Koç'tan akaryakıt çıkışı!

Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Memioğlu, " Akaryakıt şirketleri bizi pahalı buluyorsa, tüm ihtiyaçlarını yurtdışından getirebilirler" dedi

27.01.2015 10:26:140
Paylaş Tweet Paylaş
Koç'tan akaryakıt çıkışı!
Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, Tüpraş'ı dünyanın en gelişmiş rafinerilerinden biri haline getirdiklerini ifade ederek, Türkiye'de yeni bir rafineri yapılmasını desteklediklerini söyledi.

İŞTE WALL STREET'İN BATIL İNANÇLARI! TIKLAYIN!

TÜKETİCİNİN KORUNMASI LAZIM

Tüpraş'ın dünyada ve yakın coğrafyadaki diğer rafinerilerle rekabet ettiğini vurgulayan Memioğlu, "Türkiye'de liberal bir petrol yasası var. Biz, rafinerimizi dünyanın en gelişmiş rafinerilerinden biri yaptık ve yeni rafineriler yapılmasını her zaman destekledik. Türkiye'deki bir akaryakıt dağıtım şirketi için Tüpraş'ın Yunanistan, İspanya veya Karadeniz'deki herhangi bir rafineriden farkı yok. Akaryakıt şirketleri bizi pahalı buluyorsa, tüm ihtiyaçlarını yurtdışından getirebilirler. Türk enerji piyasasında liberalleşmeyi sonuna kadar destekliyoruz. Ancak liberal piyasanın iyi denetlenmesi ve tüketicinin de korunması lazım" dedi. 

'ULUSLARARASI ŞİRKETLER DE VAR'
Memioğlu, Tüpraş'ın Türkiye'deki tek petrol rafineri şirketi olması nedeniyle tekel olarak algılandığına işaret ederek, ülkedeki akaryakıt piyasasında Shell, BP gibi uluslararası petrol şirketlerinin de yer aldığını hatırlattı.

Türkiye'de akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren uluslararası petrol şirketlerinin dünyanın değişik yerlerinde birçok rafineriye sahip olduğuna dikkati çeken Memioğlu, bunların istedikleri kadar akaryakıtı kendi rafinerilerinden ithal edebileceklerini belirtti. Liberal olan Türkiye pazarında Tüpraş'ın tercih edilmesi için fiyatlarının uygun olması gerektiğini ifade eden Memioğlu, "Tüpraş'ın fiyatlarının cazip olması lazım ki bu şirketler bizden alsın. Bu açıdan Türkiye'ye yeni bir rafineri yapılırsa, en azından bu yanlıştekel algısı ortadan kalkmış olur" dedi.

PETROLDEKİ DÜŞÜŞÜN OLUMLU ETKİLERİ OLACAK
Memioğlu, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'deki cari açığa ve enflasyona olumlu etkileri olacağını ifade ederek, Türkiye'de rafine ürün fiyatlarının ise petrol fiyatlarındaki düşüşün yanı sıra, petrolün Türkiye için ithal bir ürün olması sebebiyle kurlardaki değişim ile değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

İGDAŞ ÖZELLEŞTİRMESİYLE İLGİLENİYORUZ
Koç Topluluğu satış gelirlerinin yaklaşık yarısının enerji grubu şirketlerinden geldiğini anlatan Memioğlu, "İGDAŞ'ın özelleştirilmesi ve yurtdışından doğalgazın Türkiye'ye getirilmesi projeleriyle ilgileniyoruz, ancak bu projeler ile ilgili bir şey söylemek için henüz çok erken" dedi. Memioğlu, Tüpraş'ın petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sinin Irak ve İran'dan ithal edildiğini anlatarak, "Bu ülkelerde oluşabilecek fırsatları da yakından takip ediyoruz. Lojistik açıdan ülkemize komşu bölgelerde proje geliştirmeyi tercih ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz