Devlete dava açtılar!

PETDER, EPDK’nın iki ay sürecek tavan fiyat uygulamasına yönelik Danıştay’a başvuruda bulundu. İşte PETDER'den yapılan açıklama...

25.02.2015 12:44:250
Paylaş Tweet Paylaş
Devlete dava açtılar!
Petrol Sanayi Derneği (PETDER), EPDK’nın iki ay sürecek tavan fiyat uygulamasına yönelik Danıştay’a başvuruda bulunduklarını hatırlattı. PETDER, “Karar, her ne kadar fiyatların takibine ilişkin olarak hazırlanmış olsa da, esasen sektör için bir fiyat oluşumunu dikte etmektedir” şeklinde açıklama yaptı.

BİLET FİYATLARI UCUZLUYOR! TIKLAYIN!

Kararın halihazırda sektörde çok yoğun olan rekabeti, küçük işletmeler aleyhine olumsuz etkileyeceği belirtilen açıklamada, özetle şunlar kaydedildi: “Bu işletmeler hizmet çeşitliliği ve üst düzey kalite yerine, bu tür maliyetlerden tasarruf ederek ürün fiyatlarıyla rekabet etmekteydi. Oysa tavan fiyat kararlarıyla marjların daraltılması bu rekabeti ortadan kaldıracak, bu işletmeler zaman içerisinde kapanmak durumunda kalacaktır. 81 dağıtıcı, 112 depolama tesisi, 13 bine yakın bayisi ve binlerce çalışanları ile faaliyet gösteren akaryakıt sektörü, yaklaşık 60 milyar TL’si ÖTV ve KDV tahsilatı olan 120 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaşıyor.

'OLUMSUZ SONUÇLARA YOL AÇACAKTIR'
Bu büyüklükteki bir sektöre yapılan tavan fiyat müdahalesi, sadece sektör üzerinde değil, tüketici ve ülke ekonomisi üzerinde de olumsuz sonuçlara yol açacaktır. 2008 yılında 39 kuruş olan marjlar, reel olarak bugün 22 kuruşa kadar düşmüştür. Tüketici ve sektör lehine kalıcı bir fayda, ancak akaryakıt üzerindeki vergilerin azaltılmasıyla mümkündür.  ‘Ocak 2015 Petrol Piyasası Fiyatlandırma Raporu’ incelendiğinde, benzinde 4.13 TL/lt düzeyindeki nihai fiyatın büyük kısmının vergi olduğu (%68), kalan kısmın ise ürün maliyeti (%21) ve piyasada faaliyet gösteren şirketlerin brüt kar marjı olduğu (%11) görülmektedir.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz