Siemens enerjide kapasite artırıyor

Sedef Karagöz’le Siemens’in enerji sektörüne yönelik çalışmalarını, bu alandaki yatırımlarını ve planlarını konuştuk...

25.03.2014 13:20:160
Paylaş Tweet Paylaş
Siemens enerjide kapasite artırıyor
Siemens’in Türkiye enerji altyapısında yaklaşık yüzde 30’luk payı var. 2014’te rüzgar enerjisi alanında yeni ürünleri ve çözümleriyle sektöre yenilikler sunacaklarını ifade eden siemens enerji sektör liderı Sedef Karagöz, ayrıca Gebze’ye taşıyacakları yeni fabrikalarında, halen yıllık 2400 adet/yıl seviyesinde olan üretim kapasitesini yıllık 3 bin adede ulaştıracaklarını söylüyor.

Siemens, sahip olduğu portföyle Türkiye’nin enerji sektörüne yön veren bir şirketlerden biri. Türkiye’nin ilk enerji santrali olan Silahtarağa Elektrik Santrali ile başlayan yolculuk, bugün enerjiyi uçtan uca kapsayan ürün ve çözümlerin bulunduğu dev bir portföyle yoluna devam ediyor. Siemens’in Türkiye enerji altyapısında yaklaşık yüzde 30’luk bir payı bulunuyor.

Simens Enerji Sektör Lideri Sedef Karagöz, enerji sektörüne yatırım yapmaya devam edeceklerini söylüyor. Aralık ayı içinde yeni yüksek gerilim ayırıcı fabrikasının temelini atmalarını buna örnek gösteriyor ve ekliyor: “2014 yılının ikinci yarısında devreye almayı hedeflediğimiz yeni fabrikamızla Kartal’daki üretim tesisimizi Gebze’ye taşımış olacağız.

Yeni fabrikamızda, yüksek gerilim alanında ürün çeşitliliğini artırmamızı sağlamanın yanında, halen yıllık 2400 adet/yıl seviyesinde olan ayırıcı üretim kapasitemizin yıllık 3 bin adede ulaşmasını sağlayacağız.” Sedef Karagöz’le Siemens’in enerji sektörüne yönelik çalışmalarını, bu alandaki yatırımlarını ve planlarını konuştuk:

Siemens'in Türkiye'de enerji alanında gündeminde hangi konular var?
Enerji piyasaları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük fırsatların yanında önemli zorluklarla karşı karşıya. Hızla artan enerji ihtiyacı, yüksek enerji fiyatları ve karbon emisyonu, enerji donanımımızın yeniden değerlendirilmesini gerektiren bir döneme girdi.

Türkiye’nin ekonomik büyümesini güvence altına alacak ucuz ve mevcut enerji kaynaklarından yararlanma ihtiyacına yönelik olarak Siemens; yüksek verimlilikte, büyük ölçekli enerji üretim santralleri ile gaz/yenilebilir enerji kaynaklarının çeşitlendirmesi ve ulusal iletim şebekesinin olası ihtiyaçları için geliştirdiği çözümleri gündemine aldı.~

Enerji sektörü, portföyünüzün ne kadarını oluşturuyor? Önümüzdeki dönemde hedef nedir?
Siemens bugün faaliyetlerini dört ana sektör altında sürdürüyor. Bunlar; enerji, endüstri, altyapı şehirler ve sağlık. Enerji sektörü, dünya genelinde 84 bin çalışanı ve 2013 mali yılı sonunda yarattığı gelirle global Siemens gelirlerinin yüzde 30’unu oluşturdu.

Siemens, sahip olduğu portföyle 100 yıldır Türkiye’nin enerji sektörüne yön veren bir şirket konumunda. Türkiye’nin ilk enerji santrali olan Silahtarağa Elektrik Santrali ile başlayan yolculuk, bugün enerjiyi uçtan uca kapsayan ürün ve çözümlerin bulunduğu dev bir portföyle yoluna devam ediyor. Siemens’in Türkiye enerji altyapısında yaklaşık yüzde 30’luk bir payı bulunuyor.

Türkiye’de halihazırda bulunan enerji projeleriniz neler?
Siemens Türkiye, enerji sektöründe Türkiye’deki projelerin haricinde Türki Cumhuriyetler’den Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyada üstlendiği projelere sahip. Ayrıca, Siemens, biri orta ve alçak gerilim, diğeri yüksek gerilim ayrıcı ürünlerini üreten Kartal ve Gebze’deki iki fabrikasıyla özel bir konumda bulunuyor. Bu iki fabrikada üretilen ürünler dünyanın 5 kıtasında 100 kadar ülkeye ihraç edilerek Türkiye ekonomisine de büyük katkı sağlıyor.

Son beş yılda enerji sektörüne ne kadar yatırım yaptınız? Bunlar hangi alanlardaydı?
Son beş yılı baz aldığımızda en önemli yatırımlarımızdan biri Gebze’deki orta gerilim ürünleri üretim tesisimiz olarak öne çıkıyor. Yatırım konusunda bir diğer ana başlığımızı ise Gebze’deki mevcut tesislerimiz içinde bulunan Siemens Ar-Ge merkezimiz oluşturuyor. Dünyada gelişimine öncülük ettiğimiz orta gerilim panoları, PLC yazılımları ve akıllı şebekelerin ihtiyaç duyduğu enerji otomasyon çözümlerini geliştirdiğimiz bu merkezdeki Ar-Ge personeli sayısını da artırmayı planlıyoruz.~

Bunun dışında aralık ayı içinde yeni yüksek gerilim ayırıcı fabrikamızın temelini attık. 2014 yılının ikinci yarısında devreye almayı hedeflediğimiz yeni fabrikamızla Kartal’daki üretim tesisimizi Gebze’ye taşımış olacağız. Yeni fabrikamızda, yüksek gerilim alanında ürün çeşitliliğini artırmamızı sağlamanın yanında, halen yıllık 2400 adet/yıl seviyesinde olan ayırıcı üretim kapasitemizin yıllık 3 bin adede ulaşmasını sağlayacağız.

Enerji sektöründe yeni yatırımlarınız ve projeleriniz hangi alanlarda olacak?
Artan enerji talebi yalnızca üretim sektörünü değil, iletim ve dağıtım sektöründeki şirketlerin ihtiyaçlarını da çeşitlendiriyor. Sahip olduğumuz portföyle tüm bu ihtiyaçların tek elden karşılanabilmesini sağlıyoruz. Gerek yeni yatırımlara gerekse mevcut yatırımların modernizasyonuna yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Enerji sektörü olarak önemli bir girişimimiz, rüzgar enerjisi portföyümüzü Türkiye’de sunmamız oldu. Rüzgar enerjisi alanında yeni ürünlerimiz ve çözümlerimiz ile sektöre yeniliklerimizi sunmaya devam edeceğiz. Sınıfında dünyanın en verimli gaz türbini olan SGT5-8000H’yi Türkiye’deki yatırımcıların beğenisine sunduk. Almanya’da kullanıldığı Irsching 4 santralinde yüzde 61’lik verimliliğe ulaşan bu türbinin kurulumu için Samsun’da çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Özellikle Samsun’daki santralin sahip olduğu coğrafi avantaj nedeniyle verimlilik dünya rekorunu alacağını öngörüyoruz. Bununla birlikte, uzun zamandır Siemens Türkiye olarak uzmanlık ve tecrübemizi artırdığımız iletim şebekelerindeki ürün ve çözümlerimize, yüksek gerilim DC sistem çözümlerini de eklemek üzere çalışmalarımız devam ediyor.

Önümüzdeki süreçte enerji alanında hangi konular öne çıkacak? Beklentiniz ne yönde?
Enerji sektörü, tüm dünyada önemli bir dönüşüm içinde. Yenilenebilir enerji teknolojilerinin gelişimi ve maliyetlerin düşmesiyle birlikte artık her tüketicinin aynı zamanda bir üretici olduğu, bambaşka bir döneme giriyoruz. Fosil kaynaklar gündemini korumakla beraber azalan kaynaklara alternatif kaynaklardan üretim şekilleri, enerji iletimi ve depolama yöntemlerinin de önemi artıyor.~

Bu da bizi her geçen gün daha inovatif, çevreci ve enerji verimli ürünleri geliştirmeye yönlendiriyor. Siemens, yarının kompleks enerji piyasaları ihtiyaçlarına yönelik entegre çözüm sunan tek firma. Biz de bu portföyü, ülkemiz ihtiyaçlarına çözüm oluşturacak şekilde konumlandırıyor ve müşterilerimizin uzun dönemli güvenilir çözüm ortağı olmaya devam ediyoruz.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ ALANINDA ÖNDEYİZ”
YATIRIMCILARLA HAREKET“

Yenilenebilir enerji alanında hidroelektrik ve rüzgar enerjisinde pek çok çalışma yapılıyor. Türkiye’nin 2023 ekonomik hedefleri doğrultusunda artan enerji talebinin karşılanması konusunda yatırımcılarla birlikte hareket ediyor, diğer taraftan mevcut yatırımların verimlilik oranlarını yükseltecek projeler de gerçekleştiriyoruz.

1 MİLYAR EUROLUK YATIRIM
2000’li yılların sonunda başladığımız Türkiye’deki rüzgar enerjisi faaliyetlerimizde hızlı bir ilerleme kaydettik. Çanakkale, Mersin ve Afyon’da üretime başlayan rüzgar enerjisi santralleri haricinde Muğla, Kırklareli ve Tekirdağ’daki toplam dört yeni rüzgar enerjisi santrali ile Afyon’daki mevcut santralin yeni fazları gündemimizde bulunuyor. Yenilenebilir enerji teknolojilerinin gelişimi için her yıl 1 milyar Euro’luk bir bütçeyi Ar-Ge çalışmaları için kullanıyoruz.

YENİ MODELLER
 Bu çalışmalar SeaGen gibi özel teknolojilerin gelişimi dışında, bugün 2-3 MW enerji üretebilen rüzgar türbinlerinin 6 MW’lık güce ulaşan modellerini geliştirmemizi de sağladı. Türkiye’deki rüzgar enerjisi faaliyetlerimizle, inşası sürenlerle birlikte 400 MW’lık bir kurulu güce imza atmış olacağız. Bu kategoride dünya çapındaki değere baktığımızda ise toplamda 17.000 MW’ı aşan, 11 bin adedin üzerinde kurulu türbinimiz bulunuyor.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz