Vatandaş 1,6 milyar dolarlık döviz sattı

Yerliler geçen hafta 1,6 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi.

26.05.2016 15:19:550
Paylaş Tweet Paylaş
Vatandaş 1,6 milyar dolarlık döviz sattı
Merkez Bankası verilerine göre, yurtiçinde yerleşiklerin yabancı para toplam mevduat ve fonları 20 Mayıs ile biten haftada 156,3 milyar dolara geriledi. Toplam mevduat ve fonlar bir önceki hafta 157,9 milyar dolar düzeyindeydi.

TCMB verilerine göre, 29 Nisan ile biten haftada 164.96 milyar dolar ile tarihi rekorda olan yurtiçinde yerleşiklerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları böylece 3 haftada toplam 8.7 milyar dolar azalmış oldu.

Verilere göre, böylece üç haftada kurumsal ve bireysel lokal yatırımcıların döviz satışları bankacıların tahminlerine de paralel olarak 9 milyar dolara yakın gerçekleşti.
İlgili üç haftalık dönemde hem küresel piyasalarda hem de iç hükümetin değişecek olmasının etkisiyle oluşan siyasi endişeler nedeniyle TL dolar karşısında sert değer kaybetti.

Lokal döviz mevduatı sahibi bireysel ve kurumsal yatırımcılar dolar/TL'nin 2.79'lu seviyelerden siyasi gelişmeler ve küresel satış baskısıyla kısa süre içinde 3 seviyesinin üzerine çıkması ile döviz portföylerinin bir kısmını TL'ye çeviriyorlar.

Lokal yatırımcılar bir süredir kurun 2.80 seviyesine gerilemesi durumunda döviz mevduatlarını artırmayı 3 seviyesi civarına yaklaşması halinde ise döviz mevduatlarını azaltmayı tercih ediyorlar.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz