"Kur mola vermeli"

Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut ve Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy mevcut konjonkturde kur hareketlerini yorumladı.

18.08.2015 11:31:350
Paylaş Tweet Paylaş
"Kur mola vermeli"

Erken seçim ihtimali masaya daha net geldiğinden bu yana döviz sepeti yukarı yönlü hareket içinde. Bu konjonktürde Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut ve Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy’la kurun seyrini ve yatırımcılara önerilerini konuştuk.

Cüneyt Paksoy, risk priminin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğünü belirtti. “Gözümüz bir yandan gösterge tahvil faizde” diyen Paksoy, kura göre daha sakin seyreden faizlerin kritik eşik olan yüzde 10,50'lere yaklaştığını söyledi ve ekledi:

“KUR MOLA VERMELİ”

“Eğer beklenen pozitif haber akışı gelmez ve MB etkili adım atmazsa volatilite artacaktır. Hatta gösterge tahvil faizi yüzde 10,50'leri geçecek olursa faiz tarafında momentum artarken kurda özellikle dolar-TL'de buna paralel yeni rekorlar gelme ihtimali belirir. Özetle kur mola vermeli. Bu hızda giderse ve yükseliş kalıcı olmaya başlarsa kur geçişgenliği sebebiyle enflasyon hedefinde sapma, özel sektör borçluluğu dahil bazı riskler realize olmaya başlar. Bunun içinde siyasal taraftan pozitif haber akışı yanında TCMB daha proaktif davranmalı.

“YATIRIMCI NE YAPMALI?”

Böyle bir ortamda yatırımcının bu ana kadar döviz almadıysa kısa vadeli TL mevduatta kalması gerektiğini söyleyen Paksoy, “Daha altlardan maliyetli dövizi bulunanlar çok uzun vadeli değillerse bu seviyelerden kademeli kâr realize edebilir. Döviz almak isteyenlerin molalara bağlı anlamlı sayılacak geri çekilmeleri beklemeleri daha rasyonel olacaktır” diye konuştu.

“SAKİNLİK BEKLEMEK İYİMSERLİK OLUR”

Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut ise geçtiğimiz hafta perşembe AKP-CHP görüşmeleri sonrasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konuşmasından Türkiye’nin yeni bir seçime gittiği algısının piyasalara yerleştiğini söyledi. “Bu durum kurlarda sert hareketler oluşmasına neden oldu” diyen Karabulut, bugünkü Merkez Bankası faiz kararına dikkat çekti ve şöyle devam etti: “Merkez Bankası’nın depo faizlerde tekrar bir indirime gitmesi beklenebilir fakat politika faizi konusunda temkinli duruşunu sürdüreceğini bekliyoruz. Yani bir süre kurlarda sakinlik beklemek iyimser bir beklenti olabilir. Burada risk olarak gördüğümüz iç siyasi gelişmeler ve merkez bankasının azalan döviz rezervi yurtdışında ise FED ve Uzakdoğu büyüme endişeleridir. Bizim takip ettiğimiz bu süreçte 1997-1998 Asya ve Rusya krizi gibi bir döneme dünya tekrar girer mi? Japonya’nın bugün açıklanan büyüme verisine göre 2’nci çeyrekte ekonomi yüzde 1,6 geriledi fakat deflatörde beklentinin altında geldi. Çin’de ise büyümenin yavaşlaması dünya ekonomisi için riskler barındırıyor.

“PORTFÖY OLUŞTURMAK MANTIKLI”

Karabulut, bu ortamda yatırımcılara önerilerini ise şöyle sıraladı: “Yerli yatırımcıların ekonomide risk gördüklerinde her zaman dolara yöneldiklerini biliyoruz bu eğilimin devam etmesi beklenebilir. Yatırımcıların yurtiçi ve yurtdışından gelebilecek risklerden korunmak için portföy oluşturmaları ana para korumalı ürünlere ve dövize yönelmeleri olumlu olabilir. Döviz kısmında ise Merkez Bankası’nın faizde sadeleşme adımı önemle takip edilmeli.”

 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz