Ertem: Kurdaki pozitif ayrışma sürebilir

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, "Kurda iyileşme, pozitif ayrışma sürebilir" dedi.

17.03.2017 17:12:190
Paylaş Tweet Paylaş
Ertem: Kurdaki pozitif ayrışma sürebilir
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, NTV yayınında ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi. Merkez Bankası'nın faiz kararını yorumlayan Ertem, "Fed'in kararı Merkez Bankası'nın elini rahatlattı. MB'nin aldığı kararı güçlendirdi. Bütün dünyada dolar geriye gidiyor ama TL en pozitif ayrışan para birimi. Merkez Bankası elindeki bir politika aracını kullanıyor. Dönem olağanüstü bir dönem olduğu için olağanüstü para politikası araçlarını kullanabilirler. Neden kullanıyor diye tartışmak piyasa kurallarına aykırı. MB kurdaki oynaklığı en aşağı indirmeye çalışıyor. Türkiye'deki enflasyon maliyet enflasyonu. Burada fonlama maliyetlerini aşağı çeken mekanizmaları Merkez Bankası ve ekonomiyi yönetenlerin hayata geçirmesi lazım. Uzun yıllırdan beri ilk kez maliye ile para politikası çerçevesi uyumlu" dedi.

'SUUDİLER PETROKİMYA İÇİN İŞTAHLI'

Türkiye'ye ciddi sermaye girişleri olacağını kaydeden Ertem şöyle devam etti: "Körfez sermayesiyle iyi ilişkilerimiz var. Finansal mimariyi inşa etmedik. Varlık Fonu burada önemli. Varlık Fonu bir kamu kuruluşudur ama Körfez sermayesinin buraya girmesiyle ilgili Türk-Körfez Fonu kurulması aşaması var. Önümüzdeki dönem ihracat potansiyeli olan sektörler. Petrokimya alanında Suudi Arabistan yatırıma iştahlı. AR-Ge yoğunluğu olan alanlara yatırım gelecek. Körfez sermayesinin çok iştahlı olduğunu görüyoruz. Kurdaki düzelme biraz da para girişiyle bağlantılı. BIST son dönemin en önemli girişlerine sahne oluyor. Kurda 3,60'lara geldik, iyileşme pozitif ayrışma sürebilir."

'BÜYÜME 2018'DE YÜZDE 5'İN ÜZERİNE ÇIKAR'

Gelecek yıl büyümenin yüzde 5'lerin üzerine çıkacağını belirten Ertem, "Yeni teşvik sistemlerinin devreye girmesi için önümüzdeki dönem 2018 yılı çok önemli olacak. Teşvik paketlerinin ekonomiye yansıması için birkaç çeyrek geçmesi gerekiyor" dedi.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz