İthalat yapmayan bir Türkiye hedefliyoruz

Taner Yıldız, enerji sektöründe 2012 yılında yaşanan gelişmeleri ve hedefleri dergimize anlattı.

1.01.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
İthalat yapmayan bir Türkiye hedefliyoruz
Türkiye, uzun zamandır bölgesinde bir enerji merkezi olmak için planlar yapıyor. Enerji ve tabii kaynaklar bakanı  Taner Yıldız, “önümüze koyduğumuz hedefleri tek tek hayata geçirmeye devam edeceğiz” diyor. Türkiye’nin, artık geliştirdiği projelerle kendi enerji ihtiyacını sorunsuz bir şekilde karşılayan bir ülke haline geldiğini söyleyen Bakan Yıldız, “2023 hedefimiz, petrol ve doğalgaz ithal etmeyen bir Türkiye” diye konuşuyor. Türkiye, bölgesinde enerji merkezi olma hedefiyle ilerliyor. Bu hedef paralelinde 2023’e kadar 100 milyar dolarlık bir yatırımın bu sektörde gerçekleşmesi planlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu tarihe kadar iki nükleer santrali işletmeye alacaklarını, üçüncüsünün de inşaatına başlayacaklarını söylüyor. Elektrik enerjisi kurulu gücünü 100 bin MW’a ulaştırmayı hesapladıklarını belirtiyor. 500 milyar kilovatsaate ulaşacak elektrik tüketiminde ise yenilenebilir enerjinin payının yüzde 30'a çıkacağını düşünüyor. Petrol ve doğalgaz aramalarının da süreceğini ekleyen Bakan Yıldız, “2023 hedefimiz, petrol ve doğalgaz ithal etmeyen bir Türkiye. Yüzde 37’lik kısmı değerlendirilen kömür kaynaklarının, 2023 yılına kadar tamamını ülke ekonomisine kazandıracağız” diye konuşuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji sektöründe 2012 yılında yaşanan gelişmeleri ve hedefleri dergimize şöyle anlattı:

2012 NASIL GEÇTİ?
“2012, enerji sektörü açısından ilklerin yaşandığı, sürdürdüğümüz enerji diplomasisinin giderek güçlendiği başarılı bir yıl oldu. Bu yıl, hem mevcut projelerimize devam ettik hem yeni birçok projeye imza attık. Türkiye, giderek sağlamlaşan bir enerji politikası oluşturma hedefini bu yıl perçinlemiş oldu. Biz bütün bu adımları, vatandaşımıza hiçbir sıkıntı yaşatmamak için gerçekleştirdik. Türkiye, artık geliştirdiği projelerle kendi enerji ihtiyacını sorunsuz bir şekilde karşılayan bir ülke. Bunun yanında bölgesinde önemli bir enerji merkezi haline geliyor. 2012 yılında olduğu gibi gelecek yıllarda da enerji konusunda önümüze koyduğumuz hedefleri tek tek hayata geçirmeye devam edeceğiz. Hem bölgedeki etkinliğimiz artarak sürecek hem vatandaşımıza enerji arzında hiçbir sıkıntı yaşatmamaya devam edeceğiz.~

20 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
2012 yılında elektrik üretimi 230 milyar kilovatsaate çıktı. Elektrik santrali sayısı 743’e, kurulu güç ise 56 bin MW seviyesine ulaştı. Yenilenebilir enerjide ivme yakalandı. Hidroelektrik santrali kurulu gücü 18 bin 800 MW’a, termik santral kurulu gücü 35 bin MW’a ve jeotermal kurulu gücü 114 bin MW’a çıktı. Rüzgar kurulu gücü ise 2 bin 105 MW olarak gerçekleşti. Elektrik üretiminde özel sektörün payı yüzde 61'e yükseldi. Yerli kaynakların değerlendirilmesi ve ülke ekonomisine kazandırılması konusunda birçok adım attık. Kamunun elinde bulunan 18 bin MW gücünde termik santral kurma potansiyeli bulunan kömür sahalarınınsantral yapma koşuluyla özel sektöre devredilmesi ve ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalar, 2012 yılında yapılmaya başlandı. Yaklaşık 20 milyar dolarlık bir yatırım demek olan bu proje, sanayi ve ekonomiye bir katma değer sağlayacak.

MÜZAKERELER SÜRÜYOR
Adana Tufanbeyli’de 600 MW, Soma-Deniş’te 450 MW potansiyele sahip saha, özel sektöre devredildi. Aynı şekilde Bursa Davutlar ve Harmanalanı (toplam 270 MW) sahaları için de önümüzdeki günlerde sözleşme imzalanacak. Türkiye linyit rezervinin yaklaşık yarısının yer aldığı Afşin-Elbistan havzasında, 4,4 milyar tonluk bir rezerv var. Havzanın 8 bin 200 MW gücünde yeni santral potansiyeli bulunuyor. Havzada yeni santrallerin inşa edilmesi, işletilmesi, rehabilitasyonu, modernizasyonu ve yeni kömür sahalarının geliştirilmesi konusunda, dünyanın önde gelen şirketleriyle müzakereler devam ediyor. Bu projeler yatırıma dönüştüğünde, bölgeye toplam 10 milyar dolar civarında yatırım yapılmasını öngörüyoruz.

PETROLDE ATAĞA KALKTIK

Petrol ve doğalgaz aramaları devam ediyor. Petrol ve doğalgaz sondaj miktarı 300 bin metreye, arama yatırımı 1,4  milyar dolara çıktı. Yine 2012 yılında Azeri doğalgazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) ilk adımını Azerbaycan ile attık. Projenin hükümetler arası anlaşmasını gerçekleştirdik. Denizlerde petrol aramacılığında atağa kalktık. TPAO, dünya devi şirketlerle Karadeniz ve Akdeniz’de derin deniz petrol aramacılığı gerçekleştiriyor. Kendi petrolümüzü bulmak için yerli sismik arama gemisinin inşasına başladık. Türkiye'nin yüzde 100 yerli sismik gemisi olacak. Libananco, Aktaş, Kanel Elektrik gibi tahkim davalarını kazandık. Bu davalarda, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden 250 milyar dolar tazminat isteniyordu. Akkuyu nükleer santralini kurma süreci devam ediyor. Bu yıl Rusya’ya nükleer mühendislik eğitimi için 75 öğrenci gönderdik. ~

HEDEFTE NE VAR?

2023 yılına kadar enerjiye yapılan yatırımların tutarının 100 milyar dolar olarak gerçekleşmesini hedefliyoruz. 2023’e kadar iki nükleer santrali işletmeye alacağız, üçüncüsünün de inşaatına başlayacağız. Elektrik enerjisi kurulu gücü 100 bin MW'a çıkacak. Elektrik tüketiminin 500 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı yüzde 30'a çıkacak. Hidroelektrik ve rüzgar santralı kurulu gücü 20 bin MW'a, güneş enerjisi kurulu gücü 3 bin MW'a, jeotermal enerji kurulu gücü ise 600 MW'a çıkacak. Petrol ve doğalgaz aramaları devam edecek. 2023 hedefimiz, petrol ve doğalgaz ithal etmeyen bir Türkiye. Yüzde 37’lik kısmı değerlendirilen kömür kaynaklarının, 2023 yılına kadar tamamını ülke ekonomisine kazandıracağız.”

2023’E KADAR 9 KRİTİK HEDEF
1- Enerjiye yapılan yatırımların tutarının, 100 milyar dolar olarak gerçekleşmesini hedefliyoruz.
2- Nükleer santrali işletmeye alacağız, 3’üncüsünün de inşaatına başlayacağız.
3- Elektrik enerjisi kurulu gücü 100 bin MW’a çıkacak.
4- Elektrik tüketiminin 500 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
5- Elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı yüzde 30’a çıkacak.
6- Hidroelektrik ve rüzgar santrali kurulu gücü 20 bin MW’a, güneş enerjisi kurulu gücü 3 bin MW’a, jeotermal enerji kurulu gücü ise 600 MW’a çıkacak.
7- Petrol ve doğalgaz aramaları devam edecek.
8- Hedefimiz, petrol ve doğalgaz ithal etmeyen bir Türkiye. Yüzde 37’lik kısmı değerlendirilen kömür kaynaklarının, tamamını ülke ekonomisine kazandıracağız.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz