Gazprom, Türkiye'den çekiliyor mu?

Kommersant gazetesi, Gazprom'un Türkiye'nin iç piyasasından tamamen çekilebileceği iddiasını gündeme getirdi.

28.06.2017 12:01:140
Paylaş Tweet Paylaş
Gazprom, Türkiye'den çekiliyor mu?
Türk Akımı boru hattı için düğmeye basıldığı günlerde Rus gaz tekeli Gazprom’da kritik bir karar alındığı öne sürüldü.

Dünya gazetesinin haberne göre, Kommersant gazetesi, Türkiye için sadece gaz ihracatçısı kalmamak ve ülke içinde gaz dağıtım pazarını da kontrol etmek için Gazprom’un attığı adımların boşa gittiğini ve bu amaçla Türkiye pazarına giren Gazprombank’ın pes ettiğini yazdı.

Bu gelişme, Gazprom'un hem Türkiye'ye, hem de Türkiye üzerinden AB'ye daha fazla gaz satabilmek için Türk Akımı boru hattında yatırıma başladığı bir döneme denk geliyor.

Gazetenin “Türk karşı akımı” başlığıyla manşetten verdiği habere göre, Gazprombank Türkiye’de ortak olduğu Akfel Holidng ve Bosphorus şirketlerindeki payını satarak bu sektörden çekiliyor. Haberde, Promak adlı şirkette Gazprombank’ın yüzde 40, Akfel Holidng’in yüzde 60 hisse sahibi olduğu, bu şirketin Türkiye’ye Rusya’dan gaz ithal ederek satan Enerco ve Avrasya şirketlerinde yüzde 60 pay sahibi olduğu vurgulandı. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Akfel Holding’in FETÖ terör örgütü bağlantısı iddiasıyla devletleştirildiği ve bu durumun Gazprom’u da çıkmaza soktuğu belirtildi.

Promak şirketini Gazprombank ve Akfel 2014’de kurmuştu. Şirketi Gazprom ile yıllık 2,25 milyar metreküp gaz alım anlaşması bulunuyordu. Kommersant, bu konuda Gazprombank’ın “nihai karar” aşamasında olduğunu, işin yeniden canlandırılması konusunda hem pazardaki durgunluk hem de iktidarla çetrefil ilişkiler yüzünden fazla şans bulunmadığını duyurdu. Bu aybaşında da, son sekiz yıldır Türkiye iç pazarında doğalgaz satışı yapan Bosphorus Gas şirketinde yüzde 71’i bulan payın sahibi olan Gazprom'un, bu hisselerini satma kararı aldığı medyaya yansımıştı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz