Dolar zirveden uzaklaşıyor!

Bankalararası piyasada dolar güne düşüşle başladı. Peki dolardaki düşüşün ana nedeni ne? İşte detaylar...

18.12.2014 12:16:180
Paylaş Tweet Paylaş
Dolar zirveden uzaklaşıyor!
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarında sabırlı davranacağını açıklaması ile destek bulan dolar güne tarihi zirvelerinden uzaklaşarak 2.33'ün altına gerileyerek başladı. Enerji ithalatçısı KİT'lerin döviz ihtiyacının karşılanması ve likidite sıkılaştırma adımları ile dolardaki yükselişi tersine döndüren Merkez Bankası'nın adımları dün de TL'ye destek olmayı sürdürürken piyasa küresel gelişmelere ve iç siyasete odaklanmaya da devam edecek.  

ENERJİ BAKANI NE DEDİ?

Enerji Bakanı Taner Yıldız, bu hafta alınan karar çerçevesinde Botaş'ın yıl sonuna kadar doğalgaz ödemeleri için yapacağı 1.2 milyar doların TCMB tarafından karşılanacağını söyledi. Yıldız dün katıldığı bir toplantıda yaptığı açıklamada, enerji KİT'lerinin döviz alımlarının kısmen veya tamamen Merkez Bankası'ndan yapabilmesinin önünün açıldığını kaydederek, "17 Aralık ile 31 Aralık arasında Botaş'ın ödeyeceği miktar yaklaşık 1.2 milyar dolar. Bu tutarın tamamı Merkez Bankası tarafından karşılanacak" dedi. Bankacılar Fed adımlarının piyasalarda genel olarak bir rahatlama getirse de gelişmekte olan ülkelere son dönemde artan satış baskısını tamamen ortadan kaldıracak kadar iyimser olmadığına dikkat çektiler.

UZMANLAR NE DİYOR?

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "ABD büyüme hikayesi ve petrolün yukarı hareketi haliyle TL varlıklar için iyi gelişmeler değil. Dolar/TL'nin dün gece Yellen konuşmaya başladığı anda 2.31, bu sabah 2.34 olduğunu görüyoruz" dedi. Dün akşam saatlerinde 2.3350 civarında olan kur, gece Fed desteğiyle illikit piyasada 2.3090'a kadar geriledikten sonra bu sabah 2.3247/2.3259 seviyesinde, sepet bazında TL ise 2.5904/2.5921 seviyesinde işlem gördü.

BONO PİYASASINDA SON DURUM NE?

Merkez Bankası'nın TL'yi desteklemek adına sıkılaştırma adımlarına gitmesi ise tahvil/bono piyasasında kısa vadeli tahvil getirilerinin uzun vadelilerin üzerine seyretmesine neden oldu. 16 Kasım 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 8.95 bileşik seviyesinden gerçekleşti valörde son işlem yüzde 8.78 oldu. Öte yandan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 8.75, valörde son işlem yüzde 8.55 oldu.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz