Dolar 2.62 lirayı geçti!

Dolar haftanın ilk gününde 2,62'nin üzerinde seyrediyor. Piyasada bu hafta TCMB ve Fed faiz kararları ile Fitch'in kredi notu değerlendirmesi takip edilecek.

16.03.2015 15:13:410
Paylaş Tweet Paylaş
Dolar 2.62 lirayı geçti!
Geçen hafta dolardaki sert değer kazancı ile tarihi zirvesini yenileyen kur haftaya zirvenin altında başladı. Cuma günü dolar/TL küresel piyasalarda doların geniş bantta değer kazanması ile 2,6488 ile yeni tarihi zirveye yükseldikten bankacılar kısa vadeli döviz finansmanına en çok ihtiyaç duyan para birimlerinden olan TL'deki değer kaybının benzer ülkelere göre daha belirgin olduğuna dikkat çekmişlerdi.

YENİ YASAKLAR GELDİ! TIKLAYIN!

GÜNE NASIL BAŞLADI?

Güne 2,62 seviyesinden başlayan kur bu seviye civarında seyrediyor. Piyasada bu hafta Merkez Bankası'nın (TCMB) yarın açıklayacağı, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ise Çarşamba günü açıklayacağı faiz kararları ile kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in cuma günü açıklayabileceği not değerlendirmesi takip edilecek.

Fitch'in ülke notu derecelendirme takvimine göre Türkiye'nin kredi notuna dair değerlendirme 20 Mart Cuma günü ve 18 Eylül cuma günü yayımlanabilecek. Fitch Türkiye'yi "durağan" görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük kademe olan BBB- seviyesinde derecelendiriyor.

NE BEKLENİYOR?

Doların küresel piyasalardaki değer kazancı ve içeride TCMB'nin para politikasına dönük siyasilerden gelen sert eleştirilerle TL'nin dolar karşısında rekor düşük seviyelere gerilemesinin dezenflasyon sürecine risk oluşturmaya başlayabileceği endişesiyle TCMB'nin Mart'ta politika faizini sabit tutması bekleniyor. Küresel piyasalarda yatırımcılar bu hafta Fed'in Salı günü başlayacak iki gün sürecek olan para politikası toplantısına odaklanacak.

PUTİN 10 GÜN SONRA ORTAYA ÇIKTI! TIKLAYIN!

Geçen aya ait güçlü tarım dışı istihdam verisinin ardından Fed'in faiz artırımı konusunda "sabırlı" olacağı ifadesini kullanmayı bırakarak Haziran ayında faiz artışına kapıyı aralayacağı beklentileri güç kazandı. Fed'den bir gün önce ise Japonya Merkez Bankası (BOJ) para politikası kararını açıklayacak. Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, TCMB'nin bu hafta faiz indirmesini beklemediğini belirterek, "TL'deki değer kaybı çok sert ve Cuma günü Fitch nedeniyle öyle kritik bir dönemeçte politika tutarlılığı açısından TCMB'nin yeni bir faiz indirimi adımı atmaması lazım... Bu nedenle TCMB'nin bu ayı pas geçmesi enflasyonun yüzde 6.5'lere doğru gerileyeceği Nisan ayında ise durumu yeniden değerlendirmesini bekliyorum" dedi.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz