Dolar haftaya nasıl başladı?

Seçim öncesi kurda aşağı yön devam ediyor, yılbaşından beri yaşanan negatif ayrışma tersine dönüyor. Dolar, Türk Lirası karşısında 2,60 seviyesinin altında işlem görüyor.

18.05.2015 10:03:470
Paylaş Tweet Paylaş
Dolar haftaya nasıl başladı?
Bir önceki hafta Cuma günü 2.70'li seviyelerde seyreden ve geçen haftayı dolar karşısında yüzde 4'ün üzerinde değer kazancı ile tamamlayan TL 08.40'ta 2.5805/2.5830 seviyesinde işlem gördü. Aynı saatte sepet bazında TL 2.7633/2.7663 seviyesindeydi.

UZMANLAR NE DİYOR?

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Yılbaşından beri görülen negatif seyir, seçim öncesi fiyatlamalarla ciddi bir düşüş gösterdi. Rakamsal olarak baktığımızda gelişmekte olan ülke para birimlerinden 3 hafta önce yüzde 10 civarında olan negatif ayrışma hâlâ yüzde 5-7 civarında devam ediyor. Bu da hâlâ kurda aşağı yönlü bir miktar daha düşüş için yer olduğunu gösteriyor" dedi.

Analistler orta uzun vadedeki siyasi endişelere karşın, seçime ilişkin koalisyon ihtimali gibi kısa vadeli endişelerin azaldığını; bunun da yılbaşından bu yana negatif ayrışan TL'yi olumlu etkilediğini belirttiler. TL'nin değer kazancında seçim beklentilerinin yanı sıra, 12 yılın zirvesini gördüğü Mart ayından bu yana ise yaklaşık yüzde 7 değer kaybeden dolar endeksi de etkili oluyor.

Seçimlere ilişkin piyasa öngörülerinin tek parti hükümetinin devam edeceği yönünde kuvvet kazanmasıyla yılbaşından bugüne dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olan TL'deki kayıpların bir bölümü telafi edildi ve TL en kötü performans gösteren para birimi olmaktan çıktı. TL'de yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da yaklaşık bir ay önce geride bırakarak, yüzde 15'e kadar ulaşmıştı. TL'de son bir kaç günde yaşanan toparlanmanın ardından real yeniden dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olurken; TL'deki değer kaybı yüzde 10'un altına geriledi. Aynı dönemde en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randında yaşanan değer kaybı ise yüzde 4'ten yüzde 2'ye geriledi. 

TL seçim sonucunda muhalefetin güçleneceği, ancak AKP'nin tek başına iktidarını koruyacağı beklentisi ile son bir haftadır gelişmekte olan ülke para birimlerinin üzerinde bir performans gösteriyor.


Seçim anketlerinin 7 Haziran genel seçimlerinde AKP'nin tek parti hükümetinin süreceği bir senaryonun güçlendiğine dair işaretler vermesi ve küresel piyasalarda dolarda görülen zayıf seyirle geçen haftayı 3.5 yılın en yüksek haftalık kazancı ile tamamlayan kurdaki pozitif ayrışmanın devam edebileceği öngörülüyor.


Yarın resmi tatil olması nedeniyle bugün işlemlerin hacim olarak bir miktar azalabileceğini belirten bankacılar, kısa vadeli Hazine ihalesinin izleneceğini; ancak piyasada belirleyici olmasının beklenmediğini belirttiler. Bugün iç ve dış piyasada takip edilecek veri ise bulunmuyor.


Hazine bugün 7 ay vadeli kuponsuz bononun yeniden ihracı ile Mayıs ayı iç borçlanma programını tamamlamış olacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz