuracağına dikkat çekiyor.

15.08.2015 11:11:510
Paylaş Tweet Paylaş
Piyasa seçime nasıl tepki verir?

Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz, koalisyon belirsizliğinin piyasalara baskı yaptığını söylüyor. Yeniden bir seçime gidip de benzer bir sonuç çıkması ihtimalinin, politik belirsizliğin uzun sürebileceği endişesini beslediğine dikkat çekiyor. "Uzun sürecek bir politik belirsizlik ise kredi kurumlarından kredi notu düşüşü getirebilir. Döviz kurundaki yükseliş bu senaryoyu yansıtıyor" diyen Gerz olası erken seçimin piyasalara diğer etkilerini şöyle yorumluyor:
"Döviz kurlarının bu seviyesi döviz borçlu şirketleri zorlayacak seviyelere geldi. Borsadaki şirketlerin çoğu döviz borcunu yönetebilecek kapasitede şirketler ancak KOBİ’lerden ödeme zorluğu çekenler olacak. Bankaların batık kredilerinde artış başlayacak. Kısacası politik belirsizlik uzun sürerse sadece finansal piyasalarda değil, reel ekonomide de sıkıntılı bir döneme neden olacak. Bu gerçekçi tablo karşısında AKP’nin MHP ile koalisyon seçeneğini zorlaması beklenebilir. Kısa vadede gidilecek bir erken seçimden benzer bir sonuç çıkma ihtimalini göze almaları rasyonel gözükmüyor. Ancak son çare buna gidilirse bunun negatif ekonomik sonuçlarına ülke olarak katlanmak zorunda kalacağız.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz